bezowy - 1866 przepisów (strona:81/125)

Ciasteczka Klawisze 252

Ciasteczka jak klawisze fortepianu, idealnie prostokątne, idealnie maślane, o idealnie kruchej i słodkiej glazurze bezowej. Dosłownie rozpływają się w ustach. Prawdziwy rarytas do popołudniowej kawy. Składniki na ok. 40 sztuk Ciasto: – 350 g mąki pszennej – 200 g masła – 50 g cukru pudru – 1 cukier wanilinowy – 2 żółtka Lukier

To co kocham
Bezy z bitą śmietaną i borówkami + film 139

cukier i wszystko dalej ubijamy aż cukier się rozpuści. Na końcu wlewamy sok z cytryni i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Gotowa beza powinna być błyszcząca, bardzo gęsta i sztywna. Masę bezową umieszczamy w worku cukierniczym. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy małe bezy nadajac im kształt gniazdek ( koszyczków). Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temp. 120 st C około

Smakowite Dania
Beza z jeżynami 172

winnego - 200 g śmietany 30 lub 36 % - jeżyny Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia formujemy bezowe koło. Pieczemy w 150 C przez około 1 godzinę. Śmietanę ubijamy na sztywno i przekładamy ją na wystudzoną bezę. Wierzch dekorujemy jeżynami

Zainspirowana w kuchni
Czekoladowo - śmietankowe ciasto z truskawkami 5780

ziemniaczaną i zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę i  delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Nie mieszać do całkowitego połączenia, w bezie powinny zostać smugi czekolady ( wystarczy kilka ruchów szpatułką ). Masę bezową wyłożyć na przygotowaną formę - rozsmarować po całej powierzchni, zostawiając około 1 cm marginesu od brzegów blachy ( beza urośnie w piekarniku ). Piec około 1 godzinę w temperaturze 140°C, najlepiej

Opowieści z piekarnika
Beziki 141

Klasyczne beziki. Żadna to nowość, żaden nowatorski przepis, co więcej - w sieci takich przepisów całe mnóstwo :) Ale na moim blogu nie ma jeszcze żadnego na bezowe słodkości ( swoją drogą - nie wiem jak to się stało...bardzo lubię bezy, więc nie wiem jak to wytłumaczyć...? ), a od czegoś trzeba zacząć prawda? Zaczynam więc od podstawowego przepisu na te leciutkie, chrupiące

Opowieści z piekarnika
Beza malinowo jeżynowa 115

Słodki deser do kawy bezowy z dużą ilością malin, jeżyn i kremami z tych owoców. Krem nie słodzony, kwaśne jeżyny równoważą słodycz bezy. Znikła bardzo szybko, rzekłabym za szybko. beza: 2/3 szklanki białek 210 g cukru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąka ziemniaczana szczypta soli sos jeżynowy: 30 dkg jeżyn 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1.łyżka soku

wesoła kuchnia
Semifreddo porzeczkowe 112

domowe lody. Polecam Składniki: 1 szkl czerwonej porzeczki świeżej 1/2 szkl cukru+ 3 łyżki 3 łyżki wody sok z połowy cytryny 330 ml śmietanki 30 % schłodzonej 10 bezów ( ciastek bezowych) Przygotowanie: Porzeczki odrywamy od gałązek i myjemy. Przekładamy do garnka, dodajemy 1/2 szkl cukru, wodę i sok z cytryny. Zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i studzimy. Ostudzone porzeczki przecieramy przez sitko

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tort Pavlova 204

napisała, że czeka na tort Pavlova w moim wykonaniu i obiecałam, że nie zawiodę. A że Mama jest miłośniczką bez, to wybór był jasny. To moje pierwsze starcie z bezowym tortem Pavlovy i powiem Wam... nie taki diabeł straszny jak to malują ;). Oczywiście do perfekcji jeszcze sporo brakuje, ale myślę, że z czasem i ja nabiorę wprawy. Tort Pavlova

Nastoletnie Wypiekanie
Bezowa rozpusta 124

kombinuję jak tu ten czas urozmaicić :) zabawowo to wiadomo, ale jeszcze kulinarnie jakieś malutkie przyjemności nam się należą. Na pierwszy deser w domu zaproponowałam Miśce bezową rozpustę. Beza kupna, ale przepyszna. Truskawki i jogurt też w domu były więc deser sam się zrobił. Składniki : 1 duża beza kilka truskawek kilka łyżek jogurtu naturalnego szklanka mleka Przygotowanie do naczynia, w którym

Gotowanie z pasją
PAVLOVA Z KREMEM I CZEREŚNIAMI 155

PAVLOVA Z KREMEM I CZEREŚNIAMI! Czekoladowe bezy przełożone waniliowym krem, a do tego... Artykuł PAVLOVA Z KREMEM I CZEREŚNIAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Pavlova z galaretką grejpfrutową 181

mąkę ziemniaczaną oraz wlać sok z cytryny, wymieszać krótko. Masa powinna być gęsta i sztywna. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, narysować okrąg o średnicy 22 cm, wyłożyć masę bezową formując szpatułką pożądany kształt. Włożyć bezę do nagrzanego do 180*c piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp do 120*c./  Suszyć bezę 90 minut, zostawić do całkowitego wystudzenia w zamkniętym

Wanilia i Kardamon
Sernik z truskawkami, lekką pianką i kruszonką (bez cukru) 190

Pianka: 3 białka 4 łyżki erytrolu Białka ubić na sztywną pianę. Erytrol zmielić w blenderze na puder, dodać do białek i ubijać jeszcze przez chwilę, aż do uzyskania puszystej, bezowej pianki. Wyłożyć na podpieczony sernik, wygładzić. Mocno schłodzoną drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać kruszonką piankę. Piec jeszcze około 30 minut w 180 stopniach. Studzić

FitKot
Lody śmietankowo-truskawkowe (bez jajek) 187

Dzisiaj jest bardzo szczęśliwy dzień, w związku z czym spędzam w kuchni sporo czasu, piekę bezowy torcik, a w zamrażalniku mrożą się śmietankowo-truskawkowe lody. Delikatnie słodko-kwaśne, kremowe, bardzo łatwe w przygotowaniu, bez dodatku surowych jajek i z niewielką ilością cukru. Pasują do nich wszystkie jagodowe, letnie owoce - już widzę je w połączeniu z malinami, jagodami, porzeczkami czy wiśniami

Słodkie inspiracje
Makaron czekoladowy zapiekany pod płatkami ryżowymi, z owocami i bezą 119

czekoladowego makaronu (tak do 1/3 wysokości), wlewamy troszeczkę masy z żółtek, nakładamy warstwę płatków ryżowych z cynamonem i polewamy resztą masy. Układamy truskawki i porzeczki, a na koniec nakładamy bezową "czapę". Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut, do ładnego zrumienienia bezy. Nad kokilki koniecznie należy wstawić pustą brytfannę, aby beza nie zdążyła się

Kolorowy Przepisownik
Mini pawlowa z kremem malinowym 150

Można krem położyć wcześniej.   Bardzo fajnie trzyma formę i świetnie nadaje się do dekoracji- krem na bezie szwajcarskiej- (swiss meringue buttercream) Porcja na 5 sztuk całkiem sporych torcików bezowych 5 białek (około 200 g białka) 250 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  szczypta soli. Na papierze do pieczenia narysować 5 okręgów

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk