bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2423/3453)

Wegański makowiec 141

płodności - ponoć tarcie maku miało zapewnić pannom szybkie zamążpójście. Tradycyjny makowiec większości z nas kojarzy się z roladą z ciasta drożdżowego z nadzieniem makowym. Ja postanowiłam zrobić wersję uproszczoną - bez ciasta 😉 Wegański makowiec - przepis Do przygotowania makowca będziesz potrzebować: 200g mielonego maku, 100g nieobłuszczonego sezamu, szklankę mleczka kokosowego, 2 banany, 50g rodzynek, 50g płatków migdałowych, 200g wiórków kokosowych(...)zblendowanej masy dodaj rodzynki, płatki migdałowe, wiórki kokosowe i masę makową - wszystko dokładnie wymieszaj. 4. Gotową masę makową przełóż do foremki (ja użyłam 25cm x 25cm) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut. 5. Przygotuj polewę rozpuszczając czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej (o tym, jak to zrobić, pisałam przy okazji przepisu

Z notatnika dietetyka
Krewetki w czosnku z grilla 109

czosnku, posiekane 1/8 łyżeczki  ostrej papryki  w płatkach lub  do smaku  sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 450 g średnich surowych krewetek, obranych, bez głowy ( ok 30 szt) 1 cytryna, przekrojona w poprzek 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki przygotowanie Jeżeli używamy krewetek mrożonych, należy je rozmrozić.  Krewetki opłukać, osuszyć. Jeżeli(...)dołu, tak aby ładnie przypiekała się w miejscu przekrojenia. Obok na ruszcie ułożyć szaszłyki krewetkowe. Grillować ok 4 minut, do czasu aż krewetki będą różowe i nieprzezroczyste, W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Podawać natychmiast. Polać pozostałym masłem ( może trzeba je będzie podgrzać), posypać natką pietruszki, obok ułożyć zgrillowane cytryny. Smacznego

Stare Gary
Fasolka po bretońsku 107

samym końcu. Dodatkowo wywar mięsny soliłam wcześniej. Nie dodaję marchewki ani cebuli. Widziałam też takie wykonania, ale mięsna fasola najbardziej nam w domu odpowiada. Spokojnie można ją zawekować bez obawy, że się popsuje. Warzywa tak długo nie wytrzymają w słoiku. Jak już się wszystko  gotuje i fasola jest na wpół miękka, dolewam swojskiego przecieru z pomidorów. Na taką(...)Jest dużo delikatniejsza niż kamienna. Pieprz, papryka słodka, ciut ostrej. Dla mniej cierpliwych polecam gotową przyprawę do fasoli. Jest bardzo smaczna. Nie jeden raz jej używałam – nawet do pieczenia kurczaka. Na koniec król dania  MAJERANEK Odstawiłam fasolkę by przeszła smakiem przypraw. Moja fasolka jest dość gęsta. 3/4 objętości to ugotowana fasola i mięso a pozostałość to rzadka

Pieprzyć z Fantazją
Ślimaki z ciasta francuskiego z orzechami laskowymi 119

Szybka w przygotowaniu, słodka przekąska. Ślimaki z ciasta francuskiego z nadzieniem z orzechów laskowych, kakao, daktyli i masła - bez dodatku cukru. W sam raz na imprezę do ręki albo do śniadaniówki dla dziecka. Ślimaki z ciasta francuskiego z orzechami laskowymi Składniki: kawałek ciasta francuskiego ( ok 250 g) 100 g orzechów włoskich  6 miękkich daktyli 2 łyżeczki kakao(...)sklejenie). Ciasto zwinąć w rulon, skleić delikatnie bok i pokroić następnie na plastry o szerokości ok 1 cm. Plastry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 15-20 minut

Smaczny zeszyt
Clafoutis z wiśniami, czyli prosty deser po francusku 146

nieskomplikowany w przygotowaniu, francuski suflet, który przygotowywały francuskie mamy i babcie swoim pociechom. Ciasto jest tak proste jak ciasto na naleśniki, więc przygotuje je bez problemu nawet osoba bez specjalnych uzdolnień kulinarnych. Ciasto w piekarniku pięknie wyrasta, potem szybko opada i takie właśnie ma być – zbliżone w swej konsystencji do flanu – hiszpańskiego deseru. *Nie zapomnijcie śledzić(...)Dodaj mąkę i sól. Ostrożnie połącz całość z mlekiem, śmietaną i ekstraktem waniliowym, aż powstanie lekka, puszysta masa. Przelej masę do naczynia żaroodpornego. Napełnioną foremkę ustaw na blasze do pieczenia. Wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz, aż ciasto zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru. Odstaw deser na co najmniej 5 minut

Eat me! Fit me!
Naleśniki zapiekane z łososiem, szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami 196

baby 1 kostka sera typu feta 10-15 zielonych oliwek około 10 sztuk suszonych pomidorów 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz starta mozzarella 2 ząbki czosnku 1. Naleśniki smażymy bez dodatku cukru, za to z odrobiną soli.  2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Łososia obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wrzucamy(...)posypujemy go stratą mozzarellą i zawijamy. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. 5. Posypujemy pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i startą mozzarellą. 6. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy nasze naleśniki około 15-20 minut. Gotowe :-) Smacznego

kruche babeczki
Sałatka z serem Wielkopolskim i grzankami 171

serek topiony, ale nieco bardziej wyrazista )masa serowa. W kalendarzu dołączonym do przesyłki znalazłam przepis, którym zainspirowałam się przy robieniu tej sałatki… Była naprawdę smaczna i lekka, bez dodatku majonezu, a jedynie z marynatą na bazie oleju rydzowego i natki pietruszki. Podana z chrupiącymi grzankami zastąpi lekki obiad czy kolację. Składniki na marynatę do sera: 6 łyżek oleju (użyłam(...)sól pieprz Ser kroimy w kostkę i marynujemy w przygotowanej wcześniej marynacie. Papryki i pomidory myjemy i kroimy na połowę. Pieczarki myjemy. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy olejem z ziołami. Pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni. Studzimy. Paprykę obieramy ze skórki. Ostudzone kroimy w kostkę. Na blachę po warzywach wykładamy 3-4 kromki

Domowe ciasta
Sernikowe renifery na makowym spodzie (bez glutenu, cukru białego) 225

poprosiła o przepis na prosty sernik, który zrobi szał na stole, no i jest! Czy ktoś nie skusi się na Rudolfa z czerwonym noskiem? 😊 Serniczek jest korzenny z dodatkiem czekolady bez białego cukru Torras , na makowo-kokosowym spodzie. Precelki posłużą jako rogi (możecie użyć zwykłych, my mamy bezglutenowe) a cukierki jako noski. Oczęta natomiast możecie zastąpić czekoladowymi groszkami(...)wymieszać, dodać rozmieszane jajko z ok 1/2 szkl. wody lub mleka. Całość zagnieść, można dodać więcej wody/mleka aby ciasto nie było suche. 2. Ciastem wyłożyć spód tortownicy i wyrównać. Piec w 170’C ok 15-20 minut do zarumienienia, wystudzić. CZEKOLADOWY SERNIK 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 4. Ser, twaróg, rozpuszczoną czekoladę i kakao zblendować na gładką masę

Candy Pandas
OWSIANO - JAGLANE CIASTECZKA FIT OREO 134

smaczne, bardzo zdrowe, czyli tak jak lubię. Ciastka z płatków owsianych i kaszy jaglanej osłodzone pianką z daktyli, połączone kokosowym nadzieniem . Moje dzieciaki zjadają je bardzo chętnie, a ja bez wyrzutów sumienia osładzam sobie nimi chwilę z kawą, nie martwiąc się o zbędne kalorie. SKŁADNIKI NA CIASTKA: 100 g daktyli suszonych 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki suchej(...)lodówki      6. gdy ciasto trochę stwardnieje formuje równe kuleczki i rozpłaszczam je między dwoma                  kawałkami papieru do pieczenia (ciasto jest trochę klejące)      7. wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na 15 minut. NADZIENIE DO CIASTEK: 200 g.  wiórków kokosowych

Upiecz sobie babeczkę
Ciasto z Truskawkami i Musli 277

musli, dzięki niemu przygotowałam wspaniałą, chrupiącą kruszonkę. Przepis powstał przy współpracy z marką Mixit . Na e-shopie Mixit.pl znajdziecie gotowe mixy musli, kasz, suszonych owoców i orzeszków, zdrowe batoniki bez dodatku cukru, produkty dla wegan. Co najważniejsze, możecie sami skomponować własne mieszanki musli i kasz. Mam dla Was kod rabatowy: „ MalaCukierenka ”, który daje 10% zniżki na każde zakupy(...)powinny być w temperaturze pokojowej: 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 5 jajek 310g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30g liofilizowanych owoców, użyłam mieszanki „Duże chrupiące owoce” z mixit.pl 600g pokrojonych truskawek Kruszonka: 1. Do miski przełożyć składniki na kruszonkę i rozcierać palcami, aż powstaną wilgotne okruchy ( patrz

Mała Cukierenka
Ciasteczka zbożowe nadziewane kokosem i daktylami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański) 208

ziaren lnu/chia -50g sezamu -80g daktyli (żurawina/morele w wersji jasnej) -70g oleju kokosowego -około 200ml gorącej wody -3 kopiaste łyżki kakao (wersja jasna bez kakao) -ksylitol lub inna substancja słodząca (można też dodać dwie miarki ulubionej odżywki białkowej) *można dodać cynamon lub inne przyprawy Nadzienie i polewa -wersja kakaowa: masło kokosowe -wersja jasna: daktyle (namoczone(...)Jeżeli masa jest za sucha to dolać więcej wody. Formować ciastka z wgłębieniem (zrobiłyśmy to za pomocą ringo i szerokiej nakrętki od butelki np. po smoothie do wyciskania dziury). Piec w 180°C przez 15-20 minut. Mus kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej i wypełnić nim ostygnięte ciastka. Jasne ciasteczka wypełnić musem daktylowym. Kiedy masło stężeje polać rozpuszczoną gorzką czekoladą

Candy Pandas
Szarlotka sypana 213

Przepis, który chciałam wypróbować już dawno i  który w końcu doczekał się wykonania ;). Od kiedy pierwszy raz się z nim zetknęłam bardzo mnie intrygował. Bez zagniatania? Wystarczy po prostu suche składniki ułożyć w formie na przemian z jabłkami? Czy to w ogóle ma szansę się udać? Okazuje się, że tak i że do tego smakuje wybornie :). Warunek - trzeba(...)szklanki mąki pszennej tortowej 2 szklanki kaszy manny 1,5 szklanki cukru ( u mnie 0,5 szklanki to cukier brązowy ) 250 g masła 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia około 2,5 kg jabłek, najlepiej odmiany kwaśnej pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) cynamon  Wykonanie: Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać

Opowieści z piekarnika
Wielkanocna babka z białek 247

Jeśli chodzi o samą babkę, to powiem Wam, że nie było to moje pierwsze podejście do niej. Próbowałam już kilka przepisów, ale za każdym razem była sucha i bez "przepitki" nie do zjedzenia. Stąd też nie ma jej na blogu. Tym razem w końcu się udało, o czym świadczy fakt, że cała poszła w jeden dzień ;) W zjedzeniu pomógł(...)Kuchnia w czekoladzie . Składniki na tradycyjną foremkę:   400g białek 200g cukru kryształu 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 250g masła 180ml ciepłego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400g mąki pszennej Szczypta soli Sok z połowy pomarańczy Lukier: Sok z połowy pomarańczy ¾ szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Białka przekładamy do dużej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Sernik puszysty z kaszą manną 200

Witajcie :) Lubię eksperymentować w kuchni i modyfikować przepisy, ostatnio pokombinowałam tak z sernikiem.   Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszny puszysty sernik, bez kleistego budyniu lub mąki ziemniaczanej.Ostatnio moi goście go degustowali i nikt nie wyczuł kaszy ale najważniejsze że wszystkim smakował :) Zapraszam do wypróbowania bo warto :) Składniki : 2 kg sera z wiaderka President 1,5 szklanki cukru(...)ucieramy.Do utartych żółtek dodajemy stopniowo ser i kaszę manę, ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do sera, delikatnie mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy herbatniki, na herbatniki wylewamy ser i wyrównujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około 50 minut, gdy sernik lekko popęka

Sama słodycz i szczypta chili
Czekoladowa bombka z winną galaretką 153

szczególnej porze to i desery muszą być wyjątkowe. Uwielbiam zaskakiwać najbliższych i tak będzie tym razem. To bombka, w której przygotowanie włożyłam całe serce. Co prawda nie obyło się bez sprzątania kuchni, gdzie pękł mi pierwszy balonik wysmarowany czekoladą. Jednak było warto dla takiego smaku! Na Święta przygotuję identyczną i razem moim P. zjemy wspólnie cały środek! Czekoladę(...)garnek z gotująca się wodą . Delikatnie studzimy. Gorąca spowoduje, że balonik pęknie. Pędzelkiem nakładamy pierwsza warstwę czekolady na większą połowę balonika. Bombkę układamy na rozsmarowanej czekoladzie na papierze do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie nakładamy kolejną warstwę czekolady. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Za ostatnim razem całą bombkę obsypujemy karmelową posypką.  Bombkę chłodzimy

VioletoweKucharzenie