wykonaniu. Sernik jest dwukolorowy jedna masa jest z czarnymi porzeczkami, dość nie spotykane połączenie w serniku, a takie pyszne, takie idealne! Wierzch sernika zwieńczony został bitą śmietaną i borówkami, ale możecie też użyć innych sezonowych owoców jakie macie pod ręką. SKŁADNIKI: NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY: - 250 g serka chudego białego - 200 g jogurtu greckiego - 3 łyżki płaskie(...)żelatyny - 4 łyżki jagód bądź borówek amerykańskich bądź porzeczki - kilka ziaren wanilii - 2 łyżki cukru brązowego Żelatynę zalej 5 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszaj. Jogurt grecki, ziarenka, wanilii, cukier i ser chudy zmiksuj blenderem. Dodaj żelatynę. Całość zmiksuj ponownie blenderem przez 4 minuty. Masę wylej do małej tortownicy wysmarowanej masłem bądź wyłożonej folią lub papierem. Dodaj owoce i delikatnie przemieszaj. Wstaw
SMYKWKUCHNIcieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny – sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek i borówek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny - sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego(...)garść truskawek i borówek'; document.write(" "); Krok 1 Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito. Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki. Krok 2 Jajko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich mąkę z sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krok 3 Ciasto przelewamy do formy
Kuchnia Bazyliilistkami. Polecam koktajl owocowy, który u mnie sprawdza się w roli drugiego śniadania. Składniki: Na ok 300ml: 2 jabłka 200ml wody 1 banan 1 garść świeżego szpinaku garść borówek Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do misy blendera wlewamy 3/4 szklanki ugotowanego kompotu, dodajemy jabłka, szpinak, pokrojony na kawałki banan oraz borówki. Miksujemy
Kuchnia w czekoladziemąki pełnoziarnistej ryżowej (PRO-BIO) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml napoju roślinnego, u mnie ryżowo-kokosowe (PRO-BIO) Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki. Patelnię dobrze nagrzać. Nalać porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków. Podawać z ulubionymi(...)dodatkami, u mnie nerkowce i borówki
Zdrowie na języku :Pnasion . [źród ło: kwartalnik "Zdrowie z wyboru"] Składniki na 2 solidne porcje: 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych 2 szklanki mleka sojowego 2 garście mrożonych truskawek 2 garście mrożonych borówek 2 łyżki syropu z agawy - zmniejszyłam ilość z oryginalnego przepisu, bo syrop jest jak dla mnie bardzo słodki w smaku 1 łyżka wody 3 łyżeczki nasion chia Do małego garnka(...)Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, często mieszając, aż owsianka zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wmieszać suche nasiona chia i pozostawić do lekkiego ostygnięcia i napęcznienia nasion. Mrożone truskawki i borówki umieścić w rondelku. Dodać syrop z agawy, trochę wody i gotować na średnim ogniu przez kilka minut, aż owoce puszczą sok. Owsiankę przełożyć do śniadaniowego naczynia. Wymieszać ją z owocami
Grunt to przepis!Składniki na krem: - 300ml schłodzonejśmietanki kremówki (min. 30% dałam double carem) - 250g serka mascarpone - 1 łyżka cukru pudru - sok z ½ limonki Dodatkowo: - dżem jagodowy - owoce do ozdoby (owoce granatu, borówka, porzeczka…) Szpinak rozmrażamy i odciskamy na gęstym sitku. Ponieważ ja mroziłam specjalnie szpinak do tego ciasta (nie miałam pewności kiedy je upiekę, stąd mrożenie) już przed mrożeniem dokładnie go osuszyłam(...)serek mascarpone oraz sok z ½ limonki – wyrabiamy robotem na najniższych obrotach lub łyżką. Masę nakładamy na spód posmarowany dżemem, wyrównujemy powierzchnię. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem oraz owocami granatu (porzeczki, borówki… ). Boki również posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na 2 godziny (lub na noc) do lodówki. Zielony mech zrobiłam w formie kwadratowej o wymiarach 24 x 24cm, jednocześnie zwiększyłam o połowę proporcje
mojewypiekiinietylkonajsmaczniejszych jakie jadłam. Tort przygotowany specjalnie na urodziny mojego ukochanego taty, zatem musiał być wyjątkowy! Pyszne, czekoladowe, mięsiste ciasto przełożone delikatnym kremem czekoladowym z dużą ilością malin i borówek. Od dziś jest to mój ulubiony przepis na blogu, myślę, że przygotuję jeszcze wiele wypieków na podstawie tego przepisu! Specjalnie dla Was przepis już dziś na blogu byście mogli wykorzystać(...)szklanki mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Czekoladowy krem: 500 ml śmietanki 36% 200 gram gorzkiej czekolady 3-4 łyżki cukru pudru Ponadto: 500 gram malin 20 gram borówek Zatem na wszystkie powyższe blaty potrzebujemy (dla ułatwienia): 5 i 1/2 szklanki mąki 2 i 3/4 szklanki kakao 5 i 1/2 łyżeczki sody 3 i 1/4 szklanki cukru
Mango Papajapasty waniliowej 300 g mąki pszennej 300 g cukru 170 g masła 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli lemon curd z podwójnej porcji z TEGO przepisu borówki barwniki spożywcze: żółty, zielony, niebieski (my używamy w żelu) W misce mieszamy białka, mleko i wanilię. Odstawiamy. Do misy miksera wrzucamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli(...)temp. 175 stopni, grzałki góra-dół. Przez 10 minut studzimy placki w foremkach, a potem wyjmujemy i studzimy na kratce. Placki przekładamy lemon curdem aż do wierzchu i przyozdabiamy borówkami. Smacznego
Marder&Marder ManufacturePyszna sałatka z owocami, które w tym tygodniu udało mi się kupić na rynku. Bardzo się zdziwiłam kiedy zobaczyłam piękne truskawki. Maliny i borówki jeszcze przez kilka dni będą dla nas dostępne, jednak to już jest końcówka sezonu na nie. Nie byłabym sobą gdybym pominęła użycia śliwek węgierek, które właśnie teraz są najsmaczniejsze. Prosty dressing z syropu klonowego i soku(...)wszystkie smaki. Całość utrzymana w konwencji jeszcze letniego, lekkiego dania. Trochę na osłodę jesieni :) Składniki (2 porcje): 2 banany 10 śliwek węgierek 250 gram truskawek 100 gram malin garść borówek amerykańskich dressing: 2 łyżki syropu klonowego + 2 łyżki soku z limonki Owoce kroję: banany w plastry, śliwki na ćwiartki a truskawki na pół. Wszystkie umieszczam na talerzu. Składniki dressingu mieszam
Mango Papajaszkl mąki pszennej T500 250 ml wody gazowanej 250 ml napoju ryżowego Alpro 2 jajka sól himalajska szczypta olej lub masło klarowane do smażenia dżem wieloowocowy banan borówki amerykańskie Przygotowanie: Do naczynia wlać napój, wodę wbić jajka, przesiać mąkę i dodać szczyptę soli. Zmiksować mikserem na jednolity płyn i odstawić na co najmniej pół godziny. Po tym czasie wymieszać(...)patelni na niewielkiej ilości(kilka kropli) oleju lub masła klarownego. Zdjąć lekko przestudzić i posmarować dżemem. Zwinąć w trójkąt oprószyć lekko cukrem pudrem, dodać kilka plasterków banana i borówki amerykańskie
Ala piecze i gotujeśmietany kremówki 180 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 czubate łyżki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody ok. 200 – 250 g owoców czarnej porzeczki wymieszanych z borówkami dodatkowo: ok. 80 g cukru do owoców wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny oraz cukrem. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy. Owoce blendujemy
Domowy Smak JedzeniaLato w pełni,w moim ogrodzie krzaczki borówek uginają się pod ciężarem owoców. Już zamrożone ponad 3 kg owoców i na tym nie koniec. Oczywiście obowiązkowo trzeba upiec ciasto. Tym razem w towarzystwie czerwonej porzeczki będzie prezentowało się jeszcze lepiej. Składniki na ciasto (duża blacha 32 x 42 cm): 600 g mąki krupczatki 150 g drobnego cukru 225 g twardego(...)masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka i 2 żółtka cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pozostałe składniki 600 g borówek amerykańskich 250 g porzeczek 1 budyń waniliowy małe bezy do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić w robocie kuchennym lub zagnieść ręcznie. Uformować kulkę i włożyć na pół godziny do lodówki lub 15 min. do zamrażarki
noteskulinarnyfigaMożna się zakochać w połączeniu czekolady i jagód, poranna kawka i dobre ciasto, borówki polecają się do do każdej kuchni :). Chciałam zrobić zdjęcia dla Was, a nade mną już czychały moje dzieci i przekrzykiwały się kto pierwszy spróbuje ciasta :), znacie to ? - Moi Kochani Testerzy :). Tortownica o średnicy 25 cm. Składniki: 60 dag mąki pszennej 4 całe duże jaja(...)proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło z czekoladą oraz mleko, miksujemy do połączenia wszystkich składników. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy 3/4 ciasta, wrzucamy dwie garście borówek i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzch wysypujemy resztę owoców, ( można zostawić kilka świeżych jagód do posypania wierzchu ciasta po upieczeniu). 4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, ciasto pieczemy
Apetyczna babeczkawrzątku, 10 g żelatyny + 30 ml wody, sok z cytryny do smaku, 30 g cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego owoce: 300 g świeżych truskawek (mogą być maliny), 150 g borówek lub jeżyn, listki mięty Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne(...)zwycięskich reprezentantów Polski w światowych konkursach cukierniczych”. Ponieważ spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się lub trwa „wysyp” polskich owoców (maliny, jeżyny, truskawki, borówki....), wszystkie desery były z owocami w roli głównej a spotkanie odbyło się pod hasłem „Słodko, ale zdrowo”. Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na zespoły, a każdy zespół przygotował wszystkie przepisy
królestwo garówDziś zapraszam na puchate ciasto z owocami, tym razem upiekłam je z borówką amerykańską, która jak co roku bardzo obficie owocuje w moim ogródku. Ciasto jest bardzo puchate, lekkie jak pianka, robi się je szybko i nie jest zbyt skomplikowane. Do jego przygotowania użyłam foremki o wymiarach 25 x 25 cm, ale wyszło mi za wysokie. Następnym razem upiekę(...)jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki pszennej 400 g borówki amerykańskiej mąka ziemniaczana do obtoczenia owoców cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
Kulinarne przygody Gatity