wyszło bardzo smaczne Obawiałam się zakalca, bo niestety biszkopt opadł podczas pieczenia (może dlatego, że w trakcie uchyliłam drzwiczki piekarnika), ale po przekrojeniu okazało się, że wcale go nie ma. Ciacho jest szybkie do zrobienia, nie wymaga dużo pracy, a wychodzi lekkie i delikatne, dodatkowo jest bez cukru. A mąka dyniowa jako ciekawostka, bo zazwyczaj ciasta dyniowe robi(...)minut, aby masa była puszysta, wyłączyć mikser, wlać ekstrakt. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do ubitej masy jajecznej, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Artykuł Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotwyszło bardzo smaczne Obawiałam się zakalca, bo niestety biszkopt opadł podczas pieczenia (może dlatego, że w trakcie uchyliłam drzwiczki piekarnika), ale po przekrojeniu okazało się, że wcale go nie ma. Ciacho jest szybkie do zrobienia, nie wymaga dużo pracy, a wychodzi lekkie i delikatne, dodatkowo jest bez cukru. A mąka dyniowa jako ciekawostka, bo zazwyczaj ciasta dyniowe robi(...)minut, aby masa była puszysta, wyłączyć mikser, wlać ekstrakt. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do ubitej masy jajecznej, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Artykuł Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotużyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków w czekoladzie(...)mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała Cukierenkaużyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków w czekoladzie(...)mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała Cukierenkabudyniu śmietankowego 140 g banana bez skórki 90 g śliwek bez pestek 200 g gruszki Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana oraz budyń. Całość wymieszać. Wrzucić kvarg oraz pokrojoną w kostkę gruszkę - ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć śliwki. Piec przez 1 godzinę w 160 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestawysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia Większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko przycisnąć i wyrównać, podpiec na złoty kolor w temp. 190*C przez około 20 min. Upieczone ciasto wystudzić Zrobić masę budyniową : 5 białek szklanka drobnego cukru 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru-2 x 40 g 1/2 szklanki oleju słonecznikowego(...)olej i nadal miksujemy Na podpieczony spód wykładamy pianę, układamy maliny ( otworami do góry ), ułożyłam dość ciasno jedna obok drugiej, jedną warstwą Na wierzch piany ścieramy resztę zamrożonego ciasta Pieczemy w temp. 290*C przez dalsze 30-40 min. Moje uwagi : Kruche ciasto można zrobić malakserem, ale należy uważać by ciasto się nie "zgrzało ". Mnie tak się stało
Proste PotrawyDziś polecam Wam na śniadanie pyszny i zdrowy otrębowy omlet jabłkowy (bez mąki i cukru). Przygotujecie go dosłownie w kilka minut. Takie śniadanie zaspokoi głód i doda Wam energii na początek dnia. Przepis jest naprawdę prosty. Spróbujcie. Polecam i życzę Wam miłego i smacznego dnia Składniki: 1 całe jajko 1 białko 3 czubate łyżki otrąb owsianych (u mnie Młyny(...)www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Zapisz Zapisz
Słodkie okruszkipieprz olej do smażenia świeży majeranek lub tymianek do dekoracji Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ze skórką na ósemki (wtedy nie rozpadną się całkowicie podczas pieczenia). Wkładamy je do miski z wodą (powinno być jej tyle, aby zakryła jabłka) i wyciskamy do nich sok z cytryny – dzięki temu nie zmienią koloru na brązowy. Zostawiamy(...)bardzo zimnej wodzie. Piekarnik nagrzewamy do 140°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na dużej patelni rozgrzewamy silnie ok. 2 łyżki oleju. Podsmażamy karkówkę po ok. 20 sekund z każdej strony (aż zmieni kolor i nieco się przyrumieni) i przekładamy do dużej blaszki do pieczenia wysmarowanej na dnie masłem lub olejem. Nie smażmy wszystkich kawałków
Poezja smakumielonego, ale czasem szukam sposobów, by je urozmaicić. Stąd wzięły się mielone pieczone w plastrach boczku Pomysł może się okazać szczególnie przydatny, gdy zjadą się goście i trzeba przygotować obiad dla większej ilości osób – w piekarniku przygotujesz jednocześnie więcej mielonych niż na patelni i to bez obaw, że zapełnisz dom zapachem smażenia lub spalonego tłuszczu. Do kotletów(...)będzie kleić się do skóry) . Plastry boczku rozłóż (np. na desce do krojenia) , na brzeg każdego połóż wałeczek mięsa i zawiń. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 35-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią (im większe kotlety, tym dłuższy czas pieczenia) . Ilość kotletów z tych
Kulinarny S.O.S.mielonego, ale czasem szukam sposobów, by je urozmaicić. Stąd wzięły się mielone pieczone w plastrach boczku Pomysł może się okazać szczególnie przydatny, gdy zjadą się goście i trzeba przygotować obiad dla większej ilości osób – w piekarniku przygotujesz jednocześnie więcej mielonych niż na patelni i to bez obaw, że zapełnisz dom zapachem smażenia lub spalonego tłuszczu. Do kotletów(...)będzie kleić się do skóry) . Plastry boczku rozłóż (np. na desce do krojenia) , na brzeg każdego połóż wałeczek mięsa i zawiń. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 35-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią (im większe kotlety, tym dłuższy czas pieczenia) . Ilość kotletów z tych
Kulinarne S.O.S.Może wspaniale urozmaicić wiele domowych dań, np. makaron, kluski, krokiety, pieczeń. Jeśli zamiast mąki pszennej, do zagęszczenia użyjesz skrobi ziemniaczanej, sos będzie bezpieczny dla osób z alergią lub nietolerancją na gluten. Sos możesz podać do… ** Pyz z mięsem ** Klopsików z piekarnika ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Klopsa (pieczeni rzymskiej) ** Klusek ślą skich Składniki: 40 g suszonych grzybów(...)przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Polecam również… – Barszcz czerwony czysty – Zupę krem z brokułów – Zupę ryżową – Barszcz biały bez zakwasu – Zupę fasolową z kiełbasą
Kulinarny S.O.S.Może wspaniale urozmaicić wiele domowych dań, np. makaron, kluski, krokiety, pieczeń. Jeśli zamiast mąki pszennej, do zagęszczenia użyjesz skrobi ziemniaczanej, sos będzie bezpieczny dla osób z alergią lub nietolerancją na gluten. Sos możesz podać do… ** Pyz z mięsem ** Klopsików z piekarnika ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Klopsa (pieczeni rzymskiej) ** Klusek ślą skich Składniki: 40 g suszonych grzybów(...)przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Polecam również… – Barszcz czerwony czysty – Zupę krem z brokułów – Zupę ryżową – Barszcz biały bez zakwasu – Zupę fasolową z kiełbasą
Kulinarne S.O.S.około 2 kg ( najlepiej młody do 8 miesiąca ) 1 łyżka suszonego czosnku sól , pieprz do smaku 1/2 kostki masła 1/2 szklanki wody ( 100 ml ) dodatkowo : woreczek lub rękaw do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka oczywiście najlepiej samemu ukatrupić , brzmi okrutnie ale cóż te z fermy mają gorsze życie i śmierć na pewno nie lepszą niż ta od siekiery . Kiedy(...)więc muszą być odpowiednio przygotowane . Nie siedział w zatłoczonej hali bez ruchu , tylko jedząc i tyjąc . Wyjmujemy mięso z wody osuszamy papierowym ręcznikiem . Obficie solimy , nacieramy pieprzem i suszonym mielonym czosnkiem . Pod skórę wpychamy wszędzie gdzie się da dość grube plastry masła . Umieszczamy kurczaka w woreczku do pieczenia , wlewamy do niego 1/2 szklanki wody ( 100 ml ) , to pozwoli
Ogrodnik w podróży