bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:255/498)

Puszyste racuchy z jabłkami w cynamonie 145

szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder do posypania szczypta cynamonu szczypta soli Przygotowanie: W misce ubij jajko z cukrem wanilinowym, dodawaj powoli obie mąki i mleko. Gdy powstanie gładka masa dodaj szczyptę soli i cynamonu, proszek do pieczenia i jabłka obrane ze skórki i pokrojone w cienkie talarki półksiężyce. Smaż na rozgrzanym(...)odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem. Moja rada: Zanim zaczniesz smażyć pierwszą partię nalej na patelnię więcej oleju, tak by starczyło na usmażenie wszystkich racuchów bez dolewania oleju. Dlaczego? Dolewanie oleju podczas smażenia powoduje, że racuchy będą bardziej go chłonąć, przez co będą tłustsze. Wychodzi 11 placuszków Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Chlebek bakaliowy 158

tego, że taki chlebek, lub jak kto woli ciasto z suszonych owoców i bakalii, to symbol nowych drzew, jest też obłędnie pyszny. Lojalnie uprzedzam, że znika szybko i żre się go bez umiaru. Ostatnio odkryłam połączenie – domowe masło orzechowe, chlebek bakaliowy i truskawki. Na swoje nieszczęście odkryłam, bo to cholerstwo okazało się być tak dobre, że prawie zagryzłam(...)jednej pomarańczy 1 łyżkę ekstraktu z wanilii w oryginalnym przepisie jest ¼ szklanki cukru, ale suszone owoce są wystarczająco słodkie, więc ja nie daję. Przygotowanie: Keksówkę standardową wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra – dół. Owoce wsadzamy do dużej miski i mieszamy z mąką. Jak się dokładnie obtoczą w mące, dodajemy orzechy i ziarna, mieszamy

ladykitchen
ciasto jabłkowe z marcepanem 176

marcepanową pianką. Ciasto robi się szybko, zawsze wychodzi i na pewno wszystkim będzie smakować. Ciasta z jabłkami to również świetny sposób na wykorzystanie nie najsmaczniejszych jabłek. Jeżeli ktoś nie lubi kwaśnych, a przypadkiem takie kupił to one idealnie nadadzą się na wszelkiego rodzaju ciasta. Przepis Składniki: 350 g mąki łyżeczka cukru do pieczenia 250 g cukru opakowanie cukru(...)budyniu waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, 170 g cukru i cukier wanilinowy. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy kruche ciasto. Tak długo, aż składniki się połączą. Ciasto to różni się od innych rodzajów kruchych ciast. Będzie się ono mocno kruszyć, ale bez problemu wyłożycie nim blaszkę do pieczenia. My zawsze na spód

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasto „Styropian” 217

Zapraszam na smaczne, szybkie w przygotowaniu, ciasto „styropian”. Pełne wiórków kokosowych i jogurtu. Spód i wierzch ciasta zrobiony jest z kruszonki. Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam takie ciekawe nadzienie do pieczonego ciasta :). Smak ciasta w dużej mierze zależy od jogurtu jaki wybierzemy. Ja pomieszałam smaki i użyłam brzoskwiniowego oraz truskawkowego. Czytelniczka Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., od której dostałam(...)Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa jogurtowa: 1l owocowego jogurtu (około 3 opakowania po 400g) 1/2 szklanki cukru 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 65g (jeśli mamy dwa mniejsze opakowania budyniu w proszku, proszę odmierzyć

Mała Cukierenka
Czekoladowe batoniki owsiano-kokosowe 143

Ostatnio miałam ochotę na szybką w przygotowaniu przekąskę na słodko, bez dodatku mąki i jajek. Płatki owsiane zmieliłam na drobny pył i wymieszałam je z gorzkim kakao oraz wiórkami kokosowymi. Do złączenia masy użyłam miodu i oleju kokosowego. Uwierzcie mi na słowo - batoniki były rewelacyjne w smaku! Czekoladowe, lekko słodkie i naprawdę sycące.  Składniki: 1,5 szklanki(...)posiekaną czekoladę. W rondelku rozpuścić olej kokosowy wraz z miodem. Gdy składniki będą płynne to wlać je do suchych składników. Całość wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Kroić dopiero po całkowitym stężeniu masy

Ugotować
Bezglutenowy piernik dyniowy 187

Zdjęcie jest zrobione pół godziny po wyjęciu z piekarnika i jak wdać rozwala się. Zawinęłam go w pergamin i po 1,5 godzinie pięknie się kroił, niestety bez możliwości fotografowania gdyż szybko zniknął :) Potrzebne składniki: 250  g mąki  jaglanej (można z mielić kaszę jaglaną na mąkę) 25  g len złocist y  zmielon(...)zostawiamy aby ozdobić górę piernika).  Wyrabiamy  ciasto i przekładamy do foremki. Pozostały kawałek dyni ścieramy na tarce na grubych oczkach i posypujemy piernik. Ciasto  pieczemy w 180 st przez

Łycha smaków
Tort bezowy z powidłami i nutką cynamonu 109

środku. Posmak cynamonu wyczuwalny delikatnie więc lepiej z niego nie zrezygnować, a jedynie mniej dodać jeśli ktoś za nim nie przepada. Powidła  dopełniają smak całości. Został zjedzony tak szybko, że był problem nawet z jednym ujęciem. Skala smaku 10/10  blaty bezowe spokojnie można zrobić nawet dwa czy trzy dni przed wypełnieniem go masą, w suchym miejscu zachowają(...)wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową i odrysować na nim 20 cm okręgi. W misie miksera umieścić białka. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać przesiany cynamon, dalej ubijając.  Masę bezową rozdzielić równo pomiędzy trzy okręgi, wyrównać. Wierzch każdej bezy posypać orzechami. Piec

Kubki smaku
Sernik jeżynowy 194

grzechu zbierałem nieswoje jeżyny. Pamiętam, że robiło się ciemno, zbliżała się burza, deszcz zaczynał siec w twarz, a one były tak delikatne, że rozpadały się w palcach. Pamiętam tę szybką rozkminę: uciekać do domu czy zbierać dalej. Oczywiście zbierałem dalej, bo moja zachłanność na dojrzałe i darmowe owoce zbierane na wsi nie zna granic. Dojadam właśnie ostatnie słoiki jeżyn(...)herbatników pełnoziarnistych 2 łyżki masła Wykonanie: Ciastka kruszycie, wsypujecie do robota kuchennego, dodajecie masło i miksujecie na jednolitą masę. Formę wykładacie papierem do pieczenia, wysypujecie ciastka i uklepujecie. Włączacie piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu i wstawiacie na dno naczynie żaroodporne z wodą. Ser miksujecie z cukrem na jednolitą masę. Dodajecie jajko po jajku, a później łyżkę mąki

GRUBY WAŁEK
Coś się do mnie uśmiecha - to Habżyki :) 125

produkt, który mam nadzieję bardzo szybko znajdzie swoich zwolenników, ja już należę do tej grupy :) Wystarczy na nie spojrzeć, aby się zakochać :) Te kolorowe buźki uśmiechają się do nas, i za każdym razem kiedy na nie spojrzę ja również się uśmiecham :) Pozytywnie wpływają na mój nastrój :) Czym są  Habżyki? To chlebek lniany, niepieczony żywy , z nisko przetworzonych warzyw(...)błonnika nie zawierają soi, glutenu, mleka, jaj, konserwantów, spulchniaczy, wypełniaczy wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych - Omega 3, 6, 9 bogactwo przeciwutleniaczy wysoka zawartość białka źródło naturalnych lignanów 100% Raw bez GMO idealne dla wegan Jak wspominałam chlebek jest żywy , co oznacza, że w odpowiednich warunkach potrafi zakiełkować :D Filmik tego procesu można obejrzeć na stronie 42* Raw and Happy

Zdrowie na języku :P
Happy birthday to You... 99

niej idealne.Takie chipsy jabłkowe zazwyczaj kupowałam sobie w sklepie. Niezbyt często, bo są dość drogie - a tylko te ekologiczne, bez dodatku cukru mnie interesowały. Aż w końcu odkryłam, że zrobienie ich w domu jest banalnie proste, choć niezbyt szybkie. Muszą się bowiem suszyć w piekarniku przez kilka godzin. Nie szkodzi - efekt jest boski! Są chrupkie, jabłkowe - oczywiście, moje(...)jabłkasok z 1/2 cytryny1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kardamonuJabłka umyć, wytrzeć do sucha i pokroić w jak najcieńsze plastry. Ułożyć plastry ciasno jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Suszyć w 80 st. C. przez 3-4 godziny.Ostudzić w zamkniętym piekarniku.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Młoda pewnie już teraz szykuje się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta czekoladowa z truskawkami 307

Znalazłam też czekoladę i szybko powstała taka oto tarta. Zniknęła w tempie błyskawicznym.     Składniki: 250 g kruchego ciasta 250 g mascarpone 2 łyżki cukru 60 g gorzkiej czekolady truskawki       Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (duża o śr. 23 cm, lub 3 - 4 małe).  Ciasto nakłuć, wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć groch(...)rozpuszczonej czekolady i wymieszać.  Przełożyć do pozostałego mascarpone i wymieszać całość.  Czekoladowy krem wyłożyć na ostudzone spody.  Przed samym podaniem tartę udekorować truskawkami.Poza sezonem można też podać ją bez owoców, lub udekorować na przykład malinami

Sto kolorów kuchni
Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym (szybki) 178

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Na swoje urodziny nie planowałam pieczenia tortu, ale w ostatniej chwili pomyślałam, że głupio będzie jak go sobie nie zrobię...  I tak w dniu urodzin, na szybkiego powstało takie cudo. Tort okazał się wielkim hitem - w smaku, jak i z wyglądu. Rewelacyjne połączenie smaków, czyli kakaowy biszkopt nasączony herbatą(...)truskawkowego 30-40g bezików Nasączenie: 100 ml mocnej herbaty 50 ml likieru toffi   Dodatkowo: mikro kropla truskawkowa do obsypania tortu (czekolada truskawkowa) 150 podłużnych biszkoptów do obłożenia bezy do dekoracji kilka truskawek do dekoracji Upiec biszkopt. Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i całość lekko ubić za pomocą "rózgi". Następnie miskę należy postawić na garnek z gotującą

Di gotuje
Rozgrzewający deser wiśniowy z podchmielonymi wisienkami 139

W zimowe dni stawiam często na proste, ale jakże smaczne rozwiązania. Dziś zapraszam Was na rozgrzewający deser wiśniowy z podchmielonymi wisienkami . Czyli nic innego jak pyszny

Słodkie okruszki
Ciasto kruche z pianką z TRIO owocowym 206

Hej! Dziś się objadamy :) zrobimy kruche ciacho z świetną kompozycją owoców: brzoskwinia, borówka amerykańska i banan. Wszystko przykryjemy białkowym puchem i zapieczemy :) Zaskoczycie się rewelacyjnym połączeniem

Kuchnia PROzdrowotna
Kwiecień z Sophie Dahl - szybka makrela 193

Wędzona makrela ze szpinakiem. Nie ma tutaj dużo gotowania, ale całość prezentuje się elegancko i co najważniejsze jest bardzo smaczna. Największą zaletą jest jednak czas przygotowania

W kuchni wieczorem