Bardzo smaczny, wilgotny przekładaniec z procentami. Zdecydowanie tylko dla dorosłych :) Składniki: Na biszkopt ciemny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, Na biszkopt makowo - kokosowy: 4 jajka, 1/2 szklanki suchego maku, 1/2 szklanki wiórek kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru Na krem(...)polewę: 3 łyżki mleka, 3 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao Dodatkowo: 250 ml wódki, 200 g śliwki suszonej kalifornijskiej, 1 słoiczek powideł śliwkowych, opakowanie okrągłych biszkoptów Sposób wykonania: Śliwki namoczyć w wódce i odstawić na kilka godzin. Odcedzić (przy czym zachować alkohol) i pokroić w drobną kostkę. Ugotować budynie. W garnku zagotować 0,5 l mleka
Nie tylko w kuchniprzekładamy ją do sera z jajkami i dokładnie mieszamy, tylko do połączenia, tak żeby masa nie opadła. Ja tiramisu składałam w kwadratowej formie o wymiarach 22/22cm i zużyłam 28 biszkoptów. Biszkopty nie mogą być ani za suche, ani za mocno nasączone kawą. Za suche będą po prostu mniej smaczne, za bardzo nasączone porozpadają się w kremie a cały deser podejdzie(...)lodówce wodą i będzie rzadki. Musicie sprawdzić, jak długo należy nasączyć te biszkopty, które kupiliście i jak z ich chłonnością – każda firma robi inne, nie mogę napisać „… i trzymaj biszkopt w kawie 4 sekundy” bo Wasze mogą potrzebować albo sekundy, albo pięciu. Sprawdźcie to. Biszkopty po kolei wkładamy do naparu kawy, otrząsamy z jej nadmiaru, a następnie wykładamy nimi równo
Karo in the Kitchenwielka radość na twarzach dzieci. Efekt końcowy pozostawia wiele do życzenia. Usprawiedliwiam się tym, że to mój pierwszy taki tort. Tytuł postu powinien brzmieć: napompowany klocek lego. Składniki: Biszkopt I (pieczony w dużej, prostokątnej blaszce) - 6 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Biszkopt II (pieczony w małej blaszce) - 4 jajka - 3/4 szklanki maki(...)temperaturze pokojowej - 3/4 szklanki cukru pudru - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szklanka ciasteczek czekoladowych z biedronki. Rido - masa cukrowa koło 700g Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt I . Ubijamy na sztywno białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy łyżką z resztą składników. Wykładamy na wyłożoną papierem
Pan i Pani Smith w kuchnichemia itp., ale nie słyszałam, żeby komuś zaszkodziło kilka hiszpańskich truskawek :)). Chodziłam wokół nich i myślałam, jakie by tu ciacho upichcić... i padło na takiego oto przekładańca :) Dwa delikatne biszkopty przełożone masą śmietanowo-truskawkową, zwieńczone warstwą galaretki, z zatopionymi w niej truskawkami.... mniam :) Ciasto idealne, bo nie za słodkie, łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam, że czasochłonne, ze względu(...)czas stygnięcia/ tężenia galaretek. Ale warto poczekać na smak lata :) Składniki (blacha 23x39 cm) : Biszkopt (składniki na 2 biszkopty) : 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 6 jajek Masa śmietanowo-truskawkowa: 1 duża śmietana do ubijania 30% (400 ml) 2 opakowania zagęstnika do śmietany (mix do śmietany lub śmietan-fix) 1/4 szklanki cukru pudru 100 g zmiksowanych
Domowa Cookierenka AgiSKŁADNIKI: na dwa biszkopty: Składniki: 6 średnich jajek 100 g cukru 120 g mąki 2 szczypty soli 2 szklanki listków świeżej mięty Masa: Składniki: skórka otarta z 2 limonek ( sparzonych i wyszorowanych) 2 jaja 100 g cukru trzcinowego 8 g żelatyny 100 g soku z limonek (może być pół na pół z limonek i cytryn)tj.około 3 limonek(...)wody Dekoracja: Składniki: plasterki limonki 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C .Formę okrągłą o średnicy ok. 28 cm wykładamy papierem do pieczenia Przygotowanie biszkoptu: Oddzielamy żółtka od białek z 3 jajek. Żółtka miksujemy z 1 szklanką listków mięty. . Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy 50 g cukru i dalej ubijamy. Zmiksowane żółtka
w mojej kuchnisłodki, ani mdły, dla mnie idealny! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. BISZKOPT MATCHA: 5 jajek 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki herbaty Matcha Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)biszkoptowe wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 150-180 stopni przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczonym biszkoptem można rzucić, upuszczając go razem z blachą na blat z wysokości około 30 cm :) Wystudzony biszkopt pokroiłam nożem strunowym na 3 równe blaty. BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek 150 g cukru
Blondynka Gotujewzględu na swoje dzieci. Też mam dziecko, więc przepis mi się spodobał :) W oryginale był alkohol i kawa - alkoholu nie ma, a kawa została zastąpiona kakaem. Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 2/3 szklanki cukru Składniki na masę karmelową : 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(...)gramów masła o temperaturze pokojowej Składniki na karmelizowany słonecznik 300 gramów ziaren słonecznika 120 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki mleka Do nasączenia biszkoptu: 2 łyżeczki kakao ciemnego 2/3 gorącej, przegotowanej wody Robimy poncz : rozpuszczamy 2 łyżeczki kakaa w 2/3 szklanki gorącej wody - dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czeka na swoją kolej Teraz
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtypu: czy mi wyjdzie też taki piękny!?! A że wyzwania lubię to zakasałam rękawy i do roboty. Wbrew pozorom ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Ku mojej uciesze biszkopty pięknie rosły i co najważniejsze to każdy w innym kolorze. Połowa sukcesu za mną. Biszkopty przekłada się tylko samym karmelem a całość wieńczy piękna czekoladowa ganche. Wyszło pięknie z zewnątrz(...)moja chęć obejrzenia go w przekroju była niemalże szaleńcza. Zachwyt po przekrojeniu był ogromny a smak równie genialny. Biszkopty są ciężkie i wilgotne, nie potrzebują dodatkowo nasączenia. Cudownie łączą się z karmelem i czekoladowym ganche. Całość z wyglądu i smaku oceniam na 6 plus. Jeśli chcecie zaskoczyć znajomych pięknie wyglądającym, pysznie i ciekawie smakującym tortem to ogromnie zachęcam do jego
Made By Mom And Sontych rzeczy... Ten tort robi się BARDZO łatwo. Ale mi dał popalić:D Piekę całe swoje życie. I, mało skromnie dodam, że NIGDY, PRZENIGDY nie opadł mi jeszcze żaden biszkopt. Tym razem jednak mi OPADŁ. Mało tego. Upiekłam kolejny. Też OPADŁ. "O nieee..." - pomyślałam, nie ze mną te numery. MNIE się to nie zdarza! Upiekłam więc trzeci, cholerny biszkopt(...)czasie, gdy oglądały bajki!:)))) "Ochom" i "achom" nie było końca":))) Póżniej zawieźliśmy go do znajomych. I cóż mogę powiedzieć?:) Bardzo polecam Wam ten tort, "efekt WOW" murowany":))) SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY*: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM NUTELLOWY: 300 g mascarpone 9 łyżek (z górką) Nutelli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY
Słodko-Słony Świat IlonyBiszkopt jasny (na dwa blaty): 6 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Biszkopt kakaowy (na jeden blat): 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 2-3 łyżki kakao Mus z jabłek: 1,5 kg kwaśnych jabłek, umytych i obranych, pozbawionych gniazd nasiennych 100 g miodu 100 g cukru 1 płaska(...)szklanki likieru czekoladowego ½ szklanki gorącej przegotowanej wody cukier do smaku Dodatkowo: 250 g frużeliny truskawkowej (lub wiśniowej) (można zastąpić konfiturą, podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny) Najpierw należy przygotować biszkopt jasny. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka
Świat Ciastakawy espresso 50 ml likieru Amaretto lub wina Marsala (można pominąć) 3 duże jajka (białka i żółtka osobno) 60 g cukru pudru 500 g serka mascarpone 220 g podłużnych biszkoptów 3 płaskie łyżki kakao Tiramisu- Przygotowanie Przygotowanie składników: Zaparz 200 ml mocnej kawy espresso i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj z 50 ml likieru Amaretto (dodawanie alkoholu można pominąć). Jajka(...)powstanie gładki krem. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj pianę z białek do kremu z mascarpone, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt długo. Nasączanie biszkoptów : Wybierz miskę odpowiedniej wielkości, aby cały biszkopt można było w niej zanurzyć. Miska powinna być na tyle duża aby biszkopt zmieścił się w niej bez problemu. Każdy biszkopt krótko zamocz
Księga-Smakukilku dni chodziła za mną rolada biszkoptowa z truskawkami. Wydawało mi się, że czuję jej zapach, smak, miękkość biszkoptu i soczystość truskawek niemalże na wyciągnięcie ręki. Wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to babcia piekła tę pyszną roladę na letnie popołudnia, były tak silne, że nie mogłam się oprzeć, by jej nie przygotować. Rolada biszkoptowa z truskawkami – smak, który zawsze pozostaje(...)kremówkę, by niczego nie zabrakło. Zaczęłam od ubijania jajek z cukrem na puszystą masę. Kiedy masa stała się jasna i kremowa, delikatnie dodałam przesianą mąkę, starając się, aby biszkopt był lekki i puszysty. W międzyczasie piekarnik nagrzewał się do odpowiedniej temperatury. Po wylaniu ciasta na blachę i pieczeniu przez kilka minut, wyjęłam złocisty i bardzo wilgotny biszkopt . Przepis na sukces
codojedzeniaPrzepis na to ciasto znalazłam na blogu: smaki Katriny. W zasadzie niczego nie zmieniałam, zrobiłam jedynie biszkopty z 4 jajek, zamiast z 3, bo taki lubię, w związku z czym ciasto wyszło baaardzo wysokie Ciasto Biały Lion to dwa jasne biszkopty przełożone kremem budyniowym oraz warstwą ryżu preparowanego z kajmakiem. Mocnym punktem wypieku są posiekane orzeszki ziemne na wierzchu ciasta(...)Ciasto moim bliskim smakowało. Mnie również smakowało, ale mimo to, do moich ulubionych jednak nie trafia. Biszkopt: pieczemy 2 takie biszkopty 3-4 jajka 100 g cukru 2 łyżki oleju 80 g mąki tortowej 10 g mąki ziemniaczanej Masa budyniowa: 4 szkl. mleka 6-7 łyżek cukru 4 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu
Smaki Na TalerzuBiszkopt makowy jest wykwintny w swojej prostocie. Bardzo wilgotny, pachnący świętami. Świetnie komponuje się zarówno z kwaśną żurawiną, jak i słodką bezą lub kremem z czarnego sezamu. Biszkopt z poniższego przepisu to propozycja dla osób, które bardziej cenią sobie ciasta mokre i intensywne w smaku. Dzięki dużej ilości jajek w stosunku do składników suchych, biszkopt makowy jest mocno wilgotny(...)jeszcze milej ich obdarowywać. Ilość pracy włożonej w przygotowanie takiego torciku, nie jest adekwatna do radości jaką sprawiamy innym. Uśmiech i zadowolenie drugiej osoby jest bezcenne. Sama procedura wykonania biszkoptu makowego nie jest skomplikowana. Wystarczy masło ubić z żółtkami i cukrem, dodać pozostałe składniki oprócz białek. Na końcu należy ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać ją pomiędzy masę makową
SmartBake.pltworzy bardzo udaną kompozycję smakową. Ciasto wychodzi bardzo wysokie i jest podzielne, dlatego świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Nie ukrywam, że jest dość pracochłonne, gdyż trzeba upiec biszkopt i bezę, a także przygotować krem budyniowy oraz frużelinę owocową. Jednak jeśli chcecie przygotować deser, który zachwyci gości, to jest to jedno z takich ciast. Składniki na ciasto Maria(...)Antonina: Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1 i 1/4 szklanki) 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1250 ml mleka 3 żółtka 5 łyżek cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła Beza: 3 białka 150 g cukru
e-PrzepisyKulinarne