bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1686/3453)

Kaczka – porady 296

kurczaka mięso z kaczki nie wybacza błędów. Kaczka pieczona Jednym z najpopularniejszych sposobów przygotowania kaczki jest pieczenie. Często wówczas faszerujemy i zamykamy całą tuszkę, ale bywa i tak, że pieczemy tylko jakiś fragment kaczki. Jak była mowa wyżej, mięso to ze względu na sporą zawartość tłuszczu nadaje się nieźle do pieczenia, nawet jeśli jest to kaczka barbarie(...)całości Nieco inaczej jest jeśli pieczemy np. tylko nogi lub piersi – pomimo ich niewielkiej masy czas pieczenia rzadko jest krótszy niż 50-60 minut, a bywa dłuższy. W praktyce trzeba wówczas co jakiś czas sprawdzać kiedy mięso stanie się miękkie i zakończyć pieczenie w chwili ustalonej dla każdego przypadku z osobna. Jeśli pieczemy sam filet z kaczki, warto

Kulinarna Pokusa
Gofry drożdżowe z jogurtem i frużeliną truskawkową 201

przywędrował do mnie ten oto Russell Hobbs Fiesta Opiekacz 3W1 wyśmienity do pieczenia gofrów , grillowanych panini czy sandwich-ów z ulubionym nadzieniem. Nie mogłam się powstrzymać, aby trofeum od razu nie wypróbować! Na pierwszy ogień poszły gofry . Efekty okazały się rewelacyjne, sprzęt sprawił się bez zarzutów, a brzuchy domowników na długo tę eksplozję smakowitego gofrowania zapamiętały :) Wkrótce(...)nakładać ciasto, rozprowadzając je po całej powierzchni dolnej płyty gofrowej. Nie zamykać na zatrzask, bo ciasto musi mieć miejsce do wyrastania pod wpływem ciepła. Piec ok 6  minut, aż gofry będą złoto-rumiane - czas pieczenia zależy od preferowanego stopnia zrumienienia gofrów, ja lubię średnio wypieczone i dokładnie trzymam si ę tego czasu. Podawać z jogurtem naturalnym i domow

Grunt to przepis!
OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 283

sama woda), tak aby płyn zakrywał zawinięte liście do mniej więcej połowy. 5 . PIECZENIE (45 + 20 min) Formę z kapuścianymi zawiniątkami zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 45 min pod przykryciem, po czym zdejmujemy folię i pieczemy do zrumienienia kapusty jeszcze przez ok. 20 minut (jej kolor musi być podobny do tego(...)końcowym zdjęciu – coś jakby była trochę przypalona). Warto też sprawdzić miękkość kapusty, wbijając widelec w „gołąbki” – jeśli udaje się to bez większego oporu, potrawa jest gotowa. 6 . SOS (5 m in) W formie po upieczeniu zostanie jeszcze sporo płynów – możecie przelać ten sos do garnuszka i chwilę podgotować, aby go zagęścić. Warto też podkręcić jego ostrość dodatkową porcją

Nerds Kitchen
Codzienny chleb pszenny na zakwasie 169

Chleb, który piekę, gdy potrzebuję oczyścić zakwas z wcześniejszych dodatków. W moim zakwasie wciąż widać ziarna kaszy gryczanej, którą dodawałam do ciasta, gdy przygotowywałam chleb z kaszą gryczaną . To też przepis na chleb, który można upiec na co dzień, bez specjalnej okazji. Świetnie sprawdza się w kanapkach, ale też po podgrzaniu w piekarniku z różnymi dodatkami. Składniki ( na keksówkę(...)potrwać dłużej) ciasto zwiększy swoją objętość. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Resztę ciasta przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy ziarnami słonecznika i wkładamy torby foliowej. Szczelnie zamykamy i czekamy na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Ma`amoule - tradycyjne arabskie ciasteczka 185

jasnej 200 g drobnego grysiku orkiszowego pełnoziarnistego 200 g masła 2 łyżeczki przyprawy mahlep* 3-4 łyżki wody różanej 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu+ do posypania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masy daktylowej Wykonanie: suche składniki umieścić w misie robota, dodać pokrojone na małe kawałki masło i łopatką wymieszać do powstania "mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek(...)najlepiej o kuchenną deskę, aby ciasteczko wypadło. Uformowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby ciasteczka nie chciały wyskakiwać z foremki, oprósz foremkę mąką piec w 200`C około 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Mniejsze kulki należy piec parę minut krócej. Generalnie ciasteczka po upieczeniu powinny pozostać jasne po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jogurtownik z owocami i bakaliami 77

bakali od Hebar ! Trzeba koniecznie zrobić! Składniki : 2 jaja 50 g erytrytolu 350 g jogurtu naturalnego 50 g mąki ziemniaczanej 100 g banan bez skóry 150 g moreli 200 g gruszki 50 g daktyli suszonych bez pestek 20 rodzynek sułtanek 20 g wiórków kokosowych 20 g płatków migdałowych  aromat Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą(...)oraz mąkę - całość wymieszać. Dodać jogurt, pokrojone daktyle, rodzynki, pokrojone w kostkę morelę, gruszkę. Całość dokładnie. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch posypać wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałów. Piec przez godzinę w 170 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
filet ze szczupaka pieczony w pikantnym sosie 194

pieczony szczupak  Od dawna wiadomo, iż ryby powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej, dlatego dziś proponuję danie ze szczupaka, zapieczonego w sosie z pikaną papryczką chilli.  składniki  na danie dla czterech osób 800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry) 1 cebula 1 papryka słodka 1 mała papryczka chilli(...)dusimy dalsze 2-4 minuty. Gorący sos układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzch kładziemy kawałki szczupaka, którego skrapiamy pozostałą oliwą i całość wkładamy do piekarnika Rybę pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze  180 stopni. Szczupaka podajemy z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 210

najtwardsze z warzyw, które piekliśmy – potrzebują najwięcej czasu – około godziny w przypadku bulw średniej wielkości. Ziemniaki pokrojone w grube frytki pieką się około 45-40 minut w zależności od wielkości kawałków. Bataty potrzebują mniej – zwykle 30-40 minut (tutaj też dokładny czas pieczenia zależy od wielkości). Jeśli chcemy wyciągnąć z pieca wszystkie warzywa razem – frytki powinniśmy dołożyć(...)buraków po ok. 15 minutach pieczenia, a bataty po pół godziny od czasu wstawienia buraków do pieca. Na ostatnie 5-10 minut pieczenia dorzucamy do piekarnika pokrojone na połówki brukselki (świeże na 5 minut, mrożone na 10). Wierzcie nam, że upieczone są wprost pyszne! Niżej mała ściągawka z czasem pieczenia warzyw. PIECZEMY EKONOMICZNIE buraki 1 h ziemniaki

Niedzielny kucharz
Jogurtowe muffinki z jagodami 198

jogurtowe pyszności z fioletowymi kleksami z jagód! Jestem osobą, która nie lubi się rozdrabniać. Jeśli gotuję, to naprawdę porządne porcje, by dania starczyło chociaż na 2 dni, gdy piekę, to dużą blachę ciacha. Ale są też dni, gdy lubię małe porcyjki słodkości jak np. serniczki lub muffinki, Gdy w domu zostało jeszcze sporo jagód postanowiłam upiec te jogurtowe kąski właśnie(...)Waszym ulubionym smaku. Z owocami czy bez będą pyszne. :) Muffinki jogurtowe: 400 g jogurtu greckiego (jeśli używacie innego jogurtu, o bardziej płynnej konsystencji to pomińcie mleko) pół szklanki mleka 3 jajka o temperaturze pokojowej 100 g masła 3/4 szklanki cukru brązowego ok. 2 i pół szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g jagód szczypta soli Masło

Cooking Monster
Tort michałkowo-kokosowy 162

mojej Mamy. Jest dosyć słodki ale naprawdę pyszny. Każdy zachwycał się jego smakiem. Masy do przełożenia są bardzo łatwe do przygotowania i myślę, że każdy sobie z nim poradzi bez problemu :) Biszkopt: 7 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej Masa:  500 g mascarpone 660 ml śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru(...)masa będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie, łyżką, wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na 3 krążki. Masa: Zimną śmietankę i mascarpone utrzeć na gładką, gęstą masę, pod koniec dodając cukier

Smakołyki Asi
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #16 Brownie z jabłkami i karmelizowanymi migdałami 351

płatki są ze sobą zlepione i świetnie chrupiące. Myślę że nie trzeba piec ciasta, żeby sobie takie płatki przygotować. Wystarczyłoby je rozłożyć po prostu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Aż żałuję, że nie zostało mi nic na dzisiaj do kawy. Nie wiem jak u was, ale u mnie świat wygląda jakby wiosna zbliżała się ogromnymi krokami. W związku(...)gotowa, żeby założyć konto na facebooku, mam nadzieję, że sama sobie poradzę, a potem przyjdzie czas na zmiany w grafice i kategoriach, żeby było wam łatwiej znaleźć konkretne ciasto, bez potrzeby przeszukiwania całego bloga Ciacho polecam. Składniki na blaszkę 20×20 cm: Brownie: – 300 g czekolady gorzkiej 65 lub 70% – 200 ml śmietanki

Relaxtime
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 252

nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Wystarczy nasze zrolowane ciasto już z nadzieniem, ponacinać co 2-3 cm. Ponacinać, ale nie przecinać do końca. W takiej postaci pieczemy paszteciki, a po upieczeniu tniemy rulony do końca na nasze paszteciki-poduszeczki. Takie paszteciki sprawdzą się również jako dodatek do wigilijnego barszczu. Można je zrobić już na początku grudnia i zamrozić(...)lubimy kminek, dlatego posypujemy zwykle takie paszteciki kminkiem czy czarnuszką. Ale o ile nie wiecie, czy Wasi współbiesiadnicy lubią tą przyprawę, można posypać paszteciki makiem, siemieniem lnianym albo pozostawić bez dodatków. Ja zwykle robię farsz dzień wcześniej. Dzięki temu, nie spędzam w kuchni jednego dnia dużo czasu, tylko robię wszystko z doskoku i całej produkcji pasztecików tak nie odczuwam

Mieszam w Garnku
Kawowe ciasteczka w białej czekoladzie 174

rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Schodzone ciasto rozwałkowujemy na macie/blacie obsypanej lekko mąką (na około 3 mm). Wycinamy serduszka, resztki ciasta zagniatamy i znów rozwałkowujemy i wycinamy serduszka. Uwaga: Ilość ciasteczek zależy od wielkości foremki, którą je wytniecie. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około

Słodkie okruszki
Szarlotka z budyniem 710

dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto - gotowe ciasto kruche podzielić na dwie części, obie schłodzić 30 minut w lodówce - jedną część ciasta wyłożyć na spód formy przykryty papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w 200 stopniach - jeżeli używamy jabłek ze słoika, wystarczy przełożyć je do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną - całe jabłka(...)bez cukru, należy dodać do gotowanego mleka tyle cukru, ile wymaga opakowanie) - ugotować budyń, gorący wylać na rozsmarowaną na cieście masę jabłkową, wyrównać łyżką - drugą część ciasta podsypując mąką rozwałkować na placek trochę większy niż forma i wyłożyć na warstwę budyniową, przyklejając ciasto do brzegów formy tak, by budyń znalazł się pod spodem i nie wypłynął podczas pieczenia

Smakołyki Bereniki
muffiny z jabłkami i krówkami 222

czyli wina rozkłada się na nas dwoje! Do babeczek dołożyłam jabłko, dzięki temu są wilgotne. No i kruszonka, obłędna! SKŁADNIKI Babeczki 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szkl. cukru 15 dag krówek 1 duże jabłko 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajko cukier waniliowy 1 plaster cytryny Kruszonka 1 łyżka(...)się też bez niej! Masło wymieszać dokładnie z mąką i cukrem, do uzyskania jednolitej masy. Uformować walec, włożyć do zamrażalnika na ok. 30 min. Krówki pokroić na małe kawałki, obtoczyć w jednej łyżce mąki. Jabłko obrać i pokroić w małą kosteczkę, skropić sokiem z cytryny. Przygotować dwie miski, do jednej wrzucić suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier

zabawa smakiem