będziecie zachwyceni! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: MASA SEROWA: * ser 3x mielony – 1 kg * jajko L – 4 szt * cukier – 1 szkl * mleko – 0,5 szkl * budyń waniliowy bez cukru – 2 op MASA TRUSKAWKOWA: * truskawki – 300 g * śmietana 36%- 200 g * cukier puder – 3 łyżki * galaretka truskawkowa – 1 op DODATKOWO: * herbatniki kakaowe(...)Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Truskawki blindujemy, łączymy z ubitą śmietaną. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wrzątku, odstawiamy do tężenia. Łączymy z masą truskawkową, chłodzimy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy połowę kakaowych herbatników. Wylewamy połowę masy serowej, przykrywamy resztą herbatników kakaowych. Wylewamy połowę masy truskawkowej, przykrywamy połową jasnych herbatników. Zalewamy resztą masy serowej, przykrywamy znów warstwą ciastek, wygładzamy
Ostra na SłodkoWrażenia smakowe i zapachowe są niezapomniane. Przy pieczeniu roznosi się niesamowity aromat. Ten chlebek jak na chleby drożdżowe zachowuje wyjątkowo długo świeżość i co istotne na drugi dzień ma nadal chrupiąca skórkę... pychota ;-) Piekłam w garnku owalnym, o wym.30x25cm. Składniki: - 600g mąki orkiszowej typ750 (lub pszennej, choć ja na pszennej nie piekłam) - 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 40g świeżych(...)zsuwam delikatnie chleb z ręcznika do wygrzanego garnka. Garnek zakrywam i wstawiam ostrożnie (bardzo gorące!) do piekarnika. Piekę 50 minut w temp.230-240*C z przykryciem, na programie góra-dół, następnie garnek wysuwam, zdejmuję przykrywkę i piekę dalej, już bez przykrycia ok.20 minut, w tej samej temperaturze. Chleb wyjmuję z garnka i studzę na drewnianej desce, można również na kratce
Smaczne ZdroweEton mess z truskawkami to najprostszy deser na lato. Uwielbiam eton mess i przyrządzam go z różnymi owocami. Ostatnio robiłam eton mess ze śliwkami . Do tego
codojedzeniaCzy wiecie że w sobotę było święto sernika? A czy wiecie że mamy wiele odmian tego pysznego smakołyku? Serniki tradycyjne, sernik na zimno, strudel serowy, ciasto
Życie zaczyna się w kuchniSezon truskawkowy trwa. Korzystam...Nie wiem jak Wy ale ja taki bałagan uwielbiam <3 Składniki : 10 truskawek 10 małych bezików pól szklanki śmietany kremówki
Z Majeczką w kuchnisię komuś zachce tortu to nie ma opcji, żeby zaczekał do urodzin! Rzadko kiedy pieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół(...)szklanki cukru pudru pół szklanki mąki pszennej (w tym czubata łyżka mąki ziemniaczanej) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Lemon curd: 4 cytryny 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju + 250 g mascarpone Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka
sama złodyczczekolady- mniam, mniam, to musiało być pyszne... :-) Idealnie sprawdza się na letnich uroczystościach. Niezbyt słodkie, orzeźwiające- po prostu pyszne. Przygotowałam na blaszce 33x23cm. Składniki spodu: - 250g sucharów (u mnie bez cukru) - ok.400g nutelli (lub innego kremu orzechowego) Składniki masy serowej: - 0,5kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka ) - 0,5l kremówki - 1 galaretka malinowa+1 łyżeczka żelatyny Składniki warstwy(...)galaretki malinowe lub truskawkowe i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Suchary rozkruszyć (jak najdrobniej ), wymieszać dokładnie z nutellą i wyłożyć masą spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy galaretki już nam przestygły przystępujemy do przygotowania masy serowej. W tym celu ubijamy na sztywno kremówkę (uwaga by nie zrobić masła), którą dodajemy stopniowo (cały czas ubijając
Smaczne Zdroweśpiewy, zabawy, beztroska. W połowie wykopek gospodarz przygotowywał duże ognisko, w żarze zagrzebywał ziemniaki i na koniec pracy częstował nas tymi pieczonymi ziemniakami. Bez soli, bez śmietany, bez masła, a tak nam smakowały, że każdy chciał dokładkę. Już nigdy nie smakowały mi aż tak bardzo. Trochę się ostatnio rozmarzam. Krótsze, chłodniejsze(...)Chętnie wtedy wracam pamięcią do dzieciństwa, do rodzinnego domu, do tych wszystkich magicznych chwil i smaków. Dziś przedstawiam Wam mój przepis na pieczone ziemniaki. Niestety nie pieczone w ognisku, tylko w piekarniku. Szczelnie otulone folia aluminiową podczas pieczenia zachowują wszystkie swoje składniki. Po upieczeniu zawsze je obieram, posypuję solą, wierzch dekoruję twarożkiem lub innymi dodatkami. Jest pysznie! Polecam
Rozpustne gotowaniezdrowsza alternatywa dla tych wypiekanych z mąki pszennej. Są inne niż tradycyjne ciastka, ale można się w nich rozsmakować. :-) Do ich wypieku użyłam foremek do ciastek. Można również piec je bez nich, na blaszce z piekarnika. Przepis pochodzi stąd: KLIK . 1 i 1/2 szklanki kaszy manny 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 duże jajko powidła, konfitura lub dżem(...)kaszę mannę, dodajemy pokrojone masło, cukier puder i jajko. Wszystko razem zagniatamy. 2. Ciasto dzielimy na nieduże porcje (kulki), które rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można zrobić to tak jak ja, w specjalnej foremce do ciastek). Na środku każdego ciastka robimy dziurkę. Napełniamy je dżemem/powidłami/konfiturą - wszystko sprawdza się tak samo
Szefowa kuchnigatunku tych, do których wraca się z wielką ochotą. Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami, Zamieniłam m.in.mąkę pszenną na orkiszową, bezę przygotowywałam na cukrze trzcinowym, a do ciasta zamiast cukru tradycyjnie dodałam ksylitol. Piekłam na blaszce o wym.33x23cm. Składniki na kruche ciasto: - 170g mąki orkiszowej typ750 (lub 150g pszennej) - 3 żółtka - 30g mielonego ksylitolu (lub pudru(...)dokładnie mieszamy. Blaszkę o wym.33x23 odwracamy do góry dnem. Spód smarujemy masłem, przyklejamy papier do pieczenia i wykładamy na niego masę bezową, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałów. Blaszkę wstawiamy delikatnie do piekarnika nagrzanego do 140'C i pieczemy ok.60 minut, na termoobiegu. Beza powinna chrupka i wypieczona. Ja piekłam swoją dokładnie 60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Na schłodzoną
Smaczne ZdroweDzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na fit słodkości. Tym razem jest to pyszny, mocno kokosowy deser z kaszy jaglanej. Kasza ta wyróżnia się dużą zawartością
Smakołyki AsiKoniec ze zmywaniem naczyń po jedzeniu :D Oto przepis na kolorową i lekką sałatkę podaną w jadalnych miseczkach z tortilli J jest hitem w moim domu
Kulinarna (nie)codziennośćKrem sułtański. Dla mojego pokolenia jeden z kultowych deserów PRL-u. Prosty, bardzo szybki, mega słodki, powrót do smaków dzieciństwa, kiedy szczytem marzeń był blok lubuski
Pociąg Do KuchniNa czekoladę zawsze jest czas i ochota :) Dzisiaj propozycja na deser czekoladowo-rumowy. Składniki: dla 4 osób 500 g śmietany kremówki 50 g mlecznej czekolady
Słodkości i nie tylkoupieczeniu! Jeśli więc szukacie przepisu na oryginalne, piernikopodobne ciasteczka, te z pewnością Was zadowolą. Ja za nimi szaleję, a i akceptację Duńczyków zyskały. Przepis z Alletiders Kogebog . Autorka piekła je bez dodatku imbiru, ale skoro figuruje on na liście składników - dodałam. Bo lubię. Wyszły pyszne. Orzeszki z pieprzem Składniki: (na 85-90 sztuk) 125 g miękkiego masła(...)gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasto urośnie). Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Dziś pierwsza część dwudniowego, wielkiego sprzątania. Już wcześniej poczyniłam przygotowania
Pożeraczka, czyli raz adobrze