biszkopt - 18068 przepisów (strona:560/1205)

Tort kokosowo-korzenny z powidłami i Noworoczne Życzenia 189

tortownicy wyłożyć papierem dopieczenia, boków nie smarować. Przełożyć ciasto do tortownicy. Piec w 160-170°C przez ok. 40 minut - do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy. * Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem kokosowy ** 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) 350 g mocno schłodzonej śmietany śmietany(...)będą jadły dzieci: ½ szklanki wody kokosowej wymieszane z ½ szklanki likieru kokosowego albo rumu Ponadto 400 g powideł śliwkowych (po 400 ml) wiórki kokosowe do posypania tortu Składanie tortu Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy krążek ułożyć na paterze, nasączyć ⅓ ponczu, posmarować powidłami śliwkowymi. Na powidła rozsmarować ¼ kremu kokosowego. Przykryć kolejnym krążkiem, nasączyć, posmarować pozostałymi powidłami i ¼ kremu. Przykryć ostatnim blatem

Pełny talerz
Desernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami 126

malin 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru według smaku 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wrzątku 150 g podłużnych biszkoptów Maliny opłukać, dobrze osączyć. Wybrać ok. 200 g najładniejszych, odłożyć. Resztę zmiksować i przetrzeć przez sito. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku(...)przestudzić i wymieszać z musem malinowym. Następnie masę malinową połączyć z mascarpone. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem. Z biszkoptów obciąć pod kątem z jednej strony końcówkę . Tortownicę o średnicy ok.16 cm wewnątrz dookoła wyłożyć biszkoptami. Do środka przelać masę malinową. Schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny. Przed podaniem wierzch posypać pozostałymi malinami. Smacznego

Pełny talerz
Ciasto "Cycki Murzynki" 327

budyń waniliowy 3 żółtka 3 łyżki mąki 1/2 l mleka 250 g masła 1/2 szklanki cukru Polewa 100 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 50 g masła Dodatkowo biszkopty rodzynki Wykonanie: Ciasto: Białka ubić na sztywno, a następnie ubijać dodawać stopniowo cukier. Wsypać mak, wiórki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec(...)ucierając. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i masło i mieszać do połączenia się składników. Na spód ułożyć ciasto, a następnie wyłożyć warstwę kremu. Na kremie ułożyć biszkopty, polać czekoladą. Na każdym biszkopcie ułożyć rodzynkę

O kuchni z uczuciem
Pomarańczowiec 232

Ciasto z pomarańczami to bardzo orzeźwiająca propozycja na świąteczny stół. Zainspirowałam się pomysłem Kasi, ale dokonałam kilka zmian. Polecam! Składniki: Biszkopt (24x36cm): 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu skórka otarta z 1 pomarańczy olejek pomarańczowy Masa: 750 ml soku pomarańczowego 2 galaretki pomarańczowe Wierzch(...)pomarańcze 750 ml wody 2 galaretki pomarańczowe Poncz: 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodawać kolejno cukier i żółtka, potem przesiane mąki i proszek, olejek, ocet i skórkę pomarańczową. Ciasto piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na 2 blaty

Kuchnia domowa Ani
Makowiec gotowany 232

Składniki: biszkopt  0,5kg maku 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 jajka olejek migdałowy 3 łyżki mąki 1 szklanka drylowanych wiśni 1/2 szklanki orzechów włoskich polewa+orzechy włoskie na wierzch Sposób przygotowania: 1. Z podanego wcześniej przepisu upiec biszkopt na prostokątnej blaszce. 2.Mak zaparzyć dzień wcześniej. W razie potrzeby odcedzić i dwukrotnie zmielić. 3. W garnku rozpuścić masło(...)wbić po jednym jajku i szybko wmieszać. Dodać kilka kropel olejku migdałowego, mąkę oraz wiśnie i orzechy. 6. Całość gotować jeszcze 2 minuty cały czas mieszając. 7. Wyłożyć na biszkopt. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 8. Gdy masa już wystygnie, ciasto polać czekoladową polewą i posypać orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin

A Ty Smakuj Mnie
CZEKOLADOWO- CHAŁWOWE CIASTO NA BISZKOPTACH 203

kremowe, słodkie, podawane w formie deseru na zimo. Jest z dużą ilością chałwy, czekolady białej jak i ciemnej. Na wierzchu króluje bita śmietana.  Pychota! SKŁADNIKI: -1,5 paczki biszkoptów poncz: kawa z mlekiem Biszkopty ułóż w blaszce, jeden koło drugiego polej zaparzoną kawą z mlekiem. Na masę: - 1 1/2 litr mleka sojowego o smaku czekoladowym - 100 g gorzkiej czekolady(...)Żelatynę wlej do masy i bardzo dokładnie wymieszaj. Masę wstaw na 15- 20 minut do lodówki co 5 minut mieszając. Masa powoli zacznie gęstnieć i tężeć. Masę wylej na biszkopty. Wstaw na 3-5 godzin do lodówki. NA WIERZCH: - 500 ml schłodzonej śmietany 36% - śmeitan-fix - łyżka kakao do posypania Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach dodaj śmeitan- fix. Masę

SMYKWKUCHNI
Tiramisu (bez alkoholu) 95

Składniki na 4 dość duże porcje: 250 g serka mascarpone 100 ml espresso 3 jajka cukier puder 150 g podłużnych biszkoptów gorzkie kakao 1. Zaparzyć 100 ml espresso (tzn. przygotować bardzo mocną kawę <bez fusów>). Ostudzić. 2. Jajka umyć i zaparzyć przez kilka sekund we wrzącej wodzie. 3. Do wysokiego naczynia dodać białka jaj i ubić na sztywną(...)szklanką cukru pudru (na jednolitą, gęstą, jasną masę). Następnie  do ubitych białek dodać masę żółtkową i serek mascarpone (wszystko dodawać stopniowo i miksować na bardzo niskich obrotach). 4. Biszkopty namaczać przez kilka sekund w espresso. Układać w podłużnym naczyniu. Następnie dodać połowę ubitej masy i posypać odrobiną gorzkiego kakao. Ponownie namaczać biszkopty i  wylać resztę masy. Wierzch oprószyć

Ugotować
Biszkopt z czerwonymi porzeczkami 126

Cudowny i delikatny, puszysty i pełen słodyczy a zarazem  troszkę kwaskowaty , po prostu smaczny biszkopt z czerwonymi porzeczkami . Ciasto w sam raz  na niedziele . składniki na 4 porcje             masa owocowa  1 kg czerwonych porzeczek ( ja użyłam mrożonych) 2 szklanki cukru(...)biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru szklanka mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania przepis Porzeczki  myjemy, oczyszczamy , wkładamy do rondla , dusimy na małym ogniu aż owoce się rozgotują .Wsypujemy 2 szklanki cukru , mieszając zagotowujemy . Masę owocową studzimy . 4 białka ubijamy na pianę , powoli wsypując szklankę cukru , ubijamy aż cukier się rozpuści

Smakowite Dania
Trufle kakaowe 117

lubi słodycze i kakao temu na pewno zasmakują trufle z serkiem mascarpone  i biszkoptami, otoczone w kakao . Deser w sam raz dla amatorów słodkości i nie tylko . składniki na 4 porcje 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki  kawy rozpuszczalnej pół szklanki kakao 250 g biszkoptów łyżka cukru pudru przepis Kawę rozpuszczalną zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody i słodzimy(...)łyżką cukru pudru. Ciastka biszkopty kruszymy na bardzo drobne kawałki a następnie zalewamy ostudzoną kawą . Dodajemy do tego serek mascarpone , całość dokładnie mieszamy a następnie formujemy kulki , które odstawiamy na pół godziny do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy trufle z lodówki  i obtaczamy w dużej ilości kakao

Smakowite Dania
Tiramisu 125

wyrafinowaną kompozycję, która może być wspaniałym  deserem lub podwieczorkiem . składniki na 4 porcje 2 serki mascarpone po  250g 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 paczka podłużnych biszkoptów 1 szklanka  kawy rozpuszczalnej ( ostudzonej ) 2 łyżki mocnego alkoholu 3 łyżki naturalnego kakao przepis Żółtka ucieramy  z  cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy stopniowo serek mascarpone cały(...)czas ubijając aż krem zgęstnieje. Kawę łączymy z alkoholem, wlewamy do miski. Biszkopty moczymy w kawie, tak żeby nasiąkły ale  się nie rozpadły. Układamy je na dnie formy, posypujemy kakao, następnie rozsmarowujemy połowę kremu, posypujemy kakao. I kolejno warstwa namoczonych biszkoptów, kakao, i druga połowa kremu. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy po wierzchu kakao

Smakowite Dania
Ciasto śmietankowe z winogronami i galaretką + film 135

swoje ulubione owoce. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 800 g śmietany 12% 500 g winogron różowych i zielonych 6 łyżek cukru kryształu 4 łyżki żelatyny 120 g okrągłych biszkoptów 1 opakowanie galaretki cytrynowej przepis Umyte winogrona przekrawamy na połówki i usuwamy z nich pestki. Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy cukier i chwilę miksujemy nie ubijamy . Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej(...)wody. Schłodzoną żelatynę delikatnie mieszamy ze śmietaną . Do masy śmietanowej wrzucamy pokrojone winogrona i wszystko razem łączymy, część winogron zostawiamy do dekoracji ciasta. Na wyłożoną folią aluminiową tortownicy, układamy biszkopty . Na biszkopty kładziemy masę śmietanową z winogronami i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi owocami . Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Na ciasto wylewamy lekko tężejącą galaretkę i wstawiamy

Smakowite Dania
Ciasto Tiramisu + film 136

smakowało moim domownikom. składniki na tortownicę 19 cm                      biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia                      masa  2 serki mascarpone(...)całość delikatnie mieszamy łyżką . Ciasto wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy i pieczemy 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przekrawamy na pół . Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz stopniowo serek mascarpone . Jedną część biszkopta nasączamy wystudzoną kawą około pół szklanki

Smakowite Dania
Wuzetka + film 198

Klasyczna wuzetka na bazie kakaowego biszkoptu, nasączona kawą, przełożona dżemem i bitą śmietaną z wierzchu wykończona czekoladową polewą. Jest to ciasto dość czasochłonne ale bardzo proste w wykonaniu. Podane z gorącą kawą lub herbatą zachwyci nie jedno podniebienie.  składniki na formę 26 na 23 cm 5 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przekrawamy na pół i obie części ciasta nasączamy kawą. W kubeczku żelatynę rozpuszczamy z niewielką ilością wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W dużej misce ubijamy śmietanę kremówkę, pod koniec

Smakowite Dania
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną i kokosem + film 162

Smakowita szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną i kokosem to wyśmienite ciasto które pasuje na każdą okazję i bardzo szybko znika z talerzy. Jest nieco pracochłonne ale proste w przygotowaniu, smakuje obłędnie. składniki na formę 23 na 26 cm 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)czasu do czasu mieszając. Do miękkich jabłek wsypujemy galaretkę i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy żeby się rozpuściła, następnie garnek zdejmujemy z ognia i studzimy. Wystudzone jabłka układamy na biszkopcie dokładnie je rozprowadzając. Biszkopt z jabłkami wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy śmietanę śnieżkę według przepisu na opakowaniu, pod koniec ubijania do śmietany wsypujemy śmietan

Smakowite Dania
Na szybko: niski biszkopt z wiśniami 156

domach też był taki przesąd, że jak się do biszkoptu mąki nie wmiesza ręcznie do tego mieszając go cały czas w jedną stronę to biszkopt opadnie i będzie w nim piękny zakalec? U mnie tak było. Ale wiecie co? To nieprawda :) A wykorzystując ostatnie w tym sezonie wiśnie powstał niski biszkopt z wiśniami. Składniki: 4 duże jajka 1 szklanka cukru

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania