bezowe - 1321 przepisów (strona:37/89)

Kostka alpejska 150

formę. Składniki masy: 400g masy kajmakowej z puszki u mnie o smaku tiramisu 350g prawdziwego masła 3 łyżeczki naturalnej, mielonej kawy 300g małych bezików, u mnie pokruszony mały torcik bezowy 120ml ajerkoniaku Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz na koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej

W garach u Gosi
Tort migdałowo-kokosowy 134

kompromisowego - wypieku smacznego, nie porażającego ilością cukru, wykonanego na bazie wartościowych składników - dobrze trafiliście. Ten pyszny tort składa się z mąki ziemniaczanej i niewielkiej ilości cukru kokosowego zamiast zwykłego, bezowych blatów z wiórkami kokosowymi, kremu kokosowo-śmietankowego na bazie sera mascarpone i kremu migdałowego, w którym dominują masło migdałowe i daktyle. Czy potrzeba więcej zachęty

Milion Smaków
Malinowa chmurka na biszkopcie 305

galaretk ę nak ł adamy drugi blat posmarowany drug ą po ł ow ą kremu Smarujemy go reszt ą kremu. Na wierzch k ł adziemy blat bezowy. Nie przykrywa ć ju ż gotowego ciasta, bo beza zmi ę knie i nie b ę dzie chrupi ą ca! Blaty najlepiej upiec dzie ń wcze ś niej. Malin nie trzeba rozmra

Takie tam pichcenie
Bezowy wianuszek z jeżynami i granatem. 151

już suchy (sprawdzić drewnianym patyczkiem) wyłączyć piekarnik i pozostawić lekko uchylone drzwi piekarnika, aby beza wystygła. Schłodzoną śmietanę, serek mascarpone i cukier puder ubić na krem. Na wystudzony wianuszek bezowy nakładać niewielką ilość kremu i udekorować owocami i listkami mięty. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Skubaniec 477

więcej przepisów, które znam z dzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego skubańca robiłam z wiśniami ze słoika na dużej

Ciastkozercy
Malinowa chmurka 1547

wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.  Formę o wymiarach 23 x 33 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze . Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana.  Wystudzić. Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku

Swojskie jedzonko
Malinowa chmurka z kokosem 963

wlać  cienkim strumieniem do śmietany cały czas miksując.Robić to delikatnie tak aby nie powstały grudki.  Gotowy krem rozprowadzić na sztywnej galaretce z malinami, przykryć  upieczonym bezowym blatem. Ciasto chłodzić  całą noc w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ, BRZOSKWINIAMI I PORZECZKAMI 189

serowej. Posypać mrożonymi (lub świeżymi gdy mamy) porzeczkami. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie ubijamy. Masa powinna być b.gęsta. Masą bezową przykrywamy owoce. Wierzch obsypujemy schłodzoną kruszonką. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem krócej. Ciasto wystawiamy

Smaczne Zdrowe
TORT BEZOWY Z MASCARPONE I MALINAMI 151

Jeśli tort bezowy to tylko z owocami. Uwielbiam połączenie chrupiącej bezy z mascarpone i malinami. Pisząc ten przepis już mam ochotę ją zjeść! Zapraszam po najlepszy przepis na idealną bezę. Pyszne, słodkie kalorie! Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone

Słodki Zakątek
MUFFINY Z MALINĄ I KREMEM NA BAZIE BEZY SZWAJCARSKIEJ 185

zamrażam, ale tym razem postanowiłam skorzystać z sezonu malinowego i upiec muffiny udekorowane delikatnym kremem na bazie bezy szwajcarskiej (swiss meringue buttercream) zwieńczone maliną i miętą. Przepis na krem bezowy pochodzi ze strony moje wypieki. I to właśnie na tym przepisie zawsze się wzoruję. Autorką oryginalnego przepisu jest Marthy Stewart , tłumaczenie Pani Dorota . Babeczki są bardzo letnie i bardzo smaczne

Słodki Zakątek
ŚWIĄTECZNY TORT BEZOWY 167

wyobrażam sobie świąt bez tortu bezowego. Mega słodki z nutką soczystej maliny i orzeźwiającą miętą. Mmm uwielbiam...  Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy

Słodki Zakątek
Bezy migdałowe 143

wystarczy po zakończeniu ubijania dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać lub jeszcze kilkanaście sekund ubijać mikserem, uważając aby nie przebić piany. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać niewielkie beziki. Bezy można też nakładać za pomocą łyżeczki. Suszyć w nagrzanym do 100-120 stopni piekarniku przez około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 296

zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym kremem Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki

Kulinarne przygody Gatity