ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia Pieczenie solanek : Przed wstawieniem blachy do piekarnika solanki maluję mlekiem i posypuję kminkiem wymieszanym z solą Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę Solanki piekłam około 22 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu Domowe solanki są gotowe można się częstować
Uwaga Babcia Piecze Chlebskładniki łącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie jagodzianek : Przed wstawieniem blachy do piekarnika , jagodzianki maluję mlekiem i posypuję kruszonką Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Jagodzianki piekłam około 23 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu . Jagodzianki drożdżowe są gotowe można się częstować . Życzę udanych
Uwaga Babcia Piecze Chlebprzygotować prostą pizze z sosem pomidorowym i serem mozzarella ) Blachę z pizzą wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 22 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Ciasto na pizze bez glutenowe jest gotowe jak i sama pizza :) Życzę pysznych i udanych wypieków pizzy . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebopisać ale na filmie i na zdjęciach dokładnie to pokazałam . Tak uformowane bułeczki będę piekła . Pieczenie bułeczek: Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 18 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Bułeczki z suszonymi pomidorami są gotowe . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebodstawiam na około 15 minut do podrośnięcia. Pieczenie chleba z kaszą gryczaną: Górę chlebka przed wstawieniem do piekarnika maluję olejem . Foremkę z chlebkiem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę, chlebek piekłam około 60 minut . Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony
Uwaga Babcia Piecze Chlebcałość dokładnie mieszam łyżką. Teraz ciasto przekładam do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczenie chlebka z cukinią: Foremki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 90 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Chleb z cukinią jest gotowy, pięknie pachnie a jeszcze lepiej smakuje:). Życzę
Uwaga Babcia Piecze Chlebłącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie bułek maślanych : Przed wstawieniem blachy do piekarnika , bułki maluję mlekiem i posypuję kruszonką. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Bułki maślane piekłam około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu . Bułki maślane są upieczone pięknie pachną. Życzę udanych
Uwaga Babcia Piecze Chlebokoło 15 minut. Pieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego: Przed pieczeniem gwiazdę maluję rozmąconym białkiem i posypuję płatkami migdałowymi i cukrem perlistym. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Gwiazdę piekłam około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu. Gwiazda z ciasta drożdżowego jest gotowa. Życzę udanego wypieku
Uwaga Babcia Piecze Chlebciasteczek . Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Skrawki zagniatam i ponownie rozwałkowuję . Pieczenie ciastek : Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 10 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu ciastka odstawiam do wystudzenia . Przygotowanie lukru : Do miseczki daję białka jajek
Uwaga Babcia Gotujerozwałkowanego ciasta wycinam pierniczki foremkami . Pierniczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczenie pierniczków : Blachę z pierniczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Ja piekłam pierniczki 8 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu pierniczki odkładam do wystygnięcia , gdy ostygną udekoruję je lukrem . Przygotowanie lukru
Uwaga Babcia Gotujemieszam tak żeby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały . Pieczenie ciasta Dziad : Ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyrównuję górę łyżką . Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest
Uwaga Babcia Gotujepieprzem . Pieczenie pasztetu : Foremkę do pieczenia smaruję tłuszczem (margaryną , masłem ) i obsypuję bułką tartą . Gotową masę przekładam do foremki delikatnie ugniatając . Foremkę z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam włączony na ogrzewanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu pasztet odstawiam do wystudzenia
Uwaga Babcia Gotujedelikatnie ugniatając . Górę smaruję olejem – biorę trochę oleju na dłoń i smaruję górę golasa olejem . Pieczenie golasa : Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Golas powinien ładnie się zrumienić . Po upieczeniu od razu nie wyjmuję golasa
Uwaga Babcia Gotujemogą być luki podczas pieczenia się wypełnią. Pieczenie zapiekanki: Przed wstawieniem naczynia do piekarnika górę zapiekanki maluję rozmąconym żółtkiem z dwoma łyżkami mleka. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Zapiekanka z mięsem mielonym jest gotowa
Uwaga Babcia Gotujepapierem do pieczenia, górę ciasta wyrównuję. Na ciasto układam dość gęsto maliny. Pieczenie ciasta z malinami: Blaszkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już upieczone, to możemy
Uwaga Babcia Gotuje