bezowe - 1321 przepisów (strona:41/89)

Niespodzianka od Helio. 165

wiśniami 4. Piaskowa babka z pomarańczową nutką 5. Tort orzechowy 6. Krówkowe muffinki z kremem 7. Aksamitny sernik z ajerkoniakiem 8. Kruche ciasteczka z kajmakiem i żurawiną 9. Bezowe gniazdka z bitą śmietaną, migdałami i jajeczkami 10. Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami

Izabelawkuchni
Pomarańczowa babka żółtkowa 110

palec, dość mocno. Ale przejdźmy do tematu, tematu słodkości :). Bo co jak co, ale słodycze najbardziej poprawiają mi humor! :) Myślę, że większość z nas tak ma. Robiłam ostatnio tort bezowy (pierwszy raz w życiu!), byłam przeszczęśliwa jak okazało się że wyszedł :). Zostały mi żółtka, a że nie lubię wyrzucać jedzenia, postanowiłam, że muszę coś z nich zrobić. Padło na babkę

Trufelkowo
Villa Toscania, czy była to podróż do prawdziwej Italii? 131

Tutaj po chwili zastanowienia, zamówiłam Tiramisu. Mmmmmm, rozpływało się w ustach, to była prawdziwa podróż do Włoch. Muszę podjąć wyzwanie i przygotować taki deser w domu! Mama zamówiła tartę bezową z mascarpone i świeżymi owocami, Babcia Panna Cotte, a reszta Rodzinki to co ja :).   Podsumowując. Na pewno trzeba sobie zarezerwować stolik, (przynajmniej w niedzielę, w porze obiadowej), jest miejsce

Trufelkowo
Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek 413

krzaka. Teraz niestety krzewów dawno nie ma, więc owoce muszę kupować. Smak nie ten sam, jednak w słodkich wypiekach sprawdzają się znakomicie. Kwaskowate, czerwone porzeczki wspaniale łączą się z bezową pierzynką, która w tym przepisie zawiera dodatkowo mielone migdały aromatyzujące wypiek. Składniki i przepis są bardzo proste, dlatego nie warto czekać, tylko od razu zrywać lub kupić porzeczki! Niemieckie ciasto

Poezja smaku
Beza Pavlova 146

piany. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy składniki szpatułką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg około 20 cm średnicy. Wykładamy na niego masę bezową i formujemy wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 º  i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 º . Pieczemy około półtorej

Słodkie ciacho
Eton Mess malinowy 107

wypróbowania tego deseru. Jest super prosty w przygotowaniu a smakuje nieziemsko. Serdecznie polecam   Składniki: 1 szkl malin 1 łyżka cukru 1 szkl ubitej śmietanki 30% kilka bez (ciastek bezowych) Przygotowanie: Maliny rozdrabniamy widelcem razem z cukrem (kilka zostawiamy do dekoracji). Bezy kruszymy. W wysokich szklankach na przemian układamy warstwy: maliny, bezy, śmietana, maliny, bezy, śmietana. Dekorujemy świeżymi malinami. Przepis

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Malinowa chmurka wg Aleex (TM5) 391

minut. Piana białkowa powinna być lśniąca i sztywna. 3. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. 4. Masę bezową rozłożyć na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. U mnie były ty mielone migdały. 5. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko

W mojej kuchni
Szarlotka 148

minut. 4. Wyciągnij z piekarnika, posyp bułką tartą/kaszą manną. 5. Wyłóż jabłka. *jeśli Ci się nudzi zmiksuj 4-5 białek z cukrem pudrem i zrób warstwę bezową, ale o tym w innym odcinku,bo do tej pory robiłam ją na oko, trzeba spisać, opracować tryb postępowania co do tej warstwy* 6. Na tarce zetrzyj resztę ciasta 7.Piecz

U Fiolki
Malinowa chmurka 429

dodajemy mąkę ziemniaczaną. --> Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwracamy do góry dnem (takie same wymiary jak forma na kruche ciasto). Smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze na wielkość blachy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Bezę pieczemy w temperaturze 140 stopni przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie

Marta Gotuje
Migdałowe ciasto ze śliwkami 100

Kruche migdałowe ciasto i śliwki przykryte białą bezową pianką,tak mogę opisać to ciasto.  Migdały i śliwki,jak dla mnie połączenie idealne.  ciasto:  2 szkl. mąki tortowej 100 g zmielonych migdałów 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  beza: 4 białka szczypta soli

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasteczka Klawisze 251

Ciasteczka jak klawisze fortepianu, idealnie prostokątne, idealnie maślane, o idealnie kruchej i słodkiej glazurze bezowej. Dosłownie rozpływają się w ustach. Prawdziwy rarytas do popołudniowej kawy. Składniki na ok. 40 sztuk Ciasto: – 350 g mąki pszennej – 200 g masła – 50 g cukru pudru – 1 cukier wanilinowy – 2 żółtka Lukier

To co kocham
Bezy z bitą śmietaną i borówkami + film 139

cukier i wszystko dalej ubijamy aż cukier się rozpuści. Na końcu wlewamy sok z cytryni i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Gotowa beza powinna być błyszcząca, bardzo gęsta i sztywna. Masę bezową umieszczamy w worku cukierniczym. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy małe bezy nadajac im kształt gniazdek ( koszyczków). Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temp. 120 st C około

Smakowite Dania
Beza z jeżynami 171

winnego - 200 g śmietany 30 lub 36 % - jeżyny Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia formujemy bezowe koło. Pieczemy w 150 C przez około 1 godzinę. Śmietanę ubijamy na sztywno i przekładamy ją na wystudzoną bezę. Wierzch dekorujemy jeżynami

Zainspirowana w kuchni
Czekoladowo - śmietankowe ciasto z truskawkami 5780

ziemniaczaną i zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę i  delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Nie mieszać do całkowitego połączenia, w bezie powinny zostać smugi czekolady ( wystarczy kilka ruchów szpatułką ). Masę bezową wyłożyć na przygotowaną formę - rozsmarować po całej powierzchni, zostawiając około 1 cm marginesu od brzegów blachy ( beza urośnie w piekarniku ). Piec około 1 godzinę w temperaturze 140°C, najlepiej

Opowieści z piekarnika
Beziki 141

Klasyczne beziki. Żadna to nowość, żaden nowatorski przepis, co więcej - w sieci takich przepisów całe mnóstwo :) Ale na moim blogu nie ma jeszcze żadnego na bezowe słodkości ( swoją drogą - nie wiem jak to się stało...bardzo lubię bezy, więc nie wiem jak to wytłumaczyć...? ), a od czegoś trzeba zacząć prawda? Zaczynam więc od podstawowego przepisu na te leciutkie, chrupiące

Opowieści z piekarnika