biszkopt - 18068 przepisów (strona:42/1205)

Ciasto pijak ze śliwkami 243

Bardzo smaczny, wilgotny przekładaniec z procentami. Zdecydowanie tylko dla dorosłych :) Składniki: Na biszkopt ciemny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, Na biszkopt makowo - kokosowy: 4 jajka, 1/2 szklanki suchego maku, 1/2 szklanki wiórek kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru Na krem(...)polewę: 3 łyżki mleka, 3 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao Dodatkowo: 250 ml wódki, 200 g śliwki suszonej kalifornijskiej, 1 słoiczek powideł śliwkowych, opakowanie okrągłych biszkoptów Sposób wykonania: Śliwki namoczyć w wódce i odstawić na kilka godzin. Odcedzić (przy czym zachować alkohol) i pokroić w drobną kostkę. Ugotować budynie. W garnku zagotować 0,5 l mleka

Nie tylko w kuchni
Dolce vita do kwadratu, czyli klasyczne włoskie tiramisu 218

przekładamy ją do sera z jajkami i dokładnie mieszamy, tylko do połączenia, tak żeby masa nie opadła. Ja tiramisu składałam w kwadratowej formie o wymiarach 22/22cm i zużyłam 28 biszkoptów. Biszkopty nie mogą być ani za suche, ani za mocno nasączone kawą. Za suche będą po prostu mniej smaczne, za bardzo nasączone porozpadają się w kremie a cały deser podejdzie(...)lodówce wodą i będzie rzadki. Musicie sprawdzić, jak długo należy nasączyć te biszkopty, które kupiliście i jak z ich chłonnością – każda firma robi inne, nie mogę napisać „… i trzymaj biszkopt w kawie 4 sekundy” bo Wasze mogą potrzebować albo sekundy, albo pięciu. Sprawdźcie to. Biszkopty po kolei wkładamy do naparu kawy, otrząsamy z jej nadmiaru, a następnie wykładamy nimi równo

Karo in the Kitchen
Tort truskawkowy z masą cukrową. Lego 213

wielka radość na twarzach dzieci. Efekt końcowy  pozostawia wiele do życzenia. Usprawiedliwiam się tym, że to mój pierwszy taki tort. Tytuł postu powinien brzmieć: napompowany klocek lego. Składniki: Biszkopt I (pieczony w dużej, prostokątnej blaszce) - 6 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Biszkopt II (pieczony w małej blaszce) - 4 jajka - 3/4 szklanki maki(...)temperaturze pokojowej - 3/4 szklanki cukru pudru - sok z 1/2 cytryny -  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szklanka ciasteczek czekoladowych z biedronki. Rido - masa cukrowa koło 700g Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt I . Ubijamy na sztywno białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy łyżką z resztą składników. Wykładamy na wyłożoną papierem

Pan i Pani Smith w kuchni
Truskawkowy Eksperyment 152

chemia itp., ale nie słyszałam, żeby komuś zaszkodziło kilka hiszpańskich truskawek :)). Chodziłam wokół nich i myślałam, jakie by tu ciacho upichcić... i padło na takiego oto przekładańca :) Dwa delikatne biszkopty przełożone masą śmietanowo-truskawkową, zwieńczone warstwą galaretki, z zatopionymi w niej truskawkami.... mniam :) Ciasto idealne, bo nie za słodkie, łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam, że czasochłonne, ze względu(...)czas stygnięcia/ tężenia galaretek. Ale warto poczekać na smak lata :) Składniki (blacha 23x39 cm) : Biszkopt (składniki na 2 biszkopty) : 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 6 jajek Masa śmietanowo-truskawkowa: 1 duża śmietana do ubijania 30% (400 ml) 2 opakowania zagęstnika do śmietany (mix do śmietany lub śmietan-fix) 1/4 szklanki cukru pudru 100 g zmiksowanych

Domowa Cookierenka Agi
ciasto dla Mamy 26 maj -- torta per la mamma il 26 maggio 197

SKŁADNIKI: na dwa biszkopty: Składniki: 6 średnich jajek 100 g cukru 120 g mąki 2 szczypty soli 2 szklanki listków świeżej mięty Masa: Składniki: skórka otarta z 2 limonek ( sparzonych i wyszorowanych) 2 jaja 100 g cukru trzcinowego 8 g żelatyny 100 g soku z limonek (może być pół na pół z limonek i cytryn)tj.około 3 limonek(...)wody Dekoracja: Składniki: plasterki limonki 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C .Formę okrągłą o średnicy ok. 28 cm wykładamy papierem do pieczenia Przygotowanie biszkoptu: Oddzielamy żółtka od białek z 3 jajek. Żółtka miksujemy z 1 szklanką listków mięty. . Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy 50 g cukru i dalej ubijamy. Zmiksowane żółtka

w mojej kuchni
TORT BLONDYNKI URODZINOWY, czyli czekoladowy i Matcha z Kremem Limonkowym i Ganache Czekoladowym 378

słodki, ani mdły, dla mnie idealny!  Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. BISZKOPT MATCHA: 5 jajek 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki herbaty Matcha Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)biszkoptowe wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 150-180 stopni przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczonym biszkoptem można rzucić, upuszczając go razem z blachą na blat z wysokości około 30 cm :) Wystudzony biszkopt pokroiłam nożem strunowym na 3 równe blaty. BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek 150 g cukru

Blondynka Gotuje
Ciasto karmelowo-słonecznikowe 238

względu na swoje dzieci. Też mam dziecko, więc przepis mi się spodobał :) W oryginale był alkohol i kawa - alkoholu nie ma, a kawa została zastąpiona kakaem. Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 2/3 szklanki cukru Składniki na masę karmelową : 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(...)gramów masła o temperaturze pokojowej Składniki na karmelizowany słonecznik 300 gramów ziaren słonecznika 120 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki mleka Do nasączenia biszkoptu: 2 łyżeczki kakao ciemnego 2/3 gorącej, przegotowanej wody Robimy poncz : rozpuszczamy 2 łyżeczki kakaa w 2/3 szklanki gorącej wody - dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czeka na swoją kolej Teraz

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tort Czekoladowo – Karmelowy Ombre 254

typu: czy mi wyjdzie też taki piękny!?! A że wyzwania lubię to zakasałam rękawy i do roboty. Wbrew pozorom ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Ku mojej uciesze biszkopty pięknie rosły i co najważniejsze to każdy w innym kolorze. Połowa sukcesu za mną. Biszkopty przekłada się tylko samym karmelem a całość wieńczy piękna czekoladowa ganche. Wyszło pięknie z zewnątrz(...)moja chęć obejrzenia go w przekroju była niemalże szaleńcza. Zachwyt po przekrojeniu był ogromny a smak równie genialny. Biszkopty są ciężkie i wilgotne, nie potrzebują dodatkowo nasączenia. Cudownie łączą się z karmelem i czekoladowym ganche. Całość z wyglądu i smaku oceniam na 6 plus. Jeśli chcecie zaskoczyć znajomych pięknie wyglądającym, pysznie i ciekawie smakującym tortem to ogromnie zachęcam do jego

Made By Mom And Son
TORT Z NUTELLĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 483

tych rzeczy... Ten tort robi się BARDZO łatwo. Ale mi dał popalić:D Piekę całe swoje życie. I, mało skromnie dodam, że NIGDY, PRZENIGDY nie opadł mi jeszcze żaden biszkopt. Tym razem jednak mi OPADŁ. Mało tego. Upiekłam kolejny. Też OPADŁ. "O nieee..." - pomyślałam, nie ze mną te numery. MNIE się to nie zdarza! Upiekłam więc trzeci, cholerny biszkopt(...)czasie, gdy oglądały bajki!:)))) "Ochom" i "achom" nie było końca":))) Póżniej zawieźliśmy go do znajomych. I cóż mogę powiedzieć?:) Bardzo polecam Wam ten tort, "efekt WOW" murowany":))) SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY*: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM NUTELLOWY: 300 g mascarpone 9 łyżek (z górką) Nutelli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY

Słodko-Słony Świat Ilony
Torcik delicja jabłkowa 284

Biszkopt jasny (na dwa blaty): 6 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Biszkopt kakaowy (na jeden blat): 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 2-3 łyżki kakao Mus z jabłek: 1,5 kg kwaśnych jabłek, umytych i obranych, pozbawionych gniazd nasiennych 100 g miodu 100 g cukru 1 płaska(...)szklanki likieru czekoladowego ½ szklanki gorącej przegotowanej wody cukier do smaku Dodatkowo: 250 g frużeliny truskawkowej (lub wiśniowej) (można zastąpić konfiturą, podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny) Najpierw należy przygotować biszkopt jasny. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka

Świat Ciasta
Tiramisu-Klasyczny Włoski Deser 51

kawy espresso 50 ml likieru Amaretto lub wina Marsala (można pominąć) 3 duże jajka (białka i żółtka osobno) 60 g cukru pudru 500 g serka mascarpone 220 g podłużnych biszkoptów 3 płaskie łyżki kakao Tiramisu- Przygotowanie Przygotowanie składników: Zaparz 200 ml mocnej kawy espresso i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj z 50 ml likieru Amaretto (dodawanie alkoholu można pominąć). Jajka(...)powstanie gładki krem. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj pianę z białek do kremu z mascarpone, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt długo. Nasączanie biszkoptów : Wybierz miskę odpowiedniej wielkości, aby cały biszkopt można było w niej zanurzyć. Miska powinna być na tyle duża aby biszkopt zmieścił się w niej bez problemu. Każdy biszkopt krótko zamocz

Księga-Smaku
Rolada biszkoptowa nadziewana kremem cytrynowym i truskawkami 65

kilku dni chodziła za mną rolada biszkoptowa z truskawkami. Wydawało mi się, że czuję jej zapach, smak, miękkość biszkoptu i soczystość truskawek niemalże na wyciągnięcie ręki. Wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to babcia piekła tę pyszną roladę na letnie popołudnia, były tak silne, że nie mogłam się oprzeć, by jej nie przygotować. Rolada biszkoptowa z truskawkami – smak, który zawsze pozostaje(...)kremówkę, by niczego nie zabrakło. Zaczęłam od ubijania jajek z cukrem na puszystą masę. Kiedy masa stała się jasna i kremowa, delikatnie dodałam przesianą mąkę, starając się, aby biszkopt był lekki i puszysty. W międzyczasie piekarnik nagrzewał się do odpowiedniej temperatury. Po wylaniu ciasta na blachę i pieczeniu przez kilka minut, wyjęłam złocisty i bardzo wilgotny biszkopt . Przepis na sukces

codojedzenia
Ciasto Biały Lion 66

Przepis na to ciasto znalazłam na blogu: smaki Katriny. W zasadzie niczego nie zmieniałam, zrobiłam jedynie biszkopty z 4 jajek, zamiast z 3, bo taki lubię, w związku z czym ciasto wyszło baaardzo wysokie Ciasto Biały Lion to dwa jasne biszkopty przełożone kremem budyniowym oraz warstwą ryżu preparowanego z kajmakiem. Mocnym punktem wypieku są posiekane orzeszki ziemne na wierzchu ciasta(...)Ciasto moim bliskim smakowało. Mnie również smakowało, ale mimo to, do moich ulubionych jednak nie trafia. Biszkopt: pieczemy 2 takie biszkopty 3-4 jajka 100 g cukru 2 łyżki oleju 80 g mąki tortowej 10 g mąki ziemniaczanej Masa budyniowa: 4 szkl. mleka 6-7 łyżek cukru 4 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu

Smaki Na Talerzu
Biszkopt makowy, bardzo wilgotny. 59

Biszkopt makowy jest wykwintny w swojej prostocie. Bardzo wilgotny, pachnący świętami. Świetnie komponuje się zarówno z kwaśną żurawiną, jak i słodką bezą lub kremem z czarnego sezamu. Biszkopt z poniższego przepisu to propozycja dla osób, które bardziej cenią sobie ciasta mokre i intensywne w smaku. Dzięki dużej ilości jajek w stosunku do składników suchych, biszkopt makowy jest mocno wilgotny(...)jeszcze milej ich obdarowywać. Ilość pracy włożonej w przygotowanie takiego torciku, nie jest adekwatna do radości jaką sprawiamy innym. Uśmiech i zadowolenie drugiej osoby jest bezcenne. Sama procedura wykonania biszkoptu makowego nie jest skomplikowana. Wystarczy masło ubić z żółtkami i cukrem, dodać pozostałe składniki oprócz białek. Na końcu należy ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać ją pomiędzy masę makową

SmartBake.pl
Ciasto Maria Antonina – piękny deser na wyjątkowe okazje 99

tworzy bardzo udaną kompozycję smakową. Ciasto wychodzi bardzo wysokie i jest podzielne, dlatego świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Nie ukrywam, że jest dość pracochłonne, gdyż trzeba upiec biszkopt i bezę, a także przygotować krem budyniowy oraz frużelinę owocową. Jednak jeśli chcecie przygotować deser, który zachwyci gości, to jest to jedno z takich ciast.   Składniki na ciasto Maria(...)Antonina: Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1 i 1/4 szklanki) 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia   Krem budyniowy: 1250 ml mleka 3 żółtka 5 łyżek cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła   Beza: 3 białka 150 g cukru

e-PrzepisyKulinarne