inne ciasteczka, tym razem bez korzennej nuty, ale też pachnące Świętami, bo upieczone z cytrusami. Przepis jest bardzo prosty i nawet osoby, które nie mają doświadczenia w pieczeniu bez problemu sobie z nim poradzą. Możemy też wykorzystać do pomocy przy robieniu ciasteczek nasze pociechy, przy wycinaniu choinek jest sporo zabawy.Inspirowałam się przepisem zamieszczonym na Mienta blog(...)żółtku i po łyżce śmietany nie przestając miksować. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny. U mnie leżało całą noc.Po tym czasie ciasto wałkujemy
Kulinarne przygody Gatitygładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek- placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta- skrawki ciasta ponownie rozwałkować(...)wyłożyć kolejne foremki- ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 190-200 stopniach przez 15-18minut do zrumienienia- upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami - z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje, wlać rozrobiony budyń, gotować 2-3 minuty
Smakołyki BerenikiDo zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór
Słodkości i nie tylkoKolejna odsłona dietetycznych muffinek :) Gruszek zabrakło (tak jak w poprzedniej wersji), ale w zamian są jabłka :) Słodkie, wilgotne i mięciutkie. SKŁADNIKI: - 2 średnie jabłka - 1
Zdrowie na języku :PPrzepyszny tort bezowy przełożony bitą śmietaną, serkiem mascarpone i malinami. Dzięki gorzkiej czekoladzie blaty bezowe nie są za słodkie, a całość po prostu rozpływa się w
Oryginalny smakJest to ciasto szybkie i tak proste, że już się prościej nie da. Dobre dla alergików na jajka i nie tylko.Zamiast zwykłego, białego cukru można dodać
Pasje Jolkidokładnie powiedziała mama, kiedy zawołałam ją, żeby powąchała świeżo wyciągnięte z piekarnika ciasto. Pachnące rabarbarem, wanilią i cynamonem przykryłam wczoraj czystą ściereczką i bez skrupułów zjadłam dziś na po-śniadanie. I przed-obiad. I podwieczorek. To totalny klasyk- puszyste i wilgotne, nie za słodkie, rozsypujące dookoła okruchy kruszonki. Jeśli macie ochotę na rabarbarową tradycję, to zapraszam do dalszego czytania(...)wielki jak zwykle. Ogromne liście trzeba przetrzebić, bo pomimo podlewania, doniczka to za mało i największy egzemplarz regularnie więdnie. A skoro jest surowiec, to można się wziąć za pieczenie ciasta. W trakcie wyrabiania dumając, gdzie my go do cholery posadzimy, żeby miał równie dobrze co na glizdówie? KLASYCZNY PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ (wg "Ciasta Domowe- najlepsze
les mirabellesCiasteczka ryżowo-jaglane Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki płatków jaglanych 1 banan 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 3/4
nietadietaW moim domu gości mała dziewczynka z nietolerancją glutenu, laktozy i uczuleniem na jajka. Musiałam więc poeksperymentować. :-) Efekt jest bardzo zadowalający, choć babeczki z mąk bezglutenowych
Szefowa kuchniPrzy okazji swojej strączkowej akcji postanowiłam upiec ciasto z fasoli, które przypominali różni blogerzy. Do tej pory - za radą Karola Okrasy - puszkowaną fasolę wykorzystywałam do kotletów
Weekendy w domu i ogrodziePlacek dyniowo - jabłkowy Cóż to za jesień bez placka dyniowego...Nie wyobrażam sobie...Mamy dopiero wrzesień, a dynia na dobre rozpanoszyła się w mojej kuchni
na moim stole...Sposób przygotowania tradycyjnego: Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Gotową masę naleśnikową umieszczamy w lodówce na min.30 minut. Patelnię (o średnicy 26 cm) dobrze rozgrzewamy. Wylewamy odmierzoną porcję ciasta i smażymy cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Beszamel przygotowujemy wg tego przepisu . Przygotowanie zapiekanki: Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 2 łyżki beszamelu. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. Środek(...)naleśnikami robimy tak samo. Umieszczamy warstwowo gotowe sakiewki, pomiędzy warstwami rozsmarowujemy beszamel i sypiemy startym serem. Na wierzch naszej lasagne z naleśników wykładamy pozostały beszamel i sypiemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 minut, do rozpuszczenia się sera i nabrania złotego koloru. Smacznego
CookYourselfgust. Fun gorzkiej czekolady będzie w raju już po pierwszym kęsie. W smaku da się dodatkowo wyczuć delikatną nutę orzechową, w tym wypadku migdałową. Ciasto jest także bezglutenowe i bez laktozy. Składniki na niewielką keksówkę 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 45g stałego) 50g mąki migdałowej (ok. ½ szklanki) – można spróbować zastąpić mąką kokosową lub orzechową 2 jajka 80g erytrytolu(...)Dodać ostudzony olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Mąkę migdałową wymieszać z kakao, stopniowo dodawać do masy jajecznej do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta. Przełożyć do silikonowej formy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni ok. 30 minut. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówSernik z białą czekoladą to jeden z moich ulubionych deserów. Nie wyobrażam sobie żadnych Świąt bez tego króla ciast! Przepis jest prosty i nie wymaga tysiąca skomplikowanych czynności. ZAWSZE WYCHODZI! Przejrzysty przepis krok po kroku poniżej. Sernik z białą czekoladą. Składniki: Spód: 1 opakowanie maślanych herbatników 100g 50g roztopionego masła(...)wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Herbatniki zmiel, dodaj rozpuszczone masło, następnie wymieszaj wszystko dokładnie blenderem. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wyłóż dno, można delikatnie ubić szklanką. Podpiecz 10 minut w temperaturze 180 o C. Śmietankę wlej do rondelka, dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzej
kuron.com.pl