bezowy - 1866 przepisów (strona:89/125)

Bezy ze śmietaną (malinową) i truskawkami 112

ochotę na bezy ze śmietaną (wraz z dodatkiem galaretki malinowej) i świeżymi truskawkami? :) Bezy są słodkie, lekko chrupiące i ciągnące. Płaty bezowe możecie przygotować 1-2 dni przed podaniem. Bezy należy nadziać kremem tuż przed podaniem. W przeciwnym razie, bezy staną się miękkie i niezbyt smaczne.  Składniki na 9 sztuk: bezy 4 duże białka (najlepiej 1-2 dniowe) niepełna

Ugotować
Kruche na szybko z powidłami śliwkowo-migdałowymi i pianką bezową. 163

Ciepło na dworze więc szkoda czasu na siedzenie w domu przed komputerem. Mam dzisiaj propozycję szybkiego ciasta do kawy z powidłami i pianką bezową. Zapraszam :) Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 żółtek 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka soku z cytryny

Sama słodycz i szczypta chili
ciasto kruche z rabarbarem i bezą 149

łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej wykonanie: Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na upieczony kruchy spód równomiernie wykładamy nadzienie. składniki na bezowy wierzch: 4 białka 200 g cukru pudru 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder, cały czas ubijając, aż białka będą sztywne i lśniące

Domowy Smak Jedzenia
Malinowa chmurka 170

sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, pod sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną.  Formę o wymiarach 23x33 cm, odwrócić do góry dnem, wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w tem. Ok 140*C przez godzinę, beza powinna być krucha. Ostudzić i wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej

Idę coś wszamać
Rolada Bezowa Brzoza 172

mieszamy. Jeśli masa będzie zawierać czekoladowe grudki to proponuję przetrzeć przez sitko. Nakrywamy masę folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i łyżkami dodajemy masę czekoladową. Bezowe rureczki-atrapa brzozy 6 białek 1 szklanka cukru pudru  szczypta soli kako do oprószenia Białka z solą ubijamy na sztywną, puszystą masę partiamy dodajemy cukier. Piana musi być bardzo

Moje Słodkie Piekiełko
Szarlotka z bezą 181

niestety lato w mieście (w tym mieście) podczas upałów powyżej 30 stopni nie stwarza zbyt wielu możliwości ciekawego wypoczynku... na pocieszenie schłodzona szarlotka z kwaskowymi jabłkami i delikatną słodką bezową pianką... do ciasta dodałam - oprócz cukru wanilinowego - budyń waniliowy, żeby aromat jeszcze bardziej zachęcał :-) pycha... taki domowy smak lata... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mai pszennej 1 szklanka cukru pudru

Czary - gary w kuchni
Masa kawowa do ciast i tortów wg Aleex 175

masę wykorzystywałam do różnych wypieków i nie ukrywam, że jej smak i konsystencja najlepiej mi odpowiadają. Przekładałam nią tort makowo-kawowy , wykorzystałam ją również do tortu bezowego. Jest pyszna. Taka, jaka powinna być. Polecam. Składniki: • 20 dkg cukru • 4 żółtka • 1 kopiata łyżka mąki pszennej • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 40 dkg masła • 2 łyżki spirytusu Sposób przygotowania: 1. Żółtka zmiksować

W mojej kuchni
Sernik w kieliszkach (z karmelizowanym bananem i sosem wiśniowym) 151

książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". Oprócz łatwości w przygotowaniu deser charakteryzuje się walorami smakowymi, które nie są do opisania! Sami musicie to sprawdzić! Waniliowy serek, kruchy kakaowo-bezowy spód i te owoce.. W moim domu takie desery są dość często powtarzane!    (3 duże, 4 mniejsze porcje) Spód: 6 herbatników kakaowych (użyłam Blacky - Cukry Nyskie

Di gotuje
Prosty maślany sernik puszysty na kruchym kakaowym spodzie 170

skórki wsypać cukier puder w takiej ilości, aby po wymieszaniu otrzymać lukier o odpowiedniej konsystencji. Lubicie serniki? Ja bardzo, dlatego zapraszam, abyście zerknęli jeszcze na sernik cytrynowy z bezową pianką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik zebra z bezową pianką 113

poszukać tej przyprawy do znajdziecie ją w Lidlu ( ja ją dostałam jakiś czas temu w paczce od Lidla, dlatego wiem że tam ją znajdziecie ). A na wierzch dodałam piankę bezową. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
wielkanocna babka gotowana 226

białko ubić na sztywno z odrobiną soli. pod koniec dodać po łyżce 150 g cukru , ciągle ubijając. cukier ma się rozpuścić, a masa powinna być błyszcząca. ciasto posmarować masą bezową. podpalić delikatnie palnikiem kuchennym (gazowym) do karmelizowania.Jak nie ma palnika to wstawić do piekarnika na 8-10 minut na 180 stopni C... do lekkiego beżowego koloru. MOJA PIERWSZA W ŻYCIU

w mojej kuchni
Wieniec bezowy, wielkanocna Pavlova. 132

wypiek jest moją słabością, ale staram się nie robić jej bardzo często. Jednak Święta do dobry czas na takie wypieki. Beza jest łatwa, przyjemna i świetnie wygląda. Do masy bezowej dodałam nieco żółtego barwnika w proszku (barwniki kupuje w frisco.pl ), tak by całość miała żółty Wielkanocny kolor. Zachęcam do zrobienia, z pewnością pozostawi wspaniałe wrażenie na gościach a do kawy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Mazurek orzechowy z koglem 151

Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia mazurka z masą orzechową i upieczonym koglem.  Ciasto jest lekko kruche, bezowe, a sama polewa rozpływa się w ustach. Pycha! Poniższy mazurek to pomysł na wypiek dla osób nie tolerujących glutenu. Szczerze polecam! :)  Składniki na formę 35 x 35 cm: ciasto 150 g mąki migdałowej 100 g orzechów włoskich 3 białka

Ugotować
Moje trzy tegoroczne świąteczne wypieki 230

krucha, ale nie jest tak źle i przede wszystkim wyszło pysznie. Tylko teraz nie mam pomysłu, co zrobić z białkami. Zamroziłam je od razu, czekają na natchnienie. Może bezowe kokosanki? Spróbuję w nowym roku i dam znać, co wyszło :) var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel

Anioszek w kuchni
Kilka pomysłów na... 169

brata ciotecznego) ale w natłoku zapomniałam zrobić jakiekolwiek zdjęcie :)  tort, blaty brownie z buraka przełożone kremem z nutelli  trochę nietradycyjnie, a efekt końcowy zachwycił  tort bezowy przełożony kremem z mascarpone i dżemem  tak tradycyjnie dla mamy, która uwielbia bezę

More food, love and dreams