borówka - 1005 przepisów (strona:16/67)

Ciasto drożdżowe z borówkami 165

Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską, posypane dużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? :) Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało (ale tak by rodzeństwo nie zauważyło większych(...)drożdży szklanka mleka szklanka cukru 2 jajka 4 szklanki mąki pszennej 150g margaryny szczypta soli kruszonka 50 g margaryny 60 g cukru 100 g mąki pszennej Dodatkowo 100 g borówek amerykańskich cukier puder do posypania Sposób przygotowania Pół szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Ucierać i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W między

pink envelope
Kokosowy deser z borówkami, La Siesta 208

bardzo prosty i smaczny deser jadłam kiedyś ... w Wiedniu - borówki wiozłam 12 godzin w autokarze, ale przetrwały bez szwanku. I pomyśleć, że wtedy w 2003 roku mleko kokosowe było trudnym do zdobycia i drogim „wynalazkiem”... {Pozdrowienia dla  Ani F., Łysej i Naji:)} P.S. Smakuje na ciepło i na zimno. Składniki: 1 puszka mleka kokosowego opcjonalnie: kilka łyżek brązowego cukru/słodkiego syropu 100 g wiórek kokosowych borówki – dowolna ilość Podgrzej mleko kokosowe w garnku (z syropem/cukrem), dodaj wiórka i wymieszaj. Zestaw z ognia, dodaj borówki. Delikatnie wymieszaj. La Siesta   serwuje kuchnię włoską i nie mam na myśli tylko pizzy. Są też zupy, risotta, makarony i desery włoskie. Bardzo smacznie, ale nieduże i dość drogie porcje (dania główne ze zdjęć

Qlinarnie i Qlinarnie
Spaghetti deserowe z borówkami 186

kształtem i smakiem. Można go przygotować z wielokolorowych galaretek i uzyskać ferie barw na talerzu.  Na przygotowanie 2 porcji potrzebujemy: 1 galaretka Winiary o smaku jagodowym 1 szklanka borówek (lub jagód) 1 szklanka śmietanki 36% 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru listki mięty dodatkowo ok. 30 słomek bez kolanka, strzykawka. 1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku(...)wstrzykiwana galaretka wypłynie. Gotowe napełnione galaretką słomki wkładamy do lodówki. 3. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder i serek mascarpone. Masę wykładamy na talerzyk na to wysypujemy borówki. 4. Na płaskie naczynie nieco dłuższe od słomek wylewamy gorącą wodę. Słomki pojedynczo zanurzamy w gorącej wodzie na dosłownie 1 sekundę (nie dłużej) i wyciskamy makaron z galaretek na przygotowany już

Jadło i czytadło
Fioletowa tarta ze śliwkami, borówką 140

straganach jest mnóstwo śliwek i borówki amerykańskiej też jeszcze nie brakuje, więc ich połączenie z uwagi na kolor wydalo mi się oczywiste.  Nie do końca wiedzialam co z tego wyjdzie, bo przepis absolutnie nowatorski. Było jednak pysznie, kolor się zgrał ze smakiem...warto czasem eksperymentować. Składniki na ciasto: 200 g mąki wrocławskiej 70 g cukru pudru 100 g schłodzonego(...)masła 2 żółtka 25 ml zimnej wody Masa : 6 łyżek cukru  250 g ricotty 2 jajka 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 150 g borówki Cukier brązowy do posypania Płatki migdałów do posypania 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinać folia i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.  Foremkę

Gosia gotuje
Puszyste mufiny z borówką 147

szklanki mąki wrocławskiej 3/4 szklanki cukru 120 g masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyzeczka sody szczypta soli Dodatkowo: 200 g borówki cukier puder listki melisy Sposób przygotowania: Masło roztopić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać mleko i roztrzepane widelcem jajka. Polączyć łyżką w calość. Mąkę przesiać  z proszkiem do pieczenia(...)suchymi składnikami, dodać składniki mokre i połączyć za pomoca łyżki.  Formę do muffin wyłożyć papilotkami i za pomoca łyżki napełnić je do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć borówki. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180 C  i piec przez około 20-25 min. do umownego "suchego patyczka".   Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem

Gosia gotuje
Tarta z budyniem i borówkami 163

Był już sernik na zimno z borówkami , a dzisiaj, również z tymi owocami, bardzo prosty i szybki deser. Jedynie czas oczekiwania na schłodzenie ciasta w lodówce może uczyć nas cierpliwości:), ale uważam, że warto. Czas na tartę z budyniem śmietankowym i borówkami! Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm: 200 gramów mąki 100 gramów miękkiego masła(...)minut, ale po 15 minutach wyjąć i zdjąć folię z "Jaśkiem" (UWAGA, GORĄCE!) - podpiec ostatnie 5 minut Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie wyłożyć budyniem Umyć borówki i rozsypać je na powierzchni tarty z budyniem Mniam:) Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
"Słodkie środy" - Babka jogurtowa z owocami 377

ciasto i dodać ulubione owoce. I tu kolejny punkt który mi bardzo odpowiada, czyli ograniczone tylko Naszą wyobraźnią możliwości doboru owoców, pasują tu świetnie zarówno wykorzystane przeze mnie truskawki, borówki, czy rabarbar, brzoskwinie, jagody, maliny... dzięki temu możemy stworzyć wiele kombinacji na różne okazje. Babka jogurtowa z owocami SKŁADNIKI: 200 g mąki  1 jajko  200 g jogurtu naturalnego(...)oleju  50 g cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka cukru waniliowego  150 g truskawek  100 g borówek amerykańskich  50 g rabarbaru  cukier puder   PRZYGOTOWANIE:  Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej jajko, jogurt, olej, oraz cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, właściwie wszystkie składniki oprócz owoców

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Coś nowego... 217

obiad to zawsze wychodzi w nim moje umiłowanie do słodkiego - nie da się tego ukryć. I nie mówię tu o naleśnikach oczywiście. Dziś przygotowałam pieczoną pierś z indyka z borówką na słodko z ostrym sosem seczuańskim. Brzmi trochę dziwnie, wiem, ale smakuje świetnie! Słodkość mięsa świetnie komponuje się z ostrym sosem. Moje domowe jury dało mi same 10 - może dlatego(...)marynujemy mięso. Mięso myjemy, oczyszczamy ze zbędnych błon, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pieprzem i solą, następnie słodką papryką. Wklepujemy przyprawy i smarujemy mięso borówką, posypując wierzch suszoną papryką, żurawiną, a także bazylią i oregano. Plasterki cytryny układamy na wierzchu  i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Pierogi drożdżowe gotowane 212

50ml wrzątku + 1 łyżeczka cukru + 100ml zimnej wody (do zrobienia rozczynu) - niepełne 2 szklanki mleka (odjęłam 150ml – zastąpione wodą do rozczynu))- 10 łyżek cukru- 2 jajka- szczypta soli- borówki amerykańskie- cukier do borówek (według uznania)   Przygotowałam rozczyn – 50ml wrzątku i 1 łyżeczkę cukru – wymieszałam, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże, dokładnie wymieszałam. Przykryłam(...)gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam kulę. Nie musimy czekać, aby ciasto wyrosło, od razu lepimy pierogi. One same, dosłownie rosną w rękach. Odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nadziewałam borówkami z cukrem i zlepiałam brzegi. Gotowe pierogi wkładałam do wrzącej wody. Poczekałam, aż woda ponownie zacznie wrzeć i gotowałam 2 minuty. Jednego nie przewidziałam, że pierogi  „AŻ TAAAK” urosną, podczas

mojewypiekiinietylko
Marcepanowe szachownice 216

ciasta100 g masy marcepanowej75 g konfitury z borówek100 g polewy czekoladowejOstatnio wyszperałam bardzo ciekawy przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka.Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić(...)masy marcepanowej formować cienkie wałeczki i na połowie porcji ciastek układać je na krawędziach, tak aby w środku powstało szczelne okienko. Następnie środki ciastek wypełnić konfiturą z borówek (fot.3). Wszystkie ciastka z konfiturami przykryć pozostałymi szachownicami, lekko dociskając.Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Brzegi ciastek maczać w czekoladzie (fot.4). Ciasteczka odstawić, aby polewa dobrze zastygła

Świat Ciasta
Wiosenny sernik z mascarpone 342

pieczenia lekko się skarmelizowało - na wierzchu sernika powstała cudowna karmelowa skorupka, a całość nabrała niesamowitego zapachu i delikatnego posmaku karmelu. Do tego wanilia i owoce - u mnie maliny i borówki amerykańskie, bo akurat to miałam w lodówce. Wyszło pysznie - sernik jest delikatny i lekki, słodki, ale nie za bardzo. Owoce idealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco mdłe(...)łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkomasa serowa:500 g serka mascarpone150 g mleka skondensowanego słodzonego3 jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)150 g borówek amerykańskich85 g malin1 łyżka mąki pszennejdodatkowo:40 g malin50 g borówek amerykańskich1/2 opakowania (37 g) galaretki morelowej200 ml wrzątku350 ml śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BABCINE CIASTO Z KRATKĄ 144

ciasto z kratką, tylko u niej tak wyjątkowo smakuje. Podaję Wam przepis i polecam, naprawdę warto wypróbować, a użyć można równie dobrze każdej innej marmolady, choć ta z borówkami smakuje wybornie :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej3 żółtka3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 olejek waniliowy1 łyżka śmietany 18%1/2 kostki margaryny 250 gsłoik szklankowy borówek z jabłkamiWykonanie(...)ucieramy" Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do przetartego w rękach ciasta. Dodajemy olejek, śmietanę. Zagniatamy ciasto. 1/6 ciasta odkładamy, resztę wykładamy na wyścieloną papierem blachę. Wykładamy borówki z jabłkami, rozsmarowujemy. Z odłozonego ciasta formujemy wałeczki, na cieście układamy w kształt kratki. Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut, aż do zrumienienia kratki na cieście

Z Majeczką w kuchni
Biszkopt z ptasim mleczkiem i jagodową galaretką 281

szklanka maki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejpół łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliPTASIE MLECZKO:1 galaretka cytrynowa0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%+ borówkiGALARETKA:2 galaretki jagodowe100 g borówek (u mnie były mrożone)WYKONANIE:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.Najpierw należy wykonać biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do oddzielnych miseczek. Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i szczyptę(...)ubijamy śmietankę kremówkę i dodajemy do niej prawie ściętą galaretkę cytrynową, wkładamy do lodówki.Gdy ptasie mleczko będzie ścięte, na ciasto przekładamy prawie ściętą galaretkę jagodową. Do galaretki dajemy borówki, ja dałam mrożone (bardzo fajny sposób, szybko ścinają galaretkę i nie czuć smaku mrożonych owoców).Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej do następnego dnia

Serce zamknięte w formie pyszności
Pianka z owocami i galaretką 423

Łatwy i przyjemny przepis na lekkie ciasto z ulubionymi owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :)Składniki:250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %2 galaretki jagodowe300 g borówek amerykańskichkilka okrągłych biszkoptów Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej na ćwiartki). Galaretkę(...)wlewać jeszcze płynną galaretkę. Tak przygotowaną piankę wylać na biszkopty i wstawić tortownicę do lodówki. Przygotować drugą galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i schłodzić, aż zacznie się ścinać. Borówki wyłożyć na jagodową piankę, zalać tężejącą galaretką i schłodzić całość

wyzwania kuchenne