dzień gotuje doskonale zdaje sobie sprawę jak istotnym narzędziem w kuchni jest dobra patelnia. Taka do której nic nie przywiera, taka, która się nie rysuje i którą bez obaw wraz z pokrywką można włożyć do gorącego piekarnika. W związku z tym, że ja też jestem fanką takich sprzętów dziś na blogu parę słów o patelni idealnej i o pysznej(...)SILUMIN zapewnia optymalną dystrybucję ciepła, co wpływa na jakość przygotowywanych posiłków, jak również na znaczące obniżenie kosztów energii przeznaczonej do gotowania, czy pieczenia. Jak widzicie produkcja takiej patelni do skomplikowany i długotrwały proces. Dlatego nie bez powodu producent oferuje na nią 25-letnią gwarancję. Patelnia jest ciężka - i właśnie taka powinna być dobra patelnia -, ale mimo to dobrze
Kulinarne przygody GatityCIASTO KRUSZONKOWE: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 15 dag/zimne, cukier 1/2 szklanki, wiórki kokosowe 2 łyżki, kakao 3 łyżki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki SERNIK: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, wiśnie z kompotu 1 szklanka poza margaryną do ciasta wszystkie(...)białości żółtka z cukrem (z 5 minut na dużych obrotach), dodać budyń, kaszkę manną, ser z wiaderka, odsączne z kompotu wiśnie bez pestek, zmiksować krótko do połączenia składników tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i tartą bułką obsypane - na dno blaszki dać 3/4 ciasta kruszonkowego, przygnieść np. denkiem szklanki do dna, wlać sernik
W Mojej Kuchni Lubiędość pracochłonny przepis, jednak warty uwagi, bo przepyszny! Z poniższych składników wyjdzie nam około 14 sporych pulpecików, także obiad na dwa dni dla 3-4 osobowej rodzinki Gołąbków bez zawijania próbowałam pierwszy raz u babci i od razu mi zasmakowały i zapisałam je na mojej liście do zrobienia. Nie wzięłam przepisu, ponieważ sama chciałam poeksperymentować ze smakiem i doprawić(...)mocno pomidorowy sos, do którego przygotowania użyłam dwóch puszek pomidorów, aromatycznego bulionu oraz kilku przypraw. Zastanawiałam się także czy przygotować gołąbki pieczone czy duszone i postawiłam na tą drugą wersję, aby były one bardziej soczyste. Gołąbki bez zawijania wyszły pulchniutkie i mięciutkie, idealne! Sosu pomidorowego niczym nie zabielałam, także ma intensywny smak pomidorów. Zapraszam po przepis! Smacznego Zobacz też
Kuchnia BazyliiNatłuszczamy oliwą, przykrywamy folią spożywczą lub lniana ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, np. w pobliżu grzejnika. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i formujemy zgrabny wałek. Nożem odcinamy po kawałku ciasta i zawijając pod spód formujemy zgrabne bułeczki. Układamy na blaszce, zachowując odstępy. Wierzch(...)folii spożywczej. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Na 15 minut przed końcem wyrastania zaczynamy rozgrzewać piekarnik do 200 stopni C bez termoobiegu. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy nasionami chia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż będą złociste
cool and mintyciasto 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g suchego maku masa 500 ml mleka 3 żółtka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru kryształu 150 g masła 20 okrągłych biszkoptów śliwki w czekoladzie 3/4 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady(...)przepis ciasto Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy 2 żółtka, proszek do pieczenia, przesianą mąkę oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Smakowite DaniaSkładniki: ciasto 25 dag mąki 15 dag cukru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku dodatkowo 16 jabłek 1 l mleka 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2-3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 słowik marmolady śmietana 1/2l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku Wykonanie: Z podanych(...)kruche, wyłożyć na dno i spód blaszki. Obrane jabłka pokroić na połówki, wydrążyć nasiona i ułożyć na cieście puste luki uzupełniając marmoladą. Ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka. Piec ok 70 minut. Gdy ciasto będzie zimne ubić śmietanę z cukrem oraz żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wyłożyć na budyń. Gdy zastygnie polać polewą. Przepis pochodzi z książki
Pychotkaaaprezentuje swoje piegowate wnętrze. Ciasto przygotowałam w keksówce o wymiarach 200x110x75cm. Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu) Składniki: 225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców 100g cukru 2 jajka 150g jogurtu greckiego 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150g borówek Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt
Smakołyki Berenikiprawda? No to zobaczcie, jaką sałatkę kiedyś robiłam – makaron, jajka, sałata, rzodkiewki, pomidorki i kurczak (jeśli masz pieczonego, wykorzystaj go, jeśli nie, pokrój w kostkę, dopraw po swojemu i usmaż). No i aż sama się zdziwiłam, ale to była sałatka bez majonezu 250-300 g makaronu np kokardki 4-5 jajek 1 sałata rzymska pęczek rzodkiewek pęczek dymki(...)pomidorków koktajlowych ok. 400 g pieczonego kurczaka 150 g jogurtu greckiego cytryna curry pieprz, sól 2 łyżki oliwy Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki. Umytą, osuszoną sałatę dzielimy na mniejsze części. Oczyszczone rzodkiewki kroimy na plasterki. Dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Pieczonego kurczaka kroimy
Smaki Na Talerzuaromatyczne. Mięso z indyka jest zdrowe i bardzo smaczne, a do tego łatwe do przygotowania. Marynata z musztardy nadaje mięsu przyjemnego smaku i zapobiega przed wysuszeniem mięsa w czasie pieczenia. Pikantność upieczonego udźca zależy od tego, jak ostra będzie musztarda użyta do marynaty. U mnie mięso było umiarkowanie pikantne, gdyż dodałam musztardę francuską. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania(...)miejsce, aby mięso przeszło marynatą. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C przez 60 minut, następnie zdjąć pokrywkę, położyć na indyku masło i zapiekać bez przykrycia około 15 minut. Po upieczeniu przykryć i pozostawić w nagrzanym piekarniku około 10 minut, aby indyk doszedł i zatrzymał się proces pieczenia. Do wytopionego płynu, aby powstał
Gotuj w domuwyciągnięciu z pieca, zawsze muszę go ukryć . W innym przypadku nie doczekałby wystygnięcia . Składniki 80 dkg mąki 650 lub 750 20 dkg mąki żytniej 300 g oliwek bez pestek 700 ml mleka 1/3 kostki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli Wykonanie Jedną z ważnych rzeczy jaką należy pamiętać przed pieczeniem to : wszystkie składniki
Eli GotowaniePrzyznacie sami, że ta beza jest grzechu warta ! Potrzebujemy do jej wykonania sporą dawkę cierpliwości i silną wolę - nie podjadanie jej podczas suszenia nie jest łatwe...-dlatego w mojej bezie - środek jest pusty... ;) Składniki: 5 białek ( z jajek w rozmiarze M) 250 gram cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu 250 gram czerwonej porzeczki 250 gram malin opakowanie(...)cukier, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu. Wsadzamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez ok 1,5 godziny. Po 1,5 godziny wyłączamy piekarnik i suszymy bezę przy otwartym piekarniku - ok. godziny. Mascarpone ubijamy z żółtkiem i 3 łyżkami cukru, można dodać też śmietanę. Smarujemy wysuszoną bezę, następnie układamy
dlaSmaQpotrzeby dodajemy łyżkę zimnej wody. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciastem wykładamy formę do tarty lub rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia. W razie potrzemy można ciasto delikatnie posypać mąką. Na środek wykładamy pokrojone na cienkie plasterki (wcześniej obrane) jabłka. Zwijamy brzegi tarty. Posypujemy
Słodkie okruszkidynię w kuchni. Puree z dyni. To podstawa wielu przepisów z dynią, którą można łatwo przygotować w domu. Wystarczy pokroić dynię na kawałki (bez obierania, jeśli używamy odmiany hokkaido), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i piec w 180 stopniach przez około 40 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie wystarczy zmiksować dynię blenderem na gładkie
ProstePesto.plMiesiąc lipiec upłynął mi bardzo, ale to bardzo szybko, był to mój pierwszy miesiąc bez pracy, ale wypełniłam go po brzegi. Dużo czytałam, dużo zwiedzałam, dużo piekłam. Spędzałam czas ze sobą, potrzebowałam tego. Zapraszam, więc do oglądania. Ostrzegam, że jest bardzo dużo zdjęć, więc życzę cierpliwości. Jak zawsze piłam dużo kawy, w tym tej mrożonej, ale osobiście wybieram
Izabelawkuchnikawałki jednocześnie około 6-7 minut, aż będą złociste. Jeśli macie grube kawałki to smażcie 1-2 minuty dłużej. Usmażone chrupiące stripsy przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Jeśli nie macie wymienionych przypraw, użyjcie gotowej przyprawy do kurczaka czy do dań meksykańskich, lub wykorzystajcie swoje ulubione przyprawy Zamiast piersi z kurczaka można użyć skrzydełek pozbawionych lotek i też(...)sposób potraktować kalafior, cukinię, plastry cebuli czy boczniaki. Jeśli nie chcecie smażyć, to kawałki obtoczone w panko ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsadźcie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, grzanie góra dół, bez termoobiegu, na 12-15 minut (czas może ulec zmianie w zależności od grubości kawałków). Chrupiące stripsy najlepiej smakują z pikantnym sosem mango
ladykitchen