Czyli przepyszny deser bez większych wyrzutów sumienia ? Pianka na szejkach to deser bez pieczenia – lekki, puszysty, po prostu pyszny ? Składniki: 50 g masła 1 łyżka ksylitolu 2 szklanki biszkoptów bez cukru Masło i ksylitol rozpuszczam w garnuszku i odstawiam do przestygnięcia. Biszkopty kruszę i dodaję do masła. Całość mieszam. Masę wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem
Słodki sentymentPyszne deserki truskawkowe, czyli trochę lata w słoiczku Zaletą tego deserku jest to, że panuje w nim całkowita dowolność. Ja użyłam biszkopt cytrynowy, ale możesz skorzystać z kruszonych ciasteczek, z granoli, z ciasta czekoladowego. Ja wykorzystałam truskawki, ale możesz użyć innych owoców, które lubisz U mnie góra to płatki migdałów i czekolada, a możesz wykorzystać to, co masz w domu(...)kokosowe, orzechy… Wszystko pod swój gust A jak zrobić takie deserki? Już zdradzam Składniki na około 8-10 porcji: 40 ciasteczek petite beurre lub pokruszone ciasto (u mnie to biszkopt cytrynowy , który przygotowałam z połowy porcji) 250 g truskawek 100 ml śmietanki 30% 125 g ricotty 4-5 łyżek słodzonego mleka skondensowanego (w zależności, jak słodkie są truskawki – dopasuj słodkość
Słodki sentymentmalinami! Takie słodkości wygodnie można zabrać ze sobą do pracy/na uczelnie/w podróż i cieszyć się domowym serniczkiem w trasie 💓 Tutaj możecie zobaczyć jak wygląda ich przygotowywanie Składniki: -biszkopty -500g twarogu półtłustego -2 jajka -4 łyżki ksylitolu -1 łyżka proszku budyniowego waniliowego -kremu czekoladowego lub dżemu (u nas połączenie obu) -tabliczka białej czekolady + 3 łyżki oleju rzepakowego -maliny(...)Twaróg, jajka, ksylitol i proszek budyniowy zblendować na gładką masę. 2. Do wybranych foremek włożyć biszkopty a na nie wyłożyć masę serową. 3. Serniczki piec w nagrzanym piekarniku do 170’C ok. 20 minut do zarumienienia. Nasz piekarnik jest dość mały i szybko przypieka, więc należy ten czas wydłużyć jeśli trzeba. 4. Wystudzone serniczki posmarować czekoladową frużeliną i polać białą
Candy Pandasumieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu aż powstanie gęsty krem, do którego dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do połączenia. Złożenie tortu: Jeszcze ciepły biszkopt smarujemy równą warstwą konfitury wiśniowej (dzięki temu wsiąknie ona w ciasto i je nasączy). Gdy ciasto ostygnie rozprowadzamy na konfiturze równą warstwę kremu śmietankowego. Biszkopt kroimy wzdłuż na równe
Cynamonowe szczęścieWaszych ulubionych przepisów bez pieczenia na Słodkim Blogu. TIRAMISU BEZ JAJEK Jeden z Waszych ulubieńców na Słodkim Blogu! Szybkie ciasto, wspaniale się prezentujące o aromatycznym smaku kawy. Do nasączenia biszkoptów można dodać Amaretto, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej wystrzałowe! ŁATWE CIASTO BEZ PIECZENIA Z GALARETKĄ Warstwy maślanych herbatników przełożone pyszną masą budyniową, a do tego banany zatopione w galaretce. Pięknie(...)duża ilość kokosu i dobra czekolada, to przepis na udaną imprezę! SERNIK GOTOWANY Z BRZOSKWINIAMI Sernik jest dobry na każdą okazję! Szczególnie taki o jedwabistej konsystencji, zrobiony z użyciem biszkoptów i przełamany smakiem brzoskwiń. To tylko kilka wybranych propozycji na Sylwestrowe słodkości, zapraszam również do przejrzenia innych ciast bez pieczenia na Słodkim Blogu
Słodki BlogRolada kawowo-pistacjowa to wyjątkowe połączenie delikatnego biszkoptu z rozpływającym się w ustach kremem. Przygotowanie tego ciasta jest wbrew pozorom bardzo szybkie i proste. To moja propozycja na sylwestrowy deser :) ciasto: 4 jajka 1/4 szklanki cukru 0/5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 50 g masła 1/4 łyżeczki sody masa: 250 g mascarpone 100 g kremowego(...)minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu przewracamy na drugą stronę ( najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia). Mascarpone miksujemy z masłem pistacjowym i cukrem. Rozsmarowujemy na biszkopcie. Zwijamy na roladę i przekładamy do lodówki co najmniej na godzinę. Przed podaniem posypujemy kakao i opcjonalnie cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Rolada kawowo-pistacjowa pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogGorącą polewę wylej na wystudzone ciasto i rozsmaruj po całej powierzchni. Ciasto makowe z jabłkami – prosty i szybki przepis Zobacz inne przepisy na ciasta makowe: Ciasto Pelagia – makowy biszkopt z kremem i bitą śmietaną Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne Makowiec na biszkopcie Gwiazda drożdżowa z makiem Artykuł
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na super pyszne makowe ciasto, na porządnym biszkopcie makowym z 10 jajek, porządną maślaną masą z domowym budyniem kawowym. Przepis na dużą blachę. Proponuję zacząć od przygotowania biszkopta dzień wcześniej oraz od ugotowania budyniu aby dobrze ostygł. Jeżeli zastanawiasz się jakie ciasto zrobić z suchym makiem to polecam jak najbardziej, btw zachowaj ten przepis ponieważ jest świetny jeżeli chodzi(...)biszkopt makowy jak i o domowy budyń o smaku kawy czy cappuccino. Ten przepis wiele lat temu już pojawił się na tym blogu znajdziesz go tutaj Czytaj więcej
PychotkaaaPrzepyszne ciasto, polecam serdecznie. Mam przepis od mojej przyjaciółki. Dziękuje. Wykonanie biszkoptu – Białka ubić z odrobiną soli. Jak już białka są sztywne dodać cukier i cukier waniliowy, wsypując powoli i cały czas ubijać. Podczas ubijania dodawać po żółtku, następnie wlać śmietanę. Teraz już kolej na mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach(...)się piecze przygotować masę orzechową. Przygotowanie masy – do garnka włożyć masło, wlać śmietanę, dodać rozdrobnione orzech. zagotować masę i wymieszać. Ostudzić. Masa może być lekko letnia. Na gorący biszkopt wylać masę i równo ją rozprowadzić. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 minut w temperaturze 190 C Zostawić ciasto do wystudzenia. Smacznego
Kuchnia Pokoleńgram śmietanki kremówki 30% 2 łyżki kremu orzechowego - u mnie "Krem bezkarny - smak batona" z podketo.pl 1 łyżeczka cynamonu szczypta anyżu lub mielonych goździków 1 łyżka erytrytolu Dodatkowo: Biszkopty bezcukrowe na spód Wykonanie: Dzień przed pieczeniem serniczka, w 200 gramach mocno podgrzanej śmietanki rozpuszczamy połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszamy do powstania gęstego, czekoladowego kremu, i wkładamy(...)lodówki. Masa serowa: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, i układamy na całej powierzchni warstwę ciasteczek, użyłam biszkoptów bezcukrowych. Do mniejszej miski wbijamy całe jaja, wsypujemy erytrytol i miksujemy na wysokich obrotach do momentu spienienia się masy i rozpuszczenia słodzika. W drugiej misce umieszczamy oba sery, wlewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy sól, pełną łyżkę proszku budyniowego
Kronika Piekarnikazawijania rolady na pusto i czekania kiedy wystygnie. Jednak taki sposób zależy od kremu jakim będziemy ją przekładać, np. bita śmietana raczej nie sprawdzi się na ciepłym biszkopcie. Czyli wszystkie kremy, którym nie przeszkadza ciepła rolada, można w ten sposób nakładać. Rolada z dziką różą Przepis na biszkopt 6 jajek, 80g cukru pudru, 80g mąki orkiszowej jasnej, 1/2 łyżeczki
Leśny Zakątekpopołudniowej kawy lub herbaty. Przepis na to ciasto czekoladowe jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy, a smakiem z pewnością oczaruje niejedno podniebienie. CZEKOLADOWA PYCHOTKA PRZEPIS Składniki Biszkopt 120 g mąki pszennej tortowej 160 g cukru 30 g kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki(...)przełóż do blaszki (20×30 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka. 4. Upieczony biszkopt pozostaw do przestygnięcia, a następnie podziel na dwa blaty. 5. Śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder wymieszany z śmietan-fixem ubij na puszystą masę. 6. Na jeden blat biszkopta wyłóż
Alle Dobre!blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy od. 22 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Lub na programie do pieczenia biszkoptów (mój aktualny piekarnik nie ma niestety takiej funkcji...). Po upieczeniu blaszkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Krem śmietanowy: - 650g kremówki 36% - 1/5 szkl.pudru - 1 i 1/3 łyżeczki żelatyny(...)czarna herbata i/lub sok z limonek Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Wlewamy lekko przestudzoną żelatynę - Uwaga! - Szybko tężeje. Dokładnie mieszamy. Biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Dolny (na blaszce) nasączamy herbatą lub sokiem (ja nasączam słabą herbatą). Wykładamy powidła, rozsmarowujemy je. Na to wykładamy prawie całą masę śmietanową (trochę zostawiłam
Smaczne Zdrowelukrem i kruchą posypką. A wpisując w blogową wyszukiwarkę # słodki listopad znajdziecie przepisy z poprzednich edycji.😘 Smacznego ! *Blacha 25 cm x 36 cm (standardowa wielkość) Składniki na biszkopt: 6 jaj Szklanka cukru Szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy(...)cukru pudru + kilka kropel soku z cytryny + ok. 2 łyżki przego towanej wody WYKONANIE: Blat biszkoptowy + ½ kremu Herbatniki + nasączamy ponczem ½ kremu Biszkopt +lukier + pokruszone herbatniki Smacznego
Domowe ciasta150g miękkiego masła – do smarowania ciasta 1 jajko 2 łyżki mleka Nadzienie: 0,5 kg białego maku 100g cukru 120g miodu 50g masła 50g rodzynek 50g migdałów garść biszkoptów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 1 jajko 2-3 krople olejku migdałowego Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki słodkiej śmietanki pół szklanki orzechów arachidowych lub migdałów MOJA(...)około 5 minut *** *** Dodajemy sparzone i odsączone z wody rodzynki, zmielone lub drobno posiekane migdały i skórkę pomarańczową *** *** Mieszamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Na końcu dodajemy jajko, drobno pokruszone biszkopty oraz olejek migdałowy, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki *** *** Następnego dnia ciasto i nadzienie wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej
Blog z Apetytem