nich fajne ciasta ;) Ja uwielbiam dodawać banany do swoich śniadaniowych miseczek, ale kiedy nazbiera mi się już trochę takich naprawdę dojrzałych, szukam pomysłu na jakiś ciekawy wypiek. Najczęściej piekę słodkie chlebki z różnymi dodatkami, a tym razem powstało ciasto z chrupiącymi orzeszkami w środku i lekkim cytrynowym aromatem :) Bezglutenowo, fit i z mąką kokosową, z którą bardzo się polubiłam(...)mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru) 1/4 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 dojrzałe banany 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka erytrolu 1/2 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 2 łyżki syropu daktylowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli skórka
FitKotkogo: dla lubiących zdrowe żywienie dla szukających przepisów bez laktozy dla fanów bakalii Składniki: 2 kopiate szklanki płatków owsianych 4 łyżki brązowego cukru 2 jajka 150g margaryny bezlaktozowej 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki żurawiny 2 łyżki sezamu łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub kilka kropel olejku cytrynowego/pomarańczowego Wykonanie: Płatki owsiane, sezam, żurawinę, wiórki kokosowe i cukier wymieszać w misce(...)owsianych. Wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Z podanych składników otrzymamy ok. 20 sztuk ciasteczek. Jeśli użyjemy zwykłej margaryny lub masła wtedy otrzymamy zwykłe ciasteczka - przestaną być bezlaktozowe. Przepis jest wykonany na podstawie książki "Skrzat gotuje bez laktozy" M. i B. Barszcz
Mania Wypiekaniasię je z ryżem, w innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada się bulgogi, zawija i zjada jak wrapy. Tą samą marynatą potraktowany bywa i popularny fast-food – hamburgery. Oryginalnie mięso piecze się na ruszcie nad ogniem (stąd nazwa) ale w domach idealnie sprawdzi się patelnia grillowa(...)tygodniu azjatyckim). Mięso po zamarynowaniu odcedzamy z marynaty i smażymy do zbrązowienia i skarmelizowania z obu stron, na mocno rozgrzanej patelni grillowej, na żeliwnej blasze lub w woku – bez dodatku tłuszczu – przez około 5-7 minut. Gotowe bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy ze schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis
Karo in the Kitchenwysypaną mąką blachę lub na papier do pieczenia boki zawijamy do środka, aby masa nie wypłynęła- pieczemy ok 20 minut w temp 200-220"C. Po upieczeniu i ostudzeniu wylewamy masę kokosową i schładzamy w lodówce przez 2 godziny, bądź zapiekamy przez 15 minut- wtedy mazurek przykryty będzie przepyszną bezą kokosową. Dekorujemy wiórkami, płatkami migdałowymi lub orzechami laskowymi Smacznego
Luźna Kuchniarównie smaczne. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Strudel z jabłkami Składniki na strudel jabłkowy. 80 dkg jabłek (u mnie Jonagold) 10 dkg masła bez soli 5 dkg bułki tartej 1 pełna łyżeczka cynamonu 5 dkg cukru kryształu 25 dkg ciasta filo (phyllo) 1 łyżka octu jabłkowego cukier puder do posypania Jak zrobić strudel(...)Warto wiedzieć robiąc strudel jabłkowy. Każdy płat ciasta filo miał wielkość 30 na 35 centymetra. Strudel piekłam w metalowej formie do pieczenia o wymiarach 30 na 10,5 centymetra. Według mnie lepiej jest piec strudel w formie, gdyż dzięki temu w trakcie pieczenia jabłka nie wypłyną poza brzegi ciasta. Płaty ciasta smarowałam masłem i od razu kładłam
MeCooksSzybki sernik niewymagający większego wkładu finansowego ani pracy. Przygotowanie: 25 minut Koszt: tanie Napadła mnie ochota na sernik, ale nie chciało mi się wykonywać wersji
zdrowo i aktywnieSzybki sernik niewymagający większego wkładu finansowego ani pracy. Przygotowanie: 25 minut Koszt: tanie Napadła mnie ochota na sernik, ale nie chciało mi się wykonywać wersji
Zdrowie i pysznie na talerzuDo słodkich wypieków można wykorzystać dowolne warzywa..ale jak dla mnie akurat to warzywo, czyli ogórek nie przypadł do smaku w cieście..ale postanowiłam wpis pokazać
Moje domowe kucharzeniepudełeczka do pracy czy szkoły, czy też na niejedną domówkę ze znajomymi. Jest bardzo aromatyczna, głównym źródłem białka w tym posiłku jest brązowa soczewica, która w połączeniu z pieczonymi marchewkami, prażonymi migdałami i kremowym awokado smakuje wybornie, całość wieńczy pyszny sos na bazie trzech olejów i soku z cytryny. Zrób koniecznie! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SOCZEWICĄ SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego(...)szczypta cynamonu - 15 daktyli bez pestek - 1 puszka soczewicy brązowej - 3 łyżki sezamu - 4 łyżki oleju z orzechów włoskich - 2 łyżki oleju sezamowego - 1 łyżka oliwy z oliwek - sok z 1 cytryny - sól do smaku Marchewki obierz, przekrój na pół ułóż na blaszce, posyp kolendrą, cynamonem polej miodem i odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy w piekarniku, temp. 200 stopni
SMYKWKUCHNILubię, kiedy mam więcej wolnego czasu i mogę spokojnie, bez pośpiechu ugotować i upiec coś dobrego. Tak było w poniedziałek. Wypadały wtedy urodziny P., wzięłam w pracy wolne, a całe menu miałam już wcześniej zaplanowane. Zrobiłam coś prostego i sprawdzonego, a były to: Pieczone piersi z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką wiosenną Będziemy potrzebować: 2 piersi z kurczaka(...)polewamy ok. 2 łyżkami oleju. Dodajemy też sól, słodką mieloną paprykę i rozmaryn. Dokładnie mieszamy tak, by wszystkie ziemniaki dokładnie pokryte były przyprawami. Układamy je na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w szóstki lub ósemki, a szalotkę w piórka. Szczypiorek siekamy
Ratunku obiadCiasto: 220 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżka kakao 110 g miękkiego masła 95 g cukru 5 g cukru waniliowego Ale-raj 40 g budyniu czekoladowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka Lukier: 3-4 łyżki cukru do polew Diamant 2 łyżki mleka Przygotowanie: Z odważonej mąki odjąć 1 łyżkę i zastąpić 1 łyżką kakao(...)zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach. Ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia. Lukier: cukier utrzeć na gładko z mlekiem. Zimne rogaliki udekorować lukrem
Ala piecze i gotujetrafił do nieba i chmurki zjadał :) Zatem konkrety: 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny Formę do babki dokładnie, bardzo dokładnie, miejsce przy miejscu smarujemy masłem. Jak niezbyt dokładnie wysmarujemy to babka się przyklei i ciężko będzie ją później wyciągnąć(...)chcemy żeby było bezglutenowo to wysypujemy zmielonymi migdałami bez skórki. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na jasną, bardzo puszystą masę. Miksujemy tak z 10, może i 15 minut. Jajka bardzo bardzo urosną. Potem, dalej miksując, łyżka po łyżce stopniowo dosypujemy cukier. Mąkę ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy (nie wsypujemy na raz tylko właśnie przesiewamy
Marder&Marder Manufacturezrobić do kawki na weekend. #appetytnakopernika #fckopernik Składniki: bezy: 1 białko (z dużego jajka) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej krem: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 pierniki lukrowane Kopernik 1 figa świeża garść borówek Przygotowanie: Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem 6 kółek (od szklanki). Papier przekładamy(...)woreczka foliowego, odcinamy końcówkę i wyciskamy masę na papier. Najpierw rozprowadzamy masę na narysowanym kółku a następnie robimy jeszcze "ranty" naszych gniazdek-aby powstały gniazdka. Wstawiamy blaszkę z bezami do piekarnika i suszymy przez ok. 45 minut, wyłączamy gaz i studzimy bezy w uchylonym piekarniku. krem: pierniki kruszymy i odkładamy. Zimną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na puszystą masę
słodkie i nie tylko historie kulinarnedań. Robiłam już np. cukinię faszerowaną mięsem mielonym i warzywami , pasztet z cukinii , frytki z cukinii pieczone w piekarniku lub zupę krem z cukinii z ziemniakami . Tym razem zapraszam na krążki cukinii smażonej w panierce, która przypomina mi kotlety schabowe 🙂 prosto, szybko i bez zbędnych składników smakuje dzieciom i dorosłym niezapomniany smak z dzieciństwa podaję z keczupem lub sosem
Ania gotuje