Dla mnie pieczone ziemniaczki to najlepszy wybór na dodatek do obiadu w okresie letnim. W zasadzie czasem stanowią one posiłek sam w sobie. Doskonałe ze szklanką
Smaki Na Talerzuniż inne. Przygotowanie Na około 2 godziny przed planowanym przygotowaniem ciasta zaparzyć mocną herbatę, a rodzynki namoczyć w alkoholu (lub w wodzie). Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę Dodać olej (ewentualnie także konfitury) i miksować jeszcze przez 2-3 minuty. Zmniejszyć do średniego poziomu obroty miksera i niewielkimi(...)wsypać rodzynki (ewentualnie również inne bakalie) i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu, tylko góra - dół) i piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilkanaście minut do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy i wystudzić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataniej ósemkę). Gotowe makaroniki można wyciskać bezpośrednio z worka lub użyć okrągłej tylki – dzięki temu ciasteczka będą miały równiejsze brzegi. Makaroniki wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po nałożeniu można uderzyć blaszką kilka razy w stół, żeby ciasteczka się wyrównały. Blachę z makaronikami odstawiamy na 30 – 40 minut. W tym czasie makaroniki powinny zastygnąć na tyle(...)śmietaną kremówką – nie trzeba jej ubijać, ma jedynie rozcieńczyć masło orzechowe do odpowiedniej konsystencji. Gotowy krem powinien być na tyle delikatny, żeby dało się go bez trudu wycisnąć przez worek. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni – dobrze mieć je na oku. Jak tylko zaczną lekko się rumienić znaczy, że są gotowe. Gotowe makaroniki
Ciastkozercylaski wanilii SOS TOFFEE, np. z TEGO przepisu opcjonalnie: 20 g gorzkiej czekolady, startej na tarce WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Do misy miksera wlewamy białka i dodajemy małą szczyptę soli. Ubijamy na niezbyt sztywną pianę. Cały czas miksując, dosypujemy po 1 łyżce cukru, kolejną dodając(...)rozetrzeć odrobinę masy między palcami). Na koniec dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Krótko ubijamy. Pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie rozprowadzamy na kształt prostokąta o wymiarach 20 x30 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 120 stopniach C, a następnie redukujemy temperaturę do 100 stopni C i suszymy 2 godziny. Zostawiamy
cool and mintydodajemy wszystkie warzywa (bez buraków) oraz przyprawy. Gotujemy 30 minut i dalej postępujemy jak w przepisie. Gęstość zupy regulujemy bulionem. Zupę można zamknąć na gorąco w wyparzonych słoikach i przechowywać w lodówce przez około tydzień. SKŁADNIKI / 8 PORCJI 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka plaster selera 3 ząbki czosnku 2 średnie pieczone buraki * 3 średnie(...)sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki suszonego majeranku, 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego * Buraki myjemy, wkładamy do żaroodpornej foremki i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach C, bez termoobiegu, aż będą miękkie, a wbity widelec miękko zagłębi się w miąższu. Odstawiamy do przestygnięcia. DO PODANIA: jogurt naturalny (zwykły lub kozi) lub kwaśna śmietana
cool and mintyokoło 1 godziny. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni z funkcją termoobiegu przez około 15 min. Po wyjęciu z pieca studzimy. Smarujemy warstwą porzeczkowego dżemu. Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno. W rondlu gotujemy wino z cukrem około 3 minuty od momentu zagotowania płynu. Ubite białka zalewamy gorącym winem z cukrem i ubijamy
Rusty Forkarkuszami papieru do pieczenia i wykładamy w nim formę na tarte o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie chowamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Na cieście kładziemy folie aluminiową a następnie wykładamy nasze obciążenie w postaci np. fasoli jaś. Spód tarty pieczemy 10 min w temperaturze 180 stopni, następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze(...)Składniki na masę (bez figi) łączymy przy pomocy trzepaczki a następnie wylewamy na podpieczony spód do tarty. Na masie układamy plasterki figi a następnie smarujemy je miodem połączonym z olejem. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu kiedy nasza masa się zetnie
Mohiellafoliowego rękawa. Podlałam odrobiną wody. Folię nakłułam by nie puchła. Piekłam przez ok godzinę - 30 minut na 190 stopni i 30 na 180. Upieczone żeberka przerzuciłam do naczynia żaroodpornego. Przed samym podaniem dopiekłam jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia, żeby mięsko się zarumieniło. Dwie pieczenie na jednym ogniu - nasze żeberka i Maksia skrzydło indycze Początkowo
Kuchnia po mojemunagrzewam do temp 160-170 stopni góra dół. Przed włożeniem blaszki ponownie posypuję biszkopty pudrem. Polecam małe siteczko. Blaszkę wstawiam i piekę około 15 minut aż będą rumiane. Zostawiam do ostudzenia. Biszkopty podważam nożem i zdejmuję z blaszki. Bezy: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję łyżkę cukru i dalej ubijam. Kolejna łyżka cukru po minucie jak poprzedni się(...)pieczenia wyciskam szprycą beziki o długości 9 cm. Pamiętajcie że one urosną podczas pieczenia. Piekarnik góra dół nagrzewam do temp 140 stopni, wstawiam blaszkę na 10 minut, zmniejszam na 100 stopni i piekę jeszcze 90 minut. Po tym czasie otwieram drzwiczki i susze bezy przy wyłączonym piekarniku. Biszkopty dekoruję kremem używając szprycy, układam na nim beze i posypuję
wesoła kuchniaPieczone jabłka,to stary jak świat deser ,a mimo to tak smaczny... bardzo prosty i szybki w wykonaniu Składniki: 2 jabłka 2-3 herbatniki 2 łyżeczki miodu masło cynamon do smaku -opcjonalnie Wykonanie Nagrzać piekarnik do 180 ° C. Umyć i wysuszyć jabłka ,ściąć wierzch ,aby powstał taki kapelusik. Usunąć rdzeń z jabłka, uważając, aby nie uszkodzić skóry. Wydrążyć trochę środek(...)smaku . Napełnić jabłka powstałym farszem, dodać do każdego 1/4 łyżeczki masła (lub bez masła) zamknąć odciętym kapelusikiem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym (jeśli bez masła) z odrobiną wody i piec 30 do 35 minut. Podawać jeszcze gorące! Opcjonalnie polać sosem malinowym
w mojej kuchnimałe jajka lub 2 duże 5 łyżeczek masła 1/2 szklanki bułki tartej do obtoczenia 2 łyżki oleju Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st bez teroobiegu lub 170 z termoobiegiem. Na dno piekarnika położyć naczynie żaroodporne z 1 litrem wrzącej wody. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zesmażyć na złoto. Mięso przełożyć(...)delikatnie ją spłaszyć, obtaczać w bułce tartej, układać na blaszce, w małych 2-3 cm odstępach od siebie. Na każdy kotlet połozyć pół łyżeczki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 23-25 min. Podawać od razu. Następnego dnia można odgrzać na parze. Smacznego! Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika listonic_type='fooddrink';listonic_theme
moj przepis nawersji bezalkoholowej lub alkoholowej, wystarczy do nasączenia użyć wódki zamiast wody. Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru 750ml mleka 3,2% 200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 1 ½ szklanki łuskanego słonecznika ( około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników(...)dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C , około 22 minut. W 2/3 szklanki mleka rozrabiamy
Smakowy RajPorcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou . Składniki: Biszkopt: 4 jajka 130g cukru 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g ciemnego kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Do nasączenia: około 1/3 szklanki likieru bananowego (możemy zastąpić go posłodzoną kawą, herbatą lub posłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego) Masa(...)bananami: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 40g ciemnego kakao bez cukru 60g cukru 4 łyżeczki żelatyny 5 bananów 1/2 cytryny Polewa: 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% (jeśli użyjemy czekolady 60%, to proszę dodać jej wtedy 50g więcej, czyli razem 200g) 50g masła Dodatkowo: około 100g dżemu porzeczkowego (ja użyłam malinowego
Mała Cukierenkapublikacji tego posta. Nakłaniam do wykorzystania mojej propozycji wszystkich poszukujących ciasta wyjątkowego, nie tylko na wielkanocny stół. Cztery warstwy miękkiego, biszkoptowego ciasta, okryte cieniutką bezą z chrupiącymi migdałami. Pomiędzy tą waniliową miękkością włożony krem - gęsty, na bazie mascarpone i śmietanki, subtelnie pistacjowy w smaku. Akcent owocowy w konfiturze z owoców leśnych(...)proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie dość gęste i lepkie. Rozsmarowujemy je za pomocą łyżki cienką warstwą na całej powierzchni blaszki z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia - jak na roladę. Na rozsmarowane ciasto wykładamy ubitą pianę z białek, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Beza powinna się zarumienić
Kronika Piekarnikadodać cynamon. Składniki na ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru * 1 cukier waniliowy 16 g * masło / margaryna * 4 jaja Mąkę , proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy zagniatam z masłem, trzema żółtkami i jednym całym jajkiem i chłodzę ...w zamrażalce, bo tak szybciej. Dzielę je na nierówne dwie części. Większą część rozwałkowuję(...)akurat. Na jabłka wykładam ubitą bezę z trzech białek, co pozostały mi z ciasta dodając 1/4 szklankę cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Na bezę wykładam rozwałkowaną drugą część ciasta. Piekę 1 godzinkę w 180 stopniach Nic dodać, nic ująć - ciasto na każdą okazję. Z tego ciasta wychodzą też super kruche ciasteczka. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazją