bezowy - 1866 przepisów (strona:79/125)

Ciasteczka warszawskie 164

pieczenia nie rozchodzą się w szerz.  1 białko zmiksować z cukrem pudrem. Miksować tylko chwilę, do momentu połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie napowietrzy nam masę i na bezowej warstwie, pojawią się zbędne pęcherzyki powietrza.  Następnie każde ciasteczko (za pomocą pędzelka) posmarować niezbyt grubą warstwą lukru (fot.1) . Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze

Świat Ciasta
Świąteczny wianek bezowy cytrynowy z miechunką 149

strzał w dziesiątkę. Wersję w czerwonej kolorystyce z granatem i rozmarynem znajdziecie tutaj , to jeden z chętniej odwiedzanych przepisów na blogu. W tym roku postanowiłam przygotować również wianek bezowy, dobrałam do niego krem cytrynowy i ozdobne owoce miechunki, które wspaniale zdobią wianek. Składniki: 200g białek (5 białek) 300g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu krem

Gotowanie i blogowanie
Baletki - biszkoptowe markizy z makiem 154

małe biszkoptowe ciasteczka z makiem przełożone konfiturą lub marmoladą owocową ( ja użyłam truskawkowej konfitury Łowicza, bo dla mnie wszystko co dobre łączy się z truskawkami) . Ciasteczka trochę przypominają bezowe makaroniki. Są bardzo delikatne, pyszne i nie można się powstrzymać od sięgnięcia po kolejny i kolejny. Robi się je bardzo szybko, a jedyną trudnością w ich wykonaniu jest odpowiednie ubicie białek

Bon appetit mon amie
Agrestowiec 225

dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru. Na sam koniec wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną.  Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Masę bezową przelać do formy i dokładnie wyrównać powierzchnię. Piec w temp. 150 st. przez ok. 1 godz. Beza powinna być chrupka i dobrze wypieczona. W razie konieczności przedłużyć czas pieczenia

My sweet a life
Bezowe choinki 112

Bezowe choinki Jeśli lubicie bezy i chcecie, żeby zagościły u Was również na Świątecznym stole, warto przygotować bezy w formie choinek, a najlepiej zabarwionych zielonym barwnikiem, by jeszcze lepiej przypominały świąteczne drzewka.  Można je również udekorować, bądź tak jak tutaj pozostawić nieprzybrane. Składniki: 2 białka (po 40 g każde) 120 g cukru szczypta soli zielony barwnik spożywczy w żelu

My sweet a life
Kruche z agrestem i pianką bezową 164

dosyć powtarzających się ciast. Chciała bym zaskoczyć rodzinkę czymś innym. Pozmieniałam troszkę i tak powstało kruche ciasto z agrestem i pianką  bezową Składniki na ciasto: mąka pszenna typ 500 400 g żółtka 4 szt śmietana 18% 4 łyżki cukier 100 gr masło 200 g Beza : białka 4 szt cukier 1/3 szklanki Wykonanie: Mąkę wsypałam na stolnicę ( przesiałam ją najpierw

Różowa kuchnia
Sernik z rosą 233

tegorocznych świątecznych przepisach stawiam na tradycję. Na pierwszy ogień idzie sernik z rosą, aromatyczny, lekko wilgotny, na kruchym spodzie z puszystą bezową pianką. Pierwsze kropelki rosy pojawiają się już po ok. pół godziny, zdjęcia gotowego sernika robiłam po ok. godzinie, ale zdecydowanie rekomenduje, żeby pozwolić mu dobrze się schłodzić , najlepiej przez całą noc. Wtedy kropelek rosy pojawi się jeszcze więcej

Ciastkozercy
Kostka alpejska 1056

formę. Składniki masy: 400g masy kajmakowej z puszki u mnie o smaku tiramisu 350g prawdziwego masła 3 łyżeczki naturalnej, mielonej kawy 300g małych bezików, u mnie pokruszony mały torcik bezowy 120ml ajerkoniaku Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz na koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej

W garach u Gosi
Sezamowiec 678

przykryć folią aluminiową. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki. Masa kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Na sam koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Drugą część ciasta rozwałkować, przełożyć do blachy i posmarować dżemem. Masę kokosową wyłożyć na dżem i piec 15-20 minut

talerz przyjemności
Duszki jogurtowo waniliowe 185

waniliowe to bardzo sympatyczne ciastka. Jakby je nie nazwać – smaku to nie zmienia. Są wilgotne, puszyste, waniliowe i bardzo smaczne. Gorąco polecam i życzę smacznego.   Halloween na blogu: Bezowe duszki Paluchy wiedźmy Kalafior faszerowany mięsem Wydrukuj przepis The post Duszki jogurtowo waniliowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Sernik z brzoskwiniami 517

mój ulubiony przepis na sernik z brzoskwiniami. Idealne ciasto kruche, pyszna masa serowa z dodatkiem kawałków brzoskwiń oraz wysoka pianka bezowa. Brzoskwinie możesz w tym serniku zastąpić morelami z puszki.. będzie równie pyszny

AniaGotuje.pl
Niebiańska szarlotka 1258

koniec oprószyć przesianą skrobią ziemniaczaną, wymieszać.  Beza: W misie miksera ubić białka na sztywną pianę.  Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana bezowa. Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka, wyrównać. Bezę wyłożyć na warstwę jabłek i wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez 35-40 minut. Beza powinna być chrupiąca i sztywna, nie gumowa

Słodka Strefa
Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i orzechową bezą 366

Słodkie, delikatne, rozpływające się w ustach, kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i mocno orzechową pianką bezową. Orzechowa pianka jest wilgotna w środku, a chrupka na zewnątrz. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) 1 płaska łyżeczka wanilii mielonej 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki orzechowej bezy: 3 białka 180 g cukru (3/4 szklanki

Smak mojego domu
Jabłka pod bezową pianką 154

Następny deser czyli ciąg dalszy słodkości. Zrobiłam jabłuszka pod bezową pianką. Posypane płatkami migdałowymi, pachnące cynamonem i wanilią są wprost rewelacyjnie smaczne. I jeszcze jedno, deser pasuje do Świąt Bożego Narodzenia ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Jak zrobić blaty bezowe do tortu 46569

Przedstawiam idealny i wielokrotnie sprawdzony przepis na dwa spody bezowe pod tort. Blaty mają około 22 cm średnicy. Jeśli chcesz wykonać mniejsze a wyższe blaty, wystarczy, że zmniejszysz ich średnicę np. do 19-20 cm. - bez glutenu - proste i sprawdzone - uniwersalne - chrupiące z zewnątrz a piankowe w środku Czas przygotowywania:  do 1 h Czas suszenia

AniaGotuje.pl