Kiedy dostałam od koleżanki przepis na sypaną drożdżówkę trochę nie dowierzałam, że może się udać. Ale koleżanka powiedziała - Zrób! - więc zrobiłam i od tamtej pory
babka w formiekształt symbolizował niekończący się dobrobyt. Niektóre dokumenty datują początki bajgla na rok 1683. Po zwycięstwie nad wojskami tureckimi król Jan III Sobieski miał dostać bajgla jako prezent z Wiednia. Bez względu jednak na to, która wersja historii jest poprawna, to nie da się ukryć, że to polskie pieczywo podbiło serca i podniebienia amerykanów. Aż do początku XX wieku receptura(...)jedynie synowie założycieli tejże piekarni. Dopiero w 1927 roku polski piekarz Harry Lender założył w Connecticut pierwszą poza Nowym Jorkiem piekarnie bajgli. Oferując je m.in w postaci mrożonej bardzo szybko wprowadził je do sklepów, co poskutkowało ogromnym wzrostem ich sprzedaży. Obecnie dwa największe „ośrodki” wypieku bajgli to Montreal i Nowy Jork. W tym drugim
Jacob TastesPrzepis ten znalazłam na czyimś blogu i niestety nie pamiętam teraz na czyim a sobie nie zapisałam... Z góry przepraszam autorkę za to, że nie podaję
Ze smakiem bez glutenukurczaka tikka . Robi się go bardzo szybko i łatwo. Tak na prawdę potrzebujemy tylko kilku składników . Podaję go z kaszą, ryżem, ziemniakami, do panini, tortilli czy z warzywami. Bez problemu mogą go jeść dzieci jeśli zrezygnujemy z ostrych przypraw. Przygotowuję w piekarniku , dzięki temu mięso jest delikatne a co najważniejsze bez zbędnego tłuszczu. Polecam i smacznego(...)Dodaję przyprawy, pastę tikka. Mieszam. Odstawiam pod przykryciem ok 30 min najlepiej w lodówce. Następnie przekladam mięso do naczynia żaroodpornego albo glinianego i przykrywam folią aluminiową, którą nakłówam wykałaczkami. Piekę ok 40 min w 180 stopniach
Gotowanie Patkiwspólnego:) Ciasto jest bez glutenu i laktozy! Jest bardzo lekkie i na prawdę zawiera bardzo mało kalorii. Jedna porcja to: 65 kcal w tym: W: 7,67 g; B: 4,5 g; T: 1,76 g. Składniki: Spód - 40 mąki kokosowej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki słodzika lub cukru Pianka - 4 białka(...)żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie wlewamy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Energicznie i szybko mieszamy. Przekłada my masę do okrągłej foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia. Pianka
Health-Fit-Lifespełniały ten warunek. Jeśli jednak chodzi o słodkości jest już dużo bardziej realne. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na przepyszne ciasteczka, bez których w naszym domu nie ma świąt. Kurki, bo o nich mowa są łatwe i szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze dobre dla osób nieunikających cukru, bo ciasto samo w sobie nie zawiera go ani grama(...)szklanki mąki pół kostki smalcu pół kostki margaryny 1 żółtko 2 dag świeżych drożdży 3 łyżki śmietany 18 % cukier puder marmolada - najlepiej twarda Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto i od razu wałkujemy na 3 mm placek. Radełkiem lub nożem do pizzy tniemy go w kwadraty o bokach 4-5 cm. Robimy to krojąc ciasto
Kuchnia od dwojgamiejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie o dgazować - uderzając kilka razy pięścią - i pozostawić na kolejne 30 minut. Skórka piwna Rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól, mąkę i szybko wymieszać łyżką. Pozostawić przykryte ściereczką lub folią s pożywczą na 30 minut. Wykończenie Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść rękoma i uformować z niego okrągły bochen. Kulę ciasta ułożyć(...)skórka ulegnie przez to uszkodzeniu . Pieczenie Autor bloga Kuchnia Gucia piekł chlebki na kamieniu, Z racji, iż takowego nie posiadam, wykorzystałam tu standardową, dużą blachę z wyposażenia piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 250C. Na dnie umieścić dodatkową blaszkę z gorącą wodą. Chleb wstawić do piekarnika - w 1/3 wysokości od do łu , bez termoobiegu, grzałka góra-dół . Piec przez
Grunt to przepis!bez masła) duża forma z kominkiem przepis autorstwa Lauren Chattman 3 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 6 dużych jajek 2 ¼ szkl. cukru ( oryginalnie było 2 ¾ ) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 szkl. śmietany kremówki (dałam 30%) Piekarnik nagrzać do 175°C . Dużą formę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać mąką. Mąkę, proszek do pieczenia(...)każdym dodaniu mąki lub śmietany krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Przelać ciasto do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Jeśli ciasto zbyt szybko będzie się rumienić, przykryć je z góry luźno folią aluminiową. Po upieczeniu zostawić na 15 minut i wyłożyć na kratkę do ostygnięcia
Posadzone i zjedzoneDziś klasyka gatunku, proste muffinki czekoladowe z kremem kakaowym. Na szybko, dla zapracowanych mam małych głodomorów :) Ostatnio niewiele mam czasu na cokolwiek, a czasem chciałoby się zjeść coś słodkiego. Te muffinki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły, zawsze się udają i dają ogrom możliwości, bo można pokombinować ze smakami i dodatkami. Moje ulubione to właśnie te - czekoladowe z wiśniami(...)pieczenia 1 duże jajko 1 rozpuszczona czekolada mleczna 1 szklanka mleka 1/2 szklanki rozpuszczonego masła + wiśnie - świeże lub z kompotu, wydrylowane 330ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Składniki mokre roztrzepać w drugim naczyniu, a następnie wlać do suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie, bawet bez użycia miksera, przy
Cakes By KejtPięć lat to ogrom czasu. Dziś zastanawiałam się nad tym, co było i, przyznaję, były to bardzo refleksyjne rozważania. Lata te minęły szybko, ale bez przesady. Wiele się wydarzyło, wiele przeżyłam, wiele także doświadczyłam. W moim życiu pojawiły się nowe obowiązki, ale także nowe umiejętności. Sprostałam wielu wyzwaniom, z niektórymi sobie nie poradziłam. Stawałam do wielu zmagań(...)kolejnych zmagań. Ot, życie. Niezmienna pozostała moja kuchnia. Nie zawsze mogę jej poświęcić tyle czasu, ile bym chciała. Zawsze jednak lubię w niej być, przyjmuję w niej najbliższych, gotuję, piekę, smażę, przygotowuję nowe dania dla nas i naszych znajomych. Chwile przy kuchennym stole z filiżanką kawy, płomieniem świecy, cichą muzyką i zapachem pieczonego ciasta, spędzone na rozmowie z przyjaciółką
W mojej kuchnizapiekłam. Takie danie bez zapiekania pamiętam jeszcze z przedszkola. To było bardzo dawno :), ale jeszcze smak mam w pamięci. A najbardziej mój znienawidzony smak z przedszkolnego życia to sok pomidorowy podawany w kubeczkach do picia. Obrzydliwe! Dzisiaj moja wnusia już jest w przedszkolu. Hi hi i soku nie podają Jak ten czas szybko mija. Składniki(...)Twaróg rozgnieść widelcem z dwoma łyżkami śmietany, cukrem, cukrem waniliowym, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone i makaronem. Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch posmarować resztą śmietany. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana na wierchu się zetnie i lekko zarumieni. Podawać na ciepło. makaron zapiekany z serem
O kuchni z uczuciempachną przecudnie cynamonowo. Muffinki kocham za to, że można je przygotować szybko, bez użycia miksera i przy okazji przekąsić coś słodkiego. Zasada przygotowania ich jest prosta – składniki wystarczy wymieszać tylko do ich połączenia. Nie za długo, bo wyjdą twarde. Moja wersja jest bez cukru. Z roztargnienia chyba zapomniałam go dodać, ale i tak są smaczne. Oryginalny(...)warto połączyć to, co zdrowe z tym co smaczne. Przepis na 10 muffinek Składniki sypkie : szklanka mąki pszennej szklanka płatków owsianych 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu* szczypta gałki muszkatołowej( opcjonalnie) 1/2 szklanki drobnego cukru * Staś lubi cynamon, więc ja dodaję czubatą łyżeczkę Składniki mokre : duże jajko 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy
Niebieski kubek z kawawycinać dowolne kształty, Piec ok. 10 min w 180*C (idealnie wychodzą na termoobiegu - z resztą tylko ta funkcja działa w moim piekarniku, a przy okazji można upiec kilka blach na raz :) ). Z miodem sztucznym podobno szybciej robią się miękkie. No i grubiej rozwałkowane - też. Po wyjęciu z piekarnika wydają się niedopieczone - bez paniki, po ostygnięciu stają się twarde(...)wyciśniętych cytryn lub pomarańczy, ucieramy na pastę o konsystencji, jakiej potrzebujemy - do polewania całych pierniczków rzadszy, do przylepiania ozdób gęstszy :). Lukier królewski - idealnie biały, ładnie kryjący, gęsty, dość szybko wysychający. 1 białko ubić mikserem z odrobiną soli, dosypywać stopniowo cukier puder w ilości ok. 1,5 szklanki na jedno białko. Można go zrobić też bez ubijania
Kuchnia w szuwarachłatwo dostępna i ma niską cenę , więc będąc na targu, bez wahania kupiłam duży kawał od miejscowego rolnika i zrobiłam z niej między innymi pyszne placki dyniowe. Są delikatne i bardzo smaczne. Mogą być alternatywą dla placków ziemniaczanych ;) Placki z dyni to b ardzo zdrowy, szybki i tani obiad dla studentów i nie tylko :) ~ Placki ziemniaczane ~ Składniki(...)trochę mąki. Placki smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni teflonowej, po kilka minut z każdej strony (podczas przewracania na drugą stronę trzeba uważać, ponieważ placki są dość delikatne)lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 15 minut. Smacznego
Kuchenny Skrawek NiebaKolorowy obiad bez mięsa? Jeśli mam wybór – wybieram bakłażana. Żeby był zdrowszy niż ten w wersji smażonej, który ‘pije’ dużą ilość tłuszczu, wystarczy go tylko
Karo in the Kitchen