Ciasto bez dna. Szybki deser z owoców zapieczonych pod kruszonką. Tym razem w wersji całkowicie bezglutenowej. A w roli głównej pyszny, młody agrest. Agrest i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Agrest trzeba oskubać z twardych ogonków i pozbawić suchych końcówek. Małe owoce agrestu zostawiamy w całości- zmiękną i puszczą sok dopiero podczas pieczenia. Owoce
Karo in the Kitchendekoracji (u mnie migdały i czekolada) Wykonanie ciasta: Masło posiekać z mąką (krupczatką + pszenną), solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtko wraz ze śmietaną. Dosypać proszek do pieczenia. Ciasto zagnieść - starać się to zrobić sprawnie i szybko, by nadmiernie nie ogrzać ciasta rękami. Gdy składniki się połączą owinąć ciasto folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum(...)widelcem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyciągnąć gdy się zarumieni. Spód wystudzić, a następnie wypełnić masą. Wykonanie masy: Rozpuścić masło. Zmiksować mleko w proszku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wrzącą wodę i rozpuszczone masło. Całość zmiksować. Od razu nakładać na upieczony spód mazurka.Gdy masa zastygnie ozdobić wg własnego pomysłu lub pozostawić bez ozdób
Mania Wypiekaniapieczenia i stevię / cukier. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy. Następnie dodać jagody i również delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnie, delikatnie ją natłuścić (używam teflonowej i nie dodawałam tłuszczu) i smażyć placki - 1 łyżka = 1 placek. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie domowe masło migdałowe . Smacznego! :) Wartość odżywcza porcji (bez dodatków): Przepis
chili & sugarbez dodatku cukru) 3 łyżki startego domowego sera żółtego light 4 łyżeczki domowego majonezu light 3 łyżeczki jogurtu naturalnego sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Kurczaka obsypujemy solą i pieprzem (oraz naszymi ulubionymi przyprawami, ja dałam zioła prowansaldzkie), możemy włożyć go na około godzinę do lodówki, żeby się lekko zamarynował, ale nie jest to konieczne pieczemy(...)kruszonki, 5. Ulubione warzywo? tu jest podobnie jak z ciastami, niewiele jest warzyw których nie lubię 6. Twoje ulubione świeże zioła w kuchni to ? oregano 7. Gotowanie czy pieczenie? pieczenie 8. Ulubiona pora roku ? LATO ! kocham ciepełko, wakacje, a do tego w pierwszy dzień lata mam urodziny ;) 9. Jaki owoc lubisz najbardziej ? truskawki <3 10. Pieczywo ciemne
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćczekolady bez dodatku cukru 1/4 szklanki mleka aromat karmelowy wiórki kokosa do posypania Sposób przygotowania: Banana blendujemy na miazgę i dodajemy do pozostałych składników na spód dokładnie ugniatamy ciasto rękami aż będzie tworzyć jednolitą zbitą kulę :) owijamy ciasto folią aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki po tym czasie wyklejamy równomiernie ciastem wyłożoną papierem do pieczenia formę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet obrane z ości filety opłukać i na durszlaku zostawić do odcieknięcia wody w misce wymieszać śledzie z kucharkiem, sokiem cytryny i zostawić na całą noc w lodówce przed pieczeniem śledzie
W Mojej Kuchni Lubięlandrynki bez nadzienia ( zrobiłam z nich witraże w oknach) wstążeczka cukierki , pierniczki i inne do dekoracji Sposób przygotowania: Masło rozpuszczam wraz z miodem i studzę (nie może być za gorące, żeby nie ścięło nam jaj). Dodaję mąkę, jaja i przyprawę do piernika. Całość wyrabiam i odstawiam do lodówki na 2 godzinki. Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia podsypanego
Wielki apetytskładników. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu rozsypać borówki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny) . Sernik wyciągnąć z pieca i zostawić do ostudzenia (sernik lekko opadnie) . Wyjąć z formy po dokładnym ostudzeniu (nożem(...)którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku mojego piekarnika, ustawienie na pokrętle np. 180°C dawało mi temperaturę 190-195°C! Dlatego jeśli macie możliwość to sprawdźcie, jaka temperatura panuje u Was piecu i czy przypadkiem Wasze piekarniki nie pieką zbyt mocno. Ja w przypadku pieczenia tego sernika z borówkami ustawiam pokrętło swojego piekarnika
Moja DelicjaBardzo często robię domowe wędlinki. Dzięki temu wiem co jem i mogę doprawić po swojemu. Robię różne pieczenie z mięska mielonego, wędlinkę gotowaną, pieczoną i wędzoną - wszystkie przepisy znajdziecie tutaj . Jakiś czas temu natrafiłam na ten przepis i postanowiłam wypróbować. Kiełbaskę zrobiłam z wiekszej ilości składników i doprawiłam dużą ilością czosnku i majeranku. Na pewno wędlinka ta zagości(...)stałe tym bradziej, że ma tak długi termin przydatności. składniki: 900 g łopatki wieprzowej 600 g boczku bez skóry ( mój był raczej chudy) 5-6 dużych ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 180 ml wody Łopatkę i boczek zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać przeciśnięte przez praskę
Monia miesza i gotujeprzyprawą do piernika i zagnieść delikatnie. Podzielić ciasto na 3 części i wyłożyć nim 3 blaszki o wymiarach 37×26 cm (blaszki wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia). Każdy z placków piec 15 minut w 180 st. C. Wystudzić. Masa budyniowa: 3 szkl mleka 3/4 szkl cukru 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 jajka 5 czubatych łyżek mąki(...)ziemniaczanej 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka zagotować z cukrami i masłem. Jajka utrzeć z obiema mąkami i szklanką mleka na gładką, płynną masę bez grudek. Gdy mleko się zagotuje wlać zmiksowaną masę do mleka i energicznie mieszać do momentu zagotowania. Masę zdjąć z ognia i mikserem krótko zmiksować póki masa jest gorąca. Wtedy stanie się jedwabista
kuchcikowniamorska 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 8 kromek bułki wrocławskiej 1 łyżka masła Przygotowanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastr y. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim pokrojoną dynię, skropić oliwą, posypać solą i tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około(...)Pora umyć pokroić w plastry. W patelni rozpuścić masło, wrzucić na nie pora i dusić do momentu aż będzie szklisty. W garnku zagotować bulion, dorzucić pora, dynię bez skóry, różyczki brokuła, rozmaryn i tymianek. Doprawić solą i gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć zioła , doprawić gałką muszkatołową, lekko przestudzić, dodać śmietanę i zmiksować. Bułkę pokroić
Gosia gotujebył bez cukru) 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo owoce groszki czekoladowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć nimi wysmarowane tłuszczem foremki. Spód babeczek nakłuć widelcem. Babeczki piec w piekarniku
Kuchnia w opałachsłodki (w oryginale bazuje na serkach homogenizowanych i aż 6 jajkach, u mnie mniej jajek plus ser mascarpone). Uwaga na owoce, które mają tendencję do puszczania soku w trakcie pieczenia. Tak się stało z borówkami, które zabarwiły ciasto na siny kolor, ale od czego mamy tony cukru pudru ;) Składniki: ciasto 250g mąki pszennej tortowej 120g schłodzonego masła 100g cukru(...)ciasto się piecze można ubić pianę z białek z cukrem. Kiedy tarta się podpiekła wyjmujemy ją i układamy na niej owoce. Na koniec możemy posmarować ją pianą z białek - grubo, cienko, kleksy, jak kto woli. Ja zrobiłam bardzo cienką, prawie niewidoczną pod cukrem pudrem warstwę, której trochę zaszkodziły wodniste borówki. Wkładamy ponownie do piekarnika do czasu aż beza się upiecze
W kuchni wieczorempieczeniem wymieszać i podpiec w piekarniku. Jeśli macie przegrzebki mrożone( wraz z muszlami) to wystarczy je rozmrozić i postępować wg przepisu. Natomiast gdy kupicie swieże należy się z nimi trochę ”pobawić”- otworzyć, oczyścić i wypłukać, aby podczas degustacji nie natrafić na niespodziankę w postaci zgrzytającego piasku. O świeżosci przegrzebków świadczy kolor, powinien być jasno kremowy, bez
Mia Cucina Sofietaproszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Dodajemy aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką z ciastem. Dodajemy 2/3 wiśni i skórki pomarańczy. Mieszamy. Wkładamy ciasto do keksówki i w ciasto wkładamy resztę wiśni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 30-40 minut(...)dodatkiem mleka i cukru, energicznie mieszając. Gotową, gorąca polewę polewamy ciasto i czekamy aż stężeje. Spajki i murzynek z wisniami Białka mieszamy z ciastem Murzynek po upieczeniu bez polewy
Bon Appetit Małgorzaty