bezglutenowe - 15235 przepisów (strona:443/1016)

Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką 247

Prosty, smaczny kurczak w delikatnym sosie i z warzywami. Wszystko podałam z makaronem ryżowym, dzięki temu danie jest lekkie i bezglutenowe. Polecam jeść pałeczkami, moje dzieci miały niezłą zabawę :) 250 g makaronu ryżowego tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 cukinia 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu

https:KKuchniaMniam
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #18 Bezmączne ciasto migdałowe z frużeliną malinową 276

Dlaczego jest to ciasto idealne na niedzielę? Ponieważ jest ciastem naprawdę szybkim i prostym do przyszykowania. Dodatkowo jest to opcja bez mąki, czyli nadaje się dla osób bezglutenowych. U mnie ciacho to podane jest z frużeliną malinową , możecie zastąpią ją jakąkolwiek inną frużeliną, bądź konfiturą albo po prostu kawałkami owoców, żeby było szybciej. Ciasto samo w sobie jest dość wilgotne

Relaxtime
Tacos – pszenno- kukurydziane muszle do nadziewania 292

kukurydzianej pisałam już TUTAJ , przy okazji bardzo długiego wpisu o mąkach roślinnych, niechlebowych, ale przytoczę jeszcze raz. To mąka z drobno zmielonej, suszonej kukurydzy. Słonecznie żółta w kolorze. Podstawa bezglutenowych chlebów i bułek, ciast, najlepiej tłuszczowych i ucieranych.   Ze zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną (bogatą

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe ciasto migdałowe 144

Super szybkie ciacho na weekend. To taka jakby wersja sernika, chociaż nie dokońca. Na pewno bezglutenowa, migdałowa z całą furą migdałów na wierzchu! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 250 g ricotty 4 jajka (żółtka i białka osobno) 100 g cukru (lub więcej) 250 g zmielonych migdałów sok z 1/2 limonki + trochę startej skórki 100 g płatków migdałowych Ricottę i żółtka mieszamy

Szybko Tanio Smacznie
Pasta twarogowo-jajeczna na kanapki 192

miksera możecie spokojnie rozgnieść składniki widelcem, da radę i smakuje dobrze. Jedyna różnica to taka, że pasta nie jest gładkim musem, ale czy to konieczne?! Teraz tylko bagietka, pieczywo bezglutenowe lub duża łyżka, by jeść pastę prosto ze słoiczka. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Babeczka sernikowa z mikrofalówki 135

którą można przygotować w mikrofalówce.  Składniki: 125 g ricotty 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku bezglutenowego Przygotowanie: W miseczce mieszamy razem ricottę, jajko, mleko i olej. Następnie dodajemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia.Mieszamy wszystko razem. Przelewamy ciasto do 2 filiżanek lub kubków

słodkie i nie tylko historie kulinarne
ZDROWE "FISH AND CHIPS" 136

posiekanej zielonej cebuli 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczkę keczupu (najlepiej domowego) 1/2 łyżeczki soku z cytryny Sól, pieprz, czosnek, oregano do smaku olej do posmarowania patelni  *(w wersji bezglutenowej mąka ryżowa/kukurydziana ) PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odsączamy z wody, następnie siekamy zieloną cebulkę. W dużej misce łączymy wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju . Z powstałej masy formujemy kotleciki (grubość

Marcepanowa kuchnia
Kurczak z soczewicą, batatami i szpinakiem w pomidorach 153

Dzisiaj mamy dla Was szybkie, pyszne i sycące danie – kurczaka z soczewicą, batatami i szpinakiem w pomidorach :) Składniki na kurczaka z batatami: – 400 g

Kuchenne Wariacje
Jedz kaszę jaglaną ! (odkwasza organizm i wspomaga oczyszczanie go z toksyn). 162

asza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), dlatego jest dobrym domowym lekarstwem na katar

Przepisy i porady kulinarne
Zimny deser z rabarbaru i nieszpułki na spodzie z gorzkiej czekolady i ekspandowanej quinoy 210

należy do rodziny różowatych, ponoć świetnie nadaje się na dżemy, bo zawiera dużo pektyn, ja zrobiłam z niej galaretkę ;)  Składniki: 3 łyżki ekspandowanej quinoy pół tabliczki gorzkiej czekolady bezglutenowej 2 łodygi rabarbaru 1 nieszpułka 100 ml mleka kokosowego 1 łyżka cukru kokosowego 5 łyżeczek żelatyny 250 ml wody 2 łyżki wody różanej świeże listki mięty  szczypta pudru

Quinoa Raz!
Chleb bezglutenowy na gotowym mixie mąk 156

pomóc i dlatego zdarza mi się korzystać  z "gotowców". Tak było z tym chlebem. Mimo to zapraszam do zapoznania się z przepisem. Składniki: 1,5 szkl mixu mąk bezglutenowych 1 szkl ciepłej wody 1 łyżka oleju rzepakowego pół łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży keksówka 12x24 Przygotowanie: Do miski wkładamy do kolei mąkę, wodę, olej, sól i drożdże. Dokładnie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bezglutenowe kluseczki i pesto z młodej pokrzywy 127

wszelkie oparzenia i ukłucia niż ja ;)  Później przerabiam moje pokrzywy na różne eksperymentalne dania, albo robię sobie z nich herbatkę.  Dzisiaj mam dla was przepis na bezglutenowe kluseczki z dodatkiem mąki z quinoy, mąki gryczanej i czarnuszki. Podane z kuleczkami z pokrzywowego pesto  i kiełkami rzodkiewki. Proste i smaczne danie. Polecam! Składniki: 8 łyżek mąki z quinoy

Quinoa Raz!
Pistacjowe ciasto na jogurcie (szybkie) 217

jajka 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 kubeczek jogurtu naturalnego 180 g 3/4 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji od Pistacje.pl 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) u mnie budyń bezglutenowy 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dodatkowo: cukier puder i kilka niesolonych łuskanych posiekanych pistacji *jogurt i jajka muszą być w temperaturze pokojowej! Przygotowanie

Słodkie okruszki
Pancakes z ciecierzycy (bez cukru, glutenu i laktozy) 110

pół łyżeczki soli szklanka wody lub ulubionego mleka roślinnego pół łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli mają być bez glutenu to albo zrób bez proszku, albo użyj proszku do pieczenia bezglutenowego) dżem, syrop klonowy do polania Wykonanie tradycyjne: Ciecierzycę wrzucić do misy blendera i zblendować na mąkę (jeśli macie słaby blender to niestety nie polecam tego sposobu, bo można spalić urządzenia

Mania Wypiekania