robienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! WIĘCEJ 6. ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONEJ DYNI I SŁODKIEJ PAPRYKI! Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy. WIĘCEJ(...)RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM Pyszne kremowe risotto to niewątpliwie jedno z moich ulubionych dań. Risotto ma tą swoja wielką zaletę, że możesz je zrobić z każdym ulubionym składnikiem. Zawsze w maju gości u Nas risotto ze szparagami, jesienią z dynią, a latem z pieczonym kalafiorem. Dopiero 3 lata temu odkryłam, pieczonego kalafiora. Szkoda, że tak późno! Pieczony kalafior to przepyszna
SMYKWKUCHNITłusty czwartek już tuż, tuż. Proponuje Wam dzisiaj gniazdka poznańskie, trochę się bałam czy wyjdą. Nie robiłam ich nigdy, mam ten przepis od dawna ale nigdy
Kuchnia PokoleńKolejny eksperyment z wykorzystaniem mąki kokosowej! Jako że dostałam embargo na piekarnik muszę sobie radzić w inny sposób. Mąka kokosowa jest mąką która nie wymaga pieczenia
madamekuchnia.wordpress.comwięc i na blogu przed świętami makowiec być musi. Szybko go zrobicie. Możecie użyć gotowej masy makowej, lub zrobić ją samemu. Jest prostsza niż myślisz, szybsza niż Ci się wydaje Polecam spróbować i zrobić taką jaką lubisz najbardziej z migdałami, lub bez. Z rodzynkami i skórka pomarańczowa Oto moja propozycja(...)soli i chwilkę zmiksować aż się spienią. Odstawić na kilka minut - około 5 minut (cukier się rozpuści) W tym czasie przesiejcie mąkę. Płaską blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Jajka ubijajcie tak długo, aż potroją swoją objętość (u mnie 6 minut) Następnie w trzech turach, dodajcie przesianą mąkę i zamieszajcie szpatułką delikatnie, ale dokładnie. Przełóżcie masę biszkoptową
Piekarz-Kucharz-GarkotłukLubisz ciastka pod każdą postacią? Na pewno spodoba Ci się ich dzisiejsza odsłona. Przygotowałam przepis na pyszne, szybkie i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki i cukru. Ciasteczka są też bezglutenowe i wegańskie. Miękkie i słodkie dzięki bananom oraz daktylom ciasto w połączeniu z czekoladowym kremem. Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki – ciastka: 2,5 szklanki ekspandowanego amarantusa(...)gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Banany i daktyle zblenduj. Powstałą masę wymieszaj z amarantusem, płatkami jaglanymi, sodą oczyszczoną, kokosem i olejem. Następnie uformuj ciastka. Piecz je 15 – 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Aby przygotować krem mus kokosowy lub twardą część mleczka kokosowego zmiksuj na gładką masę z dodatkiem mleka. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej
Via GustoSuper łatwe i super szybkie ciasteczka nie tylko dla dzieci. Delikatne i idealnie kruche, wprost rozpływają się w ustach. Dzięki dodatkowi sporej ilości masła orzechowego, mają fantastyczny, wyraźnie orzechowy posmak. Pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu masła i jajka z lodówki oraz o długim i bardzo dokładnym ubiciu masła z cukrem. Pilnujcie też czasu pieczenia i wyjmijcie ciastka, gdy tylko lekko(...)długo pieczone byłyby gorzkie. SKŁADNIKI / 18 ciastek 100 g masła 100 g masła orzechowego 150 g cukru 1 jajko 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady WYKONANIE Masło, masło orzechowe i jajko ocieplamy w temperaturze pokojowej. Czekoladę kroimy w drobną kostkę. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik
cool and mintyosobiście, w praktyce patent ten działa jak marzenie ! Chleb jest pyszny w smaku, o bosko chrupiącej skórce, miękki i wilgotny w środku. Do tego wyjątkowo szybko i bezproblemowo się go robi. Bez miksera, wystarczy kilka razy zamieszać łyżką i prawie gotowe! Do tego nie trzeba "bawić się" z uprzednim przygotowywaniem zakwasu, wystarczą suche drożdże i ocet. Przepis(...)suchych drożdży - płaskie 40g płatków jaglanych błyskawicznych - można zastąpić płatkami owsianymi 30g otrąb orkiszowych - można zastąpić otrębami pszennymi lub innymi + łyżka otrąb do obsypania chleba z wierzchu przed pieczeniem 3 łyżki nasion lub pestek - u mnie po łyżce nasion siemienia lnianego, słonecznika i pestek z dyni 2 łyżeczki soli - płaskie 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu
Grunt to przepis!Zdrowe, szybkie i pyszne drugie śniadanie – gęste smoothie z otrębami, berberysem i migdałami. Owocowa słodycz z dodatkami superfood. Polecam, spróbujcie. Ja ostatnio coraz częściej przygotowuje tego typu smoothie na drugie śniadanie zamiennie z sałatkami lub koktajlem na bazie mleka roślinnego. A jak u Was wygląda ten drugi posiłek dnia? Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie(...)specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: 2 banany (u mnie dojrzałe) 2 soczyste brzoskwinie otręby osiane – 2 czubate łyżki 3-4 migdały (u mnie od Pro-BIO ) około 3/4 łyżeczki berberysa suszonego listki świeżej mięty Przygotowanie: Owoce obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy (bez pestek) do misy blendera z nożami
Słodkie okruszkijednak zupełnie wyjątkowa za sprawą oliwy. Jej smak jest lekko wyczuwalny w tle, jednak największą zaletą jej dodatku jest niesamowita chrupkość gotowej granoli. Coś niesamowitego! Szybkie śniadanie staje się prawdziwą ucztą. C. stwierdził bez zająknięcia, że od teraz to jego ulubiona granola. Ja też zajadam się nią z niekłamaną przyjemnością. To zdecydowanie coś, czego musicie spróbować. Migdałowa granola(...)posiekane migdały, słonecznik, siemię i sezam, ponownie wymieszać. Oliwę połączyć z syropem klonowym. Wlać do płatków, dokłądnie wymieszać, aby płyn pokrył płatki. Równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 st. C. przez 1 godzinę. W połowie pieczenia przemieszać. Ostudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Jestem ostatnimi czasy naprawdę zajęta; dodatkowo nasz internet okazał się
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieże, gorące i puszyste, te bułeczki mają lekko maślany smak i do tego są delikatnie słodkie. Najpyszniejsze są zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, pierwsze 2 zjadamy z Piotrem bez niczego jeszcze gorące, mimo, że babcia mnie zawsze ostrzegała, żeby poczekać aż przestygną, bo od gorących bułek można dostać skrętu kiszek, ale jakoś nigdy mi się te kiszki nie skręciły(...)smaku bułki kupowałam sobie w pobliskiej cukierni, gdy wracałam ze szkoły i takie same bułeczki maślane piekła moja babcia, gdy do niej przyjeżdżałam na weekend. A przepis na te mleczne bułki z makiem, czy też maślane bułki jest banalnie prosty i szybki, a bułki te zawsze się udają.Polecam też przepis na bułeczki drożdżowe z rodzynkami , są równie pyszne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięryby. Lubię je, ale bez ości. Konieczne muszą to być filety. Dla mnie jedzenie ryby z ośćmi, to mordęga, każdą ość wykryję. Jak to mówił jeden z kabareciarzy: "Taki mam organizm...". Staram się je powoli włączać do mojej diety. Smażone ryby nie za bardzo mi smakują, albo nie potrafię ich przyrządzić ;). W książce "Szybki i smaczny obiad" znalazłam(...)zachwycona, bo naprawdę mile zaskoczyła mnie smakiem. Nawet mój R chwalił danie, a też nie przepada za rybami ani za kaszą kuskus. Myślę, że trzeba będzie trochę poeksperymentować z pieczoną rybą i jeszcze coś pysznego mi wyjdzie :). Polecam Wam gorąco wypróbować ten przepis! DORSZ Z KUSKUSEM I WARZYWAMI. Składniki na 2 - 3 porcje
Zakątek rozkoszy kulinarnychDziś zapraszam na tradycyjny sernik wiedeński bez spodu - puszysty, wilgotny, rozpływający się w ustach i nie tylko (czyt. szybko znika z talerza) :), a przy tym jest prosty do zrobienia. Polecam. Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm): 8 jajek 1 kg sera twarogowego półtłustego 125 g roztopionego masła 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka wody różanej (lub świeżo(...)stopione i przestudzone masło, wodę różaną i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika (drugi poziom od dołu), na dnie piekarnika ustawić żaroodporne naczynie, do niego wlać wrzątek (do połowy wysokości) i piec przez ok. 70 minut. Po upieczeniu wyjąć
Domowa Cookierenka Agiwlewamy do niej 2cm gorącej wody. Całość od razu wstawiamy do piekarnika. Sernik pieczemy w temperaturze 170⁰C przez 15 minut . Po 15 minutach temperaturę pieczenia zmniejszamy do 160⁰C i pieczemy sernik kolejne 15 minut (przy tortownicy powyżej 20cm – 30minut ). Po tym czasie piekarnik wyłączamy i sernik zostawiamy w wyłączonym ale gorącym piekarniku na kolejne 15 minut(...)japońskiemu, lekkiemu jak chmurka sernikowi dodają głębi i kolejnego wymiaru. Lekko, szybko, elegancko – nie tylko od święta. Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej lub ćwiczycie, staracie się ograniczyć węglowodany, macie wśród bliskich kogoś, kto próbuje zgubić parę kilogramów – to deser dla Was. Mało cukru, naturalne tłuszcze bez tłuszczów trans, sporo białka – zupełnie zdrowo, prawda? Porcja sernika japońskiego o wadze
Karo in the Kitchenwypełniliśmy nią mini mazurki orzechowo-owocowe, którą dla ożywienia smaku połączyliśmy z kwaskowatą galaretką z marakui. Jeśli z braku czasu lub chęci nie możecie samodzielnie upiec foremek bez wahania kupcie gotowe w sklepie i się nie stresujcie, w końcu Święta mają być miłe, przyjemne i bezstresowe ;) Czas przygotowania: Porcje: 12-15 szt. Składniki: Foremki z kruchego ciasta(...)klonowy do smaku dekoracja Polewa i dekoracja biała Helio Przygotowanie: Kruche foremki Masło zetrzyj na grubej tarce, dodaj przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 30 minut. Pozostałe masło roztop, posmaruj foremki przy pomocy pędzla, posyp mąką, nadmiar mąki wysyp z foremek
SzczyptaSmaQprzepis znalazłam na pewnym zagranicznym blogu i od razu bardzo mi się spodobał, brokuły są bardzo zdrowe, a w takiej wersji posmakują naprawdę każdemu. Totsy robi się bardzo szybko, a brokuły po upieczeniu nie tracą ani koloru, ani chrupkości, koniecznie wypróbujcie jeśli w lodówce macie taką zieloną główkę i nie wiecie co z nią zrobić :) Składniki : 1 główka(...)następnie opłukać w lodowatej wodzie i posiekać nożem na drobne kawałki (bez łodyg) Następnie wszystkie składniki razem z posiekanymi brokułami, umieścić w misce, doprawić do smaku, uformować kotleciki( jeśli masa się nie klei, można dodać więcej jajka i mąki) Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 20-25 minut w temperaturze ok 180 stopni, uważając
zdrowa vege kuchnia