Bounty z kaszy manny możesz przygotować jako deser, ale i zaserwować na śniadanie. Dla mnie kasza manna jest wspomnieniem z dzieciństwa. W przeciwieństwie do wielu osób
Fabryka pomysłówMój wczorajszy pomysł na szybką słodką przekąskę ;) W domu jakieś słodycze były, ale ja miałam ochotę na coś wyjątkowego. Poszperałam tu i ówdzie i znalazłam napoczęte
Kuchnia w czekoladzieW wakacje po raz pierwszy odwiedziłam Toruń. Zachwyciła mnie architektura i atmosfera miasta, no i wszechobecne na każdym kroku pierniki. Pod wpływem tego uroku postanowiłam wziąć
Mania WypiekaniaPralinki - takie małe, a tyle radości mogą sprawić 😊 te, na które przepis znajdziesz poniżej, przygotowałam w dniu moich imienin w trybie ekspress z ricotty, pszenicy z
Kolorowy PrzepisownikSernik na zimno z arbuzem Sernik z arbuzem to mój mały eksperyment. I można powiedzieć, że całkiem udany. Sernik wyszedł bardzo delikatny, lekko orzeźwiający i co
na moim stole...Zainspirowana konkursem z Lusette na portalu Durszlak.pl postanowiłam stworzyć deser , jakiego tu jeszcze nigdy nie było! http://lusette.pl/ Prawdą jest, że najlepsze pomysły przychodzą do głowy
Ostra na Słodkookrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa(...)Wsypać mąkę, wymieszać. Na końcu dodać startą skórkę z cytryny. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Masę serową przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą
maniapieczeniaAromatyczne, soczyste w środku, nasączone przyprawami, z chrupiącą skórką to idealne kawałki kurczaka pieczonego. Pieczone kawałki kurczaka, dziś ćwiartki podaję z ziemniakami pieczonymi oraz sałatą z pomidorkami i jogurtem. Idealna będzie także mizeria, surówka z marchewki, buraczki, marchewka z groszkiem, kiszona kapusta lub warzywa z wody/pieczone/smażone. Polecam sprawdzony, domowy przepis. SKŁADNIKI: 6 ćwiartek z kurczaka sok z 1/2 cytryny(...)jest soczyste i bardzo aromatyczne. Następnego dnia ćwiartki z kurczaka wkładam do rozgrzanego piekarnika, bez przykrycia. Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Piekę mięso ok. 1,5 h , w międzyczasie mięso dwa razy polewam powstałym sosem. Podaję z ziemniakami pieczonymi i sałatą z pomidorkami i jogurtem. Smacznego
Zasmakuj KuchniObok zakwasu żytniego i orkiszowego rozgościł się w niej także zakwas bezglutenowy. To nie mój pierwszy zakwas bezglutenowy jaki stworzyłam, kiedyś już miałam swój zakwas bez glutenu, piekłam nawet na nim chleby, ale nie spełniał on do końca moich oczekiwań, więc zaniechałam używania go i siłą rzeczy po jakimś czasie wylądował w koszu. Teraz po kilkukrotnym upieczeniu cudnego(...)bazę, drugiego tylko ją mieszamy. Kolejne 3 dni odżywiamy. Kolejnego - czwartego dnia drugiego etapu- zakwas jest gotowy. Gdy mamy już swój zakwas, następne odżywiania przebiegają już bez 2 pierwszych dni, czyli bez I etapu, od razu przystępujemy do 3-dniowego dożywiania. Ważne by odłożyć sobie 2 łyżki ze starego zakwasu, to będzie nasza baza do kolejnego zakwasu. Etap
Smaczne ZdroweLetnie miesiące, to czas kiedy na moim stole bardzo często goszczą różnego rodzaju serniki na zimno. Raz, że jest tak ciepło, że odpalanie piekarnika, to byłoby
Kulinarne przygody GatitySerniczek wyszedł przepyszny, delikatny i puszysty chociaż nie zawiera w sobie ubitej śmietanki 30 proc. Przygotowuje się go dość szybko i dość szybko tężeje, więc
Gotowanie...to proste !Deser idealny na letnie dni, czyli lekkie kokosowe mini serniczki. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania a efekt zarówno wizualny, jak i smakowy znakomity. Kombinacji smakowych
Ola la LCHFcukru 3 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Większą część rozwałkować i rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi. Oprószyć bułką tartą i wyłożyć na nią obrane, przecięte na pół i wydrążone jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm. Między jabłkami posypać cukrem brązowym. Drugi(...)ciasta wyciąć ozdobne ciasteczka i ponakładać na około, zakrywając łączenie brzegów [ u mnie nic nie pozostało] . Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C bez termoobiegu. Piec 50 minut aż, ciasto się zarumieni [ u mnie krócej] .Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieTen post będzie troszkę inny niż zawsze, gdyż zawierał będzie różne warianty na banana z parowaru. W ciągu kilku ostatnich dni próbowałem z nim trochę kombinować
Parowar FacetaProsty w przygotowaniu chleb z mąki razowej, przepis idealny dla laika który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników a smakuje wyśmienicie. składniki na bochenek chleba 80 dag mąki pszennej razowej 20 dag maki pszennej białej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju(...)czasu, aż będzie jednolite i miękkie. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, po czym wkładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Nagrzewamy piekarnik do temp 220 st. C i pieczemy chleb około 40 minut
Smakowite DaniaJest to dość słodka wersja, przyznaję, lecz jak możecie zauważyć poniżej- słodzona tylko miodem. Dzięki dodatkowi masła, granola pięknie pachnie i jest delikatna w smaku z wyczuwalną nutą cynamonu, bez którego nie mogłoby się u mnie obejść. Ważne jest również to, że płatki owsiane są lekko przyprażone, dzięki czemu zyskują charakterystyczny smak i aromat. Cóż, tego po prostu trzeba(...)wcześniej posiekać) i wszystko dokładnie wymieszać- konsystencja powinna być kleista Dodać masło i mieszać całość aż do jego rozpuszczenia Tak przygotowaną masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Rozprowadzić na dowolną grubość i pozostawić do wystudzenia Wystudzoną granolę podzielić na mniejsze kawałki (ręcznie lub za pomocą noża) Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku Smacznego! www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
peanutbuttermonster