Jak zwał, tak zwał 😉 Jedni mówią śmietanowiec, inni jogurtowiec albo ptasie mleczko .... widziałam gdzieś określenie "kryształek" 😀. U mnie ten deser figuruje bez nazwy, ale, że
Walijskie Pichceniemąki pszennej tortowej 125 ml ciepłego mleka 20 gr świeżych drożdży 4 – 8 łyżek cukru kryształ 250 gr twarogu w kostce bez serwatki 50 gr masła roztopionego i ostudzonego 500 gr owoców (u mnie 350 gr rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki, 150 gr truskawek z kompotu) Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące(...)podwojenia objętości (np. na 40 min.). Kruszonka: 100 gr mąki 50 gr roztopionego masła 50 gr cukru Składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Piekarnik nagrzać do 180 st (bez termoobiegu). Piec 30-40 min do suchego patyczka i zezłocenia się ciasta. Wyjąć, ostudzić, podawać. Przechowywać w temperaturze pokojowej, jak całkiem ostygnie, zawinąć w folię spożywczą lub przechowywać w szczelnym
moj przepis nacukinie w półplasterki a brokuła dzielimy na różyczki (użyłam mrożonego brokuła). Warzywa możemy delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem *** *** Po godzinie pieczenia wyjmujemy blaszkę z piekarnika i układamy pokrojone warzywa *** *** Całość wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy już bez przykrycia przez 20 minut *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS(...)TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Jogurtowy kurczak pieczony z warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemczasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do temperatury 220-230*C (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Piec przez około 10-15 min. po czym zmniejszyć temperaturę do 200*C, wyjąć chleb z formy (zdjąć papier do pieczenia jeśli go używaliśmy) i piec jeszcze około 45-55 min. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić
Proste Potrawyświęta wszyscy piekli swoje ulubione ciasta. Odkąd Anya wyjechała osiem lat temu, nie jadłam snikersa, bo po pierwsze nie miałam przepisu, a po drugie nigdy go nie piekłam. Zrobiłam więc swoją wersję z kombinowanego przepisu z internetu. Ciasto wyszło bardzo smaczne, ale niestety mało przypominał oryginał, poprosiłam więc Anyę o jej przepis. Zamierzam więc niedługo(...)ponakłuwać widelcem. Masa orzechowa • Rozpuścić masło z miodem i wymieszać z orzechami włoskimi. Chwilę pogotować aż płyn odparuje. • Na jedno ciasto wyłożyć orzechy. • Ciasto bez orzechów piec w temp. 180 st.C przez 15 minut, a ciasto z orzechami 20 minut. Masa kajmakowa • Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem i cukrem
To co kochamDzisiaj mam dla Was przepis na ciasto, które piecze się bez mąki z odrobiną masła i cukru. W składnikach jest ryż i biały ser. Na ten przepis natknęłam się w moich notatkach szukając ciekawego przepisu. No i znalazłam. Może znacie takie ciasto? Może piekliście? Smakowało? Jeśli nie znacie, to zachęcam. Wyszło całkiem smaczne, dietetyczne ciasto do kawy(...)ryżu i wymieszałam. Z białek ubiłam pianę i również dodałam do ryżu. Na koniec wsypałam żurawinę. Masę wymieszałam łopatką i przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzałam do 180 °C. Foremkę wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Po wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. Ja właśnie wybrałam ten drugi
Kuchnia u KrysiBrytfankę przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 ° C. W połowie pieczenia odwracamy mięso, a cebulę przesuwamy do sosu jaki nam się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko(...)osolonej wodzie. Na talerzu układamy kaszę, którą polewamy sosem powstałym podczas pieczenia z dodatkiem cebuli i papryczki, dodajemy kurczaka i podajemy z ogórkiem kiszonym. Smacznego
Moniki Smakołykiciepłego mleka 2 jajka kl M szczypta soli kilkanaście kropel esencji waniliowej lub cytrynowej 1/4 szkl roztopionego masła i ostudzonego (lub oleju) 250 g rabarbaru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej cukier puder Kruszonka: 90 g mąki pszennej 50 g cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego 60 g masła w temp. pokojowej 1. Zagniatamy kruszonkę i chowamy(...)odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką) 6. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do ziemnego piekarnika i włączamy grzanie na 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało
Gotowanie...to proste !lepi (nawet takie miękkie i miodowe). Przyznam Wam szczerze, że mam trzy opakowania takich foremek, bo nigdy nie wiadomo po jaki kształt sięgnie który maluch. A pieczenie ma być przyjemnością Oj pieczenie pierników jest nią w 100% Kocham ten zapach unoszący się po całym domu, śmiech moich dzieci, a potem wspólne smakowanie domowych pierniczków Spróbujcie, szczerze polecam. Składniki(...)ulubione kształty. Pierniczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy pierniczek smarujemy z wierzchu roztrzepanych jajkiem. Pierniczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (środkowy poziom piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia pierniczków zależy od ich grubości, u mnie około 10-15 minut. Pierniczki należy obserwować. Smacznego
Słodkie okruszkiPyszny, delikatny snickers , to nasze ulubione ciasto od wielu lat, które co jakiś czas pojawia się na rodzinnych uroczystościach. Dzisiaj w wersji uproszczonej, tym razem bez masy karpatkowej, przygotowałam tylko jedną masę- budyniową i podzieliłam ją na dwie części, do jednej dodałam kakao i w ten sposób uzyskałam dwie różne masy. Snickers to ciasto z gatunku tych, które(...)cały proces. Następnie masę budyniową dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Druga masa budyniowa pozostaje jasna. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy warstwę krakersów. Następnie kolejną warstwę krakersów smarujemy lekko masą czekoladową i sklejamy z warstwą krakersów na blaszce. Wykładamy pozostałą część masy czekoladowej i równo rozsmarowujemy na całej powierzchni
Smaczne Zdrowenasze owoce z miodem (wcześniej warto jeszcze raz je przemieszać). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka (uwaga czas pieczenia może być różny, zależy od piekarnika). Smacznego
Słodkie okruszkiposypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką) 7. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej
Gotowanie...to proste !Gofrownice Dezal mają 1300W, co gwarantuje szybkie pieczenie i chrupiące gofry. Oprócz mocy duże znaczenie ma również sama konstrukcja (ale zwykły użytkownik nie musi tej wiedzy posiadać), jak również materiał, z jakiego wykonane są płyty grzewcze. W przypadku gofrownic Dezal jest to aluminium z powłoką nieprzywierającą, co pozwala piec gofry bez dodatkowego natłuszczania płyt. Przykładowo, gofrownice z płytami(...)żeliwnymi potrzebują aż 2300W mocy, żeby się nagrzać, co wiąże się z większym zużyciem energii, wagą samego urządzenia oraz koniecznością natłuszczania płyty przed i w trakcie pieczenia. Polecam również podstawowy przepis na gofry. Bananowe gofry z czekoladą Składniki: 1 dojrzały banan 1 i 1/3 szklanki mleka 1 jajko 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku
Obiad gotowypomarańczy, przyprawiam. Gdy używam czosnku to rozgniatam ząbki i wcieram je w kawałki dyni lub lekko rozrzucam na dynię. Rozgrzewam piekarnik do 200 C grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Piekę dynię na środkowej półce piekarnika przez 15 minut. Podaję z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Traktuję jako obiad wege lub przekąskę. SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchnidrożdżach i bardzo smaczny, o charakterystycznej barwie. Dodatkowo wierzch posypałam łuskanymi ziarnami konopii, aby nadać mu większego wyrazu. Konopie mam z zaprzyjaźnionego sklepu Konopna - Alternatywa Ja piekę pieczywo bez soli, ale w przepisach ją Wam podaję, bo nie każdy musi i je bez soli. Niemniej jednak namawiam do powolnej rezygnacji z solenia, bo warto, dla zdrowia i odkrywania
MamaOskarkagęsta. Herbatniki na drugi dzień ładnie miękną i ciasto jest mięciutkie i pyszniutkie, polecam. SKŁADNIKI : 2 duże paczki herbatników 1 litr mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki z czubkiem, mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 200 g masła 250 g wiórków kokosowych 2 kieliszki wódki ( 50 ml lub trochę więcej(...)mleka w garnku wsypujemy cukier i ogrzewamy, wlewamy budynie i mieszając zagotowujemy aż powstanie gesty budyń. Studzimy. Herbatniki układamy na dnie blaszki ( 25/30 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Masło o pokojowej temperaturze ucieramy, następnie dodajemy po łyżce zimnego budynu i cały czas miksujemy aż składniki się wyrobią. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy alkohil, mieksujemy
Kulinarne Fantazje Marioliodłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a schłodzone ciasto rozwałkować. Dopasować kształt ciasta do blachy, a z nadmiaru, który nam zostanie, spokojnie możemy upiec ciasteczka. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy ubijanie od białek. Gdy się lekko spienią dodajemy(...)może być bezpośrednio z piekarnika, nakładamy dżem porzeczkowy. A następnie bezę. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy z powrotem do piekarnika i obniżamy temperaturę do 140 stopni (z termoobiegiem). Pieczemy do uzyskania chrupkości bezy i złotego koloru na wierzchu. Miej więcej godzina powinna wystarczyć. Studzimy w piekarniku
Karczma HonoriettySernik idealny , to sernik waniliowy, sernik bez mleka, bez budyniu, bez oleju, czy masła. Nie trzeba do tego sernika ubijać białek! Bez problemu go zrobi każdy, bo cała praca polega na dodawaniu składników do misy i miksowaniu, no i upieczeniu! Sernik , który rośnie wysoko i lekko opada, ale równo i zawsze się udaje. W swoim życiu(...)gładka, ale niezbyt gęsta. Ale nie martwcie się zetnie się idealnie po upieczeniu, gdy postoi w lodówce. Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy sernik w temperaturze 200 º C, bez termoobiegu (funkcja góra- dół), przez około 60-65 minut. Po upieczeniu otwieramy piekarnik, studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Sernik podczas pieczenia bardzo wyrośnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam blok czekoladowy. Przypomina mi smaki z dzieciństwa, kiedy mama często go przygotowywała. Tym razem postanowiłam zrobić go w trochę innej wersji, bez kakao. Wyszedł
Smakołyki AsiJako, że rozdział tortu na dwa warianty wyszedł całkiem spontanicznie i w dodatku wciąż jestem w posiadaniu jedynie prodiża (a w nim pieczenie - suszenie bezy jest raczej niewykonalne), skorzystałam z gotowego podkładu bezowego. Mam nadzieję, że kiedyś w końcu uda mi się dopiąć swego i zrobić wersję z własnoręcznie zrobionym podkładem bezowym. Tort bezowy z masą cytrynową podkłady
Moje Pyszne Siódme NieboPewnie wszyscy doskonale znacie Ciasto Stefania . Szybkie proste i smaczne ciasto, którego bazą jest kasza manna. Dziś przedstawiam trochę inną jego wersję - bez kakao
Walijskie Pichcenie