Szczerze mówiąc nie przepadam za wigilijnymi potrawami a jedyną rzeczą, którą mogę objadać się bez końca jest... sernik! Z nadmiaru mikołajkowych słodyczy postanowiłam upiec coś nieco innego.... Nie minęło pół godziny odkąd zabrałam się do pracy, a tarta już była gotowa do pieczenia. Po kilkunastu minutach w całym domu unosił się niesamowity zapach czekolady i piernika... Spód kruchutki
Kuchnia ElliePierwowzorem moich jabłuszek były klasyczne jabłka w karmelu. Surowe, bez opiekania, otulone chrupiąca powłoczką. No i, oczywiście, nabite na patyk do szaszłyka. Nie byłabym sobą, gdybym przynajmniej nie próbowała zrobić coś inaczej, po swojemu. Tak właśnie powstały pieczone jabłka z czekoladowo-kajmakową polewą i prażonymi płatkami migdałowymi. Nie za mocno słodkie, delikatnie tylko chrupiące. Pyszne
Codzienna kuchnia niecodziennakolejne 15-20 minut, aby zrobił się lekko brązowy i lśniący. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami (ziemniaki, pietruszka, marchew, cebula) oraz chrupiącą sałatą. Partnerem wpisu jest dystrybutor Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza, tradycyjnej francuskiej konfitury słodzonej wyłącznie zagęszczonym sokiem owocowy, bez dodatku barwników i aromatów
Kulinarne Inspiracjechleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży, bez ulepszaczy i zbędnych dodatków. Najprostszy razowiec, być może wrócą wspomnienia z dzieciństwa, jak go spróbujecie. Chlebek robiłam wieczorem, w nocy wyrastał w zimnym piekarniku, a nad ranem piekłam go. Chlebek piekłam w naczyniu żaroodpornym, aby podczas pieczenia, nie wysuszył się*. Przepis autorski. Składniki na 1 duży okrągły bochenek
moj przepis nadodajemy także 3 solidne łyżki masła orzechowego. Masą wykładamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy przez ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 175 st. Na wierzch można położyć jeszcze łyżeczkę masła orzechowego lub wcisnąć do środka kawałek gorzkiej czekolady, ale i bez tego muffinki są pysznie orzechowe. Smacznego Marcin
Ania i Marcin gotujątahiny 1 ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny szczypta soli 1 szklanka puree z pieczonej dyni (przepis) 1/4 szklanki zimnej wody Dodatkowo: szczypta wędzonej papryki oliwa z oliwek natka pietruszki Przygotowanie: Namoczoną na noc ciecierzycę odcedzamy, płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy (bez soli) na średnim ogniu przez około 60 minut. Po ugotowaniu ziarenka ciecierzycy powinny być miękkie
Smakowity Blog Kulinarnydosłownie 15 minut (plus chwila na wyrastanie i pieczenie:). Otrzymany bochenek jest idealnie puszysty i ma teksturę typową dla bochenka pieczonego ze zwykłej mąki żytniej. Aby zastąpić w tym chlebie gluten konieczne jest wykorzystanie odrobiny chemii — gumy ksantanow ej lub gumy guar . Nie ma niestety możliwości obejścia się bez nich. Na szczęście dodaje się ich naprawdę niewiele
Wypieki i Rumieńceprzed wyłożeniem na pizzę odsączyć z nadmiaru oleju). Piec ok. 10 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem. *ser można wyłożyć od razu, ale my nie lubimy spieczonego sera dlatego dajemy go na sam koniec. Nasza pizza w kształcie prostokąta częściowo bez sera Porcja dla naszego alergika - ciasto bez mleka i wierzch bez sera
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegliniaste, gumowe czy twarde. Jest po protu idealne, a przy tym bardzo szybkie i bez użycia piekarnika. Smakuje jak chocolate lava cake :) Składniki: 1 banan 1 jajko 2 łyżeczki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki
Chocolate Muffin Blogmoja Mamcia, dlatego nie uraczę Was zdjęciami z etapów przygotowania. Myślę że i bez nich sobie poradzicie :) Składniki: Na blaszkę ok 40x30cm Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 jajka 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka drożdży Krem: 4 jajka 1/2l mleka 4 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 2 czubate
Kuchnia w czekoladziewięc na spód i jest nieco zbyt grube, ale wierzę, że Wy, kulinarni zapaleńcy, bez problemu wygracie z tym problemem ;) KREMOWY, KOLOROWY SERNIK TRÓJWARSTWOWY Składniki na ciasto: - 1 kostka masła (250 gram) - 3 łyżki cukru pudru - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagniatamy razem lub mieszamy w mikserze. Ciasto
Życie zamknięte w smakumiłych słów. Nie wiem, jak ta historia potoczy się dalej, mam wiele nadziei, ale bez względu na ostateczny efekt było warto. Kilka zdjęć z wczorajszego castingu możecie zobaczyć na fanepage'u bloga ;) A teraz przejdźmy do właściwego tematu tego wpisu, czyli kurczaka pieczonego z maślanym nadzieniem ziemniaczanym ze szczypiorkiem, porem i kolendrą, który po prostu rozpływa się w ustach(...)mięso w brytfance. Jeżeli zostało nam jakieś nadzienie, możemy uformować z niego kulki i ułożyć wokół kurczaka. Mięso pieczemy w temperaturze 200 stopni. Najpierw, przy 30 minut, piersią do góry, a następnie, przez 15 minut, piersią do dołu. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Przyjmuję zasadę 35 minut na każdy jego kilogram, gdzie ostatnie 10-15 minut
Życie zamknięte w smakureszta lokali? Oto, co możecie tam spotkać ;) 1. American Bull 6/10 pkt Swojski kostek, czyli pieczony schab z kością w sosie myśliwskim, podawany z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym Kompozycyjnie całość prezentuje się nieźle, chociaż na tle konkurencji nie powala. Schab mięciutki, ale bez zdecydowanego smaku, co akurat tutaj nadrabia sos. Nie ma on jednak wiele wspólnego z sosem
Życie zamknięte w smakuprzystawka. Szybko znikają, więc proponuję od razu zrobić podwójną porcję. Jeśli ktoś woli wersję bez salami, można je pominąć, lub zastąpić np. niewielką ilością pokrojonego, podduszonego i odsączonego szpinaku. Składniki na 12 sztuk: 125 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 150 ml mleka 40 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku roztarte
Trzeci talerz