bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1699/3453)

Racuszki jaglane z jabłkiem 195

pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jabłko cynamon Jabłko obieramy kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę w plasterki, oprószamy cynamonem i odstawiamy na chwilę. W misce roztrzepujemy jaja z jogurtem, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i miód, mieszamy. Wsypujemy mąki oraz proszek i ponownie całość mieszamy. Dodajemy jabłko. Ja smażyłam bez tłuszczu na złoty kolor

Cynamonowe szczęście
Niedługo wakacje, a tym czasem… 179

pesto. Uwielbiam marynować mięso w pesto, bez różnicy czy jest to pesto czerwone czy zielone . Pesto uwielbiam! Smaruję nim kanapki, dodaję do makaronu, twarożku i marynuję mięso na grilla . Schabowe w pesto to cienkie kotlety, które potrzebuję dosłownie parę minut na grillu. Są aromatyczne i soczyste. Schabowe z grilla trzeba po prostu piec krótko, bo inaczej będzie podeszwa(...)grilla takie pesto idzie u mnie jak woda. Schabowe z pesto czy inne mięso zawsze się sprawdzą na grilla. Polecam! Schabowe z pesto 4 porcje 8 cienkich kotletów schabowych bez kości, około 600 g 100 ml domowego pesto, np. z jarmużu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Przystawki

codojedzenia
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 152

kruszonki), a mimo to jest ciastem przepysznym, szczególnie w dniu pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe. Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca równocześnie z ich pojawieniem się w moim domu. Dzięki temu po przekroczeniu(...)ciepłe miejsce bez przeciągów (ja wstawiam do zimnego piekarnika, z włączoną żarówką) . Przygotuj kruszonkę . Rozetrzyj między palcami mąkę z cukrem i zimnym masłem. Przykryj i wstaw do lodówki do czasu, aż będzie potrzebna. 50 g mąki pszennej 35 g cukru 30 g zimnego masła Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 214

kruszonki), a mimo to jest ciastem przepysznym, szczególnie w dniu pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe. Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca równocześnie z ich pojawieniem się w moim domu. Dzięki temu po przekroczeniu(...)ciepłe miejsce bez przeciągów (ja wstawiam do zimnego piekarnika, z włączoną żarówką) . Przygotuj kruszonkę . Rozetrzyj między palcami mąkę z cukrem i zimnym masłem. Przykryj i wstaw do lodówki do czasu, aż będzie potrzebna. 50 g mąki pszennej 35 g cukru 30 g zimnego masła Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik

Moja Delicja
KAKAOWE MUFFINY / BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY – 0,85 zł 407

pojedynczny arkusz papieru do pieczenia lub śniadaniowego + szklanka na środek i zaginamy to wszystko w ręce aby przybrało kształt szklanki. Wyciągamy szklankę i foremka gotowa! Oto nasza wersja: MUFFINY – PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: zaczynamy od ustawienia go na 200 stopni, opcja góra i dół, BEZ TERMOOBIEGU – podobno źle wpływa na wypiek muffinów. 2. SKŁADNIKI SUCHE (3 min): posiekajcie(...)zbyt długo, ponieważ gluten od nadmiernego mieszania nie pozwoli wyrosnąć babeczkom. 5. FOREMKI (3 min): gotowe ciasto przelewamy do domowych papilotek na ok. ¾ wysokości, nie więcej, ponieważ wyrosną podczas pieczenia. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni Celsjusza na środkowym ruszcie. 6. PODANIE: kiedy muffinki się upieką, wyciągamy je z piekarnika

Nerds Kitchen
Sól - jaką wybrać i do czego stosować 262

Maldon (hrabstwo Essex, Wielka Brytania)  prawie dwa tysiące lat temu przez niewolników jednego z dowódców legionów rzymskich. Charakteryzuje się płaskimi kryształkami soli. Ma krystalicznie czysty morki smak, bez efektu goryczki, dzięki czemu idealnie podkreśla smak drobiu, czerwonego mięsa, sosów i dipów oraz zup. Należy ją stosować na krótko przed serwowaniem potrawy. W sklepie Kuchnie Świata znalazłam Maldon(...)Używana jest do sosów typu winegret, ryb, marynat mięsnych oraz potraw pieczonych w skorupie solnej. Sól warzona to rafinowana czyli poddawana procesowi oczyszczania z zanieczyszczeń i.... minerałów sól kamienna. W wyniku oczyszczania otrzymujemy czysty chlorek sodu -  NaCl. Jej jedynymi zaletami są walory smakowe czyli słony smak bez żadnej goryczki i piękny biały kolor Czasami jest wzbogaca związkami jodu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
JABŁECZNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ 170

Składniki ciasta na tortownicę 24 cm:  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g margaryny 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy półkruche ciasto, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki(...)Jabłka prażone :  4-5 winne jabłka 3 łyżki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej cynamon do smaku Jabłka obieramy, kroimy na kawałki ( bez gniazd nasiennych ), przekładamy do garnka łącznie z cukrem i prużymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy jabłka są już miękkie, zakręcamy gaz i doprawiamy do smaku cynamonem. Po całkowitym ostygnięciu dodajemy mąkę ziemniaczaną

Kulinarne Fantazje Marioli
Szarlotka żydowska 210

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 140 g miękkiej margaryny + do wysmarowania tortownicy (dałam masło) 140 g cukru (dałam 110) +3-4 łyżki do posłodzenia jabłek oraz do posypania wierzchu  2 jajka o temperaturze pokojowej, lekko roztrzepane 1 łyżeczka esencji waniliowej (dałam ekstrakt) 1 kg kwaśnych, winnych jabłek obranych i bez gniazd nasiennych, starta skórka(...)skórkę i sok z pomarańczy, posłodzić trzema lub czterema łyżkami cukru (lub wg uznania) i odstawić. Piekarnik nagrzać do 160°C. Tortownicę natłuścić masłem, wyłożyć (przynajmniej dno) papierem do pieczenia i ponownie natłuścić. 2. Margarynę utrzeć z cukrem do białości (ok. 5 minut), dodawać po łyżce roztrzepane jajka i za każdym razem dokładnie miksować. Do ubitej masy dodać mąkę

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto bananowe z czekoladą 193

masła 1 łyżeczka sody 1,5 szklanki mąki pszennej 25 g czekolady – użyłam czekolady cukierniczej  70% Pantagruel Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Banany obieramy i rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy jajko, znów mieszamy. Kolejno dodajemy startą na małych oczkach czekoladę. Następnie dodajemy przestudzone rozpuszczone masło i mąkę(...)mąkę warto wcześniej przesiać). Wszystko mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do foremki (standardowa keksówka, u mnie wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką, ale można ją również wyłożyć papierem do pieczenia). Rady: Wierzch ciasta warto delikatnie naciąć wzdłuż na środku (w ten sposób będziemy kontrolować pęknięcie, ja dziś tego nie zrobiłam). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy

Słodkie okruszki
Serniczkowe muffiny na korzennym spodzie 183

oknem pada śnieg, skupia się cała kwintesencja świąt. Przy okazji pieczenia i gotowania, toczymy długie rozmowy, zarówno na poważne, jak i luźne tematy. Dzięki temu mamy czas dla siebie, którego na co dzień po prostu nam brakuje. I to jest właśnie najcenniejsze - że bez pośpiechu, w obawie, ze nie zdążymy tam i tu, możemy wspólnie się pośmiać, powspominać(...)powstały grudki.  Kiedy masa będzie gotowa, przekładamy ją do papilotek, na ciasteczkowe spody. Najlepiej nakładać po 3 łyżki masy, wtedy serniczki najlepiej rosną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 min, Po tym czasie. sprawdzamy, czy babeczki urosły, jeśli tak są gotowe, jeśli nie, zostawiamy je w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 5 min. Wyciągamy i studzimy. Dopiero wówczas zabieramy

Kuchnia od dwojga
Tarta ze szpinakiem i pieczonym łososiem 217

Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, zarówno te słodkie, jak i te bardziej wytrawne. Już samo przygotowanie ciasta sprawia mi dużo przyjemności :) Dziś chciałam polecić Wam tartę ze szpinakiem oraz pieczonym łososiem zatopionymi w mleczno-śmietanowo-maślanym sosie. Kruchy spód z dodatkiem parmezanu po brzegi wypełniony jest szpinakowo- łososiowym nadzieniem, które jest niesamowicie delikatne, kremowe, po prostu rozpływające się w ustach. Dodatkowo(...)minut do lodówki. Piekarnik z kolei rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Po tym czasie na cieście układamy arkusz papieru do pieczenia, na który wsypujemy fasolę (przeznaczoną do obciążania ciasta lub kulki ceramiczne). Ciasto pieczemy przez 15 minut, następnie wyjmujemy je z piekarnika, zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i ponownie wstawiamy na 5 minut. Farsz: Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy

MyCookBook.pl
szynka pieczona 200

Szynka pieczona Gotowa pieczona szynka składniki danie dla 6-8 osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej szynki wieprzowej   marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta papryki ostrej szczypta pieprzu czarnego 3 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego Sposób przygotowania:  ząbki czosnku obieramy(...)niej zamarynowaną szynkę i całość na pół godziny, bez przykrywki przekładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni. Następnie  nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc szynkę dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając  mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy na gorąco

Miód i pieprz
Chałka z kruszonką 130

samej kruszonki niech pierwszy podniesie rękę :) Niedziela w domu więc pieczenie weszło nam w krew. Ciasta całego nie zjemy, za to chałkę spokojnie uda nam się pochłonąć w dwa dni. Dlatego padło na nią. W Thermomixie robi się właściwie sama, my musimy jej trochę pomóc. Oczywiście można zrobić bez pomocy Thermomixa - należy ręcznie wyrobić ciasto :) Przepis jest niby(...)dodać mąkę i sól - wyrobić czas 3 min/ poz Interwał pozostawić w naczyniu miskującym do wyrośnięcia na ok 30 min (najlepiej jak nie będzie przeciągów ;)) blachę wyłożyć papierem do pieczenia  wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 2 części . Z akżdej uformować trzy wałeczki i zapleść warkocz. (u mnie ciasto nie wyroło na maksa więc zrobiłam tylko jeden

Gotowanie z pasją
Chałka z kruszonką 142

samej kruszonki niech pierwszy podniesie rękę :) Niedziela w domu więc pieczenie weszło nam w krew. Ciasta całego nie zjemy, za to chałkę spokojnie uda nam się pochłonąć w dwa dni. Dlatego padło na nią. W Thermomixie robi się właściwie sama, my musimy jej trochę pomóc. Oczywiście można zrobić bez pomocy Thermomixa - należy ręcznie wyrobić ciasto :) Przepis jest niby(...)dodać mąkę i sól - wyrobić czas 3 min/ poz Interwał pozostawić w naczyniu miskującym do wyrośnięcia na ok 30 min (najlepiej jak nie będzie przeciągów ;)) blachę wyłożyć papierem do pieczenia  wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 2 części . Z akżdej uformować trzy wałeczki i zapleść warkocz. (u mnie ciasto nie wyroło na maksa więc zrobiłam tylko jeden

Gotowanie z pasją
Babeczki francuskie z nadzieniem kokosowo migdałowym oraz sezamem 178

Gotowe ciasto francuskie nie lubi długiego przygotowywania, a z pewno ś ci ą przed pieczeniem ogrzewania.  Babeczki jak przygotowujemy, to zawsze idealnie do foremek dopasowane chcemy, ale ż eby czasu i ciasta nie marnowa ć , to warto moje babeczki przygotowa ć . Ja w bardzo małych foremkach wypiekałam, bo takie, 35 szt. miałam, ale mo ż na w nieco(...)wymierzyć  wielkosć kwadratu  i wyci ąć   bez ich układania.   Ciasto przekładamy do foremek i dociskamy je do brzegów, nie odcinamy wystaj ą cych rogów. Rada:   ż eby ciasto łatwo docisn ąć , wykonujemy palcami przez woreczek foliowy. Nastawiamy piekarnik na 180°C. Pieczemy na 2 tury, jedn ą cz ęść wstawiamy w tym czasie

Moniki Smakołyki
Pierniczki Lebkuchen 299

środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. #Lebkuchen są identyczne jak te, które jadałam w Boże Narodzenie przez mój kilkunastoletni niemiecki życiowy epizod i identyczne jak te, co piekła moja urodzona w Essen babcia ( to jej przepis!). Ci co byli kiedyś na warsztatach Winiary, widzieli moją rodzinną książkę kucharską z przepisami spisanymi pięknym (kaligrafia się kłania) pismem, wpisy zaczęła(...)zmielonych migdałów i skórkę pomarańczową, są bez jajek. Lepszych lebkuchen nigdzie nie znajdziecie. Gorąco je polecam! Polecam również mój przepis na pierniczki z witrażami. Składniki : 2 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 20 g cukru cynamonowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię