kilka dni temu w zieleniaku ujrzałem kobiałkę z niezwykle dorodnymi owocami. Część zjadłem w drodze do domu, a z reszty postanowiłem upiec tartę. Klasyczną, na kruchym maślanym spodzie z bezową czapą, której słodycz wspaniale równoważy kwaśny smak agrestu. Jednym słowem — cudowna! Jeśli akurat w Waszym warzywniaku nie znajdziecie tych owoców, to śmiało wykorzystajcie porzeczki lub jeżyny. Również idealnie się nadadzą
Food Squarerazu. Pokruszone są świetnym dodatkiem do lodów, sprawdzają się także jako lekka samodzielna przekąska, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego. Ich karmelowy smak śmiało może konkurować z czekoladą. ;) Bezowe gniazdka: 3 białka z dużych jajek 150g drobnego cukru pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (ja użyłam ziemniaczanej) odrobina barwnika spożywczego w proszku (nie jest konieczny) olej
Cooking MonsterPrzepis z resztek, które pozostały w lodówce po bezowych gniazdkach. :) Bezy, bita śmietana i truskawki - czy istnieje coś lepszego? To właśnie słodki bałagan z Eton, czyli tradycyjny, brytyjski deser. Podawany jest także z bananami jako Lancing Mess. My zaszaleliśmy i wykorzystaliśmy także granat, banana i odrobinę serka naturalnego, by masa śmietanowa była nieco gęstsza. Całość jest po prostu
Cooking Monsterdość sztywna (nie będzie wypadała z misy miksera po odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Przygotowanie ciastek Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około półtora centymetra, a następnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPODRÓŻE - Ciasto truskawkowe z likierem MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Placek jogurtowy truskawkowo morelowy MARCEPANOWY KĄCIK - Truskawkowy torcik WANILIA I KARDAMON - Mannowiec z truskawkami SMAKOŁYKI ASI - Rolada bezowa z truskawkami LIDIA WESOLOWSKA [FB] - B iszkopt z galaretką z dodatkiem jogurtu i truskawkami
Grunt to przepis!wiedzą co zrobić z pozostałymi żółtkami. No bo przecież szkoda wyrzucić, a jajecznica z dodatkową porcją żółtek, omlety i kogel mogel mogą się znudzić ;) Zwłaszcza gdy torty bezowe, pieczone są średnio dwa razy w tygodniu :p Ciasto jest bardzo puszyste i aromatyczne. Ja upiekłam je z połowy porcji w małej keksówce, ale równie dobrze wyjdzie pieczone w tortownicy
Kuchnia w opałachkrówkową wyłożyć na ciasto. Na masę krówkową rozkładamy wydrążone i przepołowione śliwki. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. (Bułka tarta wchłonie sok, który wydzielą śliwki w czasie pieczenia) Piana bezowa 6 białek 1 szklanka cukru Białka ubić mikserem, powoli dodając cukier. Tak ubitą bezę wyłożyć na śliwki. Wierzch - 1/3 pozostałego ciasta rozkruszyć na wierzchu. Nagrzejcie wcześniej piekarnik. Ciasto pieczemy
Kuchnia smakówspód. Posypać delikatnie bułką tartą. Posmarować dżemem z jednego słoika, znów przyprószyć bułką tartą. Czarną porzeczkę odcedzić na sitku. Owoce posypać na wierzch. Następnie wyłożyć na owoce masę bezową (z 3 jaj i 3/4 szkl. cukru). Posypać połową migdałów. Tak samo postępić z drugą częścią ciasta - tu: bez dodawania czarnej porzeczki. Piec w temperaturze 170- 180 stopni, około
Kuchnia smakówmający nic wspólnego z Be Fit Be Strong :). Co więcej, chciałabym pochwalić się Wam moim ciastem, które przygotowałam na Dzień Matki mojej wspaniałej mamusi. Jako, że gustuje w tortach bezowych i jest to jedyne ciasto, które je z przyjemnością, nie mogłam zrobić nic innego. Cóż więc trudnego zrobić bezy? Gorzej było z wymyśleniem dodatków. Padło na budyń herbatnikowy, sos Custard
Be Fit Be Strongdość długiej przerwie. Ostatnio rzadko jestem w domu, gdyż piękna pogoda zachęca do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Na wczorajszy Dzień Matki przyszykowałam swojej wspaniałej mamusi torcik bezowy z budyniem herbatnikowym, sosem jeżynowym i sosem custard. Postaram się przedstawić Wam go w niedalekiej przyszłości, może z okazji Dnia Dziecka? :) A Wy? Co wspaniałego upichciliście? Dzisiaj, chciałabym zaprezentować wspaniałe danie
Be Fit Be StrongJeden z moich ulubionych deserów to "tort" bezowy z aksamitnym serkiem i owocami. Kiedy tylko zostają mi nie wykorzystane białka mrożę je, aby potem mieć pod ręką zapas na bezy (rozmrażane białka nadają się idealnie,no i nie trzeba ich wyrzucać) Dzisiaj na deser serwuję bezę o smaku kawowym połączoną z malinami. BEZA KAWOWA
Bon appetit mon amiepotrzebnie, gdyż delikatna pianka malinowa fajnie łamie kwaśny smak rabarbaru. Ciepły majowy weekend i kruchy z rabarbarem i delikatną malinową pianką mmm pycha. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - żeby pianka bezowa ładnie nam urosła i nie była ciągnąca należy dobrze ubić cukier z białkami. Źródło : blog poezja-smaku Ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki
Kubki smakuTarta cytrynowa to jedno z moich ulubionych ciast - pyszny i lekko kwaśny krem i cudowna ciągnąca pianka bezowa. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła 1 żółtko Krem: 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody 2 cytryny 3 żółtka 3 łyżki masła Piana: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru
Gotowanie i blogowaniedoskonałego przepisu na ciasteczka do kawy? W „Wypiekach” znajdziecie wiele pysznych różności począwszy od muffinek z colą, babeczek czekoladowych z malinami, rożków francuskich i pierniczków aż do snickersa czy bezowych serduszek. Jeśli pragniecie skosztować czegoś bardziej wyszukanego to może skusicie się na tirami su z białą czekoladą i malinami albo brownie truskawkowe z bezą. A może marzy wam się pyszny
Tetiisherifasolki, poprzez uszka z pieczonymi pomidorami, wietnamską sałatkę z chrupiącym boczkiem, minibabeczki z wołowiną i bekonem i paszteciki z wieprzowiną, jabłkiem i pistacjami aż po francuskie babeczki z malinami, bezowe całuski i tort czekoladowy. Poszukujecie doskonałego przepisu na pyszne danie? W „What Katie ate. Prostej kuchni w dobrym stylu” znajdziecie wiele pysznych różności. Jeśli pragniecie skosztować czegoś bardziej wyszukanego
Tetiisheri