Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" 195ciasta oliwą i posypujemy kruszonką. Zostawiamy placek do wyrośnięcia. Pieczemy ok 35-40 min. w temperaturze 180 stopni. Wykonanie kruszonki: Do miski wsypujemy cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miękkie masło. Wszystko razem wyrabiamy rękoma rozcierając składniki oraz tworząc grudki. Posypujemy ciasto. Czarna porzeczka Lodzi 2 kg czarnej porzeczki, 1 kg cukru Wykonanie: Owoce myjemy, czyścimy, odrywamy(...)porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakuje, wyśmienicie jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą wodą, by sięgała ok. 3 cm poniżej
kgwjanczewo
Czarna porzeczka Lodzi 179W naszej okolicy wiele gospodarstw posiada w swoich ogrodach stare odmiany tego owocu. "Czarna porzeczka Lodzi" często brała udział w wielu konkursach kulinarnych, za niepowtarzalny smak
kgwjanczewo
Nadmiar białek, i co począć z figami 199truskawek permanentny brak. Znaczy się - w sklepie można znaleźć, ale co to za truskawki...? Nie, zdecydowanie się nie nadają. I wtedy mnie oświeciło - te figi, które miały wylądować na bezie, będą przecież idealne! Pokroiłam je w dość grube plastry, i rozłożyłam na babeczkach. Okazało się to strzałem w dziesiątkę - soczyste i aromatyczne, rewelacyjnie skomponowały się z migdałowym smakiem. Eksperyment uważam(...)mieszając łyżką. Wlać masło i ekstrakt, połączyć. Masę przłożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Figi pokroić w grube plastry. W każdą babeczkę wcisnąć kawałek, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 170 st. C. przez 25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Właśnie zaczął się listopad - wierzycie w to...? Czas pędzi jak szalony, a tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb bez mąki 187południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Nasiona ze względu na ich różnorodne właściwości można stosować wiele sposobów: w całości jako dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz i chlebów bez mąki oczywiście. Zmielone łączy się z mąką przy wypieku ciat i chleba, oraz do zagęszczania zup. Po zalaniu gorącą wodą stosuje się w formie żelu. Można też stosować olej(...)wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu wymieszaj wodę z melasą i olejem. Połącz składniki obu misek, dokładnie je mieszając. Przełóż do małej keksówki, wcześniej natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 12 godzin (Na przykład na noc. Nie dłużej niż 24 godziny, nie krócej niż 2 godziny). Wstaw do piekarnika nagrzanego
Grahamka, weka i kajzerka
KARKÓWKA Z GRZYBAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 274pomidorowej zalewie. Przepis lekko zmodyfikowałam, dorzuciłam pieczarki i trochę zmieniłam proporcje zalewy. Karkówka wyszła pyszna, mięciuteńka ... spokojnie można ją jeść z samym chlebem, ale, że u mnie obiad bez ziemniaków jest obiadem straconym ... była więc z ziemniakami :)) Składniki: 1,5kg karkówki przyprawa do karkówki majeranek ostra papryka 2 cebule suszone grzyby 150g pieczarek olej Zalewa: 3 łyżki magi(...)żaroodpornym naczyniu. Na każdą warstwę położyć krążki surowej cebuli,suszone grzyby i plasterki pieczarek. Warstwy układać do wyczerpania składników. Następnie zalać wszystko zalewą. Piec w piekarniku ok. 1godz 15 min temp 180 stopni. Efekt końcowy - z dodatkiem ziemniaków: i wersja z makaronem
Walijskie Pichcenie
Kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczonymi ziemniaczkami 285Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś przedstawiam Wam świetny pomysł na obiad w wersji wegetariańskiej. Są to przepyszne kotlety z kaszy jęczmiennej z
Marta Gotuje
KOKOSANKI. 275Kokosowy zapach unosi się tu i ówdzie, słodko-lepki, egzotyczny, a zarazem tak domowy i swojski. Kokosanki, to tak naprawdę mój sposób na białka. Gdy chcę upiec bezy wiem, że to nie ma najmniejszego sensu - nikt u mnie za nimi nie przepada. Wolę więc dorzucić kilka składników, poświęcić nieco więcej czasu, ale mieć pewność, że to co upieczone, z pewnością(...)wystygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, a pod koniec ubijania dodaję po łyżeczce mąki ziemniaczanej. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, a blachę wykładam papierem do pieczenia (można ew. natłuścić i wysypać mąką). Następnie do masy kokosowej dodaję porcjami białka, delikatnie łącząc składniki w jednolitą masę. Za pomocą łyżeczek lub zwilżonych dłoni wykładam ciasto i formuję
W kuchni Karmel-itki
Zupa z cukinii z serkiem topionym 232Zupy kremowe lubimy coraz bardziej. Są pożywne i według mnie mają bardziej wyrazisty smak od tradycyjnych. Dzisiaj proponuję sezonową ponieważ w ogródku nadal rosną młode cukinie
Ala piecze i gotuje
Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) 789mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, prawdziwie paleo. Kanapka prezentuje się bardzo apetycznie, ale osobie na początku żywienia paleo, bardzo stęsknionej za smakiem chleba, chyba bardziej będzie smakowała zwykła kromka z masłem. Ten chleb paleo(...)mieszaj zbyt długo, bo ciasto stanie się gumowe. Foremkę (20×10 cm lub ciut większą) posmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem do pieczenia . Po przełożeniu ciasta fo foremki możesz je udekorować dodatkową łyżeczką siemienia lnianego. Piecz w temperaturze 180/200 stopni przez około 25 minut (aż patyczek wsadzony do środka chleba wyjdzie suchy). Po upieczeniu daj chlebowi ostygnąć, najlepiej
PaleoSMAK
Internet na zgubę i poziomkowo-różane semifreddo 258Czas ucieka mi przez palce. Godziny mijają, a ja z zachwytem wpatruję się w kolorowe obrazki. Na szczęście ciągle jeszcze potrafię wrócić do rzeczywistości. I idę do kuchni piec ciasto, którym nakarmię prawdziwych, żywych ludzi. Chyba straciłam na chwilę głowę... Dzisiaj mam dla Was przepis na jedne z najlepszych lodów, jakie zdarzyło mi się jeść. Smakują wyjątkowo(...)utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tak, żeby nie było grudek. Dodać mus owocowy, zmiksować. Partiami dodawać kremówkę, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać bezę, delikatnie połączyć. Masę przelać do formy, wyrównać wierzch. Zamrozić minimum przez 3-4 godziny. Wyjąć z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem. Smacznego! Z mojego wyczekiwanego, wolnego weekendu zrobił się
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grillowane awokado z fetą i pomidorami 138Czy Wy również lubicie niewymagające ogromu pracy przepisy? Zważając na to, że kuchnia to moje ulubione miejsce w domu to jednak czasem mam takie dni, kiedy
Be Fit Be Strong
Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami 212Idealna szarlotka dla tych,którzy unikają cukru,bo chcą się zdrowo odżywiać lub z innych powodów musieli wykluczyć ze swej diety cukier,a nie chcą pozbawiać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszne brownies czekoladowe z orzechami 146www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne brownies czekoladowe z orzechami Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70-80% 180g masła – pokrojonego na kawałki 25g kakao bez cukru 3 jajka 200g cukru (użyłam ciemnego brązowego, można użyć dowolnego, ale z ciemnym cukrem brownies ma karmelowy posmak) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g posiekanych(...)patrz FILM . Przesiać mąkę, dodać orzechy i znów krótko wymieszać mikserem. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 21cm x 21cm lub 22cm x 22cm i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 22-27 minut (nie należy długo piec, brownies ma być wilgotne, takie troszkę zakalcowate). 5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia, można podawać z lodami. Udanych wypieków
Mała Cukierenka