Beza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości. A my mamy kilka rodzinnych uroczystości, 12 czerwca- rocznica ślubu, 14 Były Piotra urodziny, a ja dzisiaj 15 mam imieniny. Wiec beza jak znalazł. Ten deser przygotowywałam już kilka razy, degustatorów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajlepszym dodatkiem są świeże truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały. Składniki: na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękawie. I to wszystkie składniki expresowego tiramisu. Mascarpone idealnie nadaje się do różnych kremów, polecam : Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Bezowy torcik migdałowy Expresowe Tiramisu to jeden z prostszych i smacznych deserów. Na blogu jest cała masa deserów 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWspominałam już o urodzaju na miętę?;). Poza wykorzystywaniem jej w miętowych sernikach , galaretkach , pieczeniem na chrupko liści w bezowej skorupce , wykorzystywaniu jej do napojów orzeźwiających, przetestowałam ją również w wersji tzw. wyskokowej;) Recepturę znalazłam w kolorowej kuchni Agi , tym razem obyło się bez własnych modyfikacji. Składniki: liście z ok. 10 łodyg mięty 0,5 litra spirytusu 0,75 litra wody
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKawy pić nie lubię, jednak ciasta z kawą owszem:)) Pokusiłam się ostatnio na ciasto prawie bez pieczenia, na herbatnikowym spodzie z masą kawowo-kukurydzianą. Całość pokrywa lekka bezowa chmurka, delikatnie tylko przypieczona, w środku zaś czeka nas bananowa niespodzianka;) Ciasto bardzo smaczne, tylko jakoś nie chciało współpracować z moim aparatem:))) Spód: 200g herbatników maślanych, łyżka cappuccino, 50g stopionego
Z miłości do słodkościagrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę lub inne owoce. Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić. Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę. Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej
Moje domowe kucharzeniepierwszy został stworzony dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej na początku XX w . Jakaż by ta historia nie była jedno jest pewne - warto się pokusić o wykonanie tego deseru . Bezowy , chrupiący spód , solidna warstwa bitej śmietany i porcja sezonowych letnich owoców. Jak może smakować takie połączenie ? Jak niebo w gębie. Wykonanie dobrej bezy nie jest takie łatwe
Malinowa Kawiarenkapory na moim blogu pojawiło się ich kilka, np. tort - lalka barbi , tort lego , ozdobiony kremem tort czekoladowo-malinowy oraz tort bezowy przygotowany na moje urodziny :) Pierwsze dwa były ozdabiane lukrem plastycznym, a tylko jeden był pokryty kremem. Szprycę mam od niedawna. Zwykłą plastikową, z kilkoma tylkami, która wygląda trochę jak zabawka ;) Jednak staram
Ratunku obiadwiśni z czekoladą? A jeśli do tego dodać jeszcze bezę i alkohol to mamy już prawdziwą ucztę. Zapraszam na pavlowę a'la czarny las :) O tym, jak powstał bezowy deser pisałam w poście " Pistacjowa pavlova ". Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrydeser z lodówki i nie był już tak smakowity, a jeszcze na następny musu w ogóle nie studziłam tylko gorący, zdjęty prosto z kuchenki zderzyłam z zimnym jogurtem bezowym i to była wersja najpyszniejsza!!! No i mam następne uzależnienie:) Komentarze Gość: Doctor, 89-79-60-214.dynamic.chello.pl 2011/06/29 13:33:01 Ja już nigdzie rabarbaru nie mogę kupić
Zdrowa Kuchnia Sowysmaku * jogurt grecki * kilka bez Jeżyny zmiksowałam z fruktozą, jogurt połączyłam z pokruszonymi bezami, przełożyłam do szklaneczek, zrobiłam zdjęcia i pożarłam:) Kolejny raz się okazało, że jogurtowo-bezowy mix jest niezawodny z każdymi owocami:) Komentarze Gość: Escapade Gourmande, 75.207.185.80.rev.sfr.net 2011/09/19 17:43:19 Mniam...cudowny deser...a jaki prosty! frugo72 2011/09/19 20:26:06 Mmm wygląda pysznie:) sowa
Zdrowa Kuchnia Sowyokazji dzisiejszych moich urodzin - dopiero trzydziestych (plus oczko;) - postanowiłam dogodzić sobie i rodzinie i zrobiłam prostą, ale bezwstydnie rozpustną roladę bezową z musem czekoladowym i bitą śmietaną, a co! Przepis z bloga Kuba - Pichci . Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyzwiązane z kulinariami pozwoliła otworzyć się na nowe wyzwania. Jednym z bardzo zaskakujący i miłych akcentów, była wizyta Vanilla Cafe . Tam czekał na nas wspaniały bezowy tort z mascarpone i owocami. Rozpusta dla podniebienia i oczu – do dziś czuję smak tego wyśmienitego deseru… W ramach Małego Festiwalu Kawy, odbywały się warsztaty z alternatywnych metod parzenia kawy
kolorowotorcikowotermoobiegu 5-8 minut, następnie zmniejszyć temp. do 140 *C i dopiekać jeszcze 100-110 minut. W międzyczasie zamieniając blaszki poziomami. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić spody bezowe do wystudzenia. Najlepiej przygotować sobie spody dzień wcześniej. Dodatkowo: - -800-1000ml kremówki -4-5 szt. śmietan-fix -owoce(np. truskawki, maliny, borówki) -50g gorzkiej ( lub mlecznej) czekolady
Smaczne Zdrowe