bezowe - 1321 przepisów (strona:61/89)

Tort naleśnikowy - II urodziny bloga 226

roku - dziękuję!!!  Jak urodziny to koniecznie tort! Zapraszam na szybki i banalnie prosty tort naleśnikowy. Może nie prezentuje się tak efektownie jak ten przygotowany na roczek (patrz: Tort bezowy z malinami ), ale na pewno wart jest przetestowania - spróbujcie:) Tort naleśnikowy Składniki: naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1,5 szklanki mąki łyżka oleju szczypta soli

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Już się Pana nie boję, Panie Suflecie! 152

krzywdzącej go przez pokolenia plotki, ale suflet nie jest ani trudny ani straszny . Dla mnie spotkanie z nim było czystą przyjemnością! Jak już pisałam w jednym z postów "bezowych" uwielbiam wprost wszelkie czynności związane z mieszaniem i łączeniem ubitej piany z resztą składników, a to kluczowe zadanie przy robieniu sufletu. Tak więc pozwalam sobie nieśmiało myśleć, że Pan Suflet

KUCHARNIA
Bez, bezy i jeszcze trochę czekania . . . 171

truskawkowe konfitury.... Jeszcze kilka dni poczekam na powrót mojego komputera - mam nadzieję, że po gruntownej hospitalizacji, powróci do mnie w pełni sił! A tymczasem obok bukietu bzów kładę tort. Bezowy , oczywiście, bo  bez i bezy tak wiele mają wspólnego ... Przepis i zdjęcia wkrótce, choć nie obiecuję, że szybko - sami wiecie, jak działa urok wiosny! Dobrego tygodnia

KUCHARNIA
Podróż. Na Święta. 153

chwil zatrzymanych, gdy czas zwalnia zapatrzony w pierwszą Gwiazdkę.  Dobrych Świąt! Oby ich magia została w nas na długo!  * Na zdjęciach występują - moje ukochane całuski bezowe (z części masy wycisnęłam i upiekłam świąteczne kształty - gwiazdki i choinki) - przepis tu - klik. Piernikowy ludek i pozostałe postaci są autorstwa mojego Synka i zostały upieczone według tych przepisów - klik , klik

KUCHARNIA
Ziarnko do ziarnka. Granola w kawałkach. 174

prostu nieskończony.  Sezon na owsiankę zaczął się w dzieciństwie i ma szansę zostać  jednym z najdłużej panujących tuż obok kaszy manny, orzechów i  wszystkiego co bezowe, a najchętniej oczywiście z karmelem.  Muszę dodać, że bywają sezony, które trwają w duecie, tercecie,  a i kwartety i całe orkiestry nie są czymś wyjątkowym.  Poranne espresso, miska

KUCHARNIA
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 185

Kulinarnego Mazowsza oraz jednego z mazowieckich szlaków kulinarnych - Mazowieckiej Michy Szlacheckiej.  Pobyt rozpoczęliśmy od przepięknego Dworu Mościbrody (klik) , gdzie po powitaniu nas chlebem i solą (oraz niebiańskim tortem bezowym z truskawkowym musem), odbyła się prezentacja Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.   Idea Dziedzictwa Kulinarnego, czyli Culinary Heritage narodziła się w Szwecji,w Skanii, na wyspie Bornholm w 1995 roku

KUCHARNIA
BEZY - PRZEPIS PODSTAWOWY 696

palcach, czy aby na pewno cały cukier się rozpuścił (nie mogą być wyczuwalne kryształki). Jeśli nie, ubijamy chwilę dłużej. Płaską, dużą blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Masę bezową przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam, pozostawiając między kleksami przerwę, beziki zwiększą swoje rozmiary, urosną. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę 45 minut w 140 stopniach Celsjusza. Gotowe beziki powinny być

W kuchni Karmel-itki
Bezy matcha 109

podgrzewac mase, az do calkowitego rozpuszczenia cukru i herbaty. Nastepnie zdjac miske i ubijac, az masa przestygnie (trwa to ok 15 minut). Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny. Bezowa mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac bezy na blache wylozona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do 150şC?. Wstawic blache z bezami i natychmiast zmniejszyc temperature do 100şC?. Bezy suszyc

w mojej kuchni
Babka gotowana 337

białko ubić na sztywno z odrobiną soli. pod koniec dodać po łyżce 150 g cukru, ciągle ubijając. cukier ma się rozpuścić, a masa powinna być błyszcząca. ciasto posmarować masą bezową. podpalić delikatnie palnikiem kuchennym (gazowym) do karmelizowania.nie mam jeszcze palinika ,wiec wstawilam do piekarnika na 10 minut na 180 stopni

w mojej kuchni
Bezy matcha 155

podgrzewac mase, az do calkowitego rozpuszczenia cukru i herbaty. Nastepnie zdjac miske i ubijac, az masa przestygnie (trwa to ok 15 minut). Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny. Bezowa mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac bezy na blache wylozona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do 150şC?. Wstawic blache z bezami i natychmiast zmniejszyc temperature do 100şC?. Bezy suszyc

w mojej kuchni
ROLADA BEZOWA - DRUGIE URODZINY BLOGA 142

ślad w postaci komentarzy, które utwierdzają mnie w przekonaniu, że moje przepisy są dla Was inspiracją. Kuchnia w opałach, swoje drugie urodziny postanowiła uczcić, nie byle czym bo: ROLADĄ BEZOWĄ . SKŁADNIKI: 6 białek szczypta soli 1 szkl cukru (drobnego) 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina  300 ml śmietanki 30 % 125 g mascarpone 1 śmietan

Kuchnia w opałach
Wielkanoc 328

kokosowo orzechowy Mazurek kajmakowy Maślany baranek Czekoladowy zajączek Baranek orzechowy Babka ucierana z żurawiną Zajączki wielkanocne z jajka Kurczaczki z jajka Serowa chatka z rodzynkami Sernik z żurawiną pod bezową czapą

Ala piecze i gotuje
Ciasta 439

kremem Słonecznikowiec Kremówki Gofry Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Mikołaj z piernika Flan kokosowo gruszkowy Torcik cukiniowy Szarlotka na kruchym spodzie Rolada bezowa z mandarynkami Czekoladowe z gruszkami i żurawiną Marcepanowo orzechowe z śliwkami Marchwiowe z lukrem królewskim Ciasto makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką

Ala piecze i gotuje
Bezy o smaku owocowym 176

Drugi przepis na bezy, tym razem o smaku owocowym, w zależności od tego jaki kisiel dodamy do masy bezowej. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże blachy bez. Składniki: 3 białka Szczypta soli 190 g cukru pudru 1 kisiel o smaku owocowym bez cukru Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno razem ze szczyptą soli, bod koniec ubijania dodać stopniowo cukier

Na słodko lub wytrawnie
PAVLOVA 96

stopni i piec około 70-80 minut. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 2-3 godziny. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Rozprowadzić w środku tortu bezowego, na wierzchu ułożyć owoce

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania