lekcję od prostytutek o tym jak ostre są papryczki piri-piri. A na deser trochę piekłam. Ciasteczka chałwowe, tak cudownie słodkie, andruty, trufle w przepięknej bombonierce i ciasto 3 bit, które podbiło serce M. O raz kilka inny ch: duszone maślaki, fetuccine Alfredo bez fetuccine, a z linguine które było odkryciem roku, pastę z gorgonzolą i ło sosiem, sałatkę
Brzuszki ŁakomczuszkiChyba mój ulubiony przepis na muffinki. Robiłam je już kilka razy. Z lukrem i bez. Za każdym razem są tak samo pyszne. Przepis stąd , choć u mnie w wersji lekko zmodyfikowanej. . Składniki na muffinki: 225 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 150 g cukru pudru 2 jajka 170 ml oleju 150 ml mleka
Pasja Smakumąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz
Smaki Edytyziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe kawałeczki składam razem .Z 2 kurczaków mam porcję na zmielenie i mogę
Buniabaje w kuchniłyżki ciepłej wody Białka ubić na sztywną pianę, dosypać powoli cukier cały czas ubijając, następnie dodawać porcjami żółtka . Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę- lekko wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownic i piec 35 min. w temp. 175 C. Po wyjęciu zrzucić biszkopt z 15 cm na podłogę- taki zabieg wyrównuje biszkopt w tortownicy. Wystudzony(...)nią łyżka nie przewraca się. Rozgrzewamy piekarnik do 110 stopni. Otrzymaną masę przekładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy z niej blat o 2 cm mniejszy niż blat naszego torta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Dodatkowo: 1 słoiczek z dżemu z czarnej porzeczki Glazura lustrzana : robiłam z 1,5 porcji 150 g cukru
Kubki smakuJeeny, pyszna. Nie wiem czy to dzięki pieczonemu czosnkowi, dymce czy prażonym pestkom dyni. Jak tylko zmiksowałam zupę, spróbowałam żeby ją ewentualnie doprawić. Doprawiłam, wymieszałam, spróbowałam i łaaał. Naprawdę. Zupa na pewno będzie jeszcze smaczniejsza, gdy zrobimy ją w sezonie warzywnym. Ja na pewno spróbuję ją ugotować z młodą cukinią. Krem z cukinii i pora zrobiłam głównie z myślą(...)litr bulionu warzywnego (ja użyłam bulionu bez marchewki, ze względu na dietę) 3 cukinie 1 por (biała i jasnozielona część) 3 ząbki czosnku olej rzepakowy sól pieprz uprażone pestki dyni dymka (biała i cielona część) (przepis na 4 porcje) Cukinie myjemy, nie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, lekko skrapiamy olejem i pieczemy do niewielkiego zrumienienia w 180 stopniach. Obok
Kardamonovypieczenia mięsa, czy warzyw. Jeśli jeszcze się zastanawiacie nad jej zakupem – nie ma nad czym, naprawdę warto! Ja korzystam z Ikeowej patelni ‘Grilla’. Zrobiona jest z grubego, dobrze przewodzącego ciepło odlewu aluminium i pokryta teflonem. Ma fajny patent z odpinaną rączką. Można na niej coś zgrillować, po czym włożyć bez rączki do piekarnika i albo tylko trzymać(...)poprzek listków na centymetrowe kawałki, rozkładamy na talerzach. Cukinię kroimy obieraczką szczelinową do warzyw lub na mandolinie w wąskie, długie plasterki. Rozgrzewamy mocno patelnię grillową i grilujemy cukinię partiami bez dodatku tłuszczu (wszystko na raz się nie zmieści) z obu stron – zmięknie, przypiecze się i zrobi się plastyczna. Gdy już się zgrilluje, kładziemy ją na szpinaku. Na zdjęciach
Karo in the Kitchensmakuje gdy znajdzie sie juz na talerzach. Do tego doskonale sie sparwdzilo jako ucieczka od moich remontowo-przeprowadzkowych przemyslen/problemow/dylematow (niepotrzebne skreslic) Schab z morelami skladniki: 1,5 kg schabu bez kosci 100g suszonych moreli 100g masla czosnkowego 1 lyzeczka slodkiej papryki 0,5 lyzeczki rozmarynu 0,5 lyzeczki kminku 3 spore lyzki konfitury morelowej 2 lyzki platkow migdalowych(...)oproszamy sola, polowa kminku i papryki. Umieszczamy schab w naczyniu zaroodpornym nasmarowanym tluszczem. Dodajemy posiekana cebulke. Przez pierwsze 10 minut pieczemy je w temperaturze 200°C, a nastepnie zmiejszamy do 180°C i pieczemy okolo 90 minut. W trakcie pieczenia podlewamy mieso woda. Na 10 minut przed koncem pieczenia wyciagamy schab i smarujemy go 2 lyzkami podgrzanej lekko
Przysmaki KarolkiChleb orkiszowy jasny na zakwasie, czyli chleb dla jednych zwykły (bo zajadają takie codziennie), dla innych niezwykły. Moje najmłodsze Dziecię wychowane na chlebach pełnoziarnistych na zakwasie, pieczonych w formach, gdy zobaczyło kilka lat temu u koleżanki taki zwykły chleb z piekarni było w małym szoku- dla niej był to chleb niezwykły, bo te które jadała codziennie, to takie zwykłe(...)dość często. Trzeba tylko rozplanować sobie czas na jego przygotowanie. Ja zwykle zaczynam już dzień wcześniej od przygotowania gęstego zakwasu (mój zakwas stoi sobie w lodówce, nawet kilka tygodni bez dokarmiania, foremkowym nie robi to różnicy), rano powtórka z odżywieniem, a pod wieczór zarabianie chleba, składania, potem formowanie, wyrastanie i zimna gara, na min. 12h. Niby tego dużo
Smaczne ZdrowePieczone rzodkiewki to świetna przekąska na ciepło lub zimno oraz dodatek do dań wszelakich, np. sałatek lub past. Rzodkiewka jest niskokaloryczna, zawiera błonnik (co przyspiesza metabolizm) oraz wodę, dzięki czemu oczyszcza z toksyn. Rzodkiewka dzięki właściwościom przeciwzapalnym uważana jest za naturalny antybiotyk. Ponadto zawiera wiele witamin (C oraz A) oraz wartości odżywczych(...)m.in.: takich jak potas, cynk, miedź, fosfor. Warto po nią sięgać w każdej postaci, nawet lekko obgotowanej. Zapraszam po przepis na szybkie, zdrowe pieczone rzodkiewki z aromatem przypraw oraz oliwy. To propozycja super, domowej przekąski. Pieczone rzodkiewki Porada. Liści rzodkiewek nie wyrzucaj: dodaj na kanapkę, wrzuć do sałatki, udekoruj danie lub przygotuj aromatyczne pesto. SKŁADNIKI: 2 pęczki rzodkiewek 1 łyżka
Zasmakuj Kuchnipupilach, w kuchni i łazience. Część z nich jest nam potrzebna, większość jednak - niekoniecznie. To przez nie żywność się psuje, a my chorujemy. Część z nich wykorzystujemy - choćby do pieczenia chleba czy ciast drożdżowych, do wyrobu sera, wina, piwa, jogurtów i innych produktów mlecznych. Przed pozostałymi staramy się chronić, a najłatwiej to osiągnąć zachowując w kuchni higienę. Nieco inaczej(...)sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Gwarantuję, nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki. Ciasto ucierane z jagodami, orzechami i kruszonką Składniki: (na keksówkę 8x22 cm) 190 g miękkiego masła 125 g cukru 3 jajka 190 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1,5 łyżki mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto z morelami bez mąki... a z kaszy manny (u mnie: razowej orkiszowej) z dodatkiem wiórek kokosowych, słodzone cukrem kokosowym. Jest to z pewnością zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych ciast. Jest ono puszyste i smakuje oraz wygląda jakby było to ciasto z mąką - ten kto nie wie, nawet się nie zorientuje 😉 Oprócz tego jest wilgotne, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego oraz(...)proszku do pieczenia 4-5 moreli Wykonanie: W misce mieszamy składniki suche: kaszę mannę z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem kokosowym. Dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Następnie cienką strużką wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek
Kuchnia MagdaLenyciężko uraczyć takie tradycyjne maślane wypieki, więc zwykle piekę sama. Przyznam, że przepisów na maślane wypieki wypróbowałam całkiem sporo i mało który, przypomina TEN smak. Taki smak jakie miały ciemne bułki czy rogale maślane, kupowane jeszcze w dzieciństwie w piekarni. Ale o to, trafiłam na Instagramie (ach, ostatnio cóż bym bez ciebie Insta zrobiła), na naprawdę przepyszny przepis. Ciasto(...)zwijania/smarowania masłem, rogal nam się pięknie rozwarstwia… Oczywiście, możecie spokojnie ominąć to dodatkowe smarowanie ciasta masłem, uzyskując bardziej klasyczny smak. Polecam wam też poeksperymentować z różnymi czasami pieczenia, czy bardziej przypadną wam do gustu rogaliki maślane pieczone na kolor złoty, czy już bardziej brązowe. Bardziej brązowe są lepsze pierwszego dnia, za to kolejnego już nieco suchawe
Mieszam w GarnkuBananowe babeczki pieguski. Dziś moja córeczka zażyczyła sobie babeczek Wybór padł na bananowe babeczki pieguski. Czyli pyszne babeczki nadziane dużą ilością czekolady. Do przygotowania babeczek nie
Słodkie okruszki