Zdjęcie jest zrobione pół godziny po wyjęciu z piekarnika i jak wdać rozwala się. Zawinęłam go w pergamin i po 1,5 godzinie pięknie się kroił, niestety bez możliwości fotografowania gdyż szybko zniknął :) Potrzebne składniki: 250 g mąki jaglanej (można z mielić kaszę jaglaną na mąkę) 25 g len złocist y zmielon(...)zostawiamy aby ozdobić górę piernika). Wyrabiamy ciasto i przekładamy do foremki. Pozostały kawałek dyni ścieramy na tarce na grubych oczkach i posypujemy piernik. Ciasto pieczemy w 180 st przez
Łycha smakówśrodku. Posmak cynamonu wyczuwalny delikatnie więc lepiej z niego nie zrezygnować, a jedynie mniej dodać jeśli ktoś za nim nie przepada. Powidła dopełniają smak całości. Został zjedzony tak szybko, że był problem nawet z jednym ujęciem. Skala smaku 10/10 blaty bezowe spokojnie można zrobić nawet dwa czy trzy dni przed wypełnieniem go masą, w suchym miejscu zachowają(...)wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową i odrysować na nim 20 cm okręgi. W misie miksera umieścić białka. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać przesiany cynamon, dalej ubijając. Masę bezową rozdzielić równo pomiędzy trzy okręgi, wyrównać. Wierzch każdej bezy posypać orzechami. Piec
Kubki smakugrzechu zbierałem nieswoje jeżyny. Pamiętam, że robiło się ciemno, zbliżała się burza, deszcz zaczynał siec w twarz, a one były tak delikatne, że rozpadały się w palcach. Pamiętam tę szybką rozkminę: uciekać do domu czy zbierać dalej. Oczywiście zbierałem dalej, bo moja zachłanność na dojrzałe i darmowe owoce zbierane na wsi nie zna granic. Dojadam właśnie ostatnie słoiki jeżyn(...)herbatników pełnoziarnistych 2 łyżki masła Wykonanie: Ciastka kruszycie, wsypujecie do robota kuchennego, dodajecie masło i miksujecie na jednolitą masę. Formę wykładacie papierem do pieczenia, wysypujecie ciastka i uklepujecie. Włączacie piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu i wstawiacie na dno naczynie żaroodporne z wodą. Ser miksujecie z cukrem na jednolitą masę. Dodajecie jajko po jajku, a później łyżkę mąki
GRUBY WAŁEKprodukt, który mam nadzieję bardzo szybko znajdzie swoich zwolenników, ja już należę do tej grupy :) Wystarczy na nie spojrzeć, aby się zakochać :) Te kolorowe buźki uśmiechają się do nas, i za każdym razem kiedy na nie spojrzę ja również się uśmiecham :) Pozytywnie wpływają na mój nastrój :) Czym są Habżyki? To chlebek lniany, niepieczony żywy , z nisko przetworzonych warzyw(...)błonnika nie zawierają soi, glutenu, mleka, jaj, konserwantów, spulchniaczy, wypełniaczy wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych - Omega 3, 6, 9 bogactwo przeciwutleniaczy wysoka zawartość białka źródło naturalnych lignanów 100% Raw bez GMO idealne dla wegan Jak wspominałam chlebek jest żywy , co oznacza, że w odpowiednich warunkach potrafi zakiełkować :D Filmik tego procesu można obejrzeć na stronie 42* Raw and Happy
Zdrowie na języku :Pniej idealne.Takie chipsy jabłkowe zazwyczaj kupowałam sobie w sklepie. Niezbyt często, bo są dość drogie - a tylko te ekologiczne, bez dodatku cukru mnie interesowały. Aż w końcu odkryłam, że zrobienie ich w domu jest banalnie proste, choć niezbyt szybkie. Muszą się bowiem suszyć w piekarniku przez kilka godzin. Nie szkodzi - efekt jest boski! Są chrupkie, jabłkowe - oczywiście, moje(...)jabłkasok z 1/2 cytryny1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kardamonuJabłka umyć, wytrzeć do sucha i pokroić w jak najcieńsze plastry. Ułożyć plastry ciasno jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Suszyć w 80 st. C. przez 3-4 godziny.Ostudzić w zamkniętym piekarniku.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Młoda pewnie już teraz szykuje się
Pożeraczka, czyli raz adobrzewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Na swoje urodziny nie planowałam pieczenia tortu, ale w ostatniej chwili pomyślałam, że głupio będzie jak go sobie nie zrobię... I tak w dniu urodzin, na szybkiego powstało takie cudo. Tort okazał się wielkim hitem - w smaku, jak i z wyglądu. Rewelacyjne połączenie smaków, czyli kakaowy biszkopt nasączony herbatą(...)truskawkowego 30-40g bezików Nasączenie: 100 ml mocnej herbaty 50 ml likieru toffi Dodatkowo: mikro kropla truskawkowa do obsypania tortu (czekolada truskawkowa) 150 podłużnych biszkoptów do obłożenia bezy do dekoracji kilka truskawek do dekoracji Upiec biszkopt. Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i całość lekko ubić za pomocą "rózgi". Następnie miskę należy postawić na garnek z gotującą
Di gotujeW zimowe dni stawiam często na proste, ale jakże smaczne rozwiązania. Dziś zapraszam Was na rozgrzewający deser wiśniowy z podchmielonymi wisienkami . Czyli nic innego jak pyszny
Słodkie okruszkiHej! Dziś się objadamy :) zrobimy kruche ciacho z świetną kompozycją owoców: brzoskwinia, borówka amerykańska i banan. Wszystko przykryjemy białkowym puchem i zapieczemy :) Zaskoczycie się rewelacyjnym połączeniem
Kuchnia PROzdrowotnaWędzona makrela ze szpinakiem. Nie ma tutaj dużo gotowania, ale całość prezentuje się elegancko i co najważniejsze jest bardzo smaczna. Największą zaletą jest jednak czas przygotowania
W kuchni wieczoremTrzeci dzień choroby, niby jest lepiej, ale gardło nadal boli, więc nie wszystko dałbym radę zjeść. Wymyśliłem dziś na obiado - desero - kolacje naleśniki. Że to będzie
Parowar FacetaCiasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową jest ciastem, które łączy w sobie kilka smaków - słodycz kajmaku, a właściwie masy wykonanej ze śmietanki, niewielkiej ilości
Smakołyki BerenikiBezglutenowy wrap z siemienia lnianego- zmodyfikowany nieco przepis Davisa Wrap z siemienia lnianego, bezglutenowy i bezpszenny jest zaskakująco smaczny. Wykonanie jest bardzo szybkie - dosłownie 5 minut. Przepis ten wypróbowałam już kilkukrotnie, zarówno w wersji oryginalnej jak i nieco zmodyfikowanej. Udaje się zawsze ale nie spodziewajmy się że będzie sprężysty jak meksykańskie tortille :-) Jego podstawowym składnikiem jest siemię lniane(...)błonnik, minerały i witaminy (w tym witaminę E- witaminę młodości) Składniki wrapu (wersja oryginalna): Na 1 porcję 3 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli 1/4 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli morskiej lub selerowej 1 łyżka oleju kokosowego, podgrzanego+ niewielka ilość do posmarowania patelni (talerza) 1 łyżka stołowa wody 1 duże
Marta próbujepiankę: galaretka o smaku tropikalnym 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego ( z lodówki) na wierzch: duże, dojrzałe mango galaretka o smaku pomarańczowo-morelowym (bez żelatyny, tężejąca w godzinę) Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodać(...)wystudzeniu wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Uwaga: galaretka na wierzch nie zawiera żelatyny więc tężeje w godzinę, zaraz po ostudzeniu. Dlatego należy wylać ją szybko na ciasto, zaraz jak tylko przestygnie (bardzo gorąca galaretka rozpuści piankę z mleka skondensowanego). Można też użyć zwykłej, tradycyjnej galaretki. Ciekawostki na temat mango poznacie na stronie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaroku przygotowania rozpoczęłam od przygotowania sosu z pieczonych warzyw. Można go wykorzystać do przygotowania szybkiego obiadu. Idealnie nadaje się do makaronu czy ryżu. Stanowi też smaczny dodatek na przykład do lecza. Przygotujcie go koniecznie, a na pewno nie pożałujecie. Sos z pieczonych warzyw Składinki: 2 kg pomidorów (soczysty i dojrzałych) 1 kg cukinii 1 kg papryki czerwonej 1 główka czosnku(...)Warzywa myjemy. Pomidory kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na blasze. Ważne jest aby układać je skórką do dołu. Skórę na pomidorach zostawiamy ponieważ po upieczeniu skórę ściągniemy bez żadnych problemów. Obcinamy końcówki od cukinii i dzielimy ją na kawałki. Ich kształt jest dowolny, jeśli chodzi o wielkość to kawałki powinny być mniej więcej wielkości pomidorów. Warzywa polewamy
PatiGotujełyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru skórka otarta z 1 pomarańczy 50 g surowego marcepanu dodatkowo: 100 g białej czekolady 2 łyżki liofilizowanych malin 1 łyżka niesolonych pistacji (bez łupinek) złoty pyłek Masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem. Dodać mleko, wymieszać. Wbić jajko, wsypać kardamon i sól, połączyć. Wlać przestudzone masło, a na końcu(...)jeszcze raz szybko zagnieść. Lekko podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x45 cm. Posmarować nadzieniem, a następnie ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Przeciąć na pół w poprzek, a następnie każdą część wzdłuż, nie rozcinając jednak do końca. Zapleść razem końcówki, a następnie z obu części ciasta uformować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia serce. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrze