gotowany. Przełożyłam nim słone krakersy i wyszło bardzo pysznie. Słodko i słono. Całość wykończyłam bitą śmietaną i udekorowałam malutkimi biszkopcikami. Ciasto ładnie wygląda i wspaniale smakuje i nie wymaga pieczenia. Jednym minusem tego ciasta poza tym, że szybko znika jest to, że krakersy na samym spodzie za bardzo namokły i przez to ciasto troszkę źle się kroiło. Polecam taki(...)masę serową: 1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku ( użyłam o smaku waniliowym ) 4 jajka 20 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy pół szklanki mleka Dodatkowo: około 20 dag krakersów solonych mini-biszkopciki do dekoracji Na śmietankę: 2 śmietanki typu ,,Śnieżka
Izabelawkuchnisię i przygotowałam, pieczeń mięsną z dodatkiem soczewicy. Bez wahania pokuszę się jeszcze nie jeden raz na takie połączenie, które okazało się świetną kompozycją. Pieczeń przygotowuje się szybko i bez większego nakładu pracy, bo po wymieszaniu składników umieszczamy ją w formie, która wędruje do nagrzanego piekarnika. Pieczeń polecam na obiad oraz jako dodatek do pieczywa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimoim zamiłowaniem do pieczenia zaczęłam szukać innych pomysłów na bajaderki (czy też ziemniaczki). Za każdym razem były co raz lepsze i co raz mniej przypominały ciastka z resztek. Bajaderki w czekoladzie są najbardziej wykwintne ze wszystkich, które do tej pory zrobiłam. Do ich przygotowania można wykorzystać suche kawałki babki, biszkoptu bez kremu albo specjalnie upiec biszkopt. Namoczone
Obiad gotowydobrego oleju (np. słonecznikowy tłoczony na zimno) łyżka cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka ekstratu z wanilii) 140 g cukru brązowego nierafinowanego 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (Bio bez fosforanów) szczypta soli 150 g truskawek + 2 garści innych owoców (wiśni, rabarbaru, malin, borówek - na wierzch babeczek) Przygotowanie: Jajka i jogurt ogrzewamy do temperatury pokojowej. Ubijamy mikserem jajka(...)cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (około 5 minut). Dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Miksujemy na małych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i lekko mieszamy. Ciastem wypełniamy foremki na babeczki (około 12 szt.), wyłożone papilotkami. Górę babeczek dekorujemy pozostałymi owocami (np. wiśniami, rabarbarem borówkami
Moja Mama GotujeSkładniki: na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 250 g masła 6 żółtek szklanka kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na bezę: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki czereśni lub wiśni w kompocie (wydrylowanych) na krem: litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaopakowaniu ciemnych i jasnych herbatników więc całość wyszła taka łaciata. składniki: ok 500 g herbatników, u mnie mieszane jasne maślane i ciemne kakaowe 2 duże budynie waniliowe bez cukru ( duże budynie na 3/4 l mleka) 4-5 łyżek cukru 1,2 l mleka 150 g miękkiego masła pianka z borówkami 350 ml śmietanki 30 % 1 galaretka o smaku(...)cukrem. Wlać rozmącone budynie i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Następnie zmiksować miękkie masło i cały czas miksując dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami, wyłożyłam same kakaowe. Na herbatniki wyłożyć połowę masy. Ładnie wyrównać i ponownie ułożyć warstwę herbatników, tym razem dałam jasne. Na herbatniki wyłożyć drugą połowę masy
Monia miesza i gotujeroku mam postanowienie by nie kupować gotowych słodyczy w sklepie postanowiłam wykonać swoje domowe śliwki z czekoladzie i to jeszcze z marcepanem. Przy okazji ich tworzenia powstała także wersja bez marcepanu oraz marcepan w czekoladzie :). Wszystkie wersje są super, bo są domowe! Spróbujcie koniecznie! Dla kogo: dla kochających suszone śliwki dla tych, którzy kupili za dużo suszonych śliwek(...)formujemy malutkie kuleczki, którymi napełniamy śliwki - wpychając kuleczki do środka śliwki. Tak przygotowane śliwki wrzucamy do rozpuszczonej czekolady, obtaczając by się nią całe okryły i odkładamy na papier do pieczenia, silikonową stolnicę lub kratkę. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady. Jeśli bardzo nam się spieszy, możemy włożyć śliwki do lodówki, by przyspieszyć zastyganie czekolady
Mania Wypiekaniazresztą wszystko co kokosowe To ciasto jest znane i lubiane i każdy ma jego własną wersję. Ja przepis na rafaello dostałam od mojej bratowej Basi, nie obyło się jednak bez paru zmian… Po pierwsze zmieszałam zwykłe mleko z mleczkiem kokosowym, żeby zwiększyć kokosowe doznania. Po drugie wymieszałam budyń z białą czekoladą, zmiejszając jednocześnie ilość cukru. A po trzecie(...)temperaturze pokojowej) utrzeć i po trochu dodawać zimną masę budyniową. Na koniec dodać wiórki i dobrze wymieszać. 4. Blachę 35×25 cm (lub mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć około 1/3 masy. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na wierzchnią warstwę masy wysypać mieszankę wiórków i mielonych migdałów – uprażonych na suchej patelni
UgotujmyTo.plmąkę ziemniaczaną. Ciasto powinno być aksamitne, lśniące. Na papierze do pieczenia rysujemy kółko o średnicy 20 cm. Wylewamy ciasto na papier do pieczenia. Piekarnik zmniejszamy do 120 stopni i wkładamy ciasto do środka. Pieczemy około 1 godziny. Następnie torcik bezowy pozostawiamy na całą noc w piekarniku. Następnego dnia przygotowujemy krem i dekorujemy dowolnymi owocami. Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy(...)całość mieszamy ostrożnie drewnianą łyżką. Pavlova: Krem wykładamy na torcik bezowy i schładzamy w lodówce na minimum pół godziny. Przed samym podaniem dekorujemy ulubionymi owocami oraz piankami. beza podczas pieczenia
Bon Appetit Małgorzatyjogurtem. Taki deser smakuje super zarówno na ciepło jak i zimno. Ten deser to bardzo smaczna alternatywa do crumble z owocami . Deser nie zawiera mąki, a więc jest również bez glutenu. Szybki deser Składniki: na 6 porcji 6 kokilek 4 jabłka 6 łyżek czerwonej borówki, u mnie mrożona 120 g cukru 70 g zmielonych migdałów 70 masła(...)pokrój w kostkę. Zachowaj skórkę. Napełnij kokilki jabłkami i borówkami. Nałóż po 2-3 łyżki masy migdałowej. Posyp pokrojonymi orzechami. Nastaw piekarnik na 175ºC. Wstaw kokilki do piekarnika i piecz deser na złoty kolor przez 25 minut. Wyjmij deser z piekarnika i odstaw na 10 minut. Podaj z lodami lub jogurtem. Smacznego! The post Szybki deser z jabłek, borówek
codojedzeniaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik wiedeński to jeden z najbardziej popularnych i najczęściej przygotowywanych wypieków z sera. Można by rzec, że to król pośród serników. Tradycyjnie pieczemy go bez spodu z tłustego twarogu i dużej ilości jajek. Sernik wychodzi puszysty, kremowy i bardzo smaczny. Wręcz rozpływa się w ustach. Brzmi apetycznie prawda? Smak tego wypieku poczujecie, dopiero kiedy pokusicie się(...)jego przygotowanie. Sernik wiedeński kojarzy mi się głównie ze świętami, ponieważ u nas w domu piecze się go co roku. Lubię go także przygotować w zwykłą niedzielę lub kiedy nadarzy się inna okazja. Jak zauważyliście, na blogu znajduje się dużo przepisów na serniki, ponieważ uwielbiam je przygotowywać a co ważniejsze jeść. Jeśli wśród Was są także miłośnicy domowych serników, koniecznie
Przepiski.plHIT! Czekoladowa panna cotta 🤤 Sama się nachwalić wczoraj jej nie mogłam 🤣 Idealna, mięciusia, pysznie czekoladowa. Smakuje jak niebo. Jestem totalnie nieskromna ale powiadam Wam - zróbcie, a
Czarnawisienkacukru i kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką) 7. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało
Gotowanie...to proste !Ciasto na śniadanie? Owszem! Zamiast nudnej owsianki możesz zrobić ciasto z płatków owsianych i arbuza. Ciasto z płatkami owsianymi i arbuzem Via Gusto Ciasto na śniadanie
Via GustoMoja mama zawsze powtarzała, mięso z kością jest dużo smaczniejsze jak bez. Taka pieczeń ma bardzo dobry smak, będzie pyszny obiadek. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni, wrzucić obrane szalotki i chwilkę smażyć, Jak są wielkości orzecha włoskiego
Kuchnia PokoleńCzłowiek czasem nie nadąża za nowinkami i nawet nie wie co jaka firma produkuje ..tzn.wie ,ale co raz wprowadza jakieś nowości..Ja np.pierwszy raz spotkałam się
Moje domowe kucharzenie