Jagodowe praliny w białej czekoladzie Składniki: (na 20-25 sztuk) 110 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki (38%) 100 g jagód 1 łyżka soku z cytryny 100 g biszkoptów dodatkowo: 250 g białej czekolady 20-25 sztuk liofilizowanych jagód Czekoladę do pralinek posiekać. Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę, odstawić na 5 minut. W tym czasie jagody z sokiem(...)cytryny zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Biszkopty drobno pokruszyć, wymieszać z owocami. Czekoladę wymieszać, aż do rozpusczenia. Dodać biszkopty z jagodami, wymieszać na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Ze schłodzonej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na talerzu, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowane i lekko zmodyfikowane przez moją Mamę. Słodkie, świąteczne i niestety pracochłonne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie cudeńka ;) Składniki: Na blaszkę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżek mąki krupczatki 4 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1/2 szklanki(...)mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny (250g) - można dać odrobinę więcej 3 łyżki wódki czystej Dodatkowo: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka wiśniowa Polewa czekoladowa mleczna oraz biała Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Do puszystej masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i przelewamy
Kuchnia w czekoladziePiękny i pyszny zarazem! Składniki na biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki (450), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Wykonanie biszkoptu: Ubić całe jajka, wsypując powoli cukier -przez pięć minut. Następnie dodać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Składniki na masę: 4 galaretki niebieskie, ½ litra śmietanki kremówki, 3 łyżki żelatyny, kwasek cytrynowy(...)szklance wody. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać rozpuszczoną żelatynę z dwóch łyżek, wsypać pokrojoną galaretkę, szybko wymieszać i wyłożyć na upieczony biszkopt. W dwóch szklankach mleka ubić śnieżkę, dodać rozpuszczoną jedną galaretkę z żelatyną i wyłożyć na masę tworząc pagórki. Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i lekko tężejącą ozdobić
Tradycyjna Kuchniaprawdziwa piankowa rozkosz, delikatna, rozpływająca się w ustach. Dzisiaj dodałam brzoskwinie, ale już nie mogę się doczekać, aby dodać truskawki, maliny. Składniki: (kwadratowa blaszka o wymiarach 22x22cm) podłużne biszkopty (24 sztuki) pół litra śmietany 36% 1 śmietan-fix 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa brzoskwinie z puszki Galaretkę cytrynową i agrestową przygotowujemy według przepisu(...)gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie drobno kroimy, może być w kosteczkę. Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy chłodną galaretkę truskawkową. Dno blaszki wykładamy biszkoptami (ja delikatnie je naponczowałam, ale nie jest to konieczne). Na nie nakładamy połowę bitej śmietany z galaretką. Na piance układamy brzoskwinie w dowolny sposób i zalewamy je galaretką agrestową
Pyszności SłodkościSkładniki: biszkopt: 8 jajek 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1,5l śmietany kremówki 30% 6 opakowań śmietanfix-ów 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka kakao 1 puszka brzoskwiń Sposób przyrządzenia: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę stopniowo dodając cukier(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Po upieczeniu, gdy biszkopt wystygnie przekrawamy wzdłuż na 3 krążki. krem: 500ml śmietany ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, gdy śmietana robi się sztywna dodajemy 2 śmietanfix-y i ubijamy jeszcze ze 2-3 minuty
Prosto i Smacznie z Anetązależności od tego jak słodkie lubicie ciasto) 3 saszetki Śmietan Fix 60-70 g płatków migdałowych 60-70 g wiórków kokosowych 100 g białej czekolady 1 puszka mleka kokosowego Biszkopty (można upiec je dzień wcześniej) przygotowujemy według przepisu . Można upiec jeden biszkopt od razu z 6 jajek, ja wolę podzielić sobie go na dwie tury, dzięki temu nie mam już(...)nieco rozcieńczyć wodą lub wodą z cytryną). Jeśli wolicie ciasto z alkoholem śmiało możecie go także dodać do ponczu. Na spód nakładamy połowę kremu i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskamy, polewamy ponczem. Nakładamy drugą część kremu. Całość wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto dobrze jest schłodzić przed podaniem (przynajmniej 1 godz.). Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercySwój poprzedni serniczek wzbogaciłam o warstwę śmietanową, jest bardziej kaloryczny niestety, ale czasem trzeba trochę pogrzeszyć! SKŁADNIKI: 0,5kg. sera w wiaderku biszkopty okrągłe 1 galaretka wiśniowa 2 galaretki: 1 truskawkowa+1 cytrynowa 250 ml. śmietanki 30% owoce do nałożenia WYKONANIE: galaretkę wiśniową rozpuszczamy w połowie zagotowanej wody określonej w przepisie na opakowaniu, galaretki:truskawkową i cytrynową w 3/4 wody(...)przepisu, biszkopty układamy na dnie formy, do sera dodajemy zimną gęstniejącą galaretkę wiśniową i zalewamy biszkopty, ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy 1/2 gęstniejącej mieszanki galaretek, wlewamy do formy, układamy owoce-wlewamy resztę mieszanki galaretek, wkładamy do lodówki przynajmniej na 3-4godz.(ja tym razem zostawiłam na noc), wyjmujemy na talerz
Kuchnia Beatyktóry zrobiłam na urodzinki mojej córeczki truskawkowo-śmietankowy, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonego, ale myślę, że zdjęcie zjadanego pokazuje, że był pyszny. Tort truskawkowo-śmietankowy z serkiem mascarpone Biszkopt - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki pszennej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu. Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody. Borówki układamy
Kulinarne życieWłożyć na 15 minut do lodówki. Warstwa serowa 1 kg sera twarogu (dałam wiaderkowy) 400 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 1 niebieska galaretka około 14 szt okrągłych biszkoptów 4 łyżeczki żelatyny Ser zmiksować z cukrem i śmietaną. Żelatynę zalać 1/5 szklanki wody i poczekać aż napęcznieje, po czym podgrzać delikatnie, ale nie gotować. Wlać do sera i miksować(...)chwilę. Masę podzielić na dwie części. Połowę wylać na ciastka, a na wierzch ułożyć biszkopty. Do drugiej części dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody i przestudzoną .Wszystko zmiksować. Wyłożyć masę na biszkopty i wyrównać. Dekoracja ciasta 2 niebieskie galaretki 1 szklanka śmietany kremówki cukier puder do smaku posypka Galaretki rozpuścić w 2,5 szklankach wrzącej wody
O kuchni z uczuciemSkładniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa jabłkowa: 2kg jabłek 2 galaretki cytrynowe pianka: 2 śnieżki Sposób wykonania: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek posypać szczyptą soli i ubijać. Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać. Na końcu wlewać(...)minut w 180 stopniach C. masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zesmażyć. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę wylać na zimny biszkopt i włożyć do lodówki na 1h. pianka: Śnieżki ubić wg instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na masę jabłkową. Posypujemy kakao lub wiórkami kokosowymi. Ciasto schładzamy w lodówce. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąszybko się go robi. Ja co roku robię kilka słoiczków kompotu z agrestu z myślą o tym cieście. My go bardzo lubimy i dlatego dosyć często go robię. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa agrestowa: 750 ml wody z kompotu agrestowego* 2 budynie waniliowe b/c 1-2 łyżki cukru(...)Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl letniej wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj Lukier: 50 ml soku z cytryny 1 szkl cukru pudru herbatniki szkolne Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywna masę. Ubijać na najwolniejszych obrotach i dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem
Ala piecze i gotujedzielimy na 2 równe części. Do 1 dodajemy kakao. Do 2 orzechy. Dno blachy o wym.33×22 Każde ciasto pieczemy osobno w temp.170 s C przez ok.15-20 minut biszkopt biały: Przygotować ciasto jasne. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temp.170 s C przez ok.15-20 minut Masa melona: Melona obieramy(...)Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa dyniowa: Puree z dyni gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na biały biszkopt. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt kakaowy i wyrównujemy. Złożenie ciasta: Na orzechowe upieczone
Podróż w kulinariaciasto, będzie Wam bardzo smakowało. Kwaskowa galaretka i słodka kremówka wspaniale się ze sobą komponują. Naprawdę pycha. biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 drobnego cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka soku porzeczkowego do zwilżenia biszkoptu galaretka 3 galaretki porzeczkowe(...)formy o wymiarach ok. 35x25 cm. Piec w 170 stopniach przez 20 minut. Galaretkę rozpuścić w 4 szklankach wrzątku, dodać dżem i pozostawić do lekkiego stężenia. Biszkopt zwilżyć i wylać tężejącą galaretkę. Zelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku. Kremówkę ubić z cukrem i dodać lekko ciepłą żelatynę. Gdy będzie już zimna to kremówka zbyt szybko
Jadło i czytadłopieczenia Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 6 żółtek 1 budyń waniliowy bez cukru 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 250 g. masła czekolada mleczna paczka okrągłych biszkoptów espresso (do namoczenia biszkoptów) posypka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem(...)miksować do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Krem wyłożyć na ostudzony placek makowo-kokosowy. Przygotować i ostudzić espresso (można użyć dowolnej kawy - rozpuszczalnej lub sypanej ważne, żeby była kawa). Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na ostudzony krem. Całość polać polewą czekoladową (przepis - tutaj ) i posypać posypką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekroić na kawałki. Polecam fanom krówek i toffi! Dla kogo: dla kochających krówki i masę toffi pod każdą postacią dla szukających inspiracji na efektowne ciasto dla...każdego! Składniki na biszkopt: 4 jajka pół szklanki mąki pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 0,5 litra mleka 200g masła 0,5 szklanki cukru 2 czubate łyżki(...)łyżki oleju Składniki na dekorację: 150-170g bezów (ja miałam kupowane, mogą być także domowej roboty) 0,5 kostki masła (100g) 150g krówek 2 łyżki mleka Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać delikatnie mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać dodając 2 łyżki oleju. Piec
Mania Wypiekania