bezowe - 1321 przepisów (strona:54/89)

Wielka beza, czyli wstęp do Pavlowej. 144

limetki. Chwilkę, ale to dosłownie chwilkę jeszcze miksować i beza gotowa. Teraz tylko trzeba ją upiec. Tak więc na papierze do pieczenia rysujemy okrąg, na który następnie wykładamy ciasto bezowe. Hońka proponuje formować bezę tak, aby uzyskać jak najwyższe boki, a środek w miarę niski - coś na wzór ptasiego gniazda. Tutaj trudno podać metodę na to. Trzeba samemu dojść

Karczma Honorietty
Bezy najprostsze i na świecie najlepsze 168

Bezy robię wtedy, gdy zgromadzę wystarczającą ilość białek - zazwyczaj więc, kiedy piekę dużo ciast półkruchych. M. to wielki fan bezowego szaleństwa. Czasami koloruję je (bezy) spożywczymi barwnikami, ot tak, dla urozmaicenia. BEZY Składniki: - 6 białek - 350 gram cukru - szczypta soli Przygotowanie: Starannie oddzielone od żółtego białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana jest już sztywna rozpoczynamy dodawanie cukru (wciąż ubijając

Życie zamknięte w smaku
Ciasto Smakosz 652

Dzisiaj ciasto, które uwielbia mój mąż. Jest zwolennikiem kruchych ciast. Dodatkowo, bezowa pianka i budyniowa masa sprawiają, że ciasto jest przepyszne. Wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale warto poświęcić trochę czasu na upieczenie tego placka. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Poprzednio piekłam również kruche, ale zupełnie inne ciasto Krokodyle oczy (przepis) Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 4 żółtka

O kuchni z uczuciem
Pełnoziarnista tarta migdałowo-porzeczkowa 203

delikatnie wymieszać. Na koniec w trzech partiach wmieszać do masy porzeczki. Masę rozprowadzić na podpieczonym spodzie. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160C. Piec jeszcze 45-55 minut. Masa bezowa powinna być z wierzchu sucha i lekko przyrumieniona. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Smacznego

Pełny talerz
Tarta z agrestem i bezą 277

krzaka i wysysać. Jednak agrest świetnie sprawdza się w konfiturach i wypiekach. Będzie dobry w pulchnej drożdżówce z kruszonką czy w kruchym placku. Ja zrobiłam z niego tartę z bezową czapą – wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą. Wypiek można podawać schłodzony lub na ciepło z lodami. Tarta z agrestem

Poezja smaku
Tort bezowy z kremem i owocami 244

Bezę uwielbiam! A szczególnie tą z kawowy kremem mascarpone i malinami, którą znajdziecie pod linkiem  TUTAJ . Dzisiaj trochę zmieniony przepis na dwuwarstwowy tort bezowy z kremem i owocami. Składniki: Beza- zgodnie z przepisem z bloga na  Bezę z kremem mascarpone i malinami : szklanka białek 2 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu Krem: słodka śmietanka

Taste Of My Day
Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą 188

Pyszny, kruchy placuszek z czerwonymi porzeczkami, budyniem i lekką bezową pianką. Proste ciasto, idealne na upalne dni. Kwaskowatość porzeczki świetnie przełamuje słodycz śmietankowego budyniu oraz bezy.  Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki wody szczypta soli Masło pokroić

Kuchnia Ellie
Bezowe gniazdka z różanym kremem 177

weekend jechałam do babci i chciałam zrobić coś słodkiego. Zdecydowałam z mamą że będą to gniazdka bezowe, bo najbezpieczniej przy tym upale je przewieść, a na miejscu zrobimy krem. Od momentu kiedy mama była na kursie pieczenia bez, bezy często goszczą w naszym domu, bo bardzo je lubimy. Zrobiłam też blaszkę małych bezików. Niestety te zniknęły zaraz po upieczeniu

Lili w kuchni
Deser bezowy z porzeczkami i śliwką 180

łyżeczka jest kupiona w Stambule na największym bazarze, szklaneczka jest z Włoch, a podstawka ceramiczna przewieziona kilka dni temu, dla mnie w prezencie, prosto z Krety.  Deser bezowy z porzeczkami i śliwką Składniki: 1 duża beza lub kilka małych bezików, pokruszonych 2 małe śliwki 4 łyżki czerwonych porzeczek Przygotowanie; 1/2 pokruszonej bezy wkładamy do szklaneczki, wierzch posypujemy 2 łyżeczkami

Moja smaczna kuchnia
Truskawkowe z bezą kawową 220

studzimy, wykładamy na podpieczony spód. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dalej miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, cienkim strumieniem wlewamy do masy bezowej delikatnie mieszając. Bezę kawową wykładamy na masę truskawkową. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Ciasto przygotowała  Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Pleśniak z czarną porzeczką 245

Pleśniak z czarną porzeczką Czarna porzeczka w pleśniaku nabiera nowego smaku. Przykryta delikatną chmurką bezową i otulona z każdej strony kruchym ciastem, jest po prostu przepyszna. Kruche ciasto wykonacie błyskawicznie, właściwie całe ciacho zrobicie bardzo szybko. Polecam. Nawet Tym, którzy nie przepadają za czarną porzeczką bo w pleśniaku smakują rewelacyjnie, i zupełnie inaczej niż te jedzone z krzaka.  Składniki

na moim stole...
Beza jagodowa z pudrem malinowym - ciasto bezglutenowe 192

godziny w 100 stopniach i potem jeszcze z godzinkę w 80 stopniach. I wyszła idealna. Suchutka, lekka karmelizowana. Białych nie lubię , bo wyczuwam jakiś chemiczny sposób. Ostatnio kupiłam bezowego bałwanka. Smak: mogłabym się napić octu zamiast go zjeść;) 6 białek 1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru łyżka soku z cytryny serek mascarpone (duże opakowanie) jagody mrożone+ cukier  (szklanka

AZgotuj!
Czekoladowy torcik z czereśniami 230

powyższy tort :)  Podczas wyjazdu, pomimo wielu wrażeń, ogromnie brakowało mi pieczenia domowych słodkości, toteż zabrałam się za to ciacho z wieeelkim zapałem. I chociaż dostałam swój tort (lodowo-bezowy <3), czułam się zobowiązana przygotować coś specjalnego dla babci... i padło na biszkopt.  W dodatku kakaowy.  Z kremem jogurtowo-twarożkowym.  Pojawiły się również czereśnie, których

Kuchnia Ellie
Pychotka 504

składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę (25 x 33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po trochu

The Sweet Damsel
Pychotka (Pani Walewska) 157

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę(25x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po trochu

The Sweet Damsel

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję