Często w listopadzie piekę pierniki. Trochę z powodu oczekiwania na Święta, trochę z powodu wspaniałego zapachu w domu, a trochę dlatego, że mam po prostu ochotę na coś słodkiego. Ten przepis na piernik, łączy w sobie to co jesień ma dobrego – jabłka i orzechy, ze smakiem piernika. Dzisiaj piernik z dodatkiem jabłek. Miękki i wilgotny. W środku dżem(...)sobie podobny do nieco do piernika marchwiowego, który jednak w smaku jest bardziej klasyczny. A przepis na niego wkrótce będzie dostępny na blogu. Piernik możecie serwować tak jak lubicie, bez żadnych dodatków lub z polewą czekoladową albo cukrem pudrem. Ja do środka dałam domowy dżem z czarnej porzeczki, ale sprawdzi się dowolny smak. Polecam również eksperymenty z różnymi rodzajami
Mieszam w GarnkuKolejno wszystkie składniki wraz z ugotowanymi batatami zmiksuj na jednolitą masę (użyłam malaksera). Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma 21,5 x 21,5 cm) i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika. Piecz z termoobiegiem przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyciągnij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia(...)kakao. Tylko delikatnie podgrzej, do momentu rozpuszczenia oleju. Całość energicznie mieszaj. Dodaj teraz proszek maca i ponownie dokładnie wymieszaj. Ostudzoną polewą polej wierzch brownie. Wartość odżywcza całego ciasta (bez polewy): energia: 3370 kcal węglowodany: 414 g w tym cukry: 101 g białko: 62 g tłuszcz: 164 g błonnik: 50,5 g Wartość odżywcza polewy: energia: 674 kcal węglowodany
Zdrowie na języku :Prozmiar 22 cm (rozmiar tortownicy) drugi 18 cm (średnica tortownicy) Biszkopty białe. W środku przełożone kremem waniliowym z mascarpone i malinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką. Zestaw (czyli pastę cukrową i formę silikonową) do robienia koronek kupiłam w angielskiej sieci sklepów Range w UK. Pierwszy biszkopt(...)przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły. Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 20 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDzięki temu można spokojnie używać jej do pieczenia potraw w piekarniku. Odpinana rączka to dodatkowa zaleta patelni. Zajmuje ona zdecydowanie mniej miejsca w szafce lub zmywarce. Rączki wykonane są z materiału odpornego na temperatury nawet do 250 stopni ale dzięki systemowi clik-by-clik można je wypiąć na czas pieczenia i zimnym uchwytem wyjąć gorącą patelnię(...)Tytanowo-diamentowa powłoka zapewnia jej długą żywotność. Firma zapewnia 25 lat gwarancji na swoje patelnie! Nano kompozytowa powłoka pozwala przygotować potrawy z minimalną ilością tłuszczu lub nawet zupełnie bez jego dodatku. Dzięki temu potrawy przygotowane w patelniach WOLL są dużo zdrowsze. Patelnia szybko i równomiernie się nagrzewa, długo utrzymuje ciepło, dzięki czemu można zaoszczędzić sporo energii. Jeśli jesteście
Smakołyki Asifalę upałów, bo uwielbiam te musujące bąbelki. Coś wspaniałego Na szczęście nie zapomniałam o moich ukochanych skórkach pomarańczowych. W pobliskich sklepach ich ciągle brakuje, a na Frisco.pl bez problemu je znalazłam To mój ulubiony dodatek do ciast, dlatego zamówiłam ich mały zapas. Dzięki czemu mogę Was dziś zaprosić na kolejny pyszny przepis – babkę z dużą ilością pomarańczowej skórki(...)prosta i szybka w przygotowaniu. Spróbujcie. Składniki: 5 jajek klasy M (najlepiej wiejskich, dodają ciastu koloru) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 szklanki mąki pszennej 13/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju aromat pomarańczowy (około 5 kropel) 4 pełne łyżki skórki pomarańczowej szczypta soli tłuszcz do wysmarowania keksówki + np. kasza manna do obsypania Na lukier
Słodkie okruszkichyba, że takiej prawdziwej w pizzerii w Neapolu… ;) Uwielbiam za to różne wariacje na jej temat, które nie tylko świetnie smakują ale przy okazji są dużo zdrowszą wersją, bez białej mąki czy tony sera. Eksperymentowałam już z bardzo różnymi wersjami spodów do pizzy i opcjami przygotowania – czy to w piekarniku czy na patelni. Może przygotuję kiedyś wpis poświęcony wszystkim(...)pozbawiona glutenu, a więc dla osób z nietolerancją jest świetnym rozwiązaniem. Pizzę można zrobić zarówno w wersji z jajkiem jak i wegańskiej, zastępując jajko siemieniem lnianym. Przy odpowiednim czasie pieczenia pizza jest fajnie chrupiąca, nie rozpada się, można ją łatwo podzielić na kawałki. Dodatek oregano i bazylii nada jej iście włoski smak. Dodatki do pizzy to już pole
HealthyCreationsczasie nawlekania i wtedy można je wykorzystać do mniejszego rozmiaru “orzechowej kiełbaski”. Przy nawlekaniu ważne jest, aby zostawić wystarczającą długość nitki, żeby można było bezpiecznie zamoczyć ją w syropie (bez poparzenia sobie palców) i potem powiesić. Co do długości naszej “orzechowej kiełbasy” – to według gustu i wytrzymałości nici – ja widziałam zdjęcia sharots o długości ponad metra(...)domu rodzina nie mogła się doczekać i już po minięciu pierwsze doby zaczęliśmy je kosztować Ale zostawiłam je na dwa dni wiszące. Potem zawinęłam indywidualnie w papier do pieczenia i włożyłam do szafki. Jeszcze jedna uwaga: w niektórych regionalnych wersjach sharots kilkakrotnie za zanurza się w syropie. Innymi słowy, gdy wyschnie nasz kiełbasa, to ponownie zanurza się
Lamarida.plpączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej fit 😉 Składniki: 1 szklanka mleka 50 g drożdży 1 łyżka(...)Pączki: Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1,5 cm i wycinamy krążki wielkości ok. 7-8 cm. Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min., aż urosną. Po tym czasie, wierzch bułeczek smarujemy rozmąconym białkiem i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Kuchnia MagdaLenyMiędzynarodowy Dzień Chleba. Z tej okazji przygotowałam dla Was nowe przepisy. Ten dzień świętuję systematycznie, ponieważ przynajmniej raz w tygodniu piekę w swojej kuchni chleb. Różne są to chleby: na drożdżach, na zakwasie, mieszam różne rodzaje mąk. Przygodę z pieczeniem chleba zaczęłam na początku pandemii, tuż przed lockdownem w 2020 r. Wtedy nastawiłam swój pierwszy zakwas, o który dbam(...)stopni C w opcji góra-dół. 2. Odważyć potrzebną ilość zakwasu pozostałego po odrzuceniu przy dokarmianiu. 3. Dodać mąkę. 4. Wlać 3 łyżki oliwy. 5. Dodać przyprawy (bez soli). 6. Zacząć mieszać aż do połączenia składników. Uwaga: jeśli macie płynny zakwas, może nie trzeba będzie dodawać wody; mój zakwas jest „sztywny”, gęsty i mało w nim płynu
W mojej kuchniPieczone pierogi z drobiowym farszem to pomysł na prosty i pyszny obiad. Takie pieczone pierogi są nie tylko smaczne, ale też proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Ciasto na pierogi nie wymaga wyrastania, a sam farsz można przygotować w kilka chwil, jeśli skorzystacie z mojego dzisiejszego pomysłu. Takie pieczone pierogi można śmiało podać na obiad, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach(...)Składniki na ciasto zagniatamy w misce. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blat lub mate podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto (nie za cienko). Wycinamy kółka w każde nakładamy farszu i zlepiamy nasze pierogi. Jak zrobić szybki farsz: Pasztet przekładamy
Słodkie okruszkiupiec coś pysznego. Już jakiś czas temu wypatrzyłam u Ani z bloga Kucharnia te apetyczne chlebki. Uwielbiam wszelkiego rodzaju wytrawne wypieki. Na blogu pojawiły się już focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem , focaccia z oliwkami i z suszonymi pomidorami . Teraz przyszła pora na steccę. Oczywiście nie muszę dodawać, że nie pozwoliliśmy jej do końca wystygnąć... Stecca, czyli włoskie chlebki(...)łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki drożdży instant 1,5 szklanki wody Dodatki: oliwa z oliwek do smarowania 2 małe okrągłe cukinie 2 garści czarnych oliwek bez pestek suszone oregano sól morska gruba świeży rozmaryn Wykonanie: Do sporej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże i mieszamy, aby się całkiem rozpuściły. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy
Kulinarne przygody Gatityprzepyszny i puszysty, że koniecznie musicie go spróbować. Składniki: 35 g mąki gryczanej (Jadłosfera) 15 g mąki kokosowej 1 łyżeczka erytrytolu (Jadłosfera) 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 łyżeczki oleju kokosowego 80 ml mleka lub napoju roślinnego ( u mnie ryżowo-waniliowy Jadłosfera) dodatki: krem daktylowo-czekoladowy (Jadłosfera), jogurt typu greckiego, mus mango-chilli(...)sobą wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Wlej masę i smaż pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia, przez około 2-3 minuty. Podawaj z dodatkami. Wartości odżywcze dla 1 porcji (bez dodatków): energia: 312 kcal białko: 14 g tłuszcze: 12 g węglowodany
Zdrowie na języku :Pwyśmienita, domowa konfitura lub np. kajmak. Często spotykane było też orzechowe czy pomarańczowe nadzienie. Natomiast wierzch stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet kilkanaście i koniecznie każdy inny. Taka tradycja na dobre zakorzeniła się w Polsce w XVII wieku, a przywędrować mogła do nas ze wschodu, prawdopodobnie z Turcji. Rzeczywiście(...)jajka na twardo, białka zjeść, a żółtka wykorzystać do mazurka, ale wtedy pozbawiamy się możliwości wykorzystania w inny sposób surowych białek. Jeśli chcemy je wykorzystać do świątecznej baby lub bezy, potrzeba trochę więcej zachodu, ale wydaje mi się, że warto. Jajka należy wbić na talerz, uważając, by nie uszkodzić żółtka. Następnie delikatnie, łyżką przenosimy same żółtka do gotującej się wody
Ratunku obiadskrzydełek odcinam, bo podczas pieczenia bardzo szybko się przypalają. Ze środka zebrałam nadmiar tłuszczu (jeśli jest). Kaczkę bardzo dokładnie natarłam wewnątrz i zewnątrz solą a następnie majerankiem. Majeranek jest tutaj dominującą przyprawą i nie należy go oszczędzać. Niech kaczka pięknie pachnie. Do środka tuszki wcisnęłam trochę soku z cytryny. Tak przygotowaną kaczkę można piec od razu, ale ja zawinęłam(...)nadziana zaszyłam otwory z obu stron bawełnianą nitką. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C. Dno brytfanki wysmarowałam smalcem. Włożyłam kaczkę plecami do spodu i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (bez przykrycia). Po około 30 minutach nakłułam kaczkę ostrym nożem w kilku miejscach, żeby tłuszcz który się wytapia miał miejsce ujścia. Co 15 minut polewałam kaczkę wytopionym tłuszczem. Następnie
Kuchnia u Krysi