bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1218/3453)

Ziemniaki pieczone jak z ogniska 196

Wilgotne ziemniaki obtaczamy w mące i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.   Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy 200 C i pieczemy przez półtorej do dwóch godzin. Zależy to odmiany ziemniaka, najlepiej sprawdzić czy ziemniaki się upiekły wbijając w nie wykałaczkę. Jak wchodzi bez problemu ziemniaki są gotowe !   Ja tak przygotowane ziemniaki podałam do karczku który(...)przygotowałam w wolnowarze, ale sądzę że do sosu czosnkowego też byłyby genialne ! Ziemniaki pieczone jak z ogniska

Kuchnia na wzgórzu
Keks 254

cukier się rozpuści, do garnka włożyć margarynę i rozpuścić ją. Gdy ostygnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka (fot.1) . Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne kawałeczki. Wymieszać. Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych(...)dobrze masłem i wysypanych bułką tartą (fot.2) . Piec około 55-60 minut w temp. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Ciasto długo zachowuje świeżość, a umieszczone w nim bakalie nigdy nie opadają w trakcie pieczenia. Wypróbowywałam różne przepisy na keks, ale ten uważam, że jest nie do przebicia

Świat Ciasta
Podpłomyki 154

głód nam nie grozi! Podpłomyki piecze się w dwojaki sposób. Dawniej nazywano tak placek upieczony z ujętego ciasta na chleb średnicy dużego talerza. Próbny wypiek. W ten sposób sprawdzano czy piec opalany drewnem jest już na tyle nagrzany by upiec w nim chleb. Z kawałka ciasta chlebowego robiono placek, który przed włożeniem do pieca był posypywany grubą solą, kminkiem(...)zagniecionego ciasta, cienkie placuszki piekło się dawniej na blasze kuchennego pieca, dzisiaj na suchej patelni. Upiekłam tę właśnie wersję. Potrzebujemy, przykładowo: 400g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 225g ciepłej wody, sól. Składniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być luźniejsze od tego na pierogi. Wałkujemy na małe cienkie placuszki i pieczemy na suchej patelni

Leśny Zakątek
Ciasto kruche skubaniec ze śliwkami 367

Tradycyjny wypiek ze śliwkami, dosyć mało pracochłonny a dający naprawdę imponujący efekt. Połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy i lekko kwaskowych śliwek daje pełną gamę wrażeń smakowych ale też wzrokowych, bo deser wygląda bardzo efektownie. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 35 min   Składniki: (na blaszkę 24×24) 600 g śliwek 5 jajek 140 g drobnego cukru kryształu

Słodki Blog
Lany chrust vel faworki lane 183

jajka cukier waniliowy szczypta soli 20 ml wódki 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: olej/ smalec do smażenia cukier puder/ksylitol do posypania Przygotowanie: odzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno mleko zmisować z żółtkami i mąką na gładkie ciasto bez grudek. Dodać wódkę i cukier waniliowy, następnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą pianę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta cytrynowa z bezą 104

ciasta wykorzystałam do upieczenia tartaletek. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Na cieście położyć kawałek papieru do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne (lub fasole), wstawić do nagrzanego piekarnika (190stC), piec 10 minut, następnie usunąć papier z kulkami i podpiec jeszcze przez 10 minut. Póki ciasto się piecze, przygotować nadzienie. Cytryny dobrze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Skórkę, sok, cukier, jajka(...)mikserem na najniższych obrotach), wlać jogurt i śmietankę, wymieszać. Nadzienie wylać na podpieczony spód. Tartę wstawić z powrotem do piekarnika, piec ok 30 minut, aż masa na środku będzie ścięta. Tartę wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przygotować bezę: białka i cukier umieścić w misce, miskę ustawić na kąpieli wodnej. Podgrzewać mieszając, aż białka osiągną temp. ok 60stC. Zdjąć z kąpieli wodnej

Obiad gotowy
Pasta z dyniowatych i papryki (również do słoików na zimę) 238

zielonej sól ostra papryka w proszku olej Papryki pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Skórkę dobrze posmarować olejem. Dynię i patisona (bez pestek, ale ze skórką) pokroić na grube plastry. Warzywa ułożyć na dużej blasze, polać olejem. Piec w temperaturze 200 stopni C. przez 40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim warzywa na godzinę

Weekendy w domu i ogrodzie
sernik pieczony z gruszkami... 216

jajka, cukier do białości na dużych obrotach z 5 minut dodać ser z wiaderka, budyń, kaszę manną, aromat i połączyć składniki bez długiego ucierania, wsypać pokrojone w kostkę gruszki i łyżką wymieszać sernik wylać na ciasto i piec w nagrzanym elektrycznym piekarniku na 190 C około 60 minut, do suchego patyczka, sernik wystudzić w blaszce tortenguss rot wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
TORT BOŻO NARODZENIOWY 146

Biszkopt goździkowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonych goździków Masa o smaku korzennym: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4 łyżeczki kremu o smaku ciasteczek korzennych Krem bakaliowy: 200g gorzkiej czekolady 120 g rodzynek sułtańskich(...)płatków migdałowych 1 olejek spirytusowy pomarańczowy Dodatkowo : 150 g pierników w czekoladzie gorzkiej (ok. 5 szt.) Przygotowanie: Biszkopt goździkowy-  do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi goździkami. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi goździkami.  Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej

Ciastka - domowe słodkości
Sałatka z pieczonymi i faszerowanymi pieczarkami 220

internecie można znaleźć cały ogrom przepisów na pieczone pieczarki. Sałatka z pieczonymi i faszerowanymi pieczarkami Nie spotkałam się chyba z przepisem, w którym pieczarki bez żadnego nadzienia wędrowałyby do piekarnika. Niektórzy jako nadzienia używają mieszanek serów, inni zapiekają pieczarki z masłem i pietruszką, jeszcze inni z cebulą i warzywami. Opcji na farsz jest całe mnóstwo. Farsz, którego ja użyłam(...)miseczce mieszamy bułkę tartą z bazylią, parmezanem, pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami, szczyptą soli, podsmażonymi pieczarkami oraz pieprzem. Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem. Na górze każdego układamy plasterek sera Camembert. Pieczemy 25 minut w 170 stponiach Celsjusza. Na talerzyku układamy sałatę, pomidorki oraz upieczone pieczarki. Całość skrapiamy sosem chili. Sałatka z pieczonymi i faszerowanymi pieczarkami Smacznego! Sałatka z pieczonymi i faszerowanymi

mecooks
Tort różowy 90

biszkoptów: dwa ciemno różowe, dwa różowe i dwa jasnoróżowe. Między biszkoptami jest żelka malinowa i bita śmietana. Tort pokryty jest cienką warstwą bitej śmietany oraz bezą włoską. Zapraszam. Inspiracja na biszkopt i bezę włoską blog Moje Wypieki. Składniki na tortownicę 20 cm: Należy przygotować 3 tortownice o średnicy 20 cm lub biszkopt przygotowywać w 3 turach*, można też użyć jednorazowych(...)barwnik różowy, zmiksować. Cały tort wysmarować cienką warstwą bezy, wyrównać. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże, wedle uznania. Ja wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona, później na nich wyciskałam kolejne różyczki. Tort przechowywać w lodówce. *Uwaga, biszkopt nie lubi czekać na pieczenie, przygotowane ciasto należy niezwłocznie umieścić w piekarniku

moj przepis na
Tort różowy 115

biszkoptów: dwa ciemno różowe, dwa różowe i dwa jasnoróżowe. Między biszkoptami jest żelka malinowa i bita śmietana. Tort pokryty jest cienką warstwą bitej śmietany oraz bezą włoską. Zapraszam. Inspiracja na biszkopt i bezę włoską blog Moje Wypieki. Składniki na tortownicę 20 cm: Należy przygotować 3 tortownice o średnicy 20 cm lub biszkopt przygotowywać w 3 turach*, można też użyć jednorazowych(...)barwnik różowy, zmiksować. Cały tort wysmarować cienką warstwą bezy, wyrównać. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże, wedle uznania. Ja wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona, później na nich wyciskałam kolejne różyczki. Tort przechowywać w lodówce. *Uwaga, biszkopt nie lubi czekać na pieczenie, przygotowane ciasto należy niezwłocznie umieścić w piekarniku

moj przepis na
Tort różowy 123

Boki tortu również posmarować śmietaną. Wyrównać. Jeżeli zostanie wam bitej śmietany można zrobić dekorację tylką. Ja dodatkowo na bitą śmietanę kładłam bezę włoską, ale nie jest to konieczne. Tort schować do lodówki na kilka godzin, ma być zimny. Beza włoska: 3 białka (około 120 gr) w temperaturze pokojowej, białka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać w temperaturze(...)barwnik różowy, zmiksować. Cały tort wysmarować cienką warstwą bezy, wyrównać. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże, wedle uznania. Ja wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona, później na nich wyciskałam kolejne różyczki. Tort przechowywać w lodówce. *Uwaga, biszkopt nie lubi czekać na pieczenie, przygotowane ciasto należy niezwłocznie umieścić w piekarniku

moj przepis na
Tort różowy 203

Boki tortu również posmarować śmietaną. Wyrównać. Jeżeli zostanie wam bitej śmietany można zrobić dekorację tylką. Ja dodatkowo na bitą śmietanę kładłam bezę włoską, ale nie jest to konieczne. Tort schować do lodówki na kilka godzin, ma być zimny. Beza włoska: 3 białka (około 120 gr) w temperaturze pokojowej, białka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać w temperaturze(...)barwnik różowy, zmiksować. Cały tort wysmarować cienką warstwą bezy, wyrównać. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże, wedle uznania. Ja wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona, później na nich wyciskałam kolejne różyczki. Tort przechowywać w lodówce. *Uwaga, biszkopt nie lubi czekać na pieczenie, przygotowane ciasto należy niezwłocznie umieścić w piekarniku

moj przepis na
Szarlotka z budyniową pianką i kruszonką 151

białek – 100g cukru pudru lub erytrolu w pudrze – 14g cukru waniliowego (opcjonalnie) – 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru – 1/2 szklanki oleju (100ml) Dodatkowo: cukier puder lub erytrol w pudrze SPÓD: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy zimne masło i siekamy nożem do chwili, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka, erytrol i szybko

Be Fit Be Strong