dodać sok z cytryny i chwilę miksować. Drugą część ciasta wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć bezę robiąc fikuśne kleksy i oprószyć płatkami migdałowymi. Piec w temp. 160ºC przez ok. 30 minut. Jeden blat ciasta (bez bezy) ułożyć w formie, wyłożyć na niego mocno tężejącą galaretkę (fot.1) i wstawić do lodówki, aż całkowicie
Świat Ciastazrobienia samemu, do tego TANIE i smaczne) 4 łyżki nasion amarantusa 1 łyżka fruktozy/ksylitolu lub innego słodzidła 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dżem bez cukru o dowolnym smaku (pół łyżeczki do każdej babeczki, u mnie smak czarna porzeczka) Do babeczek można dodać kawałki czekolady bądź orzechy, można też upiec je bez dżemu(...)najlepiej w młynku do kawy albo innym urządzeniu, które zrobi nam z płatków drobnicę przypominającą mąkę). Naszą mączkę wrzucamy do miski razem z amarantusem, kakao, słodzidłem i proszkiem do pieczenia. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Do suchych składników dodajemy dynię, jogurt naturalny i żółtka jaj, i dokładnie mieszamy aż masa ładnie się połączy. Będzie ona dosyć gęsta
Jak gotować i nie zwariowaćJesteśmy już w domu. Ufff nawet nie wiecie jak człowiek się cieszy z własnego łóżka czy łazienki. Niestety lub stety jesteśmy jeszcze uziemione w domu do
Gotowanie z pasjąziemniakami – w całości lub w porcjach. Dekorujemy żurawiną i rozmarynem. Podajemy z dodatkową żurawiną oraz z sosem z pieczenia. Uwagi Jeśli chcemy, aby kaczka miała bardziej rumianą i chrupiącą skórkę, przez ostatnie 15-20 minut możemy piec ją bez przykrycia, ewentualnie użyć wówczas funkcję grilla. Ziemniaków nie musimy podgotowywać – możemy je upiec od początku do końca w brytfannie(...)center;width: 50%;} #gallery-13 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-13 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Kaczka z jabłkami Kaczka z jabłkami Kaczka z jabłkami Post Pieczona kaczka z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaCzęsto w przepisach potrzebne są żółtka, a białka nam zostają. Przyznam szczerze, że mam już dosyć pieczenia pavlovych, bez, czy bezików z białek, więc szukałam innych rozwiązań. I tak też powstała łaciata babka, która okazała się nie tylko bardzo smaczna, ale również bardziej wilgotna, niż standardowe ciasta tego typu. Z podanych proporcji otrzymujemy raczej małe ciasto, więc(...)cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 150 ml mleka 3,2% 120 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g kakao + 20 ml mleka WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm wysmarować masłem
Passions hobbies lifeCiasto to wielokrotnie jadłam ale nigdy nie robiłam sama. Zawsze bałam się takich ciast w których jest wiele warst a na dodatek z masą buduniową, która
Monia miesza i gotujeMiał być upieczony sernik z przepisu Margarytki, tak smakowicie wyglądał! Niestety ostatnie tygodnie były zdominowane przez pracę, i brak czasu spowodował, że poszłam na łatwiznę i
Walijskie Pichcenienich duże blachy i duże naczynia - nie straszne nam pieczenie gęsi lub indyka - Wnętrze ma unikalny kształt - Home Made - inspirowany tradycyjnymi piecami opalanymi drewnem. Potrawy są ogrzewane równomiernie ze wszystkich stron, dzięki temu są zawsze doskonale przygotowane: chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku - często piekę chleb, to rozwiązanie idealne dla chleba, taki piecyk byłby(...)obranych orzechów włoskich Sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 4 łyżki oliwy Łyżka miodu, lub do smaku Sól i pieprz przygotowanie Buraki ułożyć na ruszcie, bez mycia i obierania, piec ok 60 - 75 minut w temperaturze 200 st C. aż buraczki będą miękkie. Wystudzić, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem
Stare Garypowiem, że z tego ciacha jestem baaardzo dumna. Jest przepyszne (uprzedzam, że na jednym kawałku nie poprzestaniesz), poza tym bardzo łatwe do zrobienia, no i nie trzeba go piec :) Na pewno każdy zna najprostszy letni deser, czyli połączenie truskawek ze śmietaną, w dzieciństwie zajadałam się nim niemalże codziennie. To była inspiracja do powstania tego ciasta. Do truskawek ze śmietaną(...)rabarbarowo-truskawkowy: 300 g rabarbaru (poza sezonem można zamienić na truskawki) 7 łyżek cukru 50 ml wody 300 g truskawek 180 g kwaśnej śmietany 2,5 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (1 torebka = 35g) Ganasz czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: 1. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jedną paczkę herbatników (100 g, czyli
Domowa Cookierenka Agistruktury, musisz zadbać o dobrze napowietrzoną mąkę oraz jajka. Proszek przesiewaj do miski powoli i bardzo dokładnie, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Jajka z cukrem ubijaj na wysokich obrotach bez przerwy przez kilka minut, do chwili aż powstanie puszysta jajeczna masa. Zwróć uwagę także na to, w jaki sposób łączysz ze sobą składniki. Gwałtowne i intensywne mieszanie może przyczynić(...)powstawanie kruchej warstwy na wierzchu brownie i wspaniały maślany smak. Długość pieczenia Podczas pieczenia brownie powinno być jednostajnie ogrzewane. Temperatura nie może być zbyt wysoka, ponieważ na zewnątrz ciasto się spali, a w środku zostanie surowe. Optymalna temperatura to 175°C. Piec należy bez termoobiegu na środkowej kratce przez około 45 minut. Nie wolno wydłużać tego czasu
Moja smaczna kuchniaCiepłe dni i pachnące słońcem truskawki z grządki to idealną porą na zrobienie tiramisu, komu by się chciało teraz odpalać piekarnik? lepiej zrobić
Wanilia i KardamonMam chęć na coś słodkiego. Na dworze zimno, mróz...nie bardzo chce mi się wychodzić z domu przy takiej aurze...Ale pokusa na deser jest silniejsza
Z Majeczką w kuchniSzybka, piernikowa przekąska do świątecznej kawki. Jeśli jakimś cudem znaleźliście swoje pierniki w puszcze, z zeszłego roku - polecam Wam ten szybki przepis na piernikowe trufelki. Jeśli
CookYourselfczekoladki z orzechami Składniki na około 30 sztuk: 70g masła 100g cukru 1 łyżka naturalnego miodu 250g słodkiego skondensowanego mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 80g drobno posiekanych orzeszków ziemnych (bez soli) 50g zmielonych orzechów laskowych lub zmielonych migdałów 100g gorzkiej czekolady 100g białej czekolady 2 łyżeczki oleju kokosowego szczypta soli Dodatkowo: do ozdoby liofilizowane maliny 1. Masło, cukier, miód(...)minut. Masa powinna być delikatnie ciepła, taka letnia. 3. Gdy masa przestygnie, nie będzie już gorąca tylko letnia, formujemy z niej kuleczki wielkości czekoladek. Kuleczki układamy na papierze do pieczenia i wkładamy je do lodówki na około 4 godziny (możemy na całą noc). 4. Roztapiamy obie czekolady na parze lub w mikrofalówce, każdą osobno z 1 łyżeczką oleju kokosowego
Mała Cukierenka