Kalafior w cieście 610kalafior w chrupiącym cieście bez wątpienia uzależnia. Kiedy przebijesz się przez lekko pikantną panierkę, wewnątrz napotkasz delikatnego, wręcz kremowego i łagodnego kalafiora. Jeśli szukasz więc pomysłu na obiad z kalafiora, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Proste składniki na ciasto, do którego dodajemy zawsze nieco pieprzu cayenne dla podkreślenia smaku oraz kurkumy dla uzyskania ładnego koloru panierki. Różyczki kalafiora(...)wielbicieli kalafiora. Zobacz nasz przepis na kalafiora w cieście i zainspiruj się innymi pomysłami na to popularne i lubiane warzywo. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora oraz na kalafiora pieczonego w panierce . Polecamy również kalafiora smażonego z patelni . Jak zrobić kalafior w cieście? Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywałaś w ten sposób kalafiora, polecamy ten przepis! Gorąco zapraszamy Szklanka
Kuchnia Na Wypasie
Deser Truskawkowa Chmurka 372uwielbia! Deser w pucharku idealnie sprawdzi na każdą okazję, się szczególnie podczas lata, kiedy to na dworze panują wysokie temperatury i nie chcemy dodatkowo nagrzewać kuchni, podczas pieczenia ciasta. Domowy deser truskawkowa chmurka to nieco szybsza i łatwiejsza wersja tego smacznego ciasta, które stało się inspiracją do przygotowania deseru w kieliszku w truskawkowej wersji. Deser truskawkowa chmurka jest bardzo(...)pewnością Wam posmakuje. PRZEPIS NA DESER TRUSKAWKOWA CHMURKA Składniki 100 g herbatników 1 galaretka truskawkowa 200 g truskawek 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 8 mini bez garść migdałów 4 duże kieliszki Wykonanie Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Herbatniki pokruszyć. Ja wrzucam je do woreczka i tłukę tłuczkiem do mięsa. Pokruszone
Przepiski.pl
Ciasto Ballerina z galaretką i malinami na biszkopcie 175procesie był za rzadki, wstawcie go na chwilę do lodówki, tam stężeje). Ciasto z malinami i budyniem wieńczy malinowa pianka z bitej śmietany i galaretki . Aby uzyskać idealną masę bez grudek, warto dodawać galaretkę do śmietanki stopniowo, pamiętając, by galaretka była wciąż płynna (jak na filmie). Jeśli nie przepadacie za migdałami, ciasto z malinami i pianką może być wykończone(...)blaszkę o wymiarach 36x25 cm: do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml: na biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, szklanka mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek wody z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu, na budyniowy krem owocowy: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (w opakowaniach
Lekcje w kuchni
Babeczki jogurtowo-waniliowe 122Babeczki jogurtowo-waniliowe wyszły przepyszne. Z zewnątrz kruche, w środku lekko wilgotne. Plus ten lukier i migdały. Rąbiemy je sobie z Tolą jedna po drugiej (Tola dostała bez lukru), My jak zwykle nie jest zainteresowany. Nawet alkohol z lukru go nie zachęca. Cóż. Napiszę jeszcze coś o ilości cukru, jeżeli będziecie babeczki robić z lukrem, dajcie mniej cukru(...)wypieków (jeżeli robicie babeczki z lukrem, dajcie 120 g cukru) 400 ml jogurtu naturalnego 140 ml oleju (ja użyłam rzepakowego) 2 jajka 1 laska wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej sok z 1 cytryny 3 łyżki płatków migdałów (do posypania) lukier: 250 cukru pudru pół szklanki mleka kieliszek koniaku (przepis na około 20 babeczek) Piekarnik
Kardamonovy
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 160Zastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem(...)ości i skóry (najlepiej dzikiego), 1 czerwona papryka, 1 żółtka papryka, 1/2 niedużej czerwonej cebuli, 10 zielonych szparagów, 10 – 15 pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji) Łososia umyć
Even Better Food
Piernik miodowy z orzechami, szybki, pewny, pyszny 130przywołuje najcieplejsze, kojące skojarzenia. Ten stał się wypiekiem urodzinowym. Skromnym, bez świeczek. Jubilat wyjątkowo ukojenia potrzebował - budującego wiarę w pozytywny finał tego, czego niebawem miał doświadczyć. Wszyscy potrzebujemy wiary w szczęśliwe zakończenia. We mnie również obawy niemałe. O jakość i częstotliwość wpisów kronikowych. Kronika nie funkcjonuje bez piekarnika :) A piekarnik, wraz z wszystkim, co elementy(...)gram miodu ( lub 100 gram miodu, 100 gram golden syropu ) 1/2 szklanki mleka 70 gram cukru 2 jajka rozmiar L 300 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej 1 szklanka posiekanych, ulubionych orzechów Wykonanie: W garnuszku rozpuszczamy masło, miód, golden
Kronika Piekarnika
Rożki francuskie z pieczarkami 162wielu okazjach. Mogą być doskonałą przekąską dla domowników, poczęstunkiem dla gości oraz przystawką na imprezie To smakołyk w sam raz dla wegetarian lub na postne dni, ponieważ rożki są bez mięsa. Świetnie smakują podane z zimnym sosem, np. czosnkowym , musztardowym , pomidorowym , bazyliowym Pomysły na przekąski: ** Ruloniki z pastą jajeczną ** Tatar z łososia z majonezem ** Bruschetta z pomidorami(...)smaku dopraw przyprawami. Rozwiń ciasto francuskie. Pokrój na 12 kwadratów . Na środek każdego kwadratu połóż trochę farszu. Przekątne rogi zawiń do środka i zlep. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciastka ułóż na blaszce zachowując odstępy (około 2 cm) , wierzch delikatnie posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni
Kulinarny S.O.S.
Makaron rigatoni z indyczym ragu bianco 207ciekawostek, których się dowiedziałam na warsztatach. Mięso indycze ma wysoką zawartość białka, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Filet i udo indyka (bez skóry) ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Ich ograniczenie w codziennej diecie – korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomie cholesterolu we krwi. Mięso indycze jest także cennym źródłem potasu, co pomaga(...)witamin B6 i B12. Mięso z indyka daje bardzo dużo możliwości kulinarnych. Idealnie sprawdzi się przy codziennym gotowaniu jak i na specjalne okazje. Mięso z udźca będzie doskonałe do pieczenia i duszenia. Skrzydła z indyka są idealną bazą do zup. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Makaron rigatoni z indyczym ragu bianco pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smaku
Śniadaniowe bułeczki 189łyżka soli Drożdże rozkruszyłam do miski, zasypałam cukrem , dolałam wody i poczekałam na pracę drożdży. Powinno gazować a na wierzchu dużo bąbelków powinno się pojawić. Jeśli tylko gazuje bez bąbelków i to dużych to znaczy, że drożdże mogą być nieświeże. W dużej misce wymieszałam część mąki z solą - drożdże jej za bardzo nie lubią , tak bezpośrednio. Zrobiłam w mące(...)objętość) ciasto znów wyrabiam i dzielę na równe kawałeczki . Z tych kawałeczków formuję bułeczki. Nacinam krzyżyki na wierzchu i smaruje bułeczki olejem. Odstawiam na 10-15 min do wyrośnięcia. Piekę w temp. 160C ( termoobieg) około 20 min. Po wyjęciu z pieca, najlepiej przełożyć bułki na jakąś kratkę, żeby spody nie były miękkie tylko kruche. Przepis dodaję do akcji
Kuchnia Pełna Emocji
Pierś z indyka w sosie porowym 135mój wybór padł na indyka? Ponieważ mięso indycze ma wysoką zawartość białka, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Filet i udo indyka (bez skóry) ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Ich ograniczenie w codziennej diecie – korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomie cholesterolu we krwi. Mięso indycze jest także cennym źródłem potasu(...)witamin B6 i B12. Mięso z indyka daje bardzo dużo możliwości kulinarnych. Idealnie sprawdzi się przy codziennym gotowaniu jak i na specjalne okazje. Mięso z udźca będzie doskonałe do pieczenia i duszenia. Skrzydła z indyka są idealną bazą do zup. Czas na przepis! Składniki (2 porcje): 2 piersi z indyka 1 por 1 łyżka oliwy z oliwek
Moja pasja smaku
Pizza na spodzie z cukinii 165użyć młodej cukinii, która nie ma jeszcze ziaren, jest miękka i nie musimy jej obierać. Ważne jest dokładne odciśnięcie cukinii, ponieważ dzięki temu ciasto będzie zwarte. Pizzę taką robimy bez dodatku drożdży, dlatego jest ona szybka, ale też smaczna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 nieduże cukinie 430 g 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej 20 g startego sera(...)Można dłońmi lub przełożyć cukinie do lnianej ściereczki i odcisnąć. Do odciśniętej cukinii dodać jajko, mąkę, starty ser, zioła i wymieszać na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować olejem, przełożyć przygotowane ciasto cukiniowe. Rozsmarować na okrągły placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać obraną, pokrojoną w kostkę
Danka Pichci
Zapiekane filety kurczaka w papryce 132aczkolwiek jest bardzo prosty i wszystko praktycznie samo się robi. Czas też może przerażać, jednak wszystko można sukcesywnie przygotowywać z dnia na dzień. Składniki: 500 g podudzi z kurczaka bez skóry 1 kg czerwonej papryki 1 łyżka mielonej czerwonej papryki 2 łyżki listków tymianku 1 cebula 1 łyżeczka cukru palmowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Papryki przekładamy do pieczeniowego rękawa. Pieczemy w 200°C przez około godzinę. Studzimy (płynu nie wylewamy, tylko przecedzamy przez sito), usuwamy skórkę. Blendujemy, dodajemy płyn z pieczenia, dodajemy przyprawy, drobno posiekaną cebulę. Mięso oczyszczamy, nakłuwamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy papryką. Całość zapiekamy
R'n'G Kitchen
Keto babeczki z budyniem i owocami (Paleo, LowCarb) 246malakserze i rozdrobnić tak, aby uzyskać konsystencję gładkiego ciasta. Podzielić na 6 części. Każdą porcją wyłożyć silikonowe formy do babeczek/ muffinek. Schłodzić w lodówce przez 15- 20 minut. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut aż do lekkiego przyrumienienia. Ostudzić. Krem budyniowy Mleko kokosowe podgrzać z erytrytolem oraz solą na średnim ogniu aż do uzyskania(...)powstały grudki. Żelatynę można namoczyć wcześniej w odrobinie zimnej wody. Uwagi końcowe Ostudzone babeczki wypełniać chłodnym kremem budyniowym i dekorować owocami. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 babeczki (bez owoców): Wartość energetyczna: 338 kcal Tłuszcz: 32,2 g Węglowodany: 3,6 g Błonnik 4,5 g Białko 7,0 g Artykuł Keto babeczki z budyniem i owocami (Paleo, LowCarb
Modern Cave Girl
Bananowiec z jabłkami 294wylewamy na blaszkę (21×32) wyłożoną papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto z dodatkiem kakao w formie esów-floresów wylewamy łyżką na ciasto jasne. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cząstki i układamy obok siebie na cieście. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Galaretkę(...)Kwaśną śmietanę umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy razem z tężejącą zieloną galaretkę. Masę od razu wykładamy na wierzch ciasta. Źródło: Ciasta na stół (niestety mam tylko kserówkę, bez pierwszej strony i nie wiem jaki to dokładnie numer
Smaki Na Talerzu
Tort Amaretto 271Wierzch i boki obsypałam pokruszonymi ciasteczkami amaretti, które utworzyły niezwykle apetyczną, chrupiącą skorupkę. Tort jest pyszny, rozpływający się w ustach, wyraźnie czuć w nim obecność migdałowej nuty... Smakował każdemu, bez wyjątku :). Koniecznie musicie go wykonać ;). Biszkopt kakaowy: 100 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 5 dużych jajek 140 g cukru Krem śmietankowo - migdałowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego(...)śmietany kremówki 36 % do wykonania rozetek + 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o średnicy 21 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę pszenną oraz kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka
Opowieści z piekarnika
Kurczak na warzywach z piekarnika 252ziemniakami dla mojego męża, ale można zrobić bez nich. Będzie wtedy idealnym obiadem dla osób które chcą zgubić kilogramy. Można to danie bez wyrzutów sumienia zjeść. Kurczak bez tłuszczu tylko przyprawy. Byłam najedzona i szczęśliwa. Ziemniaki i buraczki obrać i pokroić w grube plastry. marchewki oskrobać, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli macie takie małe(...)minut. Odcedzić, zostawić 300 ml wody. Na dnie blaszki rozłożyć warzywa, wlać wodę. Posypać delikatnie suszonym oregano. Na górze rozłożyć kawałki kurczaka. Nagrzać piekarnik do 220 C i piec 40-45 minut. Można posypać świeżym koperkiem. Danie pyszne, polecam
Kuchnia Pokoleń
CIASTECZKA KOKOSOWO-GRUSZKOWE 211niewielkiej ilości mąki. Można dodać również płatki owsiane, aby zwiększyć wartości odżywcze naszych ciasteczek. Zamiast gruszek można dodać np. jabłka lub ananasa 🍍 Jeżeli nie możesz wyobrazić sobie popołudniowej kawy bez słodkiej przyjemności musisz wypróbować ten przepis! Ciasteczka idealnie pasują do kawy lub herbaty. Składniki: 4-5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 70 g masła 100 g wiórków kokosowych(...)dodajemy do ubitych białek. Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Następnie dodajemy kawałki gruszek w mące. Mieszamy. Na końcu dodajemy resztę mąki i ewentualnie płatki owsiane. Całość mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej masę za pomocą łyżeczki. Pieczemy przez 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, ostatnie 10 min. z termoobiegiem
Kuchnia MagdaLeny
RUSTYKALNE CIASTKA BEZ CUKRU I JEGO SUBSTYTUTÓW 216uczulał glifosad, a nie sam gluten. Dlatego zachęcam do sięgania po produkty wolne od GMO i chemii. Gorąco zachęcam też do wypróbowania tego przepisu. Ciasteczka są naturalnie słodkie, bez trudu się je przygotowuje, a najprzyjemniej je. Polecam!!! ❤🍪🍪🍪❤ Składniki na 50 ciastek: 2 1/2 szklanki mąki z samopszy, 1/2 szklanki mąki gryczanej, 1/2 szklanki rodzynek, 1 garść płatków(...)wyboru dwie metody: ● odrywamy po kawałku ciasta i formujemy ciasteczko lub ● rozwałkowywujemy całość lub większą część ciasta i wykrawamy wybrane kształty. Ciacha wykładamy na blachę do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pieczemy 15 minut w funkcji termoobieg. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiu
Chlebki z dziką różą 191chleb z witaminą C…O właśnie, czy przemawia do Was taka nazwa? Chleb z witaminą C…Jak to możliwe…Wszystko jest możliwe nawet „fakty” bez logicznego uzasadnienia. Przepis na chlebki z różą Składniki: 600 g mąki pszennej wysoko proteinowej 250 g mąki grahamki 250 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdży 850 ml wody(...)ciasto na stolnicę, złóż kilka razy i daj mu odpocząć 10 minut. Następnie podziel ciasto na 16 porcji i z każdej uformuj kule. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę spłaszcz i nakłuj. Ten chleb przypomina szwedzkie chlebki tekakor . Chlebki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na 225ºC (lub wedle piekarnika). Wstaw
codojedzenia
Bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami 154Niesamowicie pomidorowe, o pięknym kolorze i zapachu. Idealnie na śniadanie, smakują wyśmienicie nawet z samym naturalnym serkiem. Pomimo, że są naturalne i bez konserwantów, pozostają miękkie przez kilka dni, a później odzyskują ją po kilku minutach w piekarniku. Składniki (10 sztuk) -500 g mąki pszennej -1 jajko -1 łyżeczka soli -100 g suszonych pomidorów w oliwie -15 g świeżych(...)bazylię. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować bułki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 244,8 kcal Tłuszcz
Zielona Kuchnia
Pizza alpejska (na puszystym cieście) 296wierzchu posypać pozostałą, startą mozzarellą. Rant pizzy posmarować (przy pomocy pędzelka) roztopionym masłem. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 15 - 20 minut, aż ser zacznie bulgotać, a brzeg pizzy ładnie się zarumieni. Pizzę podawać gorącą, bezpośrednio po upieczeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę(...)tego przepisu wychodzi na puszystym, grubym cieście. Przygotowaną pizzę należy włożyć do mocno nagrzanego piekarnika - do 250 stopni Celsjusza. Tylko w bardzo wysokiej temperaturze pizza równomiernie się upiecze, zrumieni bez nadmiernego rozrastania się w górę, a ser rozpuści i rozleje na dodatki. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu
Gospodyni Miejska
Pulpety pieczone w sosie pomidorowym 237Troszkę inaczej, jednak super smacznie! Przyjemność z jedzenia gwarantowana :) Bez dodatku cukinii i marchewki do mięsa będzie równie pyszne:) SKŁADNIKI 400g mięsa mielonego z kurczaka 0,5 małej cukinii (starta) 1 marchewka (starta) 1 bułka kajzerka (namoczona w mleku i odciśnięta) 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka czosnku granulowanego Przyprawa do mielonego Pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki(...)maśle w rondlu, dodajemy pomidory i przyprawy, gotujemy 10 min i całość blendujemy Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, formujemy pulpety i obtaczamy je w bułce tartej. Zalewamy gorącym sosem. Pieczemy 45min w 180C
Mamuśka wraca do formy
Burgery z wołowiną 205Burger dla mnie nie do końca jest fastfoodem. I nie mówię tu o przygotowaniu go od podstaw - pieczeniu bułek itp. Kupiony w pierwszej lepszej budce na mieście często nie powala smakiem, a jeśli jest dobry, to jedzony w pośpiechu nie pozwala rozkoszować się całą tą jego "burgerowością". Z kolei zmawianie burgera w restauracji odbieram jak przerost formy nad treścią(...)się liczy. Nie może jednak być za sucha, zatem lepiej sięgnąć po kawałek z marmurkiem, żeby zawartość tłuszczyku wyniosła ok 15%. Po zmieleniu mięsa wystarczy tylko wymieszać go ręką, bez długiego wyrabiania, żeby kotlety podczas smażenia nie puchły i pozostały soczyste. Natomiast dodatki do burgerów to już indywidualna sprawa każdego smakosza;) Składniki: 4 bułki do hamburgerów 500g wołowiny sól
Obiad gotowy
Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym 398szklanki słodkiej śmietanki min. 18%, 3 czubate łyżeczki musztardy (najlepiej miodowej), 1 łyżka oleju, kilka gałązek świeżego majeranku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym, to pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania danie obiadowe. To idealne zestawienie soczystych kawałków kurczaka, miękkich i przyrumienionych ziemniaków i sosu ze śmietanki i musztardy, doskonale(...)patelnię z tłuszczem po smażeniu kurczaka włożyć ziemniaki i smażyć na dość dużym ogniu przez 4-5 minut, aż zaczną się przyrumieniać na brzegach. Piekarnik rozgrzać do 180°C (bez termoobiegu). Ziemniaki przełożyć do naczynia z kurczakiem, położyć na nich kilka gałązek majeranku. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać przez 30 minut (ziemniaki powinny być po tym czasie prawie
Świat Domowej Kuchni
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 478czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia, za którego(...)ości i skóry (najlepiej dzikiego) 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 1/2 niedużej czerwonej cebuli 10 zielonych szparagów 10 – 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji) Łososia umyć
Even Better Food
Kotleciki z kurczaka z suszonym pomidorem, jarmużem i natką pietruszki 288jakoś pasują mi do wielu rzeczy :-). Z przepisu wychodzi około 9 kotlecików. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 filety z kurczaka 8 suszonych pomidorów 3 garście jarmużu (bez twardych łodyżek) świeża natka pietruszki sól pieprz kurkuma 2 jajka L 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki z cieciorki olej kokosowy do smażenia 1. Na patelni rozgrzewamy olej(...)cieciorki. Mieszamy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcję masy, w rękach formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na złoty kolor. 4. U nas do tego pieczone ziemniaczki :-) Smacznego
kruche babeczki
Brownie jaglane z batatem, melisą i cytrynową nutą (bez mąki) 207wilgotne, rozpływające się w ustach i idealnie słodkie brownie z kaszy jaglanej! Poezja smaku! Mój pierwszy bezglutenowy wypiek, który miał na celu wypróbowanie nieco innej, może minimalnie zdrowszej (bo bez mąki, z olejem kokosowym zamiast masła czy margaryny, ale jednak z nutellą;)) wersji ciasta. Tak przygotowane z dbałością ciasto zachwyci niejedno podniebienie, szczególnie, że kaszy jaglanej nie czuć(...)rzadkiego pure z batata* 5-6 sporych liści melisy 1/2 szkl. kakao 1 szkl. mleka 5 pełnych łyżek nutelli 4 jajka 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przygotowania: Do kielicha blendera przekładamy jeszcze ciepłą kaszę jaglaną i mieszamy z olejem kokosowym, aby się rozpuścił.Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do kaszy i całość miksujemy
Kolorowy Przepisownik
Domowe bułeczki czosnkowe 253Bułeczki z chrupiącą skórką i nadzieniem czosnkowym - to świetny pomysł na niedzielne śniadanie lub pieczywo do grilla dla Twoich gości. Świeże, zdrowe, pachnące i bez wychodzenia z domu! Składniki na 4 duże bułki: 200 g mąki pszennej (Babuni - typ 650) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży (instant - Dr. Oetker) 130 ml mleka (1/2 szklanki(...)odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 4 części i uformuj podłużne bułeczki. Piekarnik nagrzej do temp. 60 °C i wyłącz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj bułki - zostaw na ok. 30 min. (w ciepłym piekarniku). W tym czasie przygotuj masło czosnkowe - do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wymieszaj. Wyrośnięte bułki
Alutka-Gotuje
Sałatka z tortellini z sosem gorgonzola z pomidorkami i karmelizowanymi orzechami 224gorgonzola: Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucić drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięte ząbki czosnku oraz gałązkę rozmarynu. Smażyć na małym ogniu około 4-5 minut (do zeszklenia, bez rumienienia). 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu Wlać wino, zagotować i odparować alkohol (dość szybko będzie się wszystko redukować). Następnie dodać(...)smażyć chwilę, aż miód się skarmelizuje i obtoczy orzechy (uważaj, aby nie przypalić). 3 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka miodu Zdjąć orzechy z patelni na talerzyk wyłożony papierem do pieczenia, porozdzielać i zostawić do ostudzenia (karmel będzie zastygał i twardniał) . Ugotować tortellini: Zagotować 2.5 litra wody w dużym garnku, wsypać sól. Włożyć Tortellini i ugotować wg. wskazówek na opakowaniu
Moja Delicja
Sałatka z tortellini z sosem gorgonzola z pomidorkami i karmelizowanymi orzechami 288gorgonzola: Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucić drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięte ząbki czosnku oraz gałązkę rozmarynu. Smażyć na małym ogniu około 4-5 minut (do zeszklenia, bez rumienienia). 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu Wlać wino, zagotować i odparować alkohol (dość szybko będzie się wszystko redukować). Następnie dodać(...)smażyć chwilę, aż miód się skarmelizuje i obtoczy orzechy (uważaj, aby nie przypalić). 3 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka miodu Zdjąć orzechy z patelni na talerzyk wyłożony papierem do pieczenia, porozdzielać i zostawić do ostudzenia (karmel będzie zastygał i twardniał) . Ugotować tortellini: Zagotować 2.5 litra wody w dużym garnku, wsypać sól. Włożyć Tortellini i ugotować wg. wskazówek na opakowaniu
Moja Delicja
Drożdżówka z budyniem 425Drożdżówki uwielbiam i zjadam. Oczywiście te domowe, bez wszelakich ulepszaczy i polepszaczy. Dziś upiekłam bułeczki z budyniem. Zostały zjedzone jeszcze cieplutkie. Potrzebujemy: - 400 d mąki - 1 jajko - 3 łyżki cukru - 3 łyżki masła - drożdże w proszku ( na 1/2 kg mąki) - szczypta soli - 1 budyń i to co potrzebne do przygotowania budyniu (odpowiednia ilość cukru i mleka na opakowaniu) Mąkę(...)ciasto wyrośnie, uformuj z ciasta 8 kulek. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie zrób w bułeczkach dziurki (prawie do dna) a powstałe dziurki napełnij budyniem. Piecz 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Można polukrować przed podaniem. Bułeczki najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWA
Wegańskie muffinki z domową konfiturą 237wiem, dlaczego, ale dość często wykorzystuję ostatnio wegańskie przepisy. Pewnie dawniej powiedziałabym, że bez użycia jajek wypiek się zupełnie nie uda i nie będzie ani puszysty, ani smaczny. Nawet próbujący tych moich wegańskich eksperymantów domownicy czasami dziwią się, że w cieście wcale nie ma jajek ;) Chciałam upiec coś "pączkowego" i tak wpadłam na ten przepis, który okazał się świetny(...)wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Przygotowujemy roztwór mąki ziemniaczanej z wodą, łączymy składniki, mieszamy
FitKot
Czekoladowo - limonkowe ciasto bez mąki 228Przepysznie czekoladowe, wilgotne ciasto z wybornym limonkowo - alkoholowym kremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku. Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się(...)skórka starta z jednej limonki (umytej i wyszorowanej szczoteczką) oraz: cukier puder do posypania Dno okrągłej lub w kształcie serca formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować cienko masłem. Czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić. Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej: przygotować garnek lub rondel z dopasowaną do niego wielkością metalową lub szklaną
maniapieczenia
Babeczki z pieczarkami i szczypiorem 210idealne na śniadanie, na przekąskę lub do zabrania do pracy. Babeczki są lekkie, dietetyczne i bezglutenowe, co obecnie jest dla nas istotne, ponieważ mój K. zdecydował się wypróbować dietę bez pszenicy ;) Składniki : 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150-200g pieczarek 4-5 jajek dwie garście grubego szczypioru (dymki) pół kulki mozzarelli 50-70ml śmietany słodka(...)szczypior, śmietanę i pieczarki, wszystko dokładnie wymieszać Masę nakładać do foremek do muffinek (u mnie silikonowe), wypełniać je do około 2/3 wysokości, ponieważ masa urośnie (choć później szybko opadnie). Piec na niższej półce piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni przez około 20-25 minut lub do czasu aż na wierzchu będą ładnie rumiane Smacznego
Codzienne Gotowanie
Miodowiec z masą z kaszy manny (bez mleka i białka jaja) 329ciasto miodowe. Jest ono trochę pracochłonne i wymaga późniejszego długiego macerowania. Chciałam też, aby wszyscy mogli je jeść. Tak powstał nasz miodowiec bez mleka, na bazie mleka owsianego , bez całych jaj, jedynie z użyciem żółtek. I oczywiście na margarynie bezmlecznej. Taki miodowiec jest bardzo smaczny, w smaku niczym nie odbiega od tradycyjnego ciasta miodowego. Przepis na ciasto(...)łyżeczki kakao 1 łyżeczka margaryny bezmlecznej Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, dodać resztę składników i wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować na wymiar blaszki. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Przygotować masę - zagotować mleko owsiane z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową) wsypywać kaszę mannę. Gotować aż zgęstnieje. Jak lekko przestygnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Fatayer ze szpinakiem 191szpinaku mrożonego 1 cebula sól 1 łyżeczka zaataru Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę i smażyć ok. 5 minut. Dodać szpinak bez wcześniejszego rozmrażania. Zmniejszyć ognień i dusić, aż zmięknie. Doprawić solą. Odparować lub odlać wodę, a resztę odcisnąć, aby nie zamoczyć ciasta. Przestudzić. Podzielić na 10 części. Drożdże pokruszyć(...)trzech stron. Gotowe pierożki przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować fatayer żółtkiem wymieszanym z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 200*C. *Zaatar można kupić w sklepie z żywnością arabską. Ja zastąpiłam taką mieszanką - 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni + 4 łyżki tymianku + 1/2 łyżeczki soli
Chocolate Muffin Blog
Bazyliowy creme brulee. Z truskawkami 202bazylii (listki i łodyżki) 4 żółtka 40 g cukru kilka kropli zielonego barwnika spożwyczego nadzienie: 300 g truskawek 50 g cukru 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu dodatkowo: 7-8 łyżeczek drobnego cukru trzcinowego Bazylię posiekać. Zagotować razem z mlekiem i kremówką, odstawić na 3-4 godziny, żeby płyn przeszedł smakiem bazylii. Truskawki odszypułkować, pokroić na ćwiartki. Cukier(...)palnika, dodać barwnik, wymieszać. Krem delikatnie wlać do kokilek, zalewając truskawki. Na dnie formy położyć kuchenną ściereczkę, na niej ustawić kokilki. Formę wypełnić wodą do połowy wysokości kokilek. Piec w 140 st. C. przez 60 minut. Krem powinien być ścięty z wierzchu, ale ciągle lekko galaretowaty przy potrząśnięciu kokilką. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dlaczego jem inaczej... 248Wiele osób dziwi się dlaczego jem inaczej - wegetariańsko, wegańsko - po co? Kilka lat temu też bym się dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna(...)tego, że mi to smakuje po prostu, ale był moment, gdy zaczęłam się przestawiać na "inne" jedzenie). Dzisiaj pokrótce o kaszy gryczanej i ziemniakach. KASZA GRYCZANA Ugotowana na sypko, bez soli. Jedna z najlepszych polskich kasz. 100 g kaszy to ok: 350 kcal, 13 g białka, 70 g węglowodanów w tym 6 g błonnika (błonnik wspomaga trawienie, zmniejsza indeks
pyszne zdrowości
Babka kokosowo- cytrynowa 191Dodawać stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do masy na przemian dolewając mleko. Na samym końcu dodać skórkę i sok z cytryny oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec w temperaturze 175 stopni przez godzinę i 5 minut (sprawdzić patyczkiem(...)naturalne, całkowicie wolne od sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Wśród oferowanych przez nas produktów spożywczych znajdziesz, między innymi, odpowiednie dla wegan ksylitolowe cukierki i gumy do żucia, pyszne dżemy bez dodatku cukru i bez glutenu a także organiczne miody i mnóstwo innych słodkości. W naszym sklepie z ciekawym asortymentem zdrowej żywności są nawet pochodzące z dalekiej i egzotycznej
My simple kitchen
Pikantny bakłażan z bulgurem i jogurtem 221zaskakująca w smaku wegetariańska uczta. Polecam! Składniki: 1 bakłażan 70 g drobnego bulguru 25 g rodzynek sułtanek kilka gałązek świeżej kolendry kilka listków świeżej mięty 25 g zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych na połówki 15 g prażonych płatków migdałów 1 dymka, posiekana sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 60 g greckiego jogurtu 20 ml oliwy sól Chermoula: 1 ząbek czosnku(...)głęboko każdą połówkę w skośną kratkę, uważając, żeby nie przekroić skóry. Smarujemy bakłażana chermoulą, rozprowadzamy pastę równo po każdej połówce, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowaną stroną do góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (180 stopni C z termoobiegiem) przez około 40 minut, aż będą zupełnie miękkie. W tym czasie bulgur
Smakowity Blog Kulinarny
Wspaniały sernik 229Przepyszny sernik bez spodu! Sam ser i bakalie - to lubię najbardziej! Proponuję upiec na Święta:) Przepis z książki "Kuchnia Sióstr Sercanek" Składniki na formę o wymiarach 24 x 33 cm: 1,5 kg sera białego półtłustego; 13 jajek; 500 g cukru pudru; 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków; 100 g masła; 3 łyżki grysiku (nie gotowany); 1 cukier waniliowy(...)ziemniaki, grysik i cukier waniliowy, bakalie, ponownie wszystko razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.C, piec 1 godzinę. Po upieczeniu brzegi sernika (jeszcze gorącego) obkroić nożem. Ciasto odstawić do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu zimny sernik wyłożyć
In my kitchen
Sernik ze słonecznikiem 295ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać, Ciasto wyłożyć delikatnie na wierzch podpieczonego sernika i kontynuować pieczenie jeszcze około 20-30 minut w temperaturze 180 st.C. Masa krówkowa: 200 g masła; 1 mała puszka masy krówkowej (kajmakowej); 2 łyżki spirytusu; Masło utrzeć na puszystą masę. Cały(...)żeby ziarno przykleiło się do masy. Moje uwagi: 1. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zarobić w kulę, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany i składniki powinny połączyć się bez problemu. 2. Do masy serowej dodawałam śmietanę o zawartości tłuszczu 30%, ale myślę, że 18% -towa też może być. 3. Do odmierzania składników w przepisie używałam szklanki o pojemności
In my kitchen
Pomarańczowy puch 182Rzadko zdarza mi się przygotowywać ciasta bez zwykłej mąki, ale ta wersja nawet wyszła bardzo ciekawie. Delikatne ciasto pomarańczowe, konsystencją przypominające piankę. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki: - 200 g cukru kryształu - 200 g mąki ziemniaczanej - 2 pomarańcze - 6 jajek Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy i ścieramy delikatnie skórkę. Miąższ pomarańczy obieramy z białej skórki i błonek a następnie kroimy(...)łączymy delikatnie z masą pomarańczową. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 30 cm x 23 cm i pieczemy w 180 C przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchni
Amarantuski- zdrowe ciastka z poppingiem i bakaliami 186Dietetyczne ciasteczka, które zrobicie w 15 minut i to bez użycia miksera ! Trudno im się oprzeć i są dla tych , którzy ciągle sięgają po coś słodkiego. Zdrowe ciasteczka w kilka minutek !To mniej niż ubrać się i iść do sklepu po batona czy inne cudactwa kaloryczne i puste same w sobie. Wystarczy miska i widelec! Ciastka są z amarantusa(...)jajko- 1 szt. 1 łyżka miodu leśnego SKWORCU Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Powstanie ładnie scalona masa. Rękami formuj kulki. Następnie kulki kładz na blaszce z piepierem do pieczenia i wilgotnymi dlońmi splaszczaj każdą kulkę. Włóż do piekarnika na 10 minut. 180 stopni! Smacznego! Zdrowego! Sytego
Z Kuchni Do Kuchni
CHLEBKI TURECKIE 194nadzienie: * 1/2 czerwonej papryki bez gniazda nasiennego, pokrojonej w drobną kostkę * 2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę * pęczek tymianku, grubo posiekany * pęczek dymki pokrojonej w kostkę * 250 g mięsa mielonej baraniny * 2 łyżki oleju * 1 łyżeczka nasion czarnuszki * sól * świeżo zmielony pieprz(...)dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka
w mojej kuchni
Sernik świąteczny 337wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie, zdrowo a lekko schłodzony - o mamo! Nie ma lepszego. Sami spróbujcie! Składniki : 220 g masła 1 kg sera 8 jajek(...)Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy. Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C. Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką. Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy migdałami. Smacznego
Słodkie Przyjemności
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 243danie to taka oszukana i uproszczona wersja greckiej mussaki. Z mussaką ma właściwie wspólne tylko składniki ( i to bez sosu beszamelowego), natomiast sposób wykonania zupełnie inny. Na dodatek danie okazało się wyjątkowo mało fotogeniczne. Ale przepis zamieszczam, gdyż myślę, iż smak warzyw i jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje brak(...)jajka 250 g jogurtu naturalnego 75 g sera feta przygotowanie wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill. Bakłażan ma się tylko leciuteńko zrumienić, przewrócić na drugą stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika
Stare Gary
Najlepszy Piernik 443świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota(...)przyprawę i sodę oczyszczoną. Na niskich obrotach miksera ubijamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 4 porcje. Formę prostokątną o średnicy 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy pierwszą porcje ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Powtarzamy czynność z pozostałymi porcjami ciasta
Made By Mom And Son
1471. Czekoladowe ciasto z malinami bez jajek 255Czasem zdarza się, że brak w domu jajek, a ciasta z chęcią zjadłoby się...ale jest i na to sposób...oczywiście ciasto bez jajek..a jakie pyszne...przepis podpatrzyłam u Pincake ..polecam..ciasto robi się bardzo szybko,, mikser nie potrzebny i sprzątania nie za dużo haha....zdjęcie ciasta zrobione na drugi dzień i nie wygląda zbyt pięknie(...)obydwu misek połączyć razem i wymieszać za pomocą łyżki.Dodać połowę malin. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok 18 cm [ u mnie keksówka] wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia Saga. . Z wierzchu posypać resztą malin. Piec w 175°C przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli patyczek po wyjęciu będzie suchy od razu ciasto wyjąć
Moje domowe kucharzenie
Chleb razowy z pestkami dyni na zakwasie 185Zapraszam dzisiaj Państwa, do wspólnego wypieku chleba, takiego prawdziwego bez konserwantów, ulepszaczy i spulchniaczy. Smacznego, zdrowego i pożywnego, takiego, który nie traci świeżości przez dobrych kilka dni. Zapraszam! Składniki: Na zaczyn: - 1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego - 120 ml wody - 1/2 szklanki mąki żytniej - 2 łyżki mąki razowej pszennej Wszystkie składniki mieszamy w misce, pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin(...)keksówki) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto przekładamy do wysmarowanych olejem keksówek, do połowy blaszki. Jak ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wstawiamy do pieca. Ja swój chleb piekę w piekarniku gazowym na 4, około 1godziny 20 minut. Pozdrawiam i życzę Smacznego
SMYKWKUCHNI
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 263zarozumienia co do mojej znajomości kulinarnej powiedzieć mogę: „Nie mam dziś w języku polskim konkurencji w tym kierunku. ”. Najwięcej wrogów zaskarbiła sobie będąc do bólu szczerą. Bez żadnych oporów potrafiła wypomnieć komuś brud w domu (jeżeli zauważyła kurz na meblach - podpisywała się na nim. Taki "autograf" uznawano za niesamowitą potwarz). Na łamach "Bluszcza" potrafiła skrytykować ubiór panien(...)jedną książkę autorka mogła kupić 3 spore majątki. À propos książek: W 1858 roku własnym nakładem wydała swoją książkę: „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej
Przepisy Aleksandry
57.Słonecznie i lekko: czyli wytrawne ciasto z fasoli w nieco pikantnej wersji! 272odstawiamy na 12 - 24h. w celu jej namoczenia. Po upłynięciu tego czasu fasolę gotujemy ok. 1h we wrzącej wodzie na wolnym ogniu aż do miękkości ( pierwsze 20minut bez przykrywki, kolejno pod przykryciem). Kolejnio fasolę wraz z wrzącą wodą wylewamy na durszlak i hartujemy zimną wodą. W tym czasie suszone pomidory i ser feta kroimy w kostkę(...)pietruszki siekamy drobno. Zieleninę oraz ziarna słonecznika dodajemy do całości i finalnie doprawiamy do smaku (kurkumą, chili, solą, pieprzem) oraz ostatecznie mieszamy. Boki i dno formy do pieczenia ( u mnie 23 cm) smarujemy masłem lub innym tłuszczem. Na natłuszczoną formę wykładamy masę - górną powierzchnię wyrównujemy za pomocą łyżki lub szpatułki. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Symfonia Smaków
Grillowana pierś z kurczaka 153Sprawdzony przepis na grillowana pierś z kurczaka bez skóry i kości. Czym przyprawić i w czym zamarynować pierś kurczaka na grilla, aby była soczysta, a nie wysuszona? Dość często proste dania są najtrudniejsze w przygotowaniu, a grillowany filet jest tego doskonałym przykładem. To mięso pyszne, ale niezwykle chude, co sprawia, że czasami po zgrillowaniu okazuje się suche i nieciekawe(...)Grillowana pierś z kurczaka – przepis Przygotowanie: Pamiętaj, aby wybrać piersi podobnej wielkości, dzięki czemu równomiernie się upieką. Jeśli możesz, postaraj się kupić piersi niezbyt grube, to skróci czas pieczenia, a to z kolei wpłynie na soczystość mięsa. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzają się piersi (pojedyncze) o wadze nie większej niż 200 – 250 g. Właśnie takich użyliśmy w dzisiejszym
Kuchnia Na Wypasie
Jak wykorzystać mrożone owoce – przepisy i porady 145zbiorze – Pamiętaj, że czas jest ważny. Im mniej go upłynie od zbioru, tym mniej owoc straci cennych minerałów. Przeprowadź selekcję i wybieraj do mrożenia jedynie owoce jędrne oraz bez uszkodzonej skórki – Najważniejsze, aby owoce nie były np. nadpsute. Co więcej, jeżeli dostrzeżemy pleśń, należy taki owoc wyrzucić. Pleśń potrafi rozprzestrzeniać się wewnątrz produktu, zatem nawet odkrojenie minimalnie(...)Jednak zdarza się, że nie każdy z nas ma na to czas, chęci, czy chociażby posiada odpowiednie umiejętności. W takim przypadku bez obaw możesz sięgnąć po mrożone owoce, które znajdziesz w sklepach. Są to naturalne produkty, bez konserwantów. Wybór jest naprawdę spory i w zasadzie można znaleźć każdy rodzaj owoców, jaki chcemy. Co można zrobić z owoców mrożonych
Słodkie okruszki