umytych, przepołowionych bez szypułek Brownie – ciasto czekoladowe: 1. Do rondelka przełożyć masło, połamaną czekoladę i postawić na małym gazie, podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kawą i przesiać kakao, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. 2. Do masy czekoladowej dodać jajka i wymieszać mikserem. Dodać cukier, mleko i mąkę, wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto czekoladowe przełożyć(...)przełożyć oba sery, dodać cukier, wanilię, mąkę, wymieszać mikserem. Dodać oba jajka i wymieszać ( patrz FILM ). Gotową masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe ( patrz FILM ), wyrównać. Na wierzchu poukładać połówki truskawek. 4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C na funkcji góra – dół przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała Cukierenkależakuje sobie w zamrażarce mojej Mamy, wykorzystałam właśnie taką żurawinę; jej cierpkość świetnie podkręca smak babki. Ale jeżeli nie macie możliwości użycia mrożonej, bez obaw - z suszoną babka również będzie smaczna. Aromat migdałowy dodany do ciasta fantastycznie komponuje się zarówno z żurawiną jak i z morelami. Od babki wprost nie można się oderwać, a każdy kęs wciąga coraz bardziej(...)cukru 165 g cukru trzcinowego ( u mnie cukier Demerara ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 1 szklanka jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego 1 szklanka żurawiny, świeżej/mrożonej lub suszonej ( żurawinę mrożoną należy najpierw rozmrozić ) 3/4 szklanki suszonych
Opowieści z piekarnikaWierzę jednak, że wśród czytelników tego bloga są tacy, którzy wykorzystają ten przepis w niezmienionej formie. Oczywiście jeśli dla kogoś ciasto będzie za mało słodkie też bez problemu można je dosłodzić. Ciasto dyniowe z masą serową składniki: 300 g startej na dużych oczkach miąższu dyni 4 jajka 300 g mąki owsianej 120 g mielonych orzechów laskowych 50 g orzechów(...)orzechy do dekoracji wykonanie: Jajka ubijamy z ksylitolem na jednolitą masę. Rozgniatamy orzechy. Do masy jajecznej dodajemy pokruszone orzechy oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia. Twaróg ubijamy
Przysmaki Karolkidaje mi spokoju. Do tego stopnia, że zachciało mi się nawet sernika z kokosem. Upiekłam więc sernik bez spodu a na wierzch wylałam gęstą masę kokosową i czekoladę. Smakowało trochę jak batoniki bounty. Wizualnie prawie nie widać, że to ciasto składa się z dwóch warstw, mają one też podobną konsystencję więc je się jak po prostu sernik. *foremka(...)szklanki mleka 4 łyżki cukru 125 g masła 60 g budyniu waniliowego (półtorej paczki) dodatkowo: 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki wiórek kokosowych Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Przygotować masę serową: białka i żółtka oddzielić. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nadal ucierając dodać ser, budynie i olej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTaki oto tort przygotowywałam ostatnio z okazji 40 lecia ślubu moich rodziców. Tort był niespodzianką, niestety mogę Wam go tylko przedstawić w takiej wersji, bez pokazania środka, ale gwarantuję, że jest pyszny. Nie jest za bardzo słodki (jeśli wolicie bardzo słodkie torty to proponuję dodać więcej cukru do masy), środek to masa ze śmietany kremówki i serka mascarpone(...)klik , pozmieniałam tylko proporcje jeśli chodzi o ciasto i nie robiłam syropu z soku z wiśni. Nie dawałam też tyle cukru ile w oryginale. Miłego dnia :-) Tortownica 23cm. Składniki ciasto: 8 jajek L 60 g kakao 190 g maki pszennej 200 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
kruche babeczkiDziś zapraszam na pyszne ciasto bez glutenu, z mąką gryczaną oraz truskawkami. Polecam ciasto jest pyszne i FIT . SKŁADNIKI: 🍮250 g truskawek 🍮1 szklanka mąki gryczanej 🍮1 /3 szklanki oleju rzepakowego 🍮Szczypta soli 🍮5 łyżek oleju 🍮3 duże jajka 🍮Cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze. Truskawki obieram i myję. Kroję(...)pomocą miksera lub blendera łącze mokre składniki ok 5 min tak by napowietrzyć ciasto. Następnie łącze suche składniki z mokrymi za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodaję truskawki. Mieszam łyżka. Foremkę ok 20 cm na 20 cm lub keksówkę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem. Wylewam ciasto. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni a następnie piekę
Gotowanie Patkipieczenia 100 g orzechów laskowych 30 g płatków migdałów Przygotowanie: 1) Orzechy i płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, a następnie drobno pokroić. 2) Do przesianej mąki dodać kakao, pokrojone schłodzone masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia, a na koniec pokrojone orzechy i migdały. 3) Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 4) Przygotowane ciasto zawinąć
Fitsweet.mecodziennego menu. Szybki, bo spód przygotowany jest z polecanego wcześniej ciasta bez dodatku drożdży. Zagniatasz ciasto, wałkujesz, układasz pokrojoną dynię i cebulę, a resztę zrobi już za Ciebie piekarnik. Delikatne, z mocno chrupiącymi brzegami o subtelnym słodkawym smaku kminku. Polecam! Przpis pochodzi stąd . Składniki: 1 porcja ciasta 200 g kwaśnej śmietany 24% 1 jajko 1/2 dyni Hokkaido 500g(...)gałązek pietruszki 2 łyżki oleju Wykonanie: przygotować ciasto wg tego przepisu dynie przekroić, wybrać pestki i miękkie części, następnie pokroić na ćwiartki, bądź ósemmki i pociąć w cienkie 2-mm plasterki. Cebulę obrać i pokroić w krążki ciasto rozwałkować na omączonym blacie i przenieść na blachę (40x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia śmietanę wymieszać z jajkiem, przyprawić solą, pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niewielką ilością wody. Lekko studzimy, blendujemy lub przecieramy przez sitko. SPÓD BROWNIE : Blaszkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy szklaną lub metalową miskę ( nie może dotykać wody). Dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę oraz(...)miski z masą jajeczno-czekoladową przesiewamy mąkę i dodajemy zmielone orzechy. Delikatnie i krótko mieszamy. Powstałą masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy 8 minut, lub do momentu, gdy na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, a ciasto lekko urośnie. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWO-DYNIOWA : Twaróg dokładnie rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy mascarpone, puree z dyni oraz skórkę pomarańczową, cynamon
cool and mintypapierem do pieczenia (im większa blacha tym lepiej). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu papier od razu delikatnie oderwać od ciasta, uważając by go nie przerwać. Od razu zwinąć biszkopt w roladę razem z papierem (czyli najpierw oderwać jeszcze ciepłe ciasto od papieru a potem w ten sam papier zwinąć ciasto w roladę, papieru(...)ciasto się ze sobą nie skleiło). Odłożyć do przestudzenia. Do kremu potrzebne będzie 500 ml śmietany kremówki 36%, cukier puder do smaku i jagody ( ja miałam kompot z jagód). Śmietanę ubić na sztywno, dodać jagody i cukier puder do smaku, wszystko wymieszać. Ciasto delikatnie rozwinąć, wysmarować śmietaną (jeden dłuższy brzeg ciasta pozostawić bez śmietany
Zrób to smacznieglutenu. Słodzone miodem, są bardzo pożywne i sycące. W środku są wilgotne. Szybkie i proste w przygotowaniu, polecam… (inspiracja ze strony justpaleofood ) Ciastka kokosowe z miodem bez glutenu Składniki na około 12 ciastek: 1/3 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki naturalnego miodu 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej szczypta soli(...)mąkę kokosową, bakalie i wymieszać. Odstawić na około 5-10 minut, aż mąka kokosowa wchłonie trochę wilgoci i masa zgęstnieje. 3. Z gotowego ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce do pieczenia, następnie spłaszczać. Ciasteczka piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut, aż ładnie się przyrumienią (proszę zachować między ciastkami
Mała CukierenkaSkładniki: CIASTO SZPINAKOWE 225 g mrożonego szpinaku 4 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka z czubem mąki pszennej sól i pieprz do smaku MASA JAJECZNA 6 jajek ugotowanych na twardo 135 g serka śmietankowego naturalnego (firmy łaciate) 1 łyżka majonezu sol, pieprz do smaku 100-150 g tuńczyka w zalewie własnej (można zrobić bez i dać więcej papryki) papryka(...)sztywno, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz dodajemy szpinak, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 - 20 minut. Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Jajka
Moje-pitraszeniesię jakiś czas na odwagę, aż w końcu nadszedł ten dzień i postanowiłam je upiec. Niestety z jakiegoś dziwnego powodu doszłam do wniosku, iż uda mi się tego dokonać bez metalowych foremek do babeczek. No i w sumie się udało... Tylko babeczki wyglądają mało babeczkowo! Tak czy siak pyszne są, a z blaszki można je w ostateczności wyjeść przy(...)mała łyżeczka proszku do pieczenia trochę białka Na nadzienie: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 2-3 łyżki cukru brązowego 12 wisienek koktajlowych Mąkę, cukier, posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę, sól i proszek do pieczenia mieszamy razem i zagniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. Zawijamy je w folię
peggiwkuchnibardzo jest dobry i jak skradł moje serce. Jego przygotowanie zajęło mi dosłownie kilka chwil a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Bez drożdży, bez zakwasu- jedynie na proszku do pieczenia. Uznałam, iż jest to najlepszy chleb na Święta. Może to dodatek orzechów laskowych, rodzynek i rozmarynu. A może ta chrupiąca skórka albo mięciutki środek. Nie wiem, wiem(...)gram mąki gryczanej 150 gram mąki pszennej 200 gram kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki świeżych orzechów laskowych (lub standardowych, suszonych) 1/2 szklanki rodzynek kilka gałązek świeżego rozmarynu Wszystkie składniki wrzucam do miski i dokładnie mieszam. Moje ciasto nie kleiło się do rąk, na to jednak nie ma reguły. Formuję kulę i umieszczam
Mango Papajadepresję...? Nie ukrywam, nie jest lekko... Przez długie godziny zbierałam się za napisanie posta. snując się po domu bez celu. W końcu zastał mnie wieczór i ciemności, a ja nadal nie potrafiłam się w sobie zebrać. Upiekłam więc ciasto - gruszkowe, czekoladowe, rozgrzewające. Pycha! Ale o nim innym razem... Dzisiaj mam dla Was wspomnienie wakacji i pikników. Najzwyklejsze(...)słodkie i wilgotne od owoców. To co, powspominacie ze mną...? Muffinki z nektarynkami Składniki: (na 12 sztuk) 250 g mąki pszennej 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml oleju 1 jajko 125 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 nektarynki Nektarynki sparzyć, obrać ze skórki. Przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić miąższ w kostkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki na nadzienie: 200 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki 3 nektarynki, bez pestek i pokrojone w plasterki 3 łyżki cukru 1/3 szklanki dżemu morelowego 2 łyżki wódki śmietanka do posmarowania ciasta cukier do posypania ciasta Przygotowanie: W celu przygotowania ciasta, umieść mąkę, sól i cukier w pojemniku blendera lub w misce miksera, dodaj masło(...)powstanie jednolita kula. Wyjmij ciasto na blat, spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij z lodówki, rozwałkuj na okrąg o grubości 0,5 cm i przełóż do formy o średnicy 22 cm (można pominąć i zostawić rozwałkowane na blaszce do pieczenia). Umieść ciasto w lodówce lub chłodnym miejscu
karmelowynadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to mięsa a w nim przepisy, pokazane i opisane sposoby oczyszczania, wiązania i pieczenia mięs, tj. kurczak, królik, kaczka, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina(...)karmel. Znajdziemy przepisy na bezy, krem cukierniczy, semifreddo, budyń, mus owocowy, sorbet, krem ganache, polewę czekoladową oraz marcepan. Przed każdym rozdziałem zostały pokazane potrzebne niezbędne przyrządy kuchenne wraz z ich opisem. Na końcu książki znajdziecie słowniczek, w którym zostały wyjaśnione wszystkie pojęcia oraz indeks, z którym bez problemu znajdziecie szukane przez
Marta Gotujezagniatając ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Zagniatać jeszcze kilka minut, uformować kulę, natłuścić czystą miskę, włożyć ciasto, posmarować jego powierzchnię oliwą, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia. 2. Ponownie zagnieść ciasto przez 2 minuty i znów odstawić do wyrośnięcia na 10-30 minut. Piekarnik nagrzać do 210°C. 3. Rozwałkować ciasto(...)grubość 1 cm, formując prostokąt. Przełożyć go na arkusz papieru do pieczenia (będzie nam łatwiej zwijać roladkę). Na ciasto rozłożyć nadzienie, pozostawiając po 1,5 cm wolne z każdego brzegu: ułożyć plastry salami, jeden obok drugiego, równomiernie posypać krążkami cebuli, kawałkami papryki, serem, oliwkami i bazylią. Posypać ziołami, solą i pieprzem. 4. Założyć ściśle wolne brzegi krótszych boków
Kuchnia Prezydentowejszkoły, do pracy, ale również jako dodatek do kawki lub herbatki. Nas zauroczyły swym smakiem i super chrupiącym wnętrzem. Ciasteczka bez pszenicy, bez dodatku cukru, moje również bez laktozy- używam masła z ukwaszonej śmietanki (białko mleka już jest). 100% pełnoziarnistej żytniej mąki, syrop z agawy (lub miód) i mnóstwo pestek dyni, mniam, mniam...pyszności... :-) Przepis znaleziony tutaj(...)agawy (lub płynnego miodu) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie domowy bezglutenowy ) - 2 płaskie łyżeczki cynamonu * szklanka 250ml Masło pokroić na mniejsze kawałki. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone masło, syrop z agawy, proszek do pieczenia, cynamon i przy pomocy haka zagnieść ciasto, następnie dodajemy jajka i mieszamy. Na samym końcu dodajemy pestki dyni, mieszamy
Smaczne Zdrowesłabość, tak też nie wyobrażam sobie mojej codziennej kawki bez kawałka ciasta które zawsze musi być w moim domu :) dzisiaj upiekłam przepyszne i dobrze znane Wam ciasto Fale Dunaju, z dodatkiem soczystych jabłek i pysznym kremem budyniowym . Ciasto jest proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje(...)Zapraszam :) Ciasto upiekłam w blaszce o wymiarach 24/ 24 cm. Jeśli chcecie upiec ciasto w dużej blaszce to zróbcie z podwójnej porcji ciasta . Składniki : 2 pełne szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku Do ciasta ciemnego: 1 łyżka kakao gorzkiego 3 łyżki mleka 2 duże jabłka Krem
Sama słodycz i szczypta chiliWyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć farsz (ja kładłam na cieście tzw. "kupki" i lekko je rozsmarowywałam). Ciasto delikatnie zwinąć w roladę zaczynając zwijanie od dłuższego boku. Zwiniętą roladę pokroić ostrym nożem na 15 kawałków (plastrów). Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym
In my kitchenWielkanoc, to mazurek! :) Jedną z propozycji jest pyszny mazurek z masą kawową, bezami i karmelem, na który dzisiaj zapraszam. Składniki: Ciasto: 175 g mąki 50 g cukru (może być cukier puder) 100 g masła łyżka śmietany 18% 1 żółtko Masa kawowa: 200 g masy krówkowej z puszki 80 g masła 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Karmel: 1/4 szklanki cukru(...)małych bezików Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta energicznie mieszamy i formujemy w kulę, zawijamy w folie i chłodzimy w lodówce przez ok godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma pergaminami (podobnie jak w przypadku mazurka czekoladowego ) i przekładamy na blaszkę. Rękoma formujemy małe ranty z ciasta i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po wyjęciu
Taste Of My Dayjedna rolada piekła się szybciej a w drugiej pojawiał się zakalec. Uważam, że mata ta jest fantastyczna! Nie tylko służy nam jako stolnica, ale również można stosować ją podczas pieczenia. Czego chcieć więcej? Stolnica zawsze kojarzyła mi się z drewnianym blatem, stojącym u babci za szafkami w kuchni ;) A tu proszę. Matę wystarczy po użyciu zwinąć w rulon(...)dodatkowo tworzy nieprzywieralną powłokę, doskonale nadaje się do wszystkich czynności przygotowywania wypieków. Można wygodnie i szybko wyrobić i rozwałkować na nim ciasto, w razie potrzeby schłodzenia wstawić do lodówki, a później bezpośrednio do piecyka- bez potrzeby stosowania dodatkowo jakiejkolwiek folii. Zaletą maty jest również fakt, że łatwo poddaje się czyszczeniu. Niestety, żeby nie było za słodko - mata ta posiada
CookYourselftruskawek (umytych i obranych) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy z papieru. Galaretki mieszamy 750ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zamaczamy(...)najlepiej włożyć kawałki tekturki na boki ciasta. Do śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Żelatynę razem ze szklanką wkładamy do niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona, wyjmujemy z garnuszka i dodajemy do niej zimne mleko. Całość mieszamy. Musi być płynna, bez grudek. Jeśli powstaną grudki wkładamy
Smakowy RajPonieważ miało być fit to nie ma mąki, jednak bez czekolady nie było by takie fajne hehe. Hmm ciasto wyszło obłędnie, do kawy idealne i nie za słodkie - pycha. Kto z Was nie lubi czekolady? To pytanie jest bardzo często zadawane, a większość ją kocha lecz nie może jej jeść za dużo, bo idzie w boczki(...)kawałek to nie zbrodnia. Wieczorem godzinka ćwiczeń i jest nam wybaczone :) Składniki: ciasto 100 g miękkiego masła 120 g cukru trzcinowego 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 130 g mielonych migdałów 40 g bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli polewa 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżeczka masła
Niezły Młynekjestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt poszłam jednak na całość i zainspirowałam się kuchnią włoską. Bazowałam na przepisie(...)uzyskać mąkę migdałową wystarczy zmiksować w blenderze płatki migdałowe.Do ciasta potrzebujemy dwóch spodów. Jeżeli nie macie dwóch tortownic, myślę że spokojnie możecie upiec najpierw pierwszy blat z połowy ciasta, a potem drugi.Ja piekłam oba blady na raz. Jednak zauważyłam, że blat umieszczony w dolnej części piekarnika piekł się dużo wolniej, dlatego co 10 minut zamieniałam blaty miejscami i upiekły
Chilli Czosnek i OliwaKolejna moja propozycja na ciasto parzone. Będą niebawem ptysie z cytrynową bezą włoską, była karpatka, a teraz czas na coś wytrawnego. Ostre jak diabli, ale ostrość, tę można śmiało dopasować do swoich preferencji. Składniki: 1 szkl wody 125 g margaryny 1 szkl mąki 4 jaja ser biały kremowy ok250 g, szczypior, pieprz czarny świeżo mielony Kamis(...)margaryną, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od dna i zaczyna być lekko szkliste. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ptysie w temp 180 stopni przez
Malinowe Pocałunkicóż, dzień był dzisiaj leniwy, więc kolacja była do tego adekwatna :) "Pizza" bez drożdży, bez pieczenia, gotowa w 15 minut. A do tego bardzo smaczna! Ciekawa alternatywa dla klasycznego omletu na śniadanie lub kolację. Przepis znalazłam na stronie Moje domowe kucharzenie. Zapraszam do smażenia! :) Składniki (na jedną pizzę dla dwóch osób): odrobina oliwy 4 łyżki śmietany(...)łączymy śmietanę, jajka, majonez, mąkę, doprawiamy solą i cukrem i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy odrobinę oliwy (ja dałam pół łyżki). Wlewamy ciasto i natychmiast zmniejszamy ogień. Smażymy aż ciasto się zetnie (ok. 3 minuty) i obracamy na drugą stronę. Łyżką rozsmarowujemy ketchup wedle uznania, posypujemy serem, układamy kawałki salami i smażymy
My Culinary Artinne ciasteczka, tym razem bez korzennej nuty, ale też pachnące Świętami, bo upieczone z cytrusami. Przepis jest bardzo prosty i nawet osoby, które nie mają doświadczenia w pieczeniu bez problemu sobie z nim poradzą. Możemy też wykorzystać do pomocy przy robieniu ciasteczek nasze pociechy, przy wycinaniu choinek jest sporo zabawy.Inspirowałam się przepisem zamieszczonym na Mienta blog(...)żółtku i po łyżce śmietany nie przestając miksować. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny. U mnie leżało całą noc.Po tym czasie ciasto wałkujemy
Kulinarne przygody Gatitygładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek- placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta- skrawki ciasta ponownie rozwałkować(...)wyłożyć kolejne foremki- ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 190-200 stopniach przez 15-18minut do zrumienienia- upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami - z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje, wlać rozrobiony budyń, gotować 2-3 minuty
Smakołyki BerenikiDo zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór
Słodkości i nie tylkoKolejna odsłona dietetycznych muffinek :) Gruszek zabrakło (tak jak w poprzedniej wersji), ale w zamian są jabłka :) Słodkie, wilgotne i mięciutkie. SKŁADNIKI: - 2 średnie jabłka - 1
Zdrowie na języku :PPrzepyszny tort bezowy przełożony bitą śmietaną, serkiem mascarpone i malinami. Dzięki gorzkiej czekoladzie blaty bezowe nie są za słodkie, a całość po prostu rozpływa się w
Oryginalny smak