tłuszczu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka starta skórka z jednej dużej pomarańczy (najpierw sparzyć pomarańcza) aromat pomarańczowy 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C (piekłam z opcją góra i dół z termoobiegiem). Wszystkie składniki masy serowej
ClauditteMissCookingtradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe), ale z ciasta francuskiego. Takie oponki są bardzo proste w przygotowaniu i ich zrobienie (razem z pieczeniem) zajmuje tylko 5 minut (czas bez studzenia)! Robienie takich oponek to sama przyjemność, a jedzenie jeszcze bardziej przyjemne, ponieważ w smaku są po prostu idealne ! Są bardzo puszyste, mięciutkie, lekko kruche
Kuchnia Łukaszamieszałam w misce, później przełożyłam na blat. Pierwsze zagniatanie mało przyjemne, drugie nieco lepsze. Cały czas trochę podsypywałam ciasto mąką. Ostatnie, czwarte zagniatanie już właściwie bez problemu. Mój bochenek w trakcie pieczenia nieco się rozlał, poza tym piekłam go dłużej bo 50 minut. Można ten chleb upiec na zakwasie, można na drożdżach, jak kto woli. Piekłam na zakwasie
Stare Garyjeszcze raz pozostawimy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30-35 minut. Doskonale smakuje bez dodatków, ale można też posmarować masłem lub dżemem, lub jednym i drugim. Smacznego
Maminek kulinarnysię, że smakuje prawie jak zwykły biszkopt. Ba, jest nawet lepszy, bo nie jest taki suchy ;) Składniki: 5 jajek Szczypta soli 150g serka śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Słodzidło do smaku – u mnie około 100-150g ksylitolu (może być zamienione na erytrol, najlepiej zmielony na cukier puder. Erytrol
Jak gotować i nie zwariowaćnajakieś 30 min- wszystko ładnie przejdzie smakiem. Smażymy na rozgrzanym oleju na koniec kładziemy na papier by uniknąć zbędnego tłuszczu. Kilka porcji zrobiłam w piekarniku bez tłuszczu tzn. na papier do pieczenia wyłożyć placki piec 30 min 190stopni
Kubki smakuznajdziecie tutaj . Boczek po moczeniu się kilka dni w zalewie można ugotować tak jak zrobiłam to ja lub upiec w piekarniku, najlepiej w rękawie do pieczenia. Składniki 1,5 kg boczku bez skóry 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 liść laurowy sól Zalewa: 2 litry zimnej wody
O kuchni z uczuciemobecny. Ten serniczek pięknie rośnie, nie opada i dodatkowo pojawia się na nim kruszonka- bo jak mogłoby jej zabraknąć, kiedy moja córka tak kocha kruszonki! :-) Bez zbędnych słów, zabieramy się do pieczenia! :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 500 gram mąki pszennej - 250 gram masła - 1/2 szklanki cukru - 3 żółtka - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wielopokoleniowokolei kroimy kolejne sery, a fetę kruszymy rękami. Wierzch pizzy posypujemy startym parmezanem. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni (grzałki góra/dół bez termoobiegu na środkowej półka) i pieczemy ok. 12 minut . Smacznego
Kuchenne Wariacjebardzo jest dobry i jak skradł moje serce. Jego przygotowanie zajęło mi dosłownie kilka chwil a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Bez drożdży, bez zakwasu- jedynie na proszku do pieczenia. Uznałam, iż jest to najlepszy chleb na Święta. Może to dodatek orzechów laskowych, rodzynek i rozmarynu. A może ta chrupiąca skórka albo mięciutki środek. Nie wiem, wiem
Mango Papajapieprz szklanka mąki Wykonanie: Ziemniaki obrać i dokładnie umyć, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę i czosnek zetrzeć na papkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Piec w brytfance lub naczyniu żaroodpornym bez przykrycia w 225 stopniach około 70 - 80 minut
Pychotkaaapowstałej masy odrywamy male kawałki i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłońmi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i widelcem odduszamy ślady. Powstanie fajny wzorek. U mnie część była z wzorkiem część bez. Gotową blaszkę wstawiłam na ok.10 minut do lodówki, W tym czasie nagrzał się piekarnik, a ja wypełniłam drugą blaszkę. Schłodzone ciacha wstawiamy(...)piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.12-14 minut na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Odstawiamy blaszkę do wystudzenia i dopiero wówczas zdejmujemy ciastka z blaszki. Przechowujemy w zamkniętej puszce, do kilku tygodni. Smacznego
Smaczne Zdroweprzygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie. Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam! Składniki: 2 litry wody 1 marchew 1 pietruszka kawałek pora 3-4 ziemniaki pół małego selera pół lub jedna mała cebula 100 g kaszy jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC 3 szt. suszonych grzybków 2-3 łyżki galaretki z pieczeni łyżka masła(...)pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Możecie jeśli wolicie pokroić warzywa w drobną kostkę. Podsmażyłam warzywa na maśle. Dodałam również do nich galaretkę z pieczeni. Nie jest to konieczne, ale została mi z pieczenia i nadała smaku warzywom. Przełożyłam je do garnka. Po około 5 minutach dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiłam solą i gotowałam przez
potrawyregionalnepolecam zrobić większą ilość kulek o mniejszych rozmiarach. Kulki wałkujemy, na środek układamy farsz, który przykrywamy plastrami zółtego sera - zaklejamy i lekko jeszcze dociskamy wałkiem. Jak piec? Do tego potrzebujesz tylko patelnie - bez żadnego tłuszczu ! Układasz na rozgrzaną patelnie - do zarumienienia, następnie obracasz - i znów czekasz aż nabierze kolorów. Polecam z sosem tzatziki :) Wszystkiego smacznego
dlaSmaQ