dodatkowo: 200 g kwaśnego dżemu (u mnie niesłodzona czarna porzeczka) dodatkowo: 4 łyżeczki kawy Inka klasyczna rozpuszczonej w połowie szklanki wrzątku dodatkowo: 1 łyżka soku z cytryny Krem kajmakowo-bezowy: 200 g miękkiego masła 400 g kajmaku 2 łyżki zaparzonej kawy Inki klasycznej 180 g suchych bezików Wierzch: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 40 g gorzkiej czekolady
Poezja smakuwielkanocne słodkie inspiracje: Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem
Kulinarne przygody Gatitydrożdżowa na żółtkach Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem
Kulinarne przygody Gatityokoło 5 minutach dodaję połowę masła i dalej mieszam. Potem druga porcja masła. Jak curd zgęstnieję zdejmuję go z ognia i studzę. Curd zimny wylewam na jajko bezowe. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej , przekładam do woreczka i robię napis i palmę. Z migdałów układam palemki. Dekoruję figami. Posypuje wiórkami kokosowymi
wesoła kuchniaPiana z dobrze rozmieszanym i rozpuszczonym cukrem jest ustabilizowana i na pewno nie opadnie. Dosypujcie cukier powoli, stale miksując, aż odważona porcja się skończy. Dodajemy 1/3 ubitej masy bezowej do masy serowej, delikatnie mieszamy do rozluźnienia sera. Dodajemy pozostałą bezę i delikatnie, żeby nie odpowietrzyć białek, łączymy składniki. Masę wlewamy do formy, wierzch sernika wyrównujemy szpatułką i wstawiamy sernik
Karo in the Kitchennadal ubijać. Kolejno dodawać łyżeczka po łyżeczce cukier, wciąż ubijając aż do rozpuszczenia się cukru. Masa na bezę jest gotowa, gdy zrobi się błyszcząca i gładka. Dobrze ubitą masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z wybraną tylką cukierniczą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a na niego wyciskać z rękawa cukierniczego wzorki na małe bezy. Piec je w temperaturze
Kulinarne PrzebojeSzarlotka to jedno z moich ulubionych ciast obok sernika. Jadłam ja w wielu postaciach - z kruszonką, z pianką bezową, na kruchym cieście, drożdżową, czekoladową.... Za to szarlotka sypana jest inna. Zdecydowanie najszybsza jaką do tej pory przyszło mi robić. Wystarczy 5-10 minut przygotowań i ciasto ląduje w piekarniku. I ten wyjątkowy smak... To trzeba po prostu spróbować :) Składniki
ChilliJemykawą, rumem i likierem z kukułek. Na grubych, puszystych biszkoptach nasączonych nie tylko moją ukochaną kawą, ale także z nutą kukułkowego likieru. W środku między masami jest warstwa bezowa, która, niestety, jak to beza, niezbyt dobrze kroi się przy porcjowaniu. Potrzebny jest z pewnością długi i ostry nóż. Jednak to wizualna część tortu, najważniejsza jest ta smakowa. Likier z kukułek
Raj dla PodniebieniaZawsze bałam się rolady bezowej. Okazuje się, że nie potrzebnie. Gdybym wcześniej wiedziała, jak smakuje, to nie zastanawiałabym się ani chwili. To jest po prostu niebo w gębie :) Nie mogę się doczekać lata i świeżych owoców, truskawek, malin, borówek...mniam. Taka rolada z kremem i świeżymi owocami, zimna z lodówki, w upalny dzień... już mi ślinka cieknie :) No dobra koniec
Agusiowe smakołykibardzo esencjonalny. Pyszna fasolka szparagowa wspaniale smakowała dymem, a duet pieczony czosnek i ziemniak był idealny. Po obiedzie oczywiście przyszedł czas na deser! Do pysznej kawy zamówiłyśmy obłędny tort bezowy z musem cynamonowym i orzechami laskowymi (19 zł). Porcja była ogromna, ale jakoś wspólnie dałyśmy jej radę, żal było zostawić na talerzu. Drugim deserem był sernik z białą czekoladą, włoską
Kulinarne przygody Gatitydlatego, że moja córeczka ma na imię Eliza i chciałam wypróbować ten przepis ze względu na jej imię ;). Nie zawiodłam się, bo są pyszne. Mocno bakaliowe, kruche, jakby lekko bezowe. Ciasteczek wychodzi ogromna ilość, także spokojnie można je zrobić z połowy porcji. W przepisie nazwane były pierniczkami, ale wg mnie to po prostu dobre bakaliowe ciastka, dlatego zmieniłam nazwę
Mania Wypiekaniawięcej przepisów, które znam z dzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego skubańca robiłam z wiśniami ze słoika na dużej
Ciastkozercymoment chrupania, odłamywania kawałków bezy. I jakoś tak wyszło, że od kiedy mam piekarnik elektryczny mało co wykorzystuję go do innych ciast. Poprostu bezy rządzą. Bezy w postaci tortu bezowego , czy coraz częściej tortu Pavlova. Tym razem chciałam żeby ten tort był inny, lekko słonawy ale i słodki. Ponieważ przyszedł mi do głowy solony karmel to i pomyślałam
Kuchnia na wzgórzuspodach upieczony z przepisu na kruche ciasteczka :) Kruche ciasteczka maślane 3. wyróżnienie Trzecia ciastkowa paczka niespodzianka wędruje do Weroniki Rumińskiej, która przesłała cały wybór swoich przepięknych wypieków z tortami bezowymi na czele :) Pavlova Biszkopt Babeczki z piłkami Ciasteczka owsiane Babeczki czekoladowe Dane do wysyłki nagród bardzo proszę wysłać na mojego maila: kontakt@ciastkozercy.pl :) Post Wyniki Walentynkowego Konkursu pojawił się poraz pierwszy
Ciastkozercypszennej lub orkiszowej (u mnie 100g orkiszowej typ450) Białka ubijamy w misie miksera na dość gęstą masę, następnie dodajemy po łyżce cukier i cały czas ubijamy. Do sztywnej masy bezowej dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na samym końcu dodajemy partiami mąkę i delikatnie mieszamy (można łopatką lub na najniższych obrotach miksera). Masę biszkoptową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Smaczne Zdrowe