wszystkim szybka w zrobieniu. Polecam! Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 małe słoiczki domowego musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa(...)Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić dodać cukier, po jednym żółtku , mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170°C . Piec 20 minut. W tym czasie zagotować mus z jabłek, dosypując do niego galaretkę.Odstawić. Biszkopt wyjąć z piekarnika, jeszcze gorący przełożyć na ściereczkę do góry papierem
Smaki Nataliifareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto z najlepszą masą truskawkową Składniki: Biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa truskawkowa: 90 dag mrożonych truskawek + 3/4 szklanki wody, 2 galaretki truskawkowe(...)cukru + 3/4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, Bita śmietana: 1/2 l kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 4 śmietan-fixy + 100 g pokruszonych herbatników(ja dałam stratą czekoladę) Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec
Smaki Nataliitaki trafił do jej rąk:) Był mega czekoladowy, delikatny, aksamitny i bardzo, ale to bardzo puszysty. Dla wielbicieli czekolady nie ma nic lepszego :D Polecam Składniki na biszkopt: 6 jaj 12 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao Mus czekoladowy: 2 tabliczki czekolady 400 ml śmietany kremówki 2 białka Lukier plastyczny: 75 ml wody(...)dosypuję do masy jajecznej mieszając łopatką. Blaszkę o wym 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 35 min. Upieczony biszkopt wyjmuj na kratkę i zostawiam do wystygnięcia. Zimny kroję na trzy części. 200 ml śmietanki podgrzewam do wrzenia, zalewam połamaną na kawałki czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Odstawiam
Ciasteczkowy Potwórlekkość (co niestety nie przekłada się na kaloryczność) masy z mascarpone, która wg mnie jest jedną z najlepszych mas do tortów. A jaki jest Wasz ulubiony tort? Smacznego! BISZKOPT Składniki: 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 320 cukru pudru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka ucieramy z połową cukru pudru przez(...)Ubijamy jeszcze chwilę, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy. Do białek dodajemy masę z żółtek, na koniec mąkę i dokładnie, delikatnie mieszamy masę na biszkopt. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 40 min. MASA MALINOWA: Składniki: 450 g malin (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka żelatyny
psgotujemydzieci i dorosłych. Torcik jest prosty w przygotowaniu i można go dowolnie modyfikować smakowo poprzez użycie różnokolorowych galaretek oraz ulubionych owoców. składniki na tortownicę 23 cm 12 okrągłych biszkoptów 300 g malin 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 400 g mleka zagęszczonego niesłodzonego przepis Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy według przepisu(...)mleka zagęszczonego, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje, dodajemy lekko stężałą ale jeszcze lejącą się galaretkę i całość dokładnie łączymy, a następnie wlewamy na biszkopty. Tortownicę z pierwszą warstwą masy wstawiamy do lodówki aby stężała. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisy na opakowaniu zmniejszając ilość wody o połowę, dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki. Do miski
Smakowite DaniaDeser sernikowy w pucharkach Składniki : Krem : ser biały tłusty - 250 g bita śmietana - 1 opak ( 60 g) mleko - 150 ml ajerkoniak - 3 łyżki kakao - 1,5 łyżeczki Do nasączenia biszkoptów: kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka woda gotowana - 100 ml Dodatkowo : herbatniki biszkoptowe podłużne - 150 g melisa do dekoracji czarna porzeczka do dekoracji Przygotowanie : Ser przełożyć do miksera, zmiksować na gładką masę(...)naczynia, wlać mocno schłodzone mleko, wsypać bitą śmietanę, ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodać ser i ajerkoniak. Na dnie pucharków wyciskamy szprycą trochę kremu, posypujemy kakao. Po jednym biszkopcie moczymy w kawie, ale nie za długo, bo mogą się rozpaść, ja łamałam biszkopta na trzy i układałam w pucharkach. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien być krem
Kuchnia Danusiłyżeczki) 5 jajek 100 g cukru 250 g mascarpone 100 g śmietany kremówki (lub ramy do ubicia) 500 g truskawek 5 łyżek białego wina 200 – 300g biszkoptów Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej jak macie sprawdzoną żelatynę, bo niestety z nimi jest jak z galaretkami, jedne się zetną od razu, a inne po paru dniach(...)białka osobno ubić na sztywną pianę. Wszystko razem czyli ubitą śmietanę, ubite białka i masę mascarpone, delikatnie wymieszać. Umyć truskawki i pokroić w kostkę. Zmiksować razem z winem. Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki. W naczyniu układamy najpierw biszkopty, później zmiksowane truskawki i masę mascarpone. Układamy tak kilka warstw. Na około 5 godzin wstawiamy do lodówki i gotowe. My przygotowujemy tego
KasiaiKrzysiu.pltrzeba dzwigać zakupów, przywiozą do samego domu. Nic tylko wejść zarejestrować się i kupować. Ptasie mleczko z truskawkami Składniki : galaretki cytrynowe - 2 opak mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l biszkopty okrągłe - 0,5 paczki galaretka truskawkowa - 2 opak truskawki Przygotowanie : Galaretki czerwone rozpuścić w 850 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Galaretki cytrynowe rozpuścić(...)gotowanej wody, odstawić też do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, oszypułkować, przekroić wzdłuż na połowę. Sam brzeg tortownicy, wyłożyć biszkoptami, środek zostawić pusty. Pomiędzy biszkoptami, układać połowki truskawek. Dobrze schłodzone mleko, przelać do wysokiego naczynia, ubijać na wysokich obrotach, przez kilka minut. Następnie wlewać cienkim strumieniem galaretkę do mleka, ubijając jeszcze przez chwilę. Wylać piankę do tortownicy, odstawić do stężenia
Kuchnia DanusiJeśli boicie się lub nie chcecie ( np. z powodu ciąży) dodawać surowych żółtek do kremu, ta wersja tiramisu jest dla Was. Puszysty, delikatny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem Amaretto. Przełożony pysznym delikatnym kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Przed podaniem obficie posypany gorzkim kakao. Ciasto jest lekkie, niesłodkie i łatwe w przygotowaniu. Krem jest lekki, a równocześnie zwarty(...)dzięki czemu nie wypływa podczas krojenia. Zawsze jest hitem każdego przyjęcia. SKŁADNIKI BISZKOPT / wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 5 jajek / oddzielnie białka i żółtka ²⁄₃ szklanki mąki pszennej ¹⁄₃ szklanki mąki ziemniaczanej ²⁄₃ szklanki drobnego cukru do wypieków KREM 500 ml śmietany 30% / mocno schłodzonej 500 g serka mascarpone / polecam taki 2 łyżki cukru pudru NASĄCZENIE 125 ml mocnej kawy
cool and mintywsypujemy odrobinę soli i pieprzu oraz dodajemy szpinak, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując. Pieczemy w nagrzanym do 200 *C, piekarniku przez 15- 20 minut. Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Jajka rozgniatamy widelcem(...)serkiem, dodajemy przyprawy i majonez. Pastą smarujemy na całej powierzchni biszkopt, obok jednego brzegu rozkładamy odsączonego tuńczyka i paski papryki. Wszystko zwijamy w roladę, następnie zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Roladę kroimy na centymetrowe kawałki i układamy na talerzu
Kulinarne Fantazje Marioliprzepisów, bo gotować na co dzień trzeba) – nawał pracy, sesja, zajęcia dodatkowe… na szczęście środkowe już wypadło, więc może uda mi się znaleźć więcej czasu😉 Tym razem padło na biszkopt gryczany z owocami z tego przepisu. Nie zdawałam sobie sprawy, ile może zająć szukanie mąki gryczanej! Chyba z pięciu sklepów wyszłam z kwitkiem, bo nie mieli. A jak już znalazłam(...)okazała się najtańszą z mąk… na szczęście do tego przepisu dużo jej nie potrzeba. A biszkopt chociaż smaczny? I to jeszcze jak! Pychota! Już planuję zrobić go na kilka innych sposobów, na przykład przełożyć jakimś kremem… Mniam, już mi ślinka cieknie😉 Skład: 4 duże jajka 7 łyżek mąki gryczanej (pełnoziarnistej) 3-4 łyżki słodzidła (jeśli erytrol, to może być
Jak gotować i nie zwariowaćtruskawkowa 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa serowa 1 kg serka waniliowego z wiaderka 1/2 litra kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny okrągłe biszkopty Na dno tortownicy wykładamy biszkopty. Truskawki miksujemy na gładki mus. 1 szklankę musu zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki, a gdy dokładnie się rozpuszczą dodajemy do pozostałego musu(...)Następnie dodajemy jeszcze gorącą żelatynę, musi być gorąca, aby masa zbyt szybko nam się nie stężała. Gdy przygotowujemy masę serową, masa truskawkowa powinna już nam lekko tężeć. Na biszkopty, na sam środek wylewamy część masy serowej, następnie cześć masy truskawkowej i tak na zmianę. Pierwsze "wylewki" powinny być większe a te końcowe mniejsze
Jadło i czytadłoLekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto rozpływające się w ustach, doskonałe na zakończenie sezonu truskawkowego. Poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami. SKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 38x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju KREM: 200 ml śmietany 36 %, 1 galaretka o smaku(...)truskawkowym Polewa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 1 łyżka śmietany 12% Dodatkowo: wiórki truskawkowe , truskawki WYKONANIE BISZKOPT: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12 minut. Po upieczemy ściągamy papier. Formę z zaokrąglonym dołem
słodki bratekWakacje! Trzeba to uczcić! Zapraszam na torcik malinowo-kokosowy. Składniki: 20 dag biszkoptów maliny 2 galaretki malinowe 2 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 20 dag masła 10 dag wiórek kokosowych pół szklanki likieru kokosowego 2/3 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Zaczynamy od przygotowania kremu. Na gotujące mleko wsypujemy kaszę manną i wiórki kokosowe(...)cukrem pudrem . Stopniowo dodajemy kaszę z wiórkami, likier kokosowy i sok z cytryny. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Na dnie tortownicy układamy biszkopty, na które nakładamy niewielką ilość kremu. Wysypujemy maliny i zalewamy tężejącą galaretką (część galaretki możemy zostawić, aby zalać nią wierzch torciku). Układamy następną warstwę biszkoptów i wykładamy
Pyszności SłodkościLubicie truskawki tak samo jak ja? To upieczcie sobie to ciasto. Rozpływa się w ustach jest lekkie, delikatne i z wyraźną nutą truskawek. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szkl wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń(...)szkl wody Bita śmietana: 400 ml kremówki 200 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny ale-raj 1/3 ciepłej wody Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko, dodawać porcjami
Ala piecze i gotuje