biszkopt - 18068 przepisów (strona:554/1205)

TORT URODZINOWY 163

Składniki: biszkopt: 8 jajek 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1,5l śmietany kremówki 30% 6 opakowań śmietanfix-ów 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka kakao 1 puszka brzoskwiń Sposób przyrządzenia: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę stopniowo dodając cukier(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Po upieczeniu, gdy biszkopt wystygnie przekrawamy wzdłuż na 3 krążki. krem: 500ml śmietany ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, gdy śmietana robi się sztywna dodajemy 2 śmietanfix-y i ubijamy jeszcze ze 2-3 minuty

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym 924

waniliowego 6 łyżeczek żelatyny 1 śnieżka na mleko + 200 ml schłodzonego mleka do ubicia *Dodatkowo: 6 bananów sok z cytryny wiórki czekoladowe do posypania lub tarta czekolada Wykonanie: Robimy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę , i ciągle ubijając dodajemy połowę cukru. W drugiej misce żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka do ubitych(...)puder i cukier waniliowy i mieszamy. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu i mieszamy. Taką żelatynę dodajemy do pozostałego jogurtu i miksujemy. Następnie dodajemy śnieżkę i mieszamy dokładnie. Na biszkopt w formie wylewamy 1/3 kremu jogurtowego i układamy na nim połówki bananów. Polewamy je połową pozostałego kremu i przykrywamy drugim biszkoptem. Do pozostałego kremu dodajemy pokrojone w kostkę banany

Piekę, bo lubię
Domowe Raffaello 216

zależności od tego jak słodkie lubicie ciasto) 3 saszetki Śmietan Fix 60-70 g płatków migdałowych 60-70 g wiórków kokosowych 100 g białej czekolady 1 puszka mleka kokosowego Biszkopty (można upiec je dzień wcześniej) przygotowujemy według przepisu . Można upiec jeden biszkopt od razu z 6 jajek, ja wolę podzielić sobie go na dwie tury, dzięki temu nie mam już(...)nieco rozcieńczyć wodą lub wodą z cytryną). Jeśli wolicie ciasto z alkoholem śmiało możecie go także dodać do ponczu. Na spód nakładamy połowę kremu i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskamy, polewamy ponczem. Nakładamy drugą część kremu. Całość wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto dobrze jest schłodzić przed podaniem (przynajmniej 1 godz.). Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Kora brzoskwiniowa 229

Przyznam szczerze to ciasto jest bardzo, bardzo pracochłonne, ale myślę, że jest godne nawet największego wysiłku. Biszkopt orzechowo - brzoskwiniowy, krem budyniowy z advokatem, mus brzoskwiniowy i galaretka, czego chcieć więcej? Jest to idealna propozycja dla zwolenników brzoskwini i orzechów, i zaspokoi nawet najbardziej wymagający gust:) Składniki: *Ciasto: 4 jajka 100 g drobno posiekanych orzechów 100 g mielonych orzechów(...)ciasta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa  250 ml wrzątku *Dodatkowo: 1 duże opakowanie herbatników (ok. 300 g) 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml wody Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia biszkoptu, jajka ubijamy z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Następnie dodajemy do jajek orzechy posiekane, zmielone, mąkę i bułkę tartą i miksujemy chwilkę aż składniki się połączą. Gdy będą już

Piekę, bo lubię
Sernik na zimno ze śmietaną. 132

Swój poprzedni serniczek wzbogaciłam o warstwę śmietanową, jest bardziej kaloryczny niestety, ale czasem trzeba trochę pogrzeszyć! SKŁADNIKI: 0,5kg. sera w wiaderku biszkopty okrągłe 1 galaretka wiśniowa 2 galaretki: 1 truskawkowa+1 cytrynowa 250 ml. śmietanki 30% owoce do nałożenia WYKONANIE: galaretkę wiśniową rozpuszczamy w połowie zagotowanej wody określonej w przepisie na opakowaniu, galaretki:truskawkową i cytrynową w 3/4 wody(...)przepisu, biszkopty układamy na dnie formy, do sera dodajemy zimną gęstniejącą galaretkę wiśniową i zalewamy biszkopty, ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy 1/2 gęstniejącej mieszanki galaretek, wlewamy do formy, układamy owoce-wlewamy resztę mieszanki galaretek, wkładamy do lodówki przynajmniej na 3-4godz.(ja tym razem zostawiłam na noc), wyjmujemy na talerz

Kuchnia Beaty
Tort truskawkowo- śmietankowy z serkiem mascarpone 171

który zrobiłam na urodzinki mojej córeczki truskawkowo-śmietankowy, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonego, ale myślę, że zdjęcie zjadanego pokazuje, że był pyszny. Tort truskawkowo-śmietankowy z serkiem mascarpone Biszkopt - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki pszennej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu.  Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody. Borówki układamy

Kulinarne życie
Królowa śniegu ciasto bez pieczenia 513

Włożyć na 15 minut do lodówki. Warstwa serowa 1 kg sera twarogu (dałam wiaderkowy) 400 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 1 niebieska galaretka około 14 szt okrągłych biszkoptów 4 łyżeczki żelatyny Ser zmiksować z cukrem i śmietaną. Żelatynę zalać 1/5 szklanki wody i poczekać aż napęcznieje, po czym podgrzać delikatnie, ale nie gotować. Wlać do sera i miksować(...)chwilę. Masę podzielić na dwie części. Połowę wylać na ciastka, a na wierzch ułożyć biszkopty. Do drugiej części dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody i przestudzoną .Wszystko zmiksować. Wyłożyć masę na biszkopty i wyrównać. Dekoracja ciasta 2 niebieskie galaretki 1 szklanka śmietany kremówki  cukier puder do smaku posypka  Galaretki rozpuścić w 2,5 szklankach wrzącej wody

O kuchni z uczuciem
SZARLOTKA Z PIANKĄ 134

Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa jabłkowa: 2kg jabłek 2 galaretki cytrynowe pianka: 2 śnieżki   Sposób wykonania: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek posypać szczyptą soli i ubijać.  Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać.  Na końcu wlewać(...)minut w 180 stopniach C. masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zesmażyć.  Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę wylać na zimny biszkopt i włożyć do lodówki na 1h. pianka: Śnieżki ubić wg instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na masę jabłkową. Posypujemy kakao lub wiórkami kokosowymi. Ciasto schładzamy w lodówce. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto agrestowe 325

szybko się go robi. Ja co roku robię kilka słoiczków kompotu z agrestu z myślą o tym cieście. My go bardzo lubimy i dlatego dosyć często go robię. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa agrestowa: 750 ml wody z kompotu agrestowego* 2 budynie waniliowe b/c 1-2 łyżki cukru(...)Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl letniej wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj Lukier: 50 ml soku z cytryny 1 szkl cukru pudru herbatniki szkolne  Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywna masę. Ubijać na najwolniejszych obrotach i dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem

Ala piecze i gotuje
,,Ciasto z melonem’’ 418

dzielimy na 2 równe części. Do 1 dodajemy kakao. Do 2 orzechy. Dno blachy o wym.33×22 Każde ciasto pieczemy osobno w temp.170 s C przez ok.15-20 minut biszkopt biały: Przygotować ciasto jasne. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temp.170 s C przez ok.15-20 minut Masa melona: Melona obieramy(...)Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa dyniowa: Puree z dyni gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na biały biszkopt. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt kakaowy i wyrównujemy. Złożenie ciasta: Na orzechowe upieczone

Podróż w kulinaria
Ciasto porzeczkowy sad 242

ciasto,  będzie Wam bardzo smakowało. Kwaskowa galaretka i słodka kremówka wspaniale się ze sobą komponują. Naprawdę pycha.            biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 drobnego cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   1 szklanka soku porzeczkowego do zwilżenia biszkoptu     galaretka 3 galaretki porzeczkowe(...)formy o wymiarach ok. 35x25 cm. Piec w 170 stopniach przez 20 minut.   Galaretkę rozpuścić w  4 szklankach wrzątku, dodać dżem i pozostawić do lekkiego stężenia.   Biszkopt zwilżyć  i wylać tężejącą galaretkę.   Zelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku. Kremówkę ubić z cukrem i dodać lekko ciepłą żelatynę. Gdy będzie już zimna to kremówka zbyt szybko

Jadło i czytadło
ciasto błękitna laguna 636

powstało na noworoczną imprezę zespołu, w którym tańczy moja Córcia; potrzebowałam czegoś, co spodoba się dzieciom i będzie im smakować. No i smakowało - bardzo smakowało! Zniknęło, jako pierwsze:) składniki: biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia warstwa serowa(...)mleka skondensowanego 2 niebieskie galaretki ponadto: 2 galaretki niebieskie Jaja ubić z cukrem dodając wodę. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać, razem z makiem delikatnie wmieszać do jajek. Biszkopt przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać z serkiem

6niebo
Cycki murzynki 399

pieczenia Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 6 żółtek 1 budyń waniliowy bez cukru 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 250 g. masła czekolada mleczna paczka okrągłych biszkoptów espresso (do namoczenia biszkoptów) posypka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem(...)miksować do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Krem wyłożyć na ostudzony placek makowo-kokosowy. Przygotować i ostudzić espresso (można użyć dowolnej kawy - rozpuszczalnej lub sypanej ważne, żeby była kawa). Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na ostudzony krem. Całość polać polewą czekoladową (przepis - tutaj ) i posypać posypką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Biszkopt z masą budyniową, bezami i sosem krówkowym 1175

kroić na kawałki. Polecam fanom krówek i toffi! Dla kogo: dla kochających krówki i masę toffi pod każdą postacią dla szukających inspiracji na efektowne ciasto dla...każdego! Składniki na biszkopt: 4 jajka pół szklanki mąki pół szklanki cukru  łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 0,5 litra mleka 200g masła 0,5 szklanki cukru 2 czubate łyżki(...)łyżki oleju Składniki na dekorację: 150-170g bezów (ja miałam kupowane, mogą być także domowej roboty) 0,5 kostki masła (100g) 150g krówek 2 łyżki mleka Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać delikatnie mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać dodając 2 łyżki oleju. Piec

Mania Wypiekania
Szybki sernik na zimno. 161

ciasto owocami, bitą śmietaną, konfiturą, jednym słowem czym tylko chcecie! SKŁADNIKI: 1 kg. mielonego sera(u mnie w wiaderku) 2 galaretki agrestowe 2 galaretki malinowe 1 mała paczka biszkoptów okrągłych 2-3 łyżki amaretto  owoce do dekoracji WYKONANIE: agrestowe i malinowe galaretki rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu, biszkopty namoczyć w amaretto i położyć na dno formy(...)podzielić na dwie części, do jednej wlać zimną, gęstniejącą galaretkę zieloną, do drugiej malinową( 1/3 malinowej zostawiamy na wierzch), na biszkopty wylać 1/3 galaretki zielonej, następnie lejemy na środek formy przemiennie masę zieloną z różową- tworząc zebrę, na masę układamy np. cząstki mandarynki, zalewamy galaretką malinową, wkładamy do lodówki na 3 godz. i gotowe

Kuchnia Beaty