bezowy - 1866 przepisów (strona:88/125)

Tarta z agrestem i bezą włoską 124

kilka dni temu w zieleniaku ujrzałem kobiałkę z niezwykle dorodnymi owocami. Część zjadłem w drodze do domu, a z reszty postanowiłem upiec tartę. Klasyczną, na kruchym maślanym spodzie z bezową czapą, której słodycz wspaniale równoważy kwaśny smak agrestu. Jednym słowem — cudowna! Jeśli akurat w Waszym warzywniaku nie znajdziecie tych owoców, to śmiało wykorzystajcie porzeczki lub jeżyny. Również idealnie się nadadzą

Food Square
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami 215

razu. Pokruszone są świetnym dodatkiem do lodów, sprawdzają się także jako lekka samodzielna przekąska, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego. Ich karmelowy smak śmiało może konkurować z czekoladą. ;) Bezowe gniazdka: 3 białka z dużych jajek 150g drobnego cukru pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (ja użyłam ziemniaczanej) odrobina barwnika spożywczego w proszku (nie jest konieczny) olej

Cooking Monster
Deser "Eton Mess" 128

Przepis z resztek, które pozostały w lodówce po bezowych gniazdkach. :) Bezy, bita śmietana i truskawki - czy istnieje coś lepszego? To właśnie słodki bałagan z Eton, czyli tradycyjny, brytyjski deser. Podawany jest także z bananami jako Lancing Mess. My zaszaleliśmy i wykorzystaliśmy także granat, banana i odrobinę serka naturalnego, by masa śmietanowa była nieco gęstsza. Całość jest po prostu

Cooking Monster
Ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy i z bezą 139

dość sztywna (nie będzie wypadała z misy miksera po odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Przygotowanie ciastek Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około półtora centymetra, a następnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżówka z truskawkami pod kruszonką migdałową 257

PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe z likierem MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Placek jogurtowy truskawkowo morelowy   MARCEPANOWY KĄCIK - Truskawkowy torcik WANILIA I KARDAMON - Mannowiec z truskawkami SMAKOŁYKI ASI - Rolada bezowa z truskawkami LIDIA WESOLOWSKA [FB] - B iszkopt z galaretką z dodatkiem jogurtu i truskawkami

Grunt to przepis!
PUSZYSTE CIASTO Z ŻÓŁTEK 145

wiedzą co zrobić z pozostałymi żółtkami. No bo przecież szkoda wyrzucić, a jajecznica z dodatkową porcją żółtek, omlety i kogel mogel mogą się znudzić ;) Zwłaszcza gdy torty bezowe, pieczone są średnio dwa razy w tygodniu :p Ciasto jest bardzo puszyste i aromatyczne. Ja upiekłam je z połowy porcji w małej keksówce, ale równie dobrze wyjdzie pieczone w tortownicy

Kuchnia w opałach
Śliwkowiec z...krówką 125

krówkową wyłożyć na ciasto. Na masę krówkową rozkładamy wydrążone i przepołowione śliwki. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. (Bułka tarta wchłonie sok, który wydzielą śliwki w czasie pieczenia) Piana bezowa 6 białek 1 szklanka cukru Białka ubić mikserem, powoli dodając cukier. Tak ubitą bezę wyłożyć na śliwki. Wierzch - 1/3 pozostałego ciasta rozkruszyć na wierzchu. Nagrzejcie wcześniej piekarnik. Ciasto pieczemy

Kuchnia smaków
Madam Walewska 110

spód. Posypać delikatnie bułką tartą. Posmarować dżemem z jednego słoika, znów przyprószyć bułką tartą. Czarną porzeczkę odcedzić na sitku. Owoce posypać na wierzch. Następnie wyłożyć na owoce masę bezową (z 3 jaj i 3/4 szkl. cukru). Posypać połową migdałów.  Tak samo postępić z drugą częścią ciasta - tu: bez dodawania czarnej porzeczki.  Piec w temperaturze 170- 180 stopni, około

Kuchnia smaków
Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 226

mający nic wspólnego z Be Fit Be Strong :). Co więcej, chciałabym pochwalić się Wam moim ciastem, które przygotowałam na Dzień Matki mojej wspaniałej mamusi. Jako, że gustuje w tortach bezowych i jest to jedyne ciasto, które je z przyjemnością, nie mogłam zrobić nic innego. Cóż więc trudnego zrobić bezy? Gorzej było z wymyśleniem dodatków. Padło na budyń herbatnikowy, sos Custard

Be Fit Be Strong
Placki z kaszy jaglanej z łososiem, jogurtem i szczypiorkiem 234

dość długiej przerwie. Ostatnio rzadko jestem w domu, gdyż piękna pogoda zachęca do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Na wczorajszy Dzień Matki przyszykowałam swojej wspaniałej mamusi torcik bezowy z budyniem herbatnikowym, sosem jeżynowym i sosem custard. Postaram się przedstawić Wam go w niedalekiej przyszłości, może z okazji Dnia Dziecka? :) A Wy? Co wspaniałego upichciliście? Dzisiaj, chciałabym zaprezentować wspaniałe danie

Be Fit Be Strong
Beza kawowa z malinami 201

Jeden z moich ulubionych deserów to "tort" bezowy  z aksamitnym serkiem i owocami. Kiedy tylko zostają mi nie wykorzystane białka mrożę je, aby potem mieć pod ręką zapas na bezy (rozmrażane białka nadają się idealnie,no i nie trzeba ich wyrzucać)    Dzisiaj na deser serwuję bezę o smaku kawowym połączoną z malinami.   BEZA KAWOWA

Bon appetit mon amie
Placek kruchy z rabarbarem i malinową pianką 141

potrzebnie, gdyż delikatna pianka malinowa fajnie łamie kwaśny smak rabarbaru. Ciepły majowy weekend i kruchy z rabarbarem i delikatną malinową pianką mmm pycha. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - żeby pianka bezowa ładnie nam urosła i nie była ciągnąca należy dobrze ubić cukier z białkami. Źródło : blog poezja-smaku Ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki

Kubki smaku
Tarta cytrynowa z pianką bezową 133

Tarta cytrynowa to jedno z moich ulubionych ciast - pyszny i lekko kwaśny krem i cudowna ciągnąca pianka bezowa. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła 1 żółtko Krem: 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody 2 cytryny 3 żółtka 3 łyżki masła Piana: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru

Gotowanie i blogowanie
Moje wypieki i desery - Dorota Świątkowska 184

doskonałego przepisu na ciasteczka do kawy? W „Wypiekach” znajdziecie wiele pysznych różności począwszy od muffinek z colą, babeczek czekoladowych z malinami, rożków francuskich i pierniczków aż do snickersa czy bezowych serduszek. Jeśli pragniecie skosztować czegoś bardziej wyszukanego to może skusicie się na tirami su z białą czekoladą i malinami albo brownie truskawkowe z bezą. A może marzy wam się pyszny

Tetiisheri
What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu - Katie Quinn Davis 201

fasolki, poprzez uszka z pieczonymi pomidorami, wietnamską sałatkę z chrupiącym boczkiem, minibabeczki z wołowiną i bekonem i paszteciki z wieprzowiną, jabłkiem i pistacjami aż po francuskie babeczki z malinami, bezowe całuski i tort czekoladowy. Poszukujecie doskonałego przepisu na pyszne danie? W „What Katie ate. Prostej kuchni w dobrym stylu” znajdziecie wiele pysznych różności. Jeśli pragniecie skosztować czegoś bardziej wyszukanego

Tetiisheri