bezowe - 1321 przepisów (strona:38/89)

Tort śmietankowy 151

Tort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy.  Palce lizać!   Składniki na ciasto: 1,5 szklanki śmietany 1 szklanka cukru 1 łyżka sody mąki tortowej

Pyszności Słodkości
makowa panienka 163

suchego 100 g zmielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy powstanie gęsta piana bezowe dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy wymieszane z makiem wiórka kokosowe oraz zmielone migdały i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
TORT BEZOWY DACQUOISE Z DAKTYLAMI I ORZECHAMI 278

wyłączamy piekarnik (beza przy dotyku powinna być   sucha i chrupka) , otwieramy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia   na kilka godzin ,a najlepiej na całą noc. jeden z blatów bezowych kładziemy na paterze na który wykładamy cały krem, przykrywamy drugim blatem, wierzch posypujemy cukrem pudrem i niewielką ilością kakao,   na wierzchu można dodatkowo poukładać daktyle i orzechy tort przechowujemy

Słodkie zapomnienie
KRUCHE TARTE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ 168

delikatnie je wyrównujemy i dociskamy, ciasto podpiekamy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C na podpieczony spód jeszcze ciepły dajemy przygotowany wcześniej rabarbar na który wykładamy masę bezową , nie wyrównujemy, wierzch ma być pofalowany , na koniec posypujemy całość płatkami lub słupkami migdałowymi ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15-20 minut do lekkiego zarumieniania

Słodkie zapomnienie
BEZA "PAVLOVA"Z MALINAMI 185

drugim 15 cm białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier nie przerywając miksowania, ubijamy do chwili aż uzyskamy gładką, sztywną i błyszczącą masę bezową. Teraz dopiero dodajemy łyżeczkę soku z cytryny lub octu, miksujemy na sam koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, całość delikatnie mieszamy masę wykładamy na większy i mniejszy okręg, wyrównujemy ku górze

Słodkie zapomnienie
Tarta z jabłkami i bezą 592

dusimy ok 15 minut aż zmiękną, studzimy, dodajemy mąkę i mieszamy. Jabłka wykładamy na ostudzony kruch spód, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy ok 5 minut, masa bezowa będzie dość sztywna, wykładamy ją na jabłka  wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni,  pieczemy 35 minut, po 10 minutach pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową żeby beza się

Wypieki Rene
Ciasteczka warszawskie 198

pieczenia nie rozchodzą się w szerz.  1 białko zmiksować z cukrem pudrem. Miksować tylko chwilę, do momentu połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie napowietrzy nam masę i na bezowej warstwie, pojawią się zbędne pęcherzyki powietrza.  Następnie każde ciasteczko (za pomocą pędzelka) posmarować niezbyt grubą warstwą lukru (fot.1) . Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze

Świat Ciasta
Świąteczny wianek bezowy cytrynowy z miechunką 173

strzał w dziesiątkę. Wersję w czerwonej kolorystyce z granatem i rozmarynem znajdziecie tutaj , to jeden z chętniej odwiedzanych przepisów na blogu. W tym roku postanowiłam przygotować również wianek bezowy, dobrałam do niego krem cytrynowy i ozdobne owoce miechunki, które wspaniale zdobią wianek. Składniki: 200g białek (5 białek) 300g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu krem

Gotowanie i blogowanie
Baletki - biszkoptowe markizy z makiem 179

małe biszkoptowe ciasteczka z makiem przełożone konfiturą lub marmoladą owocową ( ja użyłam truskawkowej konfitury Łowicza, bo dla mnie wszystko co dobre łączy się z truskawkami) . Ciasteczka trochę przypominają bezowe makaroniki. Są bardzo delikatne, pyszne i nie można się powstrzymać od sięgnięcia po kolejny i kolejny. Robi się je bardzo szybko, a jedyną trudnością w ich wykonaniu jest odpowiednie ubicie białek

Bon appetit mon amie
Agrestowiec 249

dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru. Na sam koniec wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną.  Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Masę bezową przelać do formy i dokładnie wyrównać powierzchnię. Piec w temp. 150 st. przez ok. 1 godz. Beza powinna być chrupka i dobrze wypieczona. W razie konieczności przedłużyć czas pieczenia

My sweet a life
Bezowe choinki 139

Bezowe choinki Jeśli lubicie bezy i chcecie, żeby zagościły u Was również na Świątecznym stole, warto przygotować bezy w formie choinek, a najlepiej zabarwionych zielonym barwnikiem, by jeszcze lepiej przypominały świąteczne drzewka.  Można je również udekorować, bądź tak jak tutaj pozostawić nieprzybrane. Składniki: 2 białka (po 40 g każde) 120 g cukru szczypta soli zielony barwnik spożywczy w żelu

My sweet a life
Sernik z rosą 260

tegorocznych świątecznych przepisach stawiam na tradycję. Na pierwszy ogień idzie sernik z rosą, aromatyczny, lekko wilgotny, na kruchym spodzie z puszystą bezową pianką. Pierwsze kropelki rosy pojawiają się już po ok. pół godziny, zdjęcia gotowego sernika robiłam po ok. godzinie, ale zdecydowanie rekomenduje, żeby pozwolić mu dobrze się schłodzić , najlepiej przez całą noc. Wtedy kropelek rosy pojawi się jeszcze więcej

Ciastkozercy
Kostka alpejska 1086

formę. Składniki masy: 400g masy kajmakowej z puszki u mnie o smaku tiramisu 350g prawdziwego masła 3 łyżeczki naturalnej, mielonej kawy 300g małych bezików, u mnie pokruszony mały torcik bezowy 120ml ajerkoniaku Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz na koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej

W garach u Gosi
Sezamowiec 705

przykryć folią aluminiową. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki. Masa kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Na sam koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Drugą część ciasta rozwałkować, przełożyć do blachy i posmarować dżemem. Masę kokosową wyłożyć na dżem i piec 15-20 minut

talerz przyjemności
Duszki jogurtowo waniliowe 221

waniliowe to bardzo sympatyczne ciastka. Jakby je nie nazwać – smaku to nie zmienia. Są wilgotne, puszyste, waniliowe i bardzo smaczne. Gorąco polecam i życzę smacznego.   Halloween na blogu: Bezowe duszki Paluchy wiedźmy Kalafior faszerowany mięsem Wydrukuj przepis The post Duszki jogurtowo waniliowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko