biszkopt - 18139 przepisów (strona:544/1210)

CIASTO KRÓWKA 162

ciasto przekładane masą krówkową na orzechowym spodzie, doskonałe na każdą okazję, do kawy i na niedzielne popołudnie z rodziną     SKŁADNIKI  Biszkopt: 4 jajka, 0,5 szkl. cukru,  4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej,  1 łyżeczka proszku do pieczenia,  1 łyżka oleju Ciasto orzechowe: 4 białka,  0,5 szkl. cukru(...)szkl. orzechów arachidowych,  3 łyżki margaryny,  3 łyżki cukru,  2 łyżki miodu Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki,  herbata do nasączenia ciast   WYKONANIE Biszkopt: Formę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie resztę składników. Wylewamy na formę. Pieczemy 20 min. w 180 stopniach. Ciasto

słodki bratek
WIŚNIOWO MAKOWA FANTAZJA 218

łyżka mąki ziemniaczanej,  ½ szkl. cukru Masa wiśniowa 1 l drylowanych wiśni w syropie, 1 galaretka wiśniowa,  2 łyżeczki żelatyny,  1 łyżka mąki ziemniaczanej Biszkopt makowy 2 jajka,  1/3 szkl. mąki,  1/3 szkl. cukru,  1/3 szkl. maku, 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem ajerkoniakowy 1 budyń waniliowy,  1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka(...)łyżkę mąki, nakładamy na podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 min. Masa wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem zagotowujemy, dodajemy galaretkę, żelatynę i rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Odstawiamy do stężenia. Biszkopt makowy: Białka oddzielamy do żółtek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i resztę składników. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach. Krem ajerkoniakowy: W ½ szkl. mleka rozrabiamy budyń i mąki

słodki bratek
Śmietanowiec 113

Mistrzami ciast nie jesteśmy, ale od czasu do czasu lubimy zjeść jakieś słodkości. Tym razem zrobiliśmy coś "słodkiego" bez dużej ilości słodyczy. Dla nas idealne.  Składniki 1 opakowanie biszkoptów 600 ml śmietanki 30% 1 łyżka ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny (100 ml wrzątku) 1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę 2 galaretki pomarańczowe   Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 W formie (25x25) układamy biszkopty. Śmietanę ubijamy na sztywno z niewielką ilością cukru. Żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie, studzimy. Jak już zacznie tężeć, dodajemy do śmietany (ciągle miksujemy na wolnych obrotach). Masę wylewamy na biszkopty. Na masę kładziemy (wbijając do połowy) kawałki ananasa. Wkładamy do lodówki. Galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie (3/4 proporcji wody w stosunku do galaretek

R'n'G Kitchen
Jogurtowiec z galaretkami i brzoskwiniami 465

tylko tych pokrojonych (w 4 smakach) w masie jogurtowej, ale także galaretki cytrynowej dodanej do jogurtu oraz galaretek brzoskwiniowych wieńczących dzieło ;) Prawdziwy przysmak wszystkich dzieciaczków :) Spód z okrągłych biszkoptów. Pomysł na wykonanie jogurtowca narodził się z… potrzeby wykorzystania dość znacznej ilości jogurtu, którego termin nieubłaganie zbliżał się ku końcowi. A jako, że galaretek zawsze mam pod dostatkiem, padło właśnie(...)galaretki brzoskwiniowe ok. 2 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku, ale pamiętajcie, że galaretki już są słodkie :)) 8 g żelatyny 5-6 połówek brzoskwiń z puszki paczka okrągłych biszkoptów Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia galaretek: 4 galaretki do masy jogurtowej w wybranych przez nas smakach rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody każda! Dobrze, aby naczynia, w których galaretki będą tężały

MyCookBook.pl
Shrek 166

krasie. Z dodatkiem delicji, u mnie dzisiaj o smaku wiśniowym, bo wiśniowy fajnie kontrastuje z zielonym. Orzeźwiające i lekkie, takie najbardziej lubimy. Kto jeszcze nie próbował musi nadrobić zaległości! Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa I: 1 duża butelka zielonego soku przecierowego(...)cukru Masa II: 0,5 l. śmietany kremówki 1 galaretka zielona (agrestowa/kiwi/gruszkowa) Dodatkowo: 2-3 paczki ciastek z galaretką (typu delicje) 2 galaretki zielone (agrestowe/kiwi/gruszkowe) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt:   białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna. Następnie dodawać po żółtku i ubijać dalej. Mąki i proszek

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Słodkie środy - Kawowiec z nutą porzeczki 204

łyżeczki kawy mielonej 1 szczypta soli  krem: 350 ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 łyżka kawy mielonej  dodatkowo: espresso do nasączenia biszkoptu  dżem z czarnej porzeczki  mielona kawa do dekoracji  tłuszcz do wysmarowania blachy bułka tarta do oprószenia  PRZYGOTOWANIE :  Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli(...)jednym żółtku i porcjami przesiane mąki.  Na koniec dodajemy kakao i mielona kawę.  Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem (u mnie masło) i oprószamy bułka tartą, wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 35 minut - do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy espresso i smarujemy  dżemem z czarnej porzeczki.  Schłodzoną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowe Bajaderki 177

Pora na przerobienie niedojedzonych ciast na coś pysznego do kawki albo herbatki ;) Baza (suchy placek lub niski biszkopt z którym nie mamy co zrobić + paczka biszkoptów + paczuszka petti brue) Ja piekłam specjalnie taki płaski suchy biszkopt z 2 jajek żeby powstały bajaderki, ale czasami się zdarza, że mamy taki który się nie udał lub mamy babkę która się zeschła

Gotowanie...to proste !
Rolada jajeczna w cieście szpinakowym. 178

odrobiną soli i pieprzu oraz dodajemy szpinak, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.  Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 - 20 minut. Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Jajka rozgniatamy widelcem(...)serkiem, dodajemy przyprawy i majonez - dokładnie mieszamy. Masę jajeczną wykładamy na rozwinięty i wystudzony biszkopt, obok jednego brzegu rozkładamy odsączonego tuńczyka i paski papryki. Wszystko zwijamy w roladę, następnie zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Ananasek bez pieczenia 329

kawałkami ananasa w masie budyniowej z bitą śmietaną i czekoladowymi bezami. Ciasto nie wymaga pieczenia, a dzięki dodatkowi soku z limonki i mięty, jest orzeźwiające ;) SPÓD: 150 g biszkoptów 1 łyżeczka kakao 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka miodu 100 g daktyli MASA ANANASOWA: 1 puszka ananasa (340g) 1 1/2 szklanki napoju (jabłko, limonka, mięta) 1 op. budyniu śmietankowego(...)masła KREM ŚMIETANKOWY: 1 szklanka śmietanki 30-36 % 1 łyżka cukru pudru bezy czekoladowe Daktyle zalać wrzątkiem, tak aby znalazły się pod wodą i odstawić do wystudzenia. Biszkopty rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz wiórkami kokosowymi. Daktyle odsączyć z wody i zmiksować blenderem razem z miodem do uzyskania gładkiego kremu. Połączyć razem z biszkoptami i wylepić

https:KKuchniaMniam
Brzoskwiniowe ciasto Agnieszki 200

właśnie na święta gościło na naszym stole. Ciasto jest lekkie a krem nie za słodki więc szybko znikało z blaszki. Polecam Wam to ciasto na każdą okazję. Składniki : * jasny biszkopt  * puszka brzoskwiń  * 2 budynie śmietankowe  * 2 galaretki brzoskwiniowe  * kostka masła Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół. Odsączyć brzoskwinie, dodać wody do 1 litra i ugotować 2 budynie(...)ugotowanego budyniu wsypać 2 galaretki i mieszać aż się rozpuszczą. Dodać masło i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnego kremu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Masę wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim i wstawić do lodówki. Ciasto można posypać cukrem pudrem bądź polać czekoladową polewą

Magiczne Życie Marty
Rolada makowa z bakaliowym kremem 275

się ta rolada spodobała, że musiałam ją zrobić. Powiem wam, że rolada jest pyszna i nie raz zagości na moim stole. Składniki: Biszkopt makowy: 5 jajek rozmiar M 160 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 110 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g suchego maku zmielonego 2 łyżki oleju rzepakowego  Krem bakaliowy(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut w 180 stopniach. Blacha 39*31 cm. Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmujemy z blachy i ciasno zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w ściereczkę i zostawiamy do ostudzenia. Krem bakaliowy: Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z serkiem homogenizowanym. Odłożyć

Ala piecze i gotuje
Ciasto śmietankowo - arbuzowe 163

Biszkopty - 1 paczka mała mleko - 1 litr budyń śmietankowy - 3 op cukier - 3/4 szkl masło - 250 g arbuz bez skóry i pestek - 1,5  kg woda - 220 g cukier - 80 g żelatyna - 30 g formę wykładamy biszkoptami , mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozrobione budynie śmietankowe i gotujemy na malutkim ogniu do zgęstnienia. odstawiamy do przestudzenia. Gdy będzie zimny budyń(...)dodajemy go stopniowo po jednej łyżce do utartego masła. wykładamy na biszkopty. Przygotowujemy Galaretkę z arbuzem.  Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, by napęczniała. Kawałki arbuza miksujemy w blenderze z cukrem.. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z odrobiną musu i łączymy z całością, chwilkę miksujemy razem i wylewamy galaretkę na masę śmietankową, chłodzimy w lodówce

Camilla w kuchni
Śliwkowiec 257

Moja ostatnia przedświateczna propozycja to ciasto o wdzięcznej nazwie śliwkowiec :) Czekolada, galaretka, śliwki, masa i biszkopt, takie połączenie musi się sprawdzić :)    Składniki: biszkopt - 6 jajek - 5 łyżek mąki - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 4 żółtka(...)wlewamy budynie, mieszamy i chwilę gotujemy. Budyń zestawiamy i cały czas mieszając dodajemy żółtka. Masę odstawiamy do wystudzenia. 300 g masło ucieramy stopniowo dodając przestudzony budyń oraz alkohol. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy gorzką herbatą i smarujemy 1/3 masy budyniowej. Resztę masy budyniowej wykładamy na wierzch biszkopta. Na budyniu układamy śliwki kalifornijskie ( moczone przez 1 godzinę w ciepłej wodzie

Zainspirowana w kuchni
Tort ajerkoniakowo -kokosowy 230

BISZKOPT: jajka - 5 szt mąka pszenna - 3/4 szkl mąka ziemniaczana - 1/4 szkl cukier - 3/4 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczki woda gorąca - 1/5 szkl sól - 1 szczypta tłuszcz do formy KREM: mleko - 1 L budyń śmietankowy - 3 op masło - 450 g ajerkoniak wiórki kokosowe 200 g cukier - 3/4 szkl DODATKOWO: dżem ozdoby alkohol cytryna BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek, Białka(...)dobrze sie połączyły,m wiec dajemy w małych porcjach, następnie z kremu odkładamy 1/4  a do reszty wsypujemy kokos,do części odłozonej dolewamy ajerkoniak i miksujemy razem. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części, każda cześć nasączmy woda z odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny. Blat ciasta smarujemy dżemem, kładziemy 1/4 kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem,  i przykrywamy

Camilla w kuchni
Cytrynowiec z delikatną pianką 729

Delikatne ciasto z domowej cukierenki Apetycznej Babeczki, idealnie swoją świeżością wpisuje się w pierwszy dzień wiosny. Biszkopt: - 4 jajka - 4 łyżki cukru kryształu - 4 łyżki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - skórka otarta z całej cytryny - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowa pianka: - 2 opakowania śnieżki - 1/2 litra mleka(...)śmietankowa: - 1/2 litra śmietanki 30 lub 36% - 6 łyżek cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wrzątku Dobrej jakości żelatynę i mieloną wanilię znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl.   Wykonanie, biszkopt: Duża blacha 25x30 cm  1. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka oraz ścieramy skórkę cytrynową i nadal mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania