bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2436/3453)

Ciasteczka owsiane z mąki orkiszowej - wpis urodzinowy 188

Zdjęcie wstawiłam dumna z siebie jak nie wiem co :) a i tak nie byłam do niego przekonana. No ale przecież postanowiłam prowadzić bloga kulinarnego! No to jak to tak, bez zdjęcia??? :) Dzisiaj, biorąc jednocześnie udział w kilku akcjach w tym w akcji "Wiesz co jesz", publikuję przepis na owe ciasteczka owsiane, ale modyfikując go co nieco :)  Karteczkę(...)było jednak masło) 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 zmiksowane jabłko 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka żurawiny Piekarnik nastawić na 180 st. C Roztopić masło i ostudzić. Jabłko obrać, wydrążyć pestki. Zmiksować. Masło wymieszać z cukrem. Dodać jajko, zmiksowane jabłko i dalej ucierać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ryżowa zapiekanka z bakłażanem 231

Składniki na trzy porcje. Składniki: 200 g brązowego ryżu 250 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe) 1 bakłażan 1 papryka czerwona 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 6 łyżek startego żółtego sera ½ łyżeczki kurkumy Sól, pieprz Oliwa z oliwek Przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wody dodajemy kurkumę. Po ugotowaniu, ryż(...)woda zostanie wchłonięta. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Po tym czasie nacieramy oliwą z oliwek naczynie żaroodporne. Nakładamy ryż, mięso mielone z warzywami, całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut

Emcia Pichci
Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" 161

ciasta oliwą i posypujemy kruszonką. Zostawiamy placek do wyrośnięcia. Pieczemy ok 35-40 min. w temperaturze 180 stopni. Wykonanie kruszonki: Do miski wsypujemy cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miękkie masło. Wszystko razem wyrabiamy rękoma rozcierając składniki oraz tworząc grudki. Posypujemy ciasto. Czarna porzeczka Lodzi 2 kg czarnej porzeczki, 1 kg cukru Wykonanie: Owoce myjemy, czyścimy, odrywamy(...)porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakuje, wyśmienicie  jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą wodą, by sięgała ok. 3 cm poniżej

kgwjanczewo
Czarna porzeczka Lodzi 145

W naszej okolicy wiele gospodarstw posiada w swoich ogrodach stare odmiany tego owocu. "Czarna porzeczka Lodzi" często brała udział w wielu konkursach kulinarnych, za niepowtarzalny smak

kgwjanczewo
Nadmiar białek, i co począć z figami 158

truskawek permanentny brak. Znaczy się - w sklepie można znaleźć, ale co to za truskawki...? Nie, zdecydowanie się nie nadają. I wtedy mnie oświeciło - te figi, które miały wylądować na bezie, będą przecież idealne! Pokroiłam je w dość grube plastry, i rozłożyłam na babeczkach. Okazało się to strzałem w dziesiątkę - soczyste i aromatyczne, rewelacyjnie skomponowały się z migdałowym smakiem. Eksperyment uważam(...)mieszając łyżką. Wlać masło i ekstrakt, połączyć. Masę przłożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Figi pokroić w grube plastry. W każdą babeczkę wcisnąć kawałek, posypać płatkami migdałowymi.  Piec w 170 st. C. przez 25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Właśnie zaczął się listopad - wierzycie w to...? Czas pędzi jak szalony, a tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb bez mąki 157

południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Nasiona ze względu na ich różnorodne właściwości można stosować wiele sposobów: w całości jako dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz i chlebów bez mąki oczywiście. Zmielone łączy się z mąką przy wypieku ciat i chleba, oraz do zagęszczania zup. Po zalaniu gorącą wodą stosuje się w formie żelu. Można też stosować olej(...)wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu wymieszaj wodę z melasą i olejem. Połącz składniki obu misek, dokładnie je mieszając. Przełóż do małej keksówki, wcześniej natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 12 godzin (Na przykład na noc. Nie dłużej niż 24 godziny, nie krócej niż 2 godziny). Wstaw do piekarnika nagrzanego

Grahamka, weka i kajzerka
KARKÓWKA Z GRZYBAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 236

pomidorowej zalewie.  Przepis lekko zmodyfikowałam, dorzuciłam pieczarki i trochę zmieniłam proporcje zalewy. Karkówka wyszła pyszna, mięciuteńka ... spokojnie można ją jeść z samym chlebem, ale, że u mnie obiad bez ziemniaków jest obiadem straconym ... była więc z ziemniakami :)) Składniki: 1,5kg karkówki przyprawa do karkówki majeranek ostra papryka 2 cebule suszone grzyby 150g pieczarek olej Zalewa: 3 łyżki magi(...)żaroodpornym naczyniu. Na każdą warstwę położyć krążki surowej cebuli,suszone grzyby i plasterki pieczarek.  Warstwy  układać do wyczerpania składników.    Następnie zalać wszystko zalewą. Piec w piekarniku ok. 1godz 15 min temp 180 stopni. Efekt końcowy - z dodatkiem ziemniaków: i wersja z makaronem

Walijskie Pichcenie
Kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczonymi ziemniaczkami 250

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś przedstawiam Wam świetny pomysł na obiad w wersji wegetariańskiej. Są to przepyszne kotlety z kaszy jęczmiennej z

Marta Gotuje
KOKOSANKI. 231

Kokosowy zapach unosi się tu i ówdzie, słodko-lepki, egzotyczny, a zarazem tak domowy i swojski. Kokosanki, to tak naprawdę mój sposób na białka. Gdy chcę upiec bezy wiem, że to nie ma najmniejszego sensu - nikt u mnie za nimi nie przepada. Wolę więc dorzucić kilka składników, poświęcić nieco więcej czasu, ale mieć pewność, że to co upieczone, z pewnością(...)wystygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, a pod koniec ubijania dodaję po łyżeczce mąki ziemniaczanej. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, a blachę wykładam papierem do pieczenia (można ew. natłuścić i wysypać mąką). Następnie do masy kokosowej dodaję porcjami białka, delikatnie łącząc składniki w jednolitą masę. Za pomocą łyżeczek lub zwilżonych dłoni wykładam ciasto  i formuję

W kuchni Karmel-itki
Zupa z cukinii z serkiem topionym 198

Zupy kremowe lubimy coraz bardziej. Są pożywne i według mnie mają bardziej wyrazisty smak od tradycyjnych. Dzisiaj proponuję sezonową ponieważ w ogródku nadal rosną młode cukinie

Ala piecze i gotuje
Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) 723

mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, prawdziwie paleo. Kanapka prezentuje się bardzo apetycznie, ale osobie na początku żywienia paleo, bardzo stęsknionej za smakiem chleba, chyba bardziej będzie smakowała zwykła kromka z masłem. Ten chleb paleo(...)mieszaj zbyt długo, bo ciasto stanie się gumowe. Foremkę (20×10 cm lub ciut większą) posmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem do pieczenia . Po przełożeniu ciasta fo foremki możesz je udekorować dodatkową łyżeczką siemienia lnianego. Piecz w temperaturze 180/200 stopni przez około 25 minut (aż patyczek wsadzony do środka chleba wyjdzie suchy). Po upieczeniu daj chlebowi ostygnąć, najlepiej

PaleoSMAK
Internet na zgubę i poziomkowo-różane semifreddo 225

Czas ucieka mi przez palce. Godziny mijają, a ja z zachwytem wpatruję się w kolorowe obrazki.  Na szczęście ciągle jeszcze potrafię wrócić do rzeczywistości. I idę do kuchni piec ciasto, którym nakarmię prawdziwych, żywych ludzi.  Chyba straciłam na chwilę głowę... Dzisiaj mam dla Was przepis na jedne z najlepszych lodów, jakie zdarzyło mi się jeść. Smakują wyjątkowo(...)utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tak, żeby nie było grudek. Dodać mus owocowy, zmiksować. Partiami dodawać kremówkę, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać bezę, delikatnie połączyć. Masę przelać do formy, wyrównać wierzch. Zamrozić minimum przez 3-4 godziny. Wyjąć z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem. Smacznego! Z mojego wyczekiwanego, wolnego weekendu zrobił się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grillowane awokado z fetą i pomidorami 107

Czy Wy również lubicie niewymagające ogromu pracy przepisy? Zważając na to, że kuchnia to moje ulubione miejsce w domu to jednak czasem mam takie dni, kiedy

Be Fit Be Strong
Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami 186

Idealna szarlotka dla tych,którzy unikają cukru,bo chcą się zdrowo odżywiać lub z innych powodów musieli wykluczyć ze swej diety cukier,a nie chcą pozbawiać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!