bezowe - 1321 przepisów (strona:30/89)

Pani Walewska - Pychotka 253

dżemu z czarnej porzeczki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo i niewielkimi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej (fot.1). Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (fot.2).Placek piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem

Świat Ciasta
Pavlova z kremem i owocami 329

powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „.Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości.Jak wiemy jest to rodzaj torcika bezowego , udekorowanego najczęściej bitą śmietaną i świeżymi owocami … a jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej , dla której to pierwszy raz został przygotowany.Ja mam dla Was wersję z owocami(...)czas ubijając , by cukier dobrze się roztopił.Nie przerywając ubijania dodajemy sok cytrynowy i mąkę.Miksujemy jeszcze 2 minuty.Na blasze wyłożone papierem do pieczenia rysujemy okrąg.Wypełniamy do masą bezową , podnosząc boki do góry.Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 120C i w pieczemy bezę ok.70 minut.Po upieczeniu pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku

Ostra na Słodko
Pavlova 166

Pavlova - popularny tort bezowy dekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Australijski i nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem niemalże idealnym, jej smak jest niebiański, niezwykle lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Deser niemal idealny(...)papierze do pieczenia ołówkiem rysujemy dwa koła o średnicy ok. 20 cm (można np. odrysować od talerzyka). Gotową masę wykładamy na papier w granicach narysowanych kółek. Wyrównujemy tworząc krążki bezowe. Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 130-140 stopni przez ok. 50 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.Śmietankę ubijamy (jeżeli używamy fixu dodajemy go pod koniec ubijania).Na wystudzony krążek bezy

Słodka Strona
Po sezonie 177

odpowiadały wyjątkowo - w aktualnym zabieganiu zrobiłam je sama nie wiem kiedy, a efekt jest naprawdę interesujący. Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły.Polecam - albo w następnym rabarbarowym sezonie, albo jeszcze teraz z porzeczkami(...)muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20 minut.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier.Wyjąć muffiny z piekarnika, wyłożyć na nie masę bezową łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.Piec dalej w 180 st. C. przez 10-15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Siedzę sobie przed monitorem, stukam w klawisze najszybciej, jak się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka pod chmurką 268

konsystencji. Wrzuć pokrojone jabłuszka i smaż do uzyskania pożądanej masy jabłkowej. W miarę smażenia dodawaj resztę cukru i mieszaj drewnianą łopatką powstałą masę. Dodaj "bardzo dużo" cynamonu.Składniki na bezową chmurkę:4 białkaszczypta solibiały cukierPrzygotowanie bezowej chmurki:Przygotuj miskę w której najlepiej będzie można ubić białka. Porady dotyczące ubijania białka z cukrem znajdziesz tutaj:http://eatshrimps.blogspot.com/2014/06/bezy.htmlUbij białka ze szczyptą

Eat Shrimps
Pani Walewska 462

pieczenia - 1 torebka cukru wanilinowego-  0,5 szklanki cukru pudru -  200 g masła -  4 żółtka -  1 słoik dżemu z czarnej porzeczkiMasa bezowa:- białka z 6 jaj - 2 szklanki cukru pudru - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - 6 łyżek posiekanych orzechów włoskichMasa budyniowa: - 0,5 litra mleka - 2 łyżki

charlotte gotuje
Bezowe duszki. 253

Halloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smakiem zachwycą każdego.   Duszki wyglądają bardzo fajnie i mile, dlatego z pewnością upiększą każdy stół Halloween`owy. Do ich upiększenia użyłem nie jadalnych markerów lecz po prostu kilka ziarenek czarnego pieprzu i goździki(...)niej nie wypadało. Po tym do białek dodajemy ocet i ponownie miksujemy.  Białka przekładamy do rękawa cukierniczego (okrągła tylka) i formujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bezowe duszki, po tym za pomącą goździki formujemy buzię, a za pomocą pieprzu oczka. Pieczemy w rozgrzanym do 120 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu studzimy bezy w piekarniku

Kuchnia Łukasza
SZARLOTKA NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, OTULONA BEZOWĄ KOŁDERKĄ I OBSYPANA KRUSZONKĄ 360

Pyszna szarlotka na kruchym orkiszowym spodzie, otulona bezową kołderką i obsypana kruszonką, to idealne ciasto na jesienne dni. Zasmakowała u nas wszystkim, kruche ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom jabłeczników. Można do niej dodać również cynamon, ja nie dawałam bowiem nie wszystkim u mnie odpowiada ten smak. Piekłam na dużej blaszce o wym.  24x38cm(...)mąki ziemniaczanej, była ich dość gruba warstwa, bardzo zwarta dzięki skrobi ziemniaczanej, nic nie wypływało). Na schłodzonym, twardym spodzie wykładamy jabłka wymieszane z mąką ziemniaczaną, na nie wykładamy masę bezową i całość obsypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na termoobiegu ok.10 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 180*C i dopiekamy ok.20-25 minut (również termoobieg

Smaczne Zdrowe
Zimowa szarlotka z bezą 160

rożnych przepisów, ale ta, niezmiennie od wielu lat pozostaje tą number one ! Jest o tyle wdzięczna, że można troszkę zmieniać, modyfikować czy też urozmaicać jej składniki. Poza tym bezowa skorupka na górze dodaje jej lekkości i kruchości. Szarlotka zaczyna znikać z formy, gdy tylko lekko przestygnie i da się ją jeść ! Tę dzisiejszą upiekłam w wersji zimowej, czyli z pomarańczami(...)bezą Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 2 czubate łyżki rodzynek 2 łyżki  kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych

Kulinarne przygody Gatity
KONKURS na moim blogu BIG-ACTIVE 235

niej tężejący krem i wyciskamy do babeczek. Można też nałożyć po prostu łyżeczką. Kremu starcza na conajmniej 20 babeczek. Jeśli  kremu nam zostanie, to można kupić gotowe blaty bezowe i wykorzystać go do bezowej słodkości :) Tym kremem można przełożyć też ciasto biszkoptowe. A jeśli robimy do mniejszej ilości babeczek, to zróbmy go z połowy składników. Pomysł zaczerpnęłam ze starych

Proste Potrawy
Tort Pavlova 411

jagód, szkl. śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, łyżeczka esencji waniliowej.     Truskawki przepołowić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz esencję waniliową.  Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, posmarować połową ubitej śmietanki, wyłożyć połowę owoców i polać połową sosu. Przykryć drugim blatem bezowym, resztą śmietanki oraz owocami. Polać pozostałym sosem. Udekorować listkami mięty

Z miłości do słodkości
Pavlova z Karmelizowanymi Owocami 140

Deser Pavlova to nic innego jak rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Smakosze bez, a wsród nich jestem i ja wiedzą o czym mowa. Bardzo prosta w wykonaniu a efekt smakowy zaspokoi najbardziej wymagających. Beza jest delikatna, chrupka z zewnątrz a idealnie piankowa wewnątrz. Do kremu pokusiłam się użyć bitej śmietany i serka mascarpone. Natomiast owoce(...)cytryny. Ubijamy jeszcze krótką chwilę. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia odrysowujemy okrąg o średnicy około 20 cm. Nakładamy łyżką pianę bezową. Na sam koniec łyżeczką podnosimy lekko boki. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Po 30 minutach zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze około 1 h. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku

Made By Mom And Son
Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą 167

Kolejny przepis na słodkie bezowe ciasteczka, które będą doskonałe do pochrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą są idealne, kruche, rozpływające się w ustach, do tego te makaroniki przygotowuje się błyskawicznie. Można makaroniki przygotowywać tylko z dodatkiem migdałów, pomijając orzechy. Lubię takie lekkie, słodkie ciasteczka. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą będą również świetnym poczęstunkiem(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy ok. 10 minut aż cukier się rozpuści. Dodajemy mielone migdały, orzechy i czekoladę, ostrożnie mieszamy łyżką. Łyżką nabieramy bezową masę i układamy na papierze do pieczenia w pewnej odległości, gdyż makaroniki rosną. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15 minut. Studzimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini bezy 168

bezy robię często, gdyż wychodzą mi zawsze. Wiem, że są osoby, które do tego produktu podchodzą jak do jeża twierdząc, że bezy im nie wychodzą. Beza Pavlova , czy rolada bezowa też często u nas gości, to bardzo dekoracyjne desery. Moje bezy są zawsze kruche, delikatne, bardzo smaczne i słodkie. Specjalnie po przygotowaniu faworkowego mixu zostawiłam w lodówce białka jaja kurzego(...)czekając za każdym razem aż cukier się rozpuści. Na końcu nie przerywając ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Czasami dodaję sok z cytryny, tym razem tego nie zrobiłam. Masę bezową przekładamy do rękawa silikonowego z karbowaną końcówką i wyciskamy na blachę bezy zostawiając między nimi niewielkie odstępy gdyż jeszcze urosną. Suszymy około 60 – 70 minut w piekarniku nagrzanym do 120ºC

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wyrolowana przez niezrolowaną roladę 182

Miała być rolada bezowa, ale mój piekarnik postanowił spłatać mi figla. Moja mięciutka i puszysta jak pupcia niemowlaczka beza okazała się kruchą i chrupiącą bezuchą. No, ale przecież nie wyrzucę jej tylko dlatego, że nie dała się zrolować. Może ją pokruszyć?  Przesłodki deser bezowy 3 białka 1 szklanka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego szczypta soli bita śmietana mandarynki

bastalena

Proponowane wyszukiwania