Przekładamy ciasto do tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt ciemny: 35 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 10 g kakao 70 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy(...)całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę. dodatkowo: opakowanie cukierków lentilek (ok. 230 g) 2 opakowanie rurek z kremem wstążka wykonanie tortu Jeden biszkopt jasny układamy na paterze, nasączamy go, smarujemy 1/2 cz. dżemu. Spód ciemnego biszkopta smarujemy 1/3 cz. masy i układamy masą na dżemie. Wierzch ciemnego biszkopta nasączmy, smarujemy pozostałą
Domowy Smak Jedzeniawłaśnie z okazji jego urodzin powstało to cudeńko - połączenie biszkoptu piegowatego z dużą ilością wiśniowych smaków - dżem, galaretka i delicje wiśniowe - oraz słodkiej masy z kremu mascarpone. SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: (rzucany) 5 jajek 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku Warstwa wiśniowa: 1 galaretka
Kto ugości moich gości?Biszkopt jaki jest każdy wie. Waniliowy lub czekoladowy, z kremami, nasączony sokiem lub czymś mocniejszym w wersji dla dorosłych. Składniki na blachę o wymiarach: 4 jajka 100 g mąki 100 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g startej gorzkiej czekolady 5 płaskich łyżek kakao 16 d cukru waniliowego Ubić jajka na sztywno, doda cukier, żółtka ciągle ubijając(...)napowietrzona). Wszystko wymieszać delikatnie łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć przygotowaną masę. Piec około 15 min w temp.180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i pokroić na kwadraciki, które zmieszczą się do papierowych papilotek. Krem 250 serka mascarpone krem orzechowo czekoladowy typu nutella Serek mascarpone zmiksować z kremem czekoladowo-orzechowym. Nałożyć na kwadraciki biszkopta. Udekorować według pomysłu.Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWApopularny batonik Snickers długo nie trzeba namawiać do przygotowania tego ciasta. Polecam, bo smak tego tortu jest naprawdę wyjątkowy. Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukrucukier waniliowy1/2 szklanki mąki tortowej1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanejpłaska łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao50 g startej na małych oczkach(...)ściągamy z ognia, dodajemy łyżeczkę margaryny, szczyptę sody i energicznie mieszamy. Na końcu wrzucamy pokrojone orzeszki. Wylewamy na środkowy biszkopt (czynność tę wykonujemy dość szybko, ponieważ karmel szybko zastyga).Gdy masa karmelowa przestygnie wykładamy na nią pozostały krem budyniowy. Górny krążek ciasta smarujemy masłem orzechowym i przykrywamy całość. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem
Słodka Stronanagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 25 minut. (Warto sprawdzić wcześniej, bo każdy piekarnik piecze inaczej, włożony w biszkopt patyczek powinien być suchy). Studzimy i przekrawamy na dwa płaty. Smarujemy kajmakiem i składamy ponownie ze sobą. Śmietankowy krem budyniowy: 500ml mleka gotujemy, w pozostałej części rozprowadzamy proszek budyniowy wraz z cukrem. Wlewamy na gotujące się mleko i ciągle(...)posiekane drobno masło (można je zetrzeć na tarce) i blenderem na niskich obrotach mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji (trwa to jakieś 2 minuty). Krem przekładamy od razu na ciaso, wyrównujemy i układamy obok siebie biszkopty, lekko je dociskając. Galaretka mandarynkowa: Owoce obieramy, usuwamy białą skórkę (albedo) i miksujemy owoce. Dodajemy do nich wodę i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy
Kuchnia w czekoladziegościć będą one teraz w moich śniadaniach, przekąskach i ciastach. I dziś także zapraszam Was na pysznego przekładańca z kremem i galaretką malinową. Ciasto samo w sobie nie jest mocno słodkie, a maliny dodają mu dodatkowego smaczku. Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka(...)budyniu i pianę z białek. Jeśli masa jest bardzo rzadka to wstawiam ją na chwilę do lodówki by lekko zgęstniała, a następnie rozsmarowuję na ostudzonym biszkopcie. Galaretki rozpuszczam w 3/4 litra wody. Na kremie układam maliny, a następnie zalewam je tężejącą galaretką. Ciasto należy schłodzić 2-3 godziny przed podaniem. Smacznego
Cynamonowe szczęścietort jest niezwykle pyszny, lekki i puszysty, ma piernikowy smak i zapach. Dodanie przyprawy do piernika do biszkoptu było bardzo dobrym pomysłem. Biszkopt ma ładny kolor i smakuje jak piernik. Krem również jest o smaku piernikowym, całość dobrze smakowo do siebie pasuje. Taki tort można upiec na świąteczny stół i poczęstować nim gości, dodam, że dzieci również będą nim zachwycone(...)poradzi. Polecam, upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :) Składniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika Ciasteczka: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 1 żółtko Krem: 25 dag serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki
Izabelawkuchniprzelać do tortownicy i wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt w formie upuścić na podłogę z wysokości 40 cm. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 300 ml śmietanki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych(...)płatków migdałów 30 g wiórków kokosowych pralinki Raffaello Płatki migdałów, przesmażyć na suchej patelni, do lekkiego zezłocenia. Na paterze ułożyć spód biszkoptu, nasączyć (otrzymaną wcześniej wodę kokosową wymieszać z ½ szklanki przegotowanej wody), posmarować 1/3 kremu kokosowego, przykryć środkowym blatem, nasączyć, posmarować połową pozostałego kremu, przykryć ostatnim blatem, nasączyć, wierzch i boki tortu posmarować kremem. Wierzch tortu posypać wiórkami kokosowymi
kulinarnyswiatdomiBISZKOPT: Jajka – 4 szt Cukier – ¾ szkl Cukier waniliowy -1 op Sól- szczypta Mąka pszenna – ¾ szkl Mąka ziemniaczana – ¼ szkl Proszek do pieczenia –1 łyżeczka KREM: Jajka – 5 szt Cukier – 1 szklanka Margaryna – 200g Masło prawdziwe – 400 g Alkohol – 4-5 łyżek DODATKOWO: Koraliki cukiernicze Barwnik spożywczy BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę z odrobiną soli(...)łyżce przestudzonej masy jajecznej i po odrobinie alkoholu. I tak aż do wykończenia składników. Gotową masą przełożyć wystudzony i nasączony biszkopt biszkopt. Schłodzić w lodówce i po godzinie ponownie wyjąć by go ozdobić resztą kremu wymieszaną z barwnikiem
Camilla w kuchniostatnim miesiącu piekłam go już chyba ze trzy razy. Może dlatego, że smakiem przypomina batonik Kinder Delice . W oryginalnym przepisie jest to czekoladowy biszkopt przełożony masą z gorzkiej czekolady i obłożony warstwą kremu z mascarpone. Ja nieco zmodyfikowałam ten przepis. Zrezygnowałam z czekoladowej masy , która ginęła gdzieś w tym ciemnym biszkopcie i zastąpiłam ją masą mascarpone ( zrobiłam(...)drugiego naczynia i wymieszać z 2 łyżkami polewy. Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i przeciąć ciasto w poziomie na pół. Spodnią warstwę tortu nasączyć kawą. Rozsmarować na niej masę serową z polewą czekoladową. Przykryć drugą polową ciasta. Również nasączyć ją kawą. Boki i wierzch tortu posmarować kremem mascarpne. Nanieść na tort polewę. Rozprowadzić łyżką tak , aby się
Wiem co jemłyżka miodu wielokwiatowego 50 g masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka rumu 3 łyżki mleka 3,2% Krem grysikowy: 500 ml mleka 15 dag cukru 4 czubate łyżki kaszy manny błyskawicznej 25 dag masła 14 sztuk podłużnych biszkoptów 150 ml naparu z rozpuszczalnej kawy Warstwa śmietanowa: 350 ml śmietany 30% 1 śmietan fix lub 2 łyżki sera(...)kremówkę, ubić na gęstą pianę, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix ewentualnie ser mascarpone, zmiksować. Na jednym miodowym blacie wyłożyć połowę masy grysikowej, biszkopty maczać w zimnym naparze z kawy, ułożyć na kremie, przykryć resztą kremu docisnąć drugim miodowym blatem. Wykładamy warstwę śmietanową, oprószamy przez sitko grubo kakao. Ciasto chłodzimy w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonjeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 175 o C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i delikatnie nasączyć, np. kompotem z truskawek. Krem: 2 opakowania 'Creme Ole' czekoladowego; 1 puszka truskawek w syropie (410g); 250 ml śmietany 30% lub 36%; 1 opakowanie śmietany "Śnieżka" lub 2 opakowania "Śmietan(...)cukier waniliowy; 1 łyżka cukru pudru; Przestudzony i nasączony biszkopt wyłożyć do tortownicy, w której był wcześniej pieczony. Biszkopt posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć banany przekrojone wzdłuż na pół (banany skropiła sokiem z cytryny). Na banany wyłożyć krem czekoladowy. Ciasto odstawić na około 10-15 minut do lodówki. W tym czasie ubić 250 ml śmietany 30% lub 36% z cukrem
In my kitchentego przepisu * 3 małe śmietany kremówki * 2 śmietan-fixy * 2 łyżki cukru pudru * szklanka soku pomarańczowego * słoiczek dżemu malinowego albo wiśniowego * 200g gorzkiej czekolady * mała krem ówka * owoce do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 blat , każdy nasączyć sokiem pomarańczowym i przełożyć d żemem i kremówką ubitą z fix-em i cukrem pudrem . Cały tort posmarować kremówką , odstawić
Magiczne Życie Martymascarpone i zmiksuj krótko, ale dokładnie.Dodaj wiórki kokosowe, cukier puder i opcjonalnie likier kokosowy, ponownie zmiksuj chwilę. Wsadź na chwilę krem do lodówki.PONCZ:Składniki ponczu wymieszaj ze sobą w szklance.SKŁADANIE TORTU:Wystudzony biszkopt przekrój na 3 równe blaty. Pierwszy z nich połóż na paterze lub ozdobnym talerzu. Nasącz go 1/3 ilości ponczu. Posmaruj 1/3 kremu(...)porcji kremu i 1/2 frużeliny.Przykryj ostatnim blatem.Boki i wierzch tortu posmaruj pozostałym kremem, posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj truskawkami i listkami miety lub według uznania. Tort wsadź do lodówki na minimum 3-4 h, najlepszy jest nastepnego dnia. Gotowe! Smacznego!*przepis na biszkopt z blogu Moje Wypieki
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiaj polecam przepis na pyszne przekładne ciasto biszkoptowo- kokosowe przełożone masą budyniową i kremem kukułkowym. Warto w długi jesienny wieczór wypić szklankę gorącej herbaty i zjeść kawałek pysznego ciasta. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 100g mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Poncz: 50 ml mocnej kawy parzonej(...)budyniowa : 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3,5 łyżki cukru, 200g masła, Ciasto kokosowe: 4 białka, 150g cukru, 200g wiórków koksowych, Dodatkowo: 150g kremu o smaku kukułki ZENTIS, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, Polewa: 1 łyżka masła, 1,5 łyżki wody, 1,5 łyżki kakao, 1,5 łyżki cukru, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając
Tradycyjna kuchnia Kasi