bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:502/3453)

Lodowiec 128

Ostatnio zrobiłam się sentymentalna. Często wracam wspomnieniami do lat kiedy byłam małą dziewczynką. Przeglądam stare zdjęcia, pamiątki z dzieciństwa. Kilka dni temu natrafiłam również na stary

Fascynacje Ani
Śmietanowiec z wiśnią w galaretce bez pieczenia 125

Proste i efektywne ciasto na zimno.  Przy weekendzie mam dla Was przepis na deser cudeńko. Bardzo ładnie wygląda,a jego przygotowanie jest banalnie proste i

zdrowo i aktywnie
Śmietanowiec z wiśnią w galaretce bez pieczenia 163

Proste i efektywne ciasto na zimno.  Przy weekendzie mam dla Was przepis na deser cudeńko. Bardzo ładnie wygląda,a jego przygotowanie jest banalnie proste i

Zdrowie i pysznie na talerzu
Krem z awokado, mus czekoladowy z awokado i banana 129

Pyszny i zdrowy, czekoladowy krem z awokado, banana i kakao, słodzony syropem klonowym. Do przygotowania kremu potrzebujemy dojrzałe awokado i dojrzałego, ale nie przejrzałego banana. Jeśli

Moja Delicja
SERNIK GOTOWANY 1636

Sernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat.  Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry

Walijskie Pichcenie
Sernik z borówkami na czekoladowym spodzie (z ciasteczek) 232

oprószenia sernika Na spód: 1 opakowanie ciasteczek maszynkowych w polewie czekoladowej Brześć  (250 g) około 130-150 g rozpuszczonego masła lub margaryny Przygotowanie: Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną (można też całą blaszkę natłuścić i obsypać kaszą manną). Ciasteczka rozdrabniamy w misie blendera z nożami. Dolewamy stopniowo rozpuszczony tłuszcz, mieszamy(...)bardzo krótko i delikatnie miksujemy. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Na wierzch sypiemy borówki. Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Pieczemy około 45 minut. Boki sernika powinny odchodzić lekko od blaszki, a wierzch być przyrumieniony. Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach (jeszcze kilka minut

Słodkie okruszki
Makowiec – prosty przepis 190

ciasta formujemy a la kulę, zawijamy ją w folię do żywności i wkładamy na 1 godzinę do lodówki (lub na krócej do zamrażalnika). Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Boki smarujemy tłuszczem. Bierzemy około 2/3 naszego ciasta (resztę zostawiamy w lodówce), lekko je rozwałkowujemy (stolnicę/matę oprószamy mąką) i przekładamy do formy. Ugniatamy w taki sposób(...)białkiem. Mi w smarowaniu i wycinaniu pasów z ciasta pomagał mój synek Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około 50-60 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto, u mnie zazwyczaj 50 minut wystarcza). Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Słodkie okruszki
Wafle z mlekiem w proszku 167

Smaczne i bardzo łatwe do zrobienia wafle z mlekiem w proszku są częstym deserem na moim świątecznym stole. Wafle są umiarkowanie słodkie, jeśli więc ktoś lubi

Kuchcik gotuje
Piernik biszkoptowy 127

upieczeniu jest mięciutki i puszysty. Jednak to w kolejnych dniach jest najsmaczniejszy. Staje się wtedy mniej puszysty, taki bardziej tępy, co zdecydowanie ułatwia krojenie na cienkie kawałki. Pieczemy go bez dodatku kakao, więc swój kolor zawdzięcza użytej sodzie i dodatku miodu. Przepis jest prosty, a przygotowanie zajmuje 15 min. Składniki ubijamy mikserem, jedynie na samym końcu mieszamy sztywną pianę(...)miksujemy. Partiami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika, nie przerywając miksować. Na koniec ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta. Łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach około 50-60 min do tzw. „suchego patyczka”. Artykuł Piernik biszkoptowy pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Deser z chia i cykoriadą 152

Oj, dawno już był ten deserek....Deserki z nasionami chia już kilka razy robiłam,ale używałam jogurtu..tym razem użyłam mleka i dodałam cykoriadę. 4 łyżki

Moje domowe kucharzenie
Tort czekoladowy świąteczny z czekoladową bezą 173

kakao 2 łyżki likieru amaretto 100 g masła 2 jajka 4 żółtka 75 g brązowego cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 60 g pszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 60 g zmielonych migdałów Beza 4 białka 180 g cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka kakao 2 łyżeczki kukurydzianej skrobii 50 g rozpuszczonej czekolady Dekoracja borówki physalis 50 g czekolady jeżyny maliny(...)wanilię i cukier. Zmiksuj na puszystą masę. Dodaj po kolei ostudzoną czekoladę z masłem, mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Mieszaj delikatnie. Wylej masę do formy i piecz ciasto przez 25 minut (z połowy porcji piekłam przez 15 minut). Wyjmij ciasto z piekarnika i wtedy dopiero zacznij ubijać pianę, inaczej piana opadnie. Ciasto jest niedopieczone

codojedzenia
KURCZAK W MARYNACIE JACK DANIEL'S 166

godziny, aby ocieplił się i w momencie wkładania do piekarnika był w temperaturze pokojowej. Pieczemy długo, w niskiej temperaturze. Podajemy z sosem przygotowanym na bazie soków pozostałych z pieczenia. SKŁADNIKI 1 duży kurczak ok. 2 kg. 1 szalotka 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku MARYNATA JACK DANIEL'S 100 ml sosu teriyaki(...)włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Pieczemy kurczaka przez około 2 godziny i 30 minut lub do momentu, gdy temperatura w najgrubszym miejscu piersi osiągnie 75℃. (wbity termometr nie może dotykać kości) lub sprawdzając, czy mięso przy nóżce jest miękkie. W połowie czasu pieczenia przekładamy kurczaka na drugą stronę. Po upieczeniu studzimy około 10-15 minut

cool and minty
MARGARETKA – CIASTO BEZ PIECZENIA 311

Ciasto, które totalnie rozkochało w sobie moją mamę i tak naprawdę to Ona jest teraz w domu mistrzynią w jego przygotowywaniu! A przygotowywała je już kilka

Ostra na Słodko
Tiramisu (wariant bez jajek) 499

Wspaniały przepis na włoski deser tiramisu (wariantów tego deseru jest mnóstwo). Bardzo lubię ten przepis, ponieważ nie dodaję do niego surowych jajek - czasy kiedy lubiłam kogel

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb na kawie zbożowej i zakwasie bez zagniatania 157

Niedziela, więc u mnie znów chleb na zakwasie. Ostatnio czasu bardzo mało, więc nie mogę sobie pozwolić na zabawę z formą, dlatego piekę chleby bez specjalnego wyrabiania. Ten chleb planuję upiec na Święta. Dodam do niego wtedy aromatycznych przypraw i nasion, a uformuję go w karpia, podobnie do przepisu na Vörtbröd dwa lata temu. Składniki : 100 g razowej mąki(...)różnych odcieniach. Ciasto przykryć podwójnie złożoną ściereczką kuchenną. Odstawić do wyrastania na kilka godzin lub całą noc. Po 8-10 godzinach ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch pestkami dyni. Odstawić pod przykryciem na 30-60 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Keksówkę z ciastem stawić do piekarnika. Włączyć go na 210 stopni C., pieczenie góra

Weekendy w domu i ogrodzie