bezowe - 1321 przepisów (strona:38/89)

Skubaniec 452

więcej przepisów, które znam z dzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego skubańca robiłam z wiśniami ze słoika na dużej

Ciastkozercy
Malinowa chmurka 1526

wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.  Formę o wymiarach 23 x 33 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze . Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana.  Wystudzić. Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku

Swojskie jedzonko
Malinowa chmurka z kokosem 949

wlać  cienkim strumieniem do śmietany cały czas miksując.Robić to delikatnie tak aby nie powstały grudki.  Gotowy krem rozprowadzić na sztywnej galaretce z malinami, przykryć  upieczonym bezowym blatem. Ciasto chłodzić  całą noc w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ, BRZOSKWINIAMI I PORZECZKAMI 168

serowej. Posypać mrożonymi (lub świeżymi gdy mamy) porzeczkami. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie ubijamy. Masa powinna być b.gęsta. Masą bezową przykrywamy owoce. Wierzch obsypujemy schłodzoną kruszonką. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem krócej. Ciasto wystawiamy

Smaczne Zdrowe
TORT BEZOWY Z MASCARPONE I MALINAMI 129

Jeśli tort bezowy to tylko z owocami. Uwielbiam połączenie chrupiącej bezy z mascarpone i malinami. Pisząc ten przepis już mam ochotę ją zjeść! Zapraszam po najlepszy przepis na idealną bezę. Pyszne, słodkie kalorie! Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone

Słodki Zakątek
MUFFINY Z MALINĄ I KREMEM NA BAZIE BEZY SZWAJCARSKIEJ 170

zamrażam, ale tym razem postanowiłam skorzystać z sezonu malinowego i upiec muffiny udekorowane delikatnym kremem na bazie bezy szwajcarskiej (swiss meringue buttercream) zwieńczone maliną i miętą. Przepis na krem bezowy pochodzi ze strony moje wypieki. I to właśnie na tym przepisie zawsze się wzoruję. Autorką oryginalnego przepisu jest Marthy Stewart , tłumaczenie Pani Dorota . Babeczki są bardzo letnie i bardzo smaczne

Słodki Zakątek
ŚWIĄTECZNY TORT BEZOWY 147

wyobrażam sobie świąt bez tortu bezowego. Mega słodki z nutką soczystej maliny i orzeźwiającą miętą. Mmm uwielbiam...  Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy

Słodki Zakątek
Bezy migdałowe 129

wystarczy po zakończeniu ubijania dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać lub jeszcze kilkanaście sekund ubijać mikserem, uważając aby nie przebić piany. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać niewielkie beziki. Bezy można też nakładać za pomocą łyżeczki. Suszyć w nagrzanym do 100-120 stopni piekarniku przez około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 289

zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym kremem Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki

Kulinarne przygody Gatity
Tort śmietankowy 132

Tort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy.  Palce lizać!   Składniki na ciasto: 1,5 szklanki śmietany 1 szklanka cukru 1 łyżka sody mąki tortowej

Pyszności Słodkości
makowa panienka 148

suchego 100 g zmielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy powstanie gęsta piana bezowe dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy wymieszane z makiem wiórka kokosowe oraz zmielone migdały i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
TORT BEZOWY DACQUOISE Z DAKTYLAMI I ORZECHAMI 258

wyłączamy piekarnik (beza przy dotyku powinna być   sucha i chrupka) , otwieramy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia   na kilka godzin ,a najlepiej na całą noc. jeden z blatów bezowych kładziemy na paterze na który wykładamy cały krem, przykrywamy drugim blatem, wierzch posypujemy cukrem pudrem i niewielką ilością kakao,   na wierzchu można dodatkowo poukładać daktyle i orzechy tort przechowujemy

Słodkie zapomnienie
KRUCHE TARTE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ 151

delikatnie je wyrównujemy i dociskamy, ciasto podpiekamy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C na podpieczony spód jeszcze ciepły dajemy przygotowany wcześniej rabarbar na który wykładamy masę bezową , nie wyrównujemy, wierzch ma być pofalowany , na koniec posypujemy całość płatkami lub słupkami migdałowymi ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15-20 minut do lekkiego zarumieniania

Słodkie zapomnienie

Proponowane wyszukiwania