podobne klimaty. Chętnie zrobię go jeszcze kiedyś ale muszę pamiętać by jeszcze zmniejszyć jego słodkość;)Oryginalny przepis można znaleźć na stronie Kuchni Lidla.Przepis z moimi modyfikacjami:Blaty bezowe:6 białek100 g cukru100 g solonych orzechów arachidowych (plus trochę do dekoracji)50 g solonych pistacji (plus trochę do dekoracji)100 g cukru pudru Masa: 600 ml śmietanki 30%puszka masy kajmakowej
happycreatiff.blogspot.comskładniki ciasto* 5 żółtek* 1 margaryna (250 g)* 2 szklanki mąki pszennej* 1/2 szklanki mąki krupczatki* 3 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczeniapiana bezowa i owoce * 5 białek * 1 kisiel poziomkowy* 1/2 szklanki jagód (mrożone)* 3/4 szklanki czerwonej porzeczki (mrożona)* śliwkikruszonka* 50 g margaryny* 1/2 szklanki wiórków kokosowych* 1/3 szklanki cukru pudru* 4 łyżki mąki
Mix smakusałatką ryżową z tuńczykiemA deser w Sylwestra też musi być obowiązkowo, proponuję:deser Panna Cotta w wersji light- Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowymTartaletki z musem czekoladowym,oraz bezową roladę z malinami.W taką Sylwestrową noc nie może zabraknąć czegoś ciepłego. Proponuję przygotować Kotlet schabowy a la pizza.oraz rewelacyjne małże w pomidorach z natką pietruszkiA po Sylwestrze proponuję oczyścić organizm
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgwiazdki z kremem czekoladowymPierniczki katarzynkiSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiBrownie z Kinder BuenoTęczowy tort (rainbow cake)Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladowąTorcik czekoladowy z kawowym krememSernik pomarańczowyTort bezowy z kawowym krememNapoleonka na kruchym spodzieSernik czarno-białyCiasto dyniowe z nutką pomarańczyChrust czyli faworkiPączki z pomarańczową konfiturąPączki seroweMarchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonieWalentynkowe magdalenkiZimowa szarlotka z beząOponki seroweCiasto marchewkowe z polewąMałe
Kulinarne przygody GatityTak właśnie patrzyłam na profil "Piekę, bo lubię" (https://www.facebook.com/piekebolubie?ref=hl) i zauważyłam, że jako zdjęcie w tle ustawiony jest właśnie powyższy sernik. Przeglądając bloga nie
Piekę, bo lubięTort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy. Palce lizać!Składniki na ciasto:1,5 szklanki śmietany1 szklanka cukru1 łyżka sodymąki tortowej - ile się wgniecieCiasto należy zagnieść
Salonik smakówTęsknię!!! A żeby umilić czekanie na lato proponuję przepis na sernik z brzoskwiniami, który to przepis moja Mama znalazła w jakiejś gazecie.Sernik jest bardzo delikatny, z kruchym spodem i bezową pianką. Niestety ser z wiaderka, którego użyłam – bo nie miałam innego do wyboru – nie był najlepszej jakości. Bardziej przypominał serek homogenizowany niż ser mielony i dlatego po upieczeniu
UgotujmyTo.plpieczenia.Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy 60 minut w 170C.BEZA:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier puder.Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc duże kleksy ) , cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!Smacznego
Ostra na Słodkoszparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami pieczonymi.A na deser moja wymarzona: Panna cotta waniliowa z posypką bezową polana sosem owocowym i Lody z gorącymi wiśniami.Nasza oferta wyglądała tak :https://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/cosa-nostra-1/34499738Za ucztę o wartości 140 zł zapłaciliśmy 69zł – naprawdę warto!Popijając herbatkę wkroczyły przystawki
Ostra na Słodkopółkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Jeśli kupimy zmielony mak w torebkach, to pracy przy nim nie będzie dużo – polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje się na stole, jest spory (składniki na dużą, prostokątną
Poezja smakuKremówka - któż nie zna tego deseru złożonego z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego kremem budyniowym, śmietanowym, czasem bezowym. Mimo, że do najmniej kalorycznych wypieków ona nie należy może czasem warto się skusić na taką małą przyjemność. Przepis z jakiego korzystam przedstawia kremówkę z masą budyniową i śmietanową i jest według mnie rewelacyjny.Kremówka z Bitą Śmietaną - Składniki
Słodka Stronadokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.Krem kajmakowo-bezowy:180 g miękkiego masła,puszka masy kajmakowej,25 dkg bezów.Masło utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać pokruszone bezy i wymieszać.Masa śmietanowa:400 ml śmietany
Codzienna kuchnia niecodziennaprzecież tak dużo potraw, które nadają się na piknik. Na początek odrzuciłam pomysł, aby było to coś słodkiego - chyba przesłodziłam się tym moim ostatnim tortem bezowym ;) No i kiedy tak szukałam pomysłu, to zobaczyłam u Kasi bałkańskie cevapcici i już wiedziałam, że to jest to! Nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała ich troszkę
Codzienna kuchnia niecodziennaależ była dobra! Jednak kamień robi różnicę), później pooglądaliśmy coś w telewizji, i tak jakoś wieczór zleciał.Dzisiaj od rana siedzę w kuchni - robię lody (sorbet właściwie) i tort bezowy, i tak jakoś dopiero teraz znalazłam chwilę, żeby usiąść przed laptopem.A mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego. Czy ktoś by zgadł, że da się upiec bułeczki z pokrzywą
Pożeraczka, czyli raz adobrzechyba tylko raz w roku... w Święta Bożego Narodzenia. Dlatego musi być naprawdę wyjątkowy... Mam jeden sprawdzony i niezawodny przepis na makowca na ucieranym cieście pokrytego delikatną, bezową chmurką. Do ciasta użyłam margaryny Palma, która mam okazję testować i sprawdziła się świetnie. Ciasto wyszło odpowiednio miękkie i wilgotne zarazem, idealne! foremka 23x33cmCiasto:4 jajka,250g margaryny Palma z murzynkiem
Z miłości do słodkości